10 - 12 - 2024
کاهش هزینههای تولید با سیاست تثبیت!
«جهانصنعت»- در حالی که اقتصاددانان معتقد به اقتصاد رقابتی که جریان اصلی علم اقتصاد در ایران و جهان شناخته میشوند، بارها و بارها درباره زیانهای مداخلات دولت در بازارها از طریق تعیین نرخها و قیمتهای دستوری داد سخن سر دادهاند، برخی اقتصادخواندههای داخلی، فارغ از پیشینه طولانی و مخرب ایندست از سیاستهای اقتصادی و با استناد به آمارهای ماهانه که نقطه اتکای مطمئنی برای تحلیلهای اقتصادی بهشمار نمیرود، همچنان بر طبل اجرای سیاستهای تثبیت اقتصادی میکوبند. این همه در حالی است که نوسان نرخ ارز طی هفتههای اخیر و درپی تشدید ناآرامیهای سیاسی در منطقه منجر به افزایش انتظارات تورمی شده است.
در همین چارچوب، یک کارشناس اقتصادی با اشاره به کاهش تورم تولیدکننده در آبانماه گفت: با اجرای سیاست تثبیت اقتصادی، باوجود تنشهای متعدد سیاسی، نرخ ارز در دامنه محدودی نوسان داشت.مرتضی افقه، اقتصاددان و استاد دانشگاه در گفتوگو با تسنیم با اشاره به تداوم روند نزولی تورم تولیدکننده گفت: طبق آمار، تورم سالانه تولیدکننده در آبانماه با یک درصد کاهش نسبت به مهرماه به 6/27درصد رسید که این اتفاق بر تورم مصرفکننده نیز اثرگذار خواهد بود یعنی بهمرور زمان شاهد کاهش تورم مصرفکننده خواهیم بود.
وی افزود: یکی از مهمترین اهداف بانک مرکزی در دو سال گذشته کنترل نرخ رشد نقدینگی و جلوگیری از افزایش قیمت کالا و خدمات بهبهانه افزایش قیمت ارز بود و خوشبختانه این اقدامات باعث شد شاهد کاهش تورم تولیدکننده باشیم.
این اقتصاددان با بیان اینکه کاهش تورم تولیدکننده حاصل سلسلهاقداماتی است که بانک مرکزی در دو سال گذشته اجرایی کرده است، اظهار کرد: این نهاد با رویکرد تقویت ثبات و پیشبینیپذیری بازار ارز، جلب اعتماد فعالان اقتصادی و جلوگیری از سرایت نوسانات مقطعی نرخ ارز به قیمت کالاها باعث شد که نرخ تورم سالانه تولیدکننده در دو سال اخیر بهطور قابلتوجهی کاهش پیدا کند.افقه با تاکید بر اینکه بانک مرکزی با اجرای سیاست انقباضی توانست نرخ رشد نقدینگی را کنترل کند، ابراز کرد: کاهش تورم تولیدکننده ریشه در اجرای سیاستهای انقباضی بانک مرکزی دارد، البته این نهاد باید برنامهای برای تامین مالی تولید نیز داشته باشد تا کنار کاهش تورم شاهد رونق تولید و رشد اقتصادی باشیم.وی با اشاره به اینکه تولیدکنندگان با اجرای سیاست تثبیت توانستند با نرخ ثابتی نیازهای ارزی خود را پوشش دهند، گفت: با اجرای سیاست تثبیت اقتصادی، باوجود تنشهای متعدد سیاسی، نرخ ارز در دامنه محدودی نوسان داشت که این امر باعث کاهش هزینههای تولید و در نهایت کاهش نرخ تورم سالانه تولیدکننده شده است.
این اقتصاددان در حالی از موفقیت بانک مرکزی در کنترل نقدینگی سخن گفته است که نرخ تورم همچنان بالای 40درصد و موتور اصلی رشد نقدینگی یعنی کسری بودجه سالانه دولت همچنان رو به تزاید است. همچنین کاهش اندک تورم پیشنگر احتمالا علل دیگری دارد. علتی همچون رکود ناشی از خروج هر دو طرف عرضه و تقاضا از بازار به علت افزایش نااطمینانیهای غیراقتصادی طی ماههای اخیر میتواند این مساله را توضیح دهد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد