19 - 05 - 2017
گازهای فلر به صفر میرسد
بهینهسازی مصرف انرژی و کاهش آلایندههای زیست محیطی یکی از دغدغههای اصلی صنعت نفت، گاز و پتروشیمی است.
از همینرو امروزه با گسترش صنعت پالایش و فرآوری نفت و گاز در کشور مسوولان به تدوین برنامه جامع و اجرای پژوهشهایی در راستای کاهش این معضل پرداختهاند. از آنجایی که اصلیترین راه اتلاف انرژی در پالایشگاههای گاز سیستم فلرینگ است و عمدتا بیشترین میزان آلایندههای زیستمحیطی نیز از همین سیستم متصاعد میشود، توجه به بهینهسازی عملکرد و اصلاح این بخش، از اهمیت بسزایی برخوردار است.
همچنین بازیابی انرژی از گازهای ارسالی به فلر بسیار مقرون به صرفه است. علاوه بر جلوگیری از آلودگیهای زیستمحیطی و ایجاد گرمایش جهانی باعث استفاده بهینه از میلیونها مترمکعب گاز فلر شده در روز میشود.
بهطور کلی با توجه به شرایط اقتصادی، قیمت تجهیزات و عملیات، ارزش گاز بازیابی شده، سود ناشی از کاهش آلودگی هوا و جلوگیری از پرداخت جریمههای مرسوم، میتوان سرمایه از دست رفته را بازگرداند.
در همین حال آیین رسمی خاموش شدن نخستین مشعل پالایشگاه اول مجتمع گاز پارسجنوبی (زیرو فلرینگ) ۲۶ اردیبهشتماه در عسلویه برگزار شد.
معصومه ابتکار، معاون رییسجمهور در مراسم رونمایی از اولین مشعل سبز پارسجنوبی در پالایشگاه اول مجتمع پارسجنوبی با اعلام اینکه میزان مصرف سوخت مازوت در نیروگاهها در سال ۹۲، ۴۵ درصد بود، گفت: این رقم را در سال ۹۵ به هشت درصد کاهش دادیم و پیشبینی میشود تا پایان سال ۹۶ این رقم به صفر برسد.
وی همچنین با بیان اینکه مشکلات زیادی در حوزه محیطزیست وجود دارد، ادامه داد: دولت اقدامات مناسبی را در زمینه کاهش آلایندگی محیطزیست در بخشهای مختلف انجام داده است که مهمترین آن را میتوان حذف بنزین آلوده که تاثیر مستقیم بر آلودگی هوا داشت، دانست.
رییس سازمان حفاظت محیطزیست تصریح کرد: رسیدن به این هدف که میزان مشعلسوزی گاز به صفر برسد، یکی از مهمترین اهداف زیستمحیطی شرکت ملی گاز بهشمار میرود که در راستای کاهش CO2 و گازهای گلخانهای، اقدامات موثری را انجام دهیم؛ حال آنکه تا ۵۰ درصد کاهش شدت مصرف انرژی را در دستور کار داریم. به گفته ابتکار، تا سال ۹۸ کل گازهایی که مشعلسوزی میشوند، به صفر میرسند.
این مقام مسوول با تاکید بر اینکه باید GDP را ارتقا دهیم، گفت: این ارتقا نباید به قیمت تخریب محیطزیست تمام شود؛ به این ترتیب میتوان گفت برای توسعه فناوریهای سبز باید از تمام ظرفیتهای داخلی یا خارجی که به واسطه فضای پسابرجام ایجاد شده است، استفاده کنیم. حمیدرضا عراقی نیز در این مراسم با اعلام اینکه در سال ۹۳، ۳۵ میلیارد مترمکعب، در سال ۹۴، ۵۰ میلیارد مترمکعب و در سال ۹۵، ۶۰ میلیارد مترمکعب گاز را تحویل نیروگاههای کشور دادهایم، گفت: به این ترتیب ۱۸ میلیارد دلار صرفهجویی در زمینه مصرف سوخت میان تقطیر داشتهایم.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران ادامه داد: در چهار سال گذشته تقریبا به اندازه ۵۰ سال سابقه شرکت ملی گاز ایران فعالیت انجام دادهایم به نحوی که توانستیم روزانه به ۹ روستا گازرسانی داشته و در مجموع این نعمت را به ۹ هزار روستا برسانیم. از سوی دیگر میزان سوخت مصرفی میانتقطیر نیروگاهها که در سال ۹۲، ۳۵ درصد بود به زیر ۱۰ درصد رسیده است.
معاون وزیر نفت در امور گاز افزود: با استفاده از طرحی که برنامهریزی شده است، به ۱۴ هزار صنعت کوچک که سوخت گاز را به عنوان سوخت دوم استفاده میکنند، ۲۴۰ میلیون تومان یارانه میدهیم و بقیه هزینههای لازم را به صورت اقساط دریافت میکنیم؛ این در حالی است که ۱۳۵۰ میلیارد تومان بودجه برای محیطزیست در نظر گرفتهایم که با برنامهریزیهای لازم به پروژههای مختلف تخصیص داده میشود که از این میزان ۶۰۰ میلیارد تومان برای پالایشگاهها، ۱۵۰ میلیارد تومان آن برای بخش انتقال و ۵۷۰ میلیارد تومان آن برای شرکتهای استانی در نظر گرفته شده است.
عراقی تاکید کرد: مقوله محیطزیست در عسلویه، موضوع جدی است و برای بهبود آن، همگی باید دست به دست هم دهیم این در حالی است که در سال گذشته توانستیم امنیت پایدار انرژی را در کشور برقرار کنیم.
مسعود حسنی نیز با بیان اینکه میزان فِلرینگ گاز در پنج پالایشگاه پارسجنوبی براساس برآورد شرکتهای معتبر بینالمللی همانند انی ایتالیا و توتال ۱/۱۷میلیون مترمکعب پیشبینی شده بود، گفت: اکنون این میزان به ۷۱/۶ میلیون مترمکعب رسیده است.
وی ادامه داد: از جمله برنامهها و اقدامات عملیاتی در راستای کاهش مشعلسوزی گاز میتوان به راهاندازی کمپرسورهای فلش گَس و گاز احیا در پالایشگاههای جدید، انجام پروژه صفر کردن گازسوزی مشعلهای موجود پنج پالایشگاه (زیرو فلرینگ) در انتهای سال ۹۸ اشاره کرد که برنامه اجرایی آن در پالایشگاه دوم شروع شده است. ارزش محصول بیشتر تولیدشده در سال ۹۵ نسبت به سال ۹۴، ۸/۵ میلیارد دلار معادل ۲۲ هزار میلیارد تومان است در حالی که سهم تولید شرکت مجتمع گاز پارسجنوبی در مقایسه با سایر پالایشگاههای گاز کشور در سال ۹۵ معادل ۶۳ درصد بوده است. این در حالی است که سهم تولید پالایشگاه سرخون و قشم ۴۵/۱ درصد، شهید هاشمینژاد ۱/۷ درصد، پارسیان ۹/۱۲ درصد، بیدبلند ۰۱/۳ درصد، ایلام ۶۹/۰ درصد و فجر جم ۸۵/۱۱ درصد از سهم تولید گاز کشور را از آن خود کردهاند.
این مقام مسوول درباره وضعیت پارسجنوبی پس از توسعه ۲۴ فاز پارسجنوبی که ۲۹ پالایشگاه را تغذیه میکند، شاهد دریافت ۸۲۵ میلیون مترمکعب گاز هستیم که از این میزان ۷۲۵ میلیون مترمکعب آن شیرین میشود، این در حالی است که برای دستیابی به این حجم از توسعه، نیاز به ۹۰ میلیارد دلار است که با گذشت یک سال، شاهد بازگشت سرمایه به رقم ۹۹ میلیارد دلار هستیم به عبارتی ۹ میلیارد دلار اضافه بر بازگشت سرمایه را شاهد هستیم.
به گفته حسنی، ۱۳۹ میلیون مترمکعب گاز مشعلسوزی میشد که در سال ۹۶ به ۳۳ میلیون مترمکعب رسیدیم و تا سال ۹۸ این میزان به صفر میرسد. به این ترتیب شاهد کاهش ۵/۴۸ درصدی گاز فلرینگ هستیم.
مهدی یوسفی، مدیرعامل سازمان منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس نیز در این مراسم گفت: با اقدامهایی که در زمینه کاهش جلوگیری از سوزاندن گازهای مشعل انجام شده است. هماکنون حجم سوزاندن گازهای مشعل در ۱۰ فاز نخست پارسجنوبی بهطور محسوسی کاهش یافته است بهطوریکه میزان سوزاندن گازهای مشعل در سال ٨٧ در هفته، ۵۶ میلیون مترمکعب بود اما هماکنون به پنج میلیون مترمکعب در هفته رسیده است.وی افزود: براساس برنامه اعلامشده از سوی شرکت مجتمع گاز پارسجنوبی سوزاندن گازهای مشعل در این فازها تا پایان امسال به زیر سه میلیون مترمکعب در هفته خواهد رسید.
مدیرعامل سازمان منطقه ویژه پارس مراسم خاموش شدن نخستین مشعل مجتمع گاز پارسجنوبی را یک تحول بزرگ در برنامههای زیستمحیطی وزارت نفت دانست و تاکید کرد: اقدامهای اصلاحی وزارت نفت در زمینه حفظ محیطزیست هیچگاه توقف نداشته و همه شرکتهای مستقر در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس موظف به رعایت استانداردهای ابلاغی از سوی وزارتخانه هستند و همه موارد آن باید اجرا شود.
مراسم خاموش شدن نخستین مشعل مجتمع گاز پارسجنوبی دیروز با حضور معصومه ابتکار رییس سازمان حفاظت محیطزیست، حمیدرضا عراقی معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران و مدیرعامل منطقه ویژه پارس برگزار شد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد