29 - 12 - 2022
گاز را ارزان ندهید شکایت میکنیم
در حالی وزیر انرژی ترکیه در سخنانی اعلام کرد در صورتی که تهران با درخواست آنکارا برای کاهش بهای گاز صادراتی موافقت نکند، ترکها از ایران به دیوان بینالمللی دادگستری شکایت میکنند که مسوولان گازی کشور از این درخواست ترکیه اظهار بیاطلاعی میکنند.
تانر ایلدیز درباره نتیجه درخواست ترکیه از ایران برای کاهش بهای گاز صادراتی گفت: بهای گاز ایران بالاتر از کشورهای دیگر است و اگر تهران با درخواست ما موافقت نکند شکایت از این کشور را در دادگاه بینالمللی (داوری بینالمللی) مطرح میکنیم.
اما مجید بوجارزاده، سخنگوی شرکت ملی گاز ایران درباره ادعای ترکیه برای کاهش قیمت گاز وارداتی از ایران به مهر گفت: شرکت ملی گاز ایران تاکنون هیچگونه درخواست رسمی از بوتاش ترکیه به منظور کاهش قیمت گاز دریافت نکرده است.
قیمت گاز ایران ۱۰۵ دلار بالاتر از قیمت بینالمللی
ایران دومین صادرکننده بزرگ گاز به ترکیه پس از روسیه است. ترکیه هماکنون هر یکهزار مترمکعب گاز طبیعی از آذربایجان را به قیمت ۳۳۰ دلار وارد میکند و برای هر یکهزار مترمکعب گاز روسیه ۴۰۰ دلار میپردازد، این در حالی است که قیمت هر یکهزار مترمکعب گاز صادراتی ایران به ترکیه ۵۰۵ دلار است و قیمت هر یکهزار مترمکعب گاز در بازارهای بینالمللی ۴۰۰ دلار است.
وزیر انرژی ترکیه با بیان اینکه ممکن است در روزهای آینده شکایت از ایران را در دادگاه بینالمللی مطرح کنیم، اظهار کرد: ما پیشتر از روسیه نیز خواسته بودیم تا بهای گاز خود را کاهش دهد که روسها به این درخواست پاسخ مثبت دادند.
ایلدیز در ادامه اظهار کرد: ترکیه قصد دارد سهم مصرف گاز در تولید انرژی برق را کاهش دهد و به این ترتیب وابستگی این کشور به واردات گاز کاهش خواهد یافت.
گفتنی است، هماکنون ۵۰ درصد برق مورد نیاز ترکیه با گاز طبیعی تولید میشود که این رقم تا سال ۲۰۲۳ میلادی به کمتر از ۳۰ درصد کاهش خواهد یافت.
اولین قرارداد صادرات گاز طبیعی ایران حدود ۱۵ سال گذشته بین شرکت ملی گاز ایران و بوتاش ترکیه امضا و قرار شد ایران سالانه ۱۰ میلیارد مترمکعب (به طور متوسط روزانه ۳۰ میلیون مترمکعب) گاز طبیعی به این کشور همسایه صادر کرد.
بر این اساس، از ابتدای سالجاری تاکنون حدود هشت میلیارد مترمکعب گاز توسط شرکت ملی گاز ایران به بوتاش ترکیه تحویل شده که میزان صدور گاز در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته بیش از ۷۰۰ میلیون مترمکعب افزایش یافته است.
با این وجود با گذشت چند ماه از اختلافات گازی مسکو- آنکارا و بسته شدن بخشی از شیر چاههای گاز روسیه روی صنایع ترکیه، این کشور همسایه سناریو جدیدی برای خرید گاز ارزانقیمت از ایران طراحی کرده است.
پیشنهاد مبادلات پایاپای آنکارا با تهران
در همین رابطه یکی از اعضای شورای جهانی انرژی با بیان اینکه شکایت ترکیه بر سر قیمت گاز ایران تا پنج سال دیگر به نتیجه نمیرسد، اظهار کرد: ادامه اختلاف ترکیه و ایران بر سر قیمت گاز صادراتی به نفع دو کشور نیست.
براساس گزارش فارس، اوگاز ترکیلماز تصریح کرد: اختلاف گازی بین ایران و ترکیه دیر یا زود حلوفصل میشود و دو کشور باید هرچه سریعتر نسبت به دستیابی به توافق نهایی در این خصوص اقدام کنند.
وی افزود شکایت ترکیه در دادگاه بینالمللی ضد ایران ممکن است چهار یا پنج سال به طول بکشد. بنابراین ادامه یافتن این اختلافات منطقی و به نفع دو کشور نخواهد بود. ترکیه به گاز صادراتی ایران نیاز دارد و ایران نیز برای مقاومت و ایستادگی در برابر فشارهای غرب در مساله هستهای به حمایتهای ترکیه نیاز خواهد داشت.
بر اساس این گزارش، وی افزود: ایران و ترکیه میتوانند در آیندهای نزدیک مبادلات تجاری پایاپای را در اولویت قرار دهند. ترکیه میتواند کالاهای مورد نیاز ایران را که از سوی غرب تحریم شده تامین کند و ایران نیز در مقابل گاز طبیعی مورد نیاز ترکیه را در اختیار این کشور قرار دهد، این راهکار به نفع منافع تجاری و اقتصادی ایران و ترکیه خواهد بود.
وی گفت: به علت عدم توسعه زیرساختهای لازم روسیه نمیتواند کاهش صادرات گاز ایران به ترکیه را جبران کند و آنکارا همچنان به گاز صادراتی ایران نیاز خواهد داشت.
گفتنی است، حجم مبادلات تجاری ایران و ترکیه به بیش از ۱۱ میلیارد دلار در سال میرسد ولی ترکیه تنها سه میلیارد دلار کالا به ایران صادر میکند و میزان صادرات ایران به ترکیه بیش از هشت میلیارد دلار است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد