3 - 08 - 2024
کشت فراسرزمینی؛ فرصتی برای دستیابی به امنیت غذایی
با توجه به خشکسالیهای پیدرپی، کمآبی، یکسان نبودن توزیع منابعی همچون آب، خاک و اقلیم مناسب که امنیت غذایی و کشاورزی دچار خطر میشود و میتواند کشور را در این زمینه دچار مشکل کند، روی آوردن به راهکارهایی همچون کشت فراسرزمینی شیوهای است که با حفظ آبهای موجود در کشور بتوانیم امنیت غذایی را با کمک کشورهای دیگر برای خود فراهم کنیم.
آب، خاک و اقلیم مناسب در سراسر جهان به صورت یکسان توزیع نشده است، از دهه ۱۹۸۰ به بعد دنیا به کشاورزی فراسرزمینی توجه کرده است، براساس آمار جهانی فائو ایران در تولید ۲۲ محصول کلیدی در حوزه کشاورزی، در بین ۷ کشور برتر دنیا قرار دارد اما به دلیل همین یکسان نبودن توزیع منابعی همچون آب و خاک روی آوردن به کشت فراسرزمینی یکی از راهکارهایی است که میتواند کمککننده باشد.
کشت فراسرزمینی چیست؟
کشت فراسرزمینی به معنای کاشت انواع محصول در سایر کشورها و واردات آن به ایران است. در واقع کشت فراسرزمینی، زمینه رونق تولیدات کشاورزی و ایجاد امنیت غذایی برای یک کشور را فراهم میکند. از اینرو، کشورهایی که از محدودیت منابع داخلی (آب و زمین) رنج میبرند، توسط این روش و با اجاره اراضی در سایر کشورها، اقدام به تولید مایحتاج خود میکنند تا امنیت غذایی داشته باشند.با ایجاد شرایط کشاورزی فراسرزمینی برای آن شرکتهای فرآوری در داخل کشور مانند صنایع تبدیلی و تکمیلی، صنایع غذایی، صنایع تولید خوراک دام طیور و آبزیان، مرغداریها و دامداریهای صنعتی میتوان زمینه تامین مواد اولیه را جهت تولید نهاده، دام، شیلات، مرغ، خوراک دام و طیور، محصولات صنایع غذایی به داخل کشور و انتقال و صادرات مازاد داخلی را فراهم کرد که بازخورد این امور باعث امنیت غذایی کامل در کشور و ایجاد هاب غذایی و ارزآوری با احتساب ارزشافزوده در منطقه خواهد شد.
کشت فراسرزمینی تهدید است یا فرصت؟
با توجه به بحران آبی در کشور و وضعیت خشکسالی که در سالهای اخیر کشور را فرا گرفته، کشت فراسرزمینی میتواند به عنوان یک فرصت زمینه را برای افزایش تولیدات کشاورزی کشور فراهم کند و به تامین محصولات مورد نیاز بپردازد. شاید از دیدگاه اشتغال، کشت فراسرزمینی یک تهدید به شمار آید اما باید به این مساله توجه داشت که در شرایط خشکسالی کنونی در کشور این کشت میتواند یک فرصت بسیار خوب برای تولید محصولات پر آببر باشد. این مساله که کشت محصول در این کشورهای هدف باید توسط نیروی کار همان کشور انجام شود و برای نیروی کار ایرانی یک تهدید محسوب میشود اما آب مهمترین مسالهای است که در این طرح به آن توجه میشود و کشت فراسرزمینی را برای ما به یک فرصت تبدیل میکند و اگر شرایطی فراهم شود تا محصولات پر آببر مثل صیفیجات در کشورهای دیگر کشت شود و پس از آن برای مصرف وارد کشور شود اتفاقی بسیار خوب و موثر است.با توجه به محدودیت شدید آبی و خشکسالی طی چندسال متوالی، منابع آبی داخل کشور در شرایط فعلی باید به کشتهای استراتژیکی که نیاز به توسعه آنها وجود دارد اختصاص داده شود و کشت فراسرزمینی بهترین فرصت برای این کار است تا بتوانیم محصولات غیراستراتژیک را به جای کشت در داخل کشور در یک کشور دیگر و با استفاده از منابع آبی آن کشور کشت کنیم.
تاریخچه کشت فراسرزمینی در ایران و جهان
این شیوه کار برای داشتن امنیت غذایی بعد از دهه ۱۹۸۰ در دنیا مورد توجه قرار گرفت. اوجگیری این مفهوم در ایران و در وزارت جهاد کشاورزی نیز به اواخر سال ۱۳۹۲ باز میگردد که وزیر وقت جهاد کشاورزی ماموریتی را به موسسه پژوهشهای برنامهریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی دادند که مطالعاتی در رابطه با سابقه، موانع و مشکلات کشاورزی فراسرزمینی انجام شود تا درنهایت به یک آییننامه ختم شود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد