2 - 01 - 2023
کنترل قیمتها چه شد؟!
زمانی که صحبت از طرحهای ویژه دولت برای کنترل بازار مسکن به میان میآید مستاجران تنها این سوال را میپرسند که چرا با وجود شعارهای فراوانی که از سوی مسوولان داده میشود دولت تاکنون نتوانسته از پس کنترل بازار اجارهبهای مسکن برآید.
مستاجران معتقدند که همواره از طریق رسانهها اخبار مربوط به مسکن مهر، مسکن ویژه، طرح تعزیراتی برخورد با گرانفروشی و… را دنبال میکنند اما متاسفانه واقعیت بازار مسکن چیز دیگری است و غول گرانفروشی مسکن به هیچکس رحم نمیکند و همواره در تاخت و تاز است که این مساله به کلی مستاجران را در بحث کنترل و کاهش قیمت مسکن ناامید کرده است و این وحشت را در میان این افراد به وجود آورده که سال آینده چگونه میتوانند از پس تورم برآیند و آیا میتوانند چهاردیواری برای سکونت داشته باشند یا مجبورند در چادر زندگی کنند!
زمانی که مستاجران به دنبال اجاره یک واحد مسکونی هستند نه صحبتهای وزیر مسکن و نه پروژههای ساخته شده یا در حال احداث مسکن مهر هیچگونه کمکی به آنها نمیکند و تنها واقعیت قابل مشاهده قیمتهایی است که از سوی مالکان اعلام میشود و هیچگونه تغییر یا کاهش قیمت در پس کنترل بازار دیده نمیشود.
در این میان حتی بسیاری از افراد هنوز آگاهی صحیحی از چگونگی دریافت مسکن ویژه ندارند و افرادی هم که اندک اطلاعاتی دارند میگویند چگونه با شرایط فعلی میتوان از پس پرداخت ۴۰ میلیون تومان ودیعه و ماهانه یک میلیون تومان اقساط برآمد.
این در صورتی است که باید اجاره ماهیانه ملکی که در آن سکونت دارند را هم پرداخت کنند و با احتساب هزینههای اولیه زندگی از جمله خوراک، پوشاک و قبوض آب، برق، گاز و… حداقل باید درآمد سه میلیون تومانی داشته باشند البته یارانهای که به حسابشان واریز شده میتواند جوابگوی یکی از قبوض باشد که احتساب آن در میان هزینهها خالی از
لطف نیست.
با این وجود مسوولان همواره با فرا رسیدن فصل نقل و انتقالات اخبار فراوانی درخصوص طرحهای ویژه برای کنترل بازار ارایه میدهند که مستاجران معتقدند هیچگاه این طرحها نتوانست به کاهش قیمت کمک کند.
البته این نکته باید بررسی شود که چرا تنها در ماههای خاصی از سال مسوولان به فکر ارایه راهکار برای کنترل بازار مسکن میافتند، زمانی که برای در نظر گرفتن طرحها و راهکارها بسیار دیر است و تا این طرحها به مرحله اجرا برسند بازار از کنترل خارج شده، مالکان و به قول بعضیها سوداگران بازار را در دست گرفته و همواره قیمتها به طور ثانیهای بالا میرود.
زمانی که سال گذشته اکیپی از خبرنگاران و عکاسان و مسوولان ذیربط- که باید قیمتها را کنترل کنند- با هدف برخورد با افزایش قیمت اجارهبها به دفاتر املاک مراجعه میکردند در ذهن همگان نقش بست که شاید قیمتها قدری کنترل شده است اما متاسفانه این تنها در حد همان مانور باقی ماند و بسیاری از کارشناسان، مسوولان و فعالان بازار از ناکارآمدی این طرح خبر دادند و مستاجران هم با گلایه از مسوولان همواره پرسیدند که پس کنترل قیمتها چه شد و به کجا رسید؟
این افراد که در انتظار افزایش ۷ تا ۹ درصدی قیمت مسکن بودند به یکباره با بیاهمیتی مالکان مواجه شدند و به دلیل اینکه نمیتوانستند با مالک خود به جنگ بپردازند و او را به مقامات تعزیراتی معرفی کنند مجبور شدند با مالک خود کنار بیایند زیرا اگر مالک گرانفروش را هم معرفی میکردند نتیجهای جز آوارگی برای آنها نداشت.
در اینجا این نکته باید اعلام شود که چرا در چنین طرحی این سوال پیشبینی نشده که چرا کنترل بازار و معرفی مالکان گرانفروش را به دوش مستاجران میاندازید و آنها را تحت فشار قرار میدهید اگر قرار است مستاجران خودشان مشکلشان را حل کنند پس مسوولان اجرایی کشور چه مسوولیتی دارند؟
البته تمامی این گفتهها تکرار مکررات است زیرا بارها از مسوولان خواسته شده تا فکری به حال این افراد بکنند.
مسوولان طی یک ماه گذشته از طرحهای مختلفی از جمله بلوکبندی قیمت برای کنترل بازار نام بردهاند، امید است که این طرح مانند طرح تعزیراتی سال گذشته با شکست مواجه نشود زیرا پیشبینی این شکست توسط رییس انجمن صنفی کارفرمایی مشاوران املاک اعلام شده است.
کاظم معماریمقدم در این خصوص گفته است: طرح بلوکبندی یک طرح شکست خورده است. دولت نباید در قیمتگذاری مسکن و اجارهبها وارد شود و مطمئن باشید طرح بلوکبندی یک طرح شکست خورده است.
این مقام مسوول در پی پاک کردن صورت مساله برآمده و اعلام کرده که در مورد بازار مسکن صحبت نکنید! زیرا صحبت مسوولان درخصوص بازار موجب افزایش
قیمتها میشود!
با وجود چنین اوضاعی لازم است آخرین وضعیت مستاجران تشریح شده تا شاید روزی مشکلات برطرف شود زیرا دیگر گوشمان از قول و وعده وعید پر شده و تنها موقعی رضایت این افراد جلب میشود که تغییر واقعی در بازار مشاهده کنند.
با وجود چنین شرایطی صومعلو، معاون وزیر راهوشهرسازی در چهارمین همایش مقررات ملی ساختمان در پاسخ به سوال «جهانصنعت» مبنی بر اینکه عاقبت بازار اجاره چه خواهد شد، اعلام کرد که درخصوص بازار اجارهبها هیچ صحبتی با خبرنگاران نمیکند و تنها با هماهنگی قبلی از طریق روابط عمومی میتوانید
سوال بپرسید!
اعلام افزایش۱۴۰ درصدی توسط مجلس
این در حالی است که عضو کمیسیون عمران مجلس با اعلام اینکه قیمت مسکن افزایش ۱۴۰ درصدی داشته است از ضعف نظارت وزارت راهوشهرسازی نسبت به قیمت اجاره و خرید مسکن انتقاد کرد.
نبیالله احمدی با بیان اینکه نهادهای نظارتی باید موضوع افزایش اجارهبها و مسکن را کنترل کنند به خانه ملت گفت: در ماههای اخیر قیمت مسکن ۱۴۰ درصد افزایش داشته است.
نماینده مردم داراب و زریندشت در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: این موضوع را در مجلس نهم پیگیری خواهیم کرد و تذکرهای لازم را میدهیم تنها نمیتوان اشکال را به وزارت و راهوشهرسازی وارد دانست.
وی ادامه داد: متاسفانه بخشی از بازار مسکن دست دلالها و افرادی است که به افزایش قیمت مسکن دامن میزنند اما بخش دیگر آن به دلیل تورم است که افزایشی غیرطبیعی است.
این عضو کمیسیون عمران مجلس با یادآوری اینکه قرار بود سیستمهای قابل کنترل در معاملات مسکن اجرا شوند تا درصد افزایش قیمت مسکن در یک حد متناسب و یک عدد مشخص باشد، تصریح کرد: چون در بنگاهها موجر و مستاجر به هم اعتماد نمیکنند و مطابق قولنامههای عادی عمل نمیکنند و در نتیجه به دفترهای معاملات املاک
رجوع میکنند.
احمدی تاکید کرد: مستاجران نیز حتما قولنامه قبلی را از موجر بخواهند تا اطلاع کافی از قیمت اجاره ملک موردنظرشان داشته باشند از سوی دیگر هر بنگاه معاملاتی مشکلی ایجاد کند با آن برخورد میشود اما متاسفانه قانون را در این زمینه
رعایت نمیشود.
به راستی واقعیت بازار مسکن چیست؟ چرا طی چند سال اخیر هیچگاه شاهد این نبودیم که مستاجران از قیمت واحدهای مسکونی رضایت داشته باشند؟!
آیا تا زمانی که عمر باقی است میتوان امید داشت که وضعیت اجارهنشینی به خوشنشینی تغییر پیدا کند؟
تا چه زمانی اقدامات مسوولان تنها در پس اعلام اخبار باقی میماند و در بازار اتفاق دیگری میافتد و هر ساله به تعداد صفر قیمت مسکن اضافه میشود؟!
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد