23 - 12 - 2022
کاهش نرخ مشارکت اقتصادی و اشتغالی که ایجاد نشد
آمارهای مستند عملکرد دولت در حوزه اشتغال از سال ۸۴ تا ۹۰ نشاندهنده افزایش ۲۰۲ هزار نفری تعداد بیکاران است با این حال مقامات دولتی میگویند با بیکاری در حد ریشهکنی، مبارزه شده است!
بررسی روند تغییرات نرخ بیکاری کشور در هفت سال گذشته طبق آمارهای رسمی و از زمان آغاز به کار دولتهای نهم و دهم نشان میدهد که نرخ بیکاری همچنان در وضعیت دورقمی باقی مانده و از ۵/۱۱ درصد در سال ۸۴ به ۳/۱۱ درصد در سال ۸۵، ۵/۱۰ درصد در سال ۸۶، ۴/۱۰ درصد در سال ۸۷، ۹/۱۱ درصد در سال ۸۸، ۵/۱۳ درصد در سال ۸۹ و در نهایت ۳/۱۲ در سال گذشته در نوسان بوده است.به گواه آمارهای موجود، نرخ بیکاری در هفت سال اخیر چندان نشانی از عملکرد تاثیرگذار اشتغالی دولت در حوزه بازار کار ندارد و میتوان گفت مجموعه فعالیتهای مربوط به بنگاههای کوچک زودبازده، وامهای خوداشتغالی، مشاغل خانگی و دیگر منابعی که در این بخش صرف شده است، نتوانسته منجر به مهار نرخ بیکاری جوانان شود.
افت اشتغالزایی بخش کشاورزی
سهم بخش کشاورزی از اشتغالزایی نیز در هفت سال اخیر کاهش یافته و از ۷/۲۴ درصد در سال ۸۴ به ۶/۱۸ در سال گذشته رسیده است ضمن اینکه بررسی روند ادامه کاهش سهم کشاورزی از اشتغال در سالهای اخیر نشان میدهد آمار اشتغالزایی کشاورزی در سالهای اخیر، کمترین تاثیرگذاری در بازار کار کشور را داشته است.
میتوان گفت سهم اشتغالزایی کشاورزی به خدمات و صنعت منتقل شده به نحوی که سهم خدمات از ایجاد اشتغال در بازار کار از ۹/۴۴ درصد سال ۸۴ به ۴۸ درصد در سال گذشته رسیده است.
رکورد بیکاری ۷ ساله را سال ۸۹ زد
به لحاظ عددی بررسی تعداد بیکاران در هفت سال گذشته نیز حاکی از آن است که تعداد بیکاران کشور از دو میلیون و ۶۷۴ هزار نفر سال ۸۴ به دو میلیون و ۸۷۷ هزار نفر در سال گذشته افزایش یافته است. با این حال، رکورد بالاترین آمار بیکاری در هفت سال گذشته مربوط به سال ۸۹ به بیش از سه میلیون و ۲۱۸ هزارنفر بوده است.از کل ۲۰ میلیون و ۵۱۰ هزار نفر شاغل سال ۹۰ تعداد سه میلیون و ۸۰۹ هزار نفر در بخش کشاورزی، شش میلیون و ۸۴۶ هزار نفر در بخش صنعت و ۹ میلیون و ۸۵۳ هزار نفر نیز در بخش خدمات فعالیت داشتهاند.به گزارش مهر، با اینکه جمعیت جوانان ۱۵ تا ۲۴ ساله در فاصله هفت سال گذشته از ۱۶ میلیون و ۷۲۰ هزار نفر سال ۸۴ به ۱۴ میلیون و ۸۷۶ هزار نفر در سال ۹۰ کاهش یافته است اما به دلیل تمرکز کارجویان اصلی کشور در این گروه سنی، نرخ بیکاری این گروه سنی همچنان بالا و حایز اهمیت است.
در سال ۸۴ نرخ بیکاری جوانان ۱۵ تا ۲۴ ساله ۳/۲۳ درصد بوده که این میزان با طی نوساناتی در سال ۸۹ تا ۷/۲۸ درصد اوج گرفت و در سال گذشته به ۵/۲۶ درصد رسیده است.
افزایش اشتغال ناقص ۷ ساله از
۴/۷ به ۹ درصد!
سهم اشتغال ناقص از ۴/۷ درصد در سال ۸۴ به ۹ درصد در سال ۹۰ افزایش یافته و در نقطه مقابل نیز سهم شاغلان با ۴۹ ساعت کار در هفته و به عبارتی، اشتغال کامل نیز از ۶/۴۶ به ۱/۴۰ درصد کاهش یافته است. به تعبیر دیگر میتوان گفت در فاصله هفت سال گذشته تعداد بیشتری از کارجویان مجبور شدهاند برای ورود به بازار کار به مشاغل غیررسمی و غیردایم، فصلی و موقت رو بیاورند.همچنین این آمارها نشاندهنده این است که با وجود تلاش بسیاری از گروههای شاغل در بخشهای مختلف برای انجام اضافهکاری و دریافتی بیشتر، بنگاهها ترجیح دادهاند این روند را اصلاح کرده و از این رو، دستیابی شاغلان به ساعات کار بیشتر کاهش یافته است.
۶/۱ میلیون شغلی که در آمار نیست!
در عین حال با وجود هدفگذاری دولت برای ایجاد اشتغال، گزارش مرکز آمار ایجاد ۶/۱ میلیون شغل جدید را نه تنها تایید نمیکند بلکه علت کاهش بیکاری را پایین آمدن نرخ مشارکت اقتصادی عنوان میکند.
به گزارش فارس، آمار رسمی بیکاری سال ۹۰ نشان میدهد کشور با جمعیت فعالی بالغ بر ۲۳ میلیون و ۳۳۸ هزار و ۶۳۳ نفر، نرخ بیکاری ۳/۱۲ درصدی را تجربه کرده است و همچنین بالاترین نرخ بیکاری مربوط به گروه سنی ۲۰ تا ۲۴ سال با ۳/۲۸ درصد و پایینترین نرخ بیکاری مربوط به گروه سنی ۶۵ سال و بیشتر با ۷/۱ درصد بوده است.همچنین نرخ بیکاری در بین مردان ۵/۱۰ و در بین زنان ۹/۲۰ درصد بوده که این نرخ در نقاط شهری ۷/۱۳ و در نقاط روستایی ۹/۸ درصد به ثبت رسیده است.
همچنین از جمعیت شاغل ۱۰ ساله و بیشتر در سال گذشته ۴/۱۶ درصد آن را کارگران ساده و ۷/۱۸ درصد را صنعتگران و کارکنان شاغل مربوطه تشکیل میدهند.
به علاوه ۶/۸۲ درصد کارکنان شاغل در بخشخصوصی (کارفرمایان، کارکنان مستقل، مزد و حقوقبگیران بخشخصوصی و تعاونی، کارکنان فامیلی بدون مزد) و ۴/۱۷ درصد را مزد و حقوقبگیران بخش عمومی تشکیل میدهند.یکی از موضوعات مهم و قابل تامل در آمارهای رسمی کشور میزان ورودی متقاضیان جویای کار به بازار است که به گفته مسوولان و نیز برآوردهای معاونت نظارت راهبردی ریاستجمهوری سالانه جمعیتی بیش از یک میلیون نفر به بازار کار وارد میشود اما این در حالی است که با مقایسه جمعیت فعال (شاغل و بیکار ۱۰ ساله و بیشتر) طی سالهای اخیر، چنین پیشبینی را نشان نمیدهد.
این در حالی است که جمعیت شاغل و بیکار سال ۹۰ نسبت به ۸۹ کاهش داشته است و خبری از ورودیهای جدید به بازار نیست.
براساس گزارش رسمی، همچنین یکی دیگر از شاخصهای عرضه و تقاضای بازار کار و اشتغال، نرخ مشارکت است که آمار آن از سال ۸۴ تا ۹۰ رو به کاهش بوده و از ۴۱ درصد در سال ۸۴ به ۹/۳۶ درصد در سال ۹۰ رسیده است.جمعیت بیکاران ۱۰ ساله و بیشتر نشان میدهد از سه میلیون و ۲۱۸ هزار و ۳۲۹ نفر بیکار در سال ۸۹ این تعداد به دو میلیون ۸۷۷ هزار و ۶۰۸ نفر رسیده که کاهش ۳۴۰ هزار و ۷۲۱ نفری داشته است.
در ظاهر میتوان اینگونه برداشت کرد که این کاهش حاصل تلاشهای دولت در راستای هدفگذاری برای ایجاد اشتغال است و به این ترتیب تعداد بیکاران کاهش یافته است در حالی که نرخ مشارکت اقتصادی در مدت مشابه از ۳/۳۸ به ۹/۳۶ درصد کاهش یافته و عملا اشتغال جدیدی در این بین وجود ندارد.
همچنین جمعیت شاغلان نیز در همین فاصله زمانی کاهش یافته و از ۲۰ میلیون و ۶۵۶ هزار و ۶۹۳ نفر در سال ۸۹ به ۲۰ میلیون و ۵۱۰ هزار و ۲۵ نفر رسیده که به دلیل کاهش نرخ مشارکت بوده است و عملا ۱۴۶ هزار و ۶۶۸ نفر از شاغلان یا بیکار شده یا از فهرست درخواستکنندگان کار خارج شدهاند.
علاوه بر این، اشتغال در بخش خدمات طی مدت یادشده رو به رشد بوده و از ۹/۴۴ در سال ۸۴ به ۴۸ درصد در سال ۹۰ رسیده است.
نرخ بیکاری در سال ۹۰ در میان ۳۱ استان نشان میدهد به غیر از هشت استان که نرخ تکرقمی دارند، ۲۴ استان دارای نرخ بیکاری دو رقمی است.بر این اساس کمترین نرخ بیکاری به ترتیب مربوط به استان یزد، زنجان و خراسان جنوبی است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد