21 - 12 - 2022
کاهش ۴۵ درصدی واردات از امارات
محدودیتهای ارزی بیسابقه در حالی صدای بسیاری از واردکنندگان، صادرکنندگان و تولیدکنندگان را طی چند ماه گذشته درآورده که براساس تازهترین آمار گمرک ایران حجم کل تجارت کشور در هشت ماهه نخست امسال نسبت به مدت مشابه تفاوت چندانی را
نشان نمیدهد.
براساس آمار گمرک در هشت ماهه نخست امسال ۵۱ میلیون و ۸۰۶ هزار تن کالا به ارزش ۲۷ میلیارد و ۹۶۱ میلیون دلار از کشور صادر شد. این میزان صادرات از نظر وزنی و ارزشی نسبت به مدت مشابه در سال قبل به ترتیب ۳/۰ درصد افزایش و ۹/۱ درصد کاهش یافته است.
در همین مدت ۲۷ میلیون و ۱۷۹ هزار تن کالا به ارزش ۳۷ میلیارد و ۳۶۵ میلیون دلار وارد کشور شد. واردات نیز از نظر وزنی و ارزشی به ترتیب نسبت به مدت مشابه در سال گذشته ۱/۱۵ درصد افزایش و ۸/۵ درصد کاهش یافته است.
این آمار و ارقام نشان میدهد که برخلاف محدودیتهای ارزی به وجود آمده برای کشور دستکم در هشت ماهه امسال تغییر چندانی در حجم تجارت گذشته رخ نداده و حتی حجم وزنی صادرات و واردات بیشتر هم شده است.
البته با توجه به اینکه محدودیتهای ارزی بیشترین تاثیر خود را از مرداد ماه به بعد نشان داد به اعتقاد کارشناسان باید برای مشاهده دقیقتر تاثیر بحران ارزی برای تجارت کشور چند ماه دیگر نیز صبر کرد.
اما بررسی تازهترین گزارش گمرک ایران حاوی نکات جالب دیگری نیز هست. در هشت ماهه نخست امسال تراز بازرگانی خارجی ایران با ۹۵ کشور دنیا مثبت بود. این در حالی است که وزیر صنعت، معدن و تجارت هدف کنونی این وزارتخانه را مثبت کردن تراز تجاری کشور اعلام کرده است.
ضمن اینکه در مدت زمان یادشده عراق، افغانستان، هند، ترکمنستان و آذربایجان دارای بیشترین تراز تجاری مثبت با کشورمان بودند. در حالی که در همین مدت امارات، ترکیه، کرهجنوبی، سوییس و چین دارای بیشترین تراز تجاری منفی با ایران بودند.
جالب است که بدانیم ۵۷ درصد از ارزش کل واردات ایران مربوط به تنها پنج کشور امارات، چین، ترکیه، کرهجنوبی و سوییس میشود. حضور سوییس در این جمع نشان میدهد که این کشور اروپایی برخلاف تحریمهای غرب علیه ایران کار کرده است. واردات ایران از سوییس حتی با رشد ۳۲ درصدی نیز مواجه شده است.
نکته جالب دیگر اینکه ارزش واردات کشورمان از امارات با کاهش ۴۵ درصدی مواجه شده است. اگر به کمی قبل بازگردیم یادمان میآید که ایران تهدید کرده بود در صورت همراهی امارات با تحریمهای غرب علیه ایران در روابط تجاری خود با ایران تجدیدنظر خواهد کرد. اتفاقی که حالا به وضوح آثار خود را در حجم تجارت ایران و امارات نشان میدهد.
در هشت ماهه نخست ۱۳۹۱ شمش از آهن و فولاد غیرممزوج، دانه گندم سخت، ذرت دامی، کنجاله و سایر آخالهای جامد سویا، توربینهای گازی، برنج نیمه یا کامل سفید شده، شکر تصفیه نشده، محصولات از آهن یا فولاد غیرممزوج تخت و گرم نورد شده، روغن خام و مکملهای دارویی ۱۰ کالای عمده وارداتی ایران بودند.
از سوی دیگر پروپان و بوتان مایع شده، اوره، متانول، قیر نفت، پلیاتیلن گرید فیلم، فلزات گرانبها، سیمان، پسته خندان، سنگآهن و کنسانترههای آن نیز اقلام اصلی صادراتی ایران در هشت ماهه نخست سالجاری بودند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد