7 - 08 - 2017
کاهش قیمت CNG
گروه انرژی- از مهمترین چالشها در اقتصاد ملی ایران جلوگیری از خامفروشی و تکمیل زنجیره ارزشافزوده در صنایع پاییندستی است.
در کشوری که دارای بزرگترین ذخایر گازی و نفتی جهان است، واردات بنزین نباید انجام شود. در حال حاضر تولید بنزین حدود ۶۷ میلیون لیتر و مصرف بنزین حدود ۷۸ میلیون لیتر است، به عبارت دیگر حدود ۱۲ میلیون لیتر فاصله تولید و مصرف بنزین در کشور است که با واردات بنزین پر میشود.
اکنون این فاصله با واردات بنزین پر میشود که موجب خروج ارز از کشور است از همین رو مسوولان برای رفع این مشکل اقدامات بسیاری را انجام دادهاند از جمله راهاندازی پالایشگاه ستاره خلیجفارس و به روز و نوینسازی پالایشگاههای موجود در کشور.
در همین راستا معاون وزیر نفت با اشاره به پروژه ارتقای کیفی تولیدات پالایشگاههای کشور توضیح داد: تاکنون قرارداد تجاری پالایشگاه اصفهان با شرکت دایلم کره به ارزش ۵/۲ میلیارد یورو امضا شده و قرارداد با پالایشگاههای تبریز و تهران نیز به امضا رسیده و مذاکره برای ارتقای کیفی پالایشگاه بندرعباس نیز پیشرفتهای خوبی داشته و اکنون در مرحله مذاکره با فاینانسور هستیم.
عباس کاظمی در حاشیه مراسم امضای توافقنامه پروژه ارتقای کیفی پالایشگاه نفت تبریز با کرهجنوبی در جمع خبرنگاران تاکید کرد: با قراردادهایی که جهت ارتقای کیفی محصولات پالایشگاههای کشور امضا میشود، میزان مازوت تا سال ۱۴۰۴ به کمتر از ۱۰ درصد خواهد رسید و تمام محصولات استاندارد یورو خواهند داشت.
وی با اشاره به قرارداد ارتقای کیفی پالایشگاه تبریز بیان کرد: ارزش این قرارداد که با شرکت SKEC کرهجنوبی امضا شد ۶/۱ میلیارد یورو است و بستگی به زمان قرارداد تجاری و مالی و پیشرفت مذاکرات با بانک مرکزی و اگزیمبانک کره دارد و ساخت آن طی ۴۸ ماه به پایان خواهد رسید.
عباس کاظمی با اشاره به اینکه در حال حاضر پالایشگاه ستاره خلیجفارس روزانه هفت میلیون لیتر بنزین تولید میکند، ابراز امیدواری کرد که رقم تولید به ۱۱ میلیون لیتر برسد.
ذخیره بنزین کشور بیش از یک میلیارد لیتر است
مدیرعامل شرکت پالایش و پخش فرآوردههای نفتی با اعلام اینکه طی ۱۳۵ روز گذشته متوسط مصرف بنزین ۷۹ میلیون لیتر بوده است، اظهار داشت: در حال حاضر میزان ذخایر بنزین یک میلیارد لیتر است.
وی همچنین گفت: در مجموع در ۱۳۵ روز گذشته به طور متوسط کمتر از ۱۲ میلیون لیتر واردات بنزین داشتهایم.
کاظمی با اشاره به اینکه در حال حاضر پالایشگاه ستاره خلیجفارس روزانه هفت میلیون لیتر بنزین تولید میکند، ابراز امیدواری کرد که رقم تولید به ۱۱ میلیون لیتر برسد.
وی در ادامه در مورد واحد بنزینسازی پالایشگاه خلیجفارس اظهار کرد: این واحد در حال حاضر روزی هفت میلیون لیتر بنزین تولید میکند و امیدواریم تا شهریور میزان تولید بنزین این پالایشگاه به ۱۱ میلیون لیتر برسد. مجموعا از زمان راهاندازی این واحد تاکنون بیش از ۳۰۰ میلیون لیتر توسط این پالایشگاه بنزین تولید و وارد بازار شده است.
مدیرعامل شرکت پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران با تاکید بر اینکه فاز نخست پالایشگاه ستاره خلیجفارس تا پایان امسال تکمیل میشود، تصریح کرد: فاز نخست تقریبا تکمیل و در سرویس قرار دارد و در حال تثبیت عملیاتی است. فاز دوم نیز سال آینده تکمیل خواهد شد.
پیشنهاد کاهش ۱۵۰ تومانی قیمت CNG
علی محمودیان با اشاره به رشد افسارگسیخته متوسط مصرف بنزین در کشور از ابتدای سالجاری تاکنون گفت: از ابتدای فروردینماه امسال تاکنون متوسط مصرف بنزین به حدود ۸۰ میلیون لیتر در روز رسیده که جهشی حدود ۵/۸ درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته داشته است.
رییس اتحادیه کشوری سوختهای جایگزین، CNG و خدمات وابسته با اعلام اینکه با توجه به ثابت بودن میزان ظرفیت تولید بنزین عملا در شرایط فعلی برای جبران کسری بین تولید و مصرف این فرآورده نفتی روزانه ۱۰ تا ۱۲ میلیون لیتر بنزین وارد کشور شده و مقادیری هم از ذخایر کشور برداشت میشود، افزود: این افزایش تولید بنزین درحالی در کشور اتفاق افتاده که ایران با بهرهبرداری از پنج فاز جدید پارسجنوبی ظرفیت تولید گاز طبیعی خود را به بیش از ۷۵۰ میلیون مترمکعب در روز افزایش داده است.
این تحلیلگر اقتصاد و انرژی با تاکید بر اینکه با بهرهبرداری از پنج فاز جدید پارسجنوبی، ظرفیت تولید گاز طبیعی ایران به حدود ۹۰۰ میلیون مترمکعب در روز افزایش مییابد، اظهار داشت: همزمان با افزایش ظرفیت تولید گاز در بخش انتقال و توزیع هم ظرفیت شبکه انتقال گاز ایران به بیش از ۸۰۰ میلیون مترمکعب در روز رسیده است.
وی با بیان اینکه هماکنون ایران یکی از بزرگترین شبکههای تولید، انتقال و توزیع گاز طبیعی در جهان را در اختیار دارد، افزود: مطالعه نرخ رشد مصرف بنزین از سال ۱۳۸۰ نشان میدهد سالانه برابر ۱۰ درصد بوده است. میزان مصرف بنزین در سال ۱۳۸۰ برابر ۴۶ میلیون لیتر بود در حالی که در سال ۱۳۸۵ به ۷۴ میلیون لیتر در روز افزایش داشت.
به گفته محمودیان، از سال ۱۳۸۵، CNG ناجی بخش حملونقل سبک کشور شد و سهم مصرف ۴/۱ میلیون مترمکعب در روز تا سال ۱۳۹۰ به ۱۷ میلیون مترمکعب در روز رسید و توانست روزانه از واردات ۱۷ میلیون لیتر بنزین جلوگیری کند و این راهحلی مناسب برای جایگزینی انرژی بخش حملونقل با نگاه زیستمحیطی است.
وی با بیان اینکه با توجه به تمام مزیتهای توسعه صنعت CNG، مسوولان وقت قیمت این انرژی پاک را حدود هشت برابر افزایش دادند و قیمت این سوخت در کشور ایران به بالاترین قیمت در بین کشورهای مصرفکننده CNG تبدیل شد، افزود: در سالهایی که CNG در حال توسعه بود، نرخ رشد مصرف بنزین منفی چهار درصد بود و با افزایش قیمت CNG مجدد نرخ رشد بنزین به ۱۰ درصد رسید و واردات بنزین رونقی مجدد گرفت.
محمودیان با اعلام اینکه در حال حاضر حدود دوهزار و ۴۰۰ جایگاه CNG در ایران با ظرفیت عرضه روزانه ۴۰ تا ۵۰ میلیون مترمکعب گاز به خودروهای دوگانهسوز در مدار بهرهبرداری قرار دارد، یادآور شد: با وجود ایجاد این ظرفیت عرضه CNG اما هماکنون به طور متوسط روزانه ۲۰ تا ۲۱ میلیون مترمکعب CNG در کشور عرضه و توزیع میشود و بیش از نیمی از ظرفیت ایجادشده برای عرضه CNG در کشور خالی و بدون استفاده مانده است.
رییس اتحادیه کشوری سوختهای جایگزین، CNG و خدمات وابسته در ادامه با تاکید بر اینکه هماکنون سهم CNG در سبد سوخت خودروهای کشور حدود ۲۱ تا ۲۳ درصد بوده این درحالی است که امکان افزایش سهم این حامل انرژی پاک به ۴۵ تا ۵۰ درصد به راحتی امکانپذیر است، گفت: دولت و وزارت نفت در صورت موافقت با کاهش قیمت CNG میتواند ضمن افزایش انگیزه برای استفاده از این حامل انرژی بدون کوچکترین اقدام و سرمایهگذاری مجدد حجم واردات بنزین را مدیریت کند.
وی با بین اینکه اتحادیه کشوری سوختهای جایگزین، CNG و خدمات وابسته با توجه به این موضوع که قیمت گاز طبیعی تحویلی به جایگاههای CNG کشور بیش از سه برابر قیمت بخش خانگی است، با ارائه پیشنهادی به وزارت نفت خواستار کاهش ۱۵۰ تومانی قیمت CNG شده است، افزود: کاهش ۱۵۰ تومانی قیمت CNG منجر به ارزان شدن بهای این حامل انرژی پاک از ۴۱۴ تومان فعلی به ازای هر مترمکعب به کمتر از ۳۰۰ تومان شود.
این فعال صنعت CNG کشور با بیان اینکه در صورت موافقت وزارت نفت با کاهش ۱۵۰ تومانی قیمت CNG در طول چند هفته تقاضا برای مصرف گاز در خودروها چهار تا هفت میلیون مترمکعب در روز افزایش مییابد و در مدت سه ماه بین ۷ تا ۹ میلیون مترمکعب افزایش مییابد و به مرز ۳۰ میلیون مترمکعب در روز خواهد رسید، تصریح کرد: افزایش مصرف CNG قطعا منجر به کاهش واردات بنزین میشود و دست کم روزانه سه تا چهار میلیون دلار صرفهجویی ارزی حاصل خواهد شد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد