6 - 12 - 2022
گرانی حرف اول و آخر را می زند
| زیبا ورمزیاری | پروژه عظیم مسکن مهر در حالی در کشور در حال اجراست که به نوعی به کور سوی امید برای بیخانهها تبدیل شده است به گونهای که اگر در هر محفلی بخواهید سخنی از گرانی مسکن و اینکه خریدن یک چهاردیواری آرزو شده سخنی به میان بیاورید اولین پیشنهاد این است که بروید در مسکن مهر ثبت نام کنید.
این پروژه از زمانی که کلید خورد تاکنون که در حال گسترش و ساخت است، با وجود تمام انتقاداتی و پیشنهاداتی که به خود دید برای ساخت و اجرای این طرح پافشاری کرد و توانست در میان اقشار کم درآمد به ویژه در شهرستانها جا بیفتد و نظر مردم را به خود جلب کند.
حال چه خوب و چه بد عملیات ساخت واحدهایی در حال انجام است که میتواند رویای خانهدار شدن بسیاری از افراد را برآورده کند به این جهت لازم است تمامی مسوولان و ارگانهای مربوطه جهت برآورده شدن این رویا گام بردارند.
اما در حال حاضر برای ساخت این پروژه مشکلات فراوانی وجود دارد به گونهای که اکثر سازندگان مسکن مهر از گرانی تمامی بخشهای ساختوساز از جمله مصالح، حاملهای انرژی، حقوق و دستمزد گلایه دارند. روزنامه جهان صنعت با هدف رفع مشکلات ساخت مسکن مهر و به منظور آگاهی مسوولان نسبت به موانع موجود بر سر راه سازندگان این پروژه ملی اقدام به تهیه گزارش آماری از ۹ استان کشور کرده است؛ شاید این مطلب بتواند باری از دوش مشکلات بازار مسکن کشور بردارد و کسانی که برای سکونت در این واحدها روزشماری میکنند را به خواسته خود برساند. طبق این گزارش، سازندگان تمامی این ۹ استان از افزایش قیمت آهن، میلگرد، مصالح ساختمانی، حقوق و دستمزد، هزینه حمل و نقل و…گلایه کردند و تنها راهحل این مشکل را در گرو ارایه یک راهکار اساسی از سوی دولت دانستند. انبوهسازان مسکن مهر معتقدند که از زمان انعقاد قرارداد تاکنون قیمت تمامی محصولات مرتبط با ساختوساز بالا رفته و سازندگان را دچار مشکل کرده است، آنها هم تصمیم گرفتهاند که هزینه ساخت را پایین آوردند که نتیجه آن چیزی جز کاهش میزان کیفیت نیست. مجتبی نبوی، نایب رییس انجمن انبوهسازان استان قم در خصوص آخرین وضعیت ساخت مسکن مهر این استان به جهان صنعت گفت: در حال حاضر مهمترین مشکل در میان سازندگان گرانی مصالح ساختمانی است زیرا سازندگانی که در زمان انعقاد قرارداد اقدام به خرید مصالح کردند توانستهاند از پس گرانیها بر آیند اما کسانی که طی مراحل ساخت اقدام به تهیه مصالح کردهاند اکنون با مشکل جدی مواجهند. وی با بیان اینکه حداقل باید تعدیل ۴۰ درصدی در قیمتهای منعقد شده در قرارداد رخ دهد، افزود: هر قدر به پایان پروژه نزدیک میشویم این نیاز بیشتر احساس میشود در غیر این صورت پیمانکار هم ترجیح میدهد در حین ساخت بخشهایی را حذف کند. به عنوان مثال سازنده از مصالح با کیفیت پایین استفاده کرده یا در مرحله آخر از نصب شیرآلات خودداری میکند که این موارد قیمت ساخت را تا حدودی کاهشی میدهد.
نایب رییس انجمن انبوهسازان استان قم همچنین در مورد اینکه آیا تاکنون اقدامی از سوی سازندگان جهت رفع این مشکل انجام شده است، اظهار داشت: سال گذشته مکاتباتی با مسوولان وزارت راه و شهرسازی انجام دادیم اما متاسفانه بینتیجه مانده است. در حال حاضر یا واحدهایی با کیفیت پایینتر عرضه شده یا در مواردی ناظران به دلیل پایین نیامدن کیفیت، کار را متوقف کردند.
همچنین سعید جوادزاده، دبیر انجمن صنفی انبوهسازان استان آذربایجان شرقی با بیان اینکه ۱۵ هزار واحد مسکن مهر شهریورماه سالجاری در این استان به بهرهبرداری میرسد به «جهان صنعت» گفت: در حال حاضر بجز گرانی قیمت مصالح هیچ مشکلی بر سر راه ساخت مسکن مهر این استان وجود ندارد. در قرارداد سه جانبهای که با سازندگان منعقد شد افزایش نرخ ساخت در برخی موارد ذکر شده است اما با وجود اینکه این افزایش قیمت در تمامی بخشها رخ داده اما هنوز آن میزان تعیین شده در قرارداد هم به دست ما نرسیده است. اکنون برای تامین مواد اولیه ساخت سری دوم با مشکل مواجهیم. از سوی دیگر شهابالدین شاهبازی، رییس هیاتمدیره انجمن صنفی انبوهسازان استان اردبیل گفت: برخی از پروژها در این استان با وجود اینکه باید یک ساله تحویل داده میشدند، با گذشت سه سال هنوز ساخته نشدهاند، پیشرفت فیزیکی اندک این واحدها با گرانیهای اخیر همراه شده و مشکل را دو چندان کرده است. وی همچنین با بیان اینکه در تامین زیرساختها با مشکل مواجهیم، اظهار داشت: باید تامین زیرساختها همزمان با ساخت پروژهها پیش میرفت تا در زمان افتتاح مشکلی به وجود نیاید اما چنین نشد، اکنون هم وعدههایی در این خصوص داده شده اما همچنان به نتیجه نرسیدیم. در حال حاضر واحدهای ساخته شده امکانات آب، برق، گاز، آسفالت و مکانهای عمومی ندارند و معطل زیرساخت ماندهاند.
شاهبازی در پاسخ به اینکه آیا متقاضیان این واحدها آورده نقدی خود را به موقع پرداخت کردهاند، گفت: متاسفانه در این بخش هم با مشکل مواجهیم و متقاضیان اقساط را به موقع پرداخت نمیکنند.
از طرفی نعمتالله ظریف، دبیر انجمن صنفی انبوهسازان استان خراسان رضوی در خصوص گرانیهای اخیر گفت: با توجه به اینکه افزایش قیمت در تمامی بخشهای ساختوساز از آذر ماه سال ۹۰ آغاز شد و روند صعودی به خود گرفت، تاثیر منفی بر ساخت مسکن مهر گذاشت اما مبنای محاسبه برای ساخت تغییر نکرده و از سال ۸۸ تاکنون قیمت ساخت مسکن مهر همان متری ۳۰۰ هزار تومان باقی مانده است در صورتی که نرخ دستمزد کارگر از روزانه ۱۰ هزار تومان به ۲۸ هزار تومان هم افزایش یافت و در بخش مصالح میلگرد کیلویی از ۶۵۰ تومان به ۱۳۰۰ تومان رسید و تیرآهن از ۱۰۰ هزار به ۱۸۰ هزار تومان افزایش یافت. وی افزود: عملیات ساخت در شهر جدید بینالود به دلیل عدم استقبال متقاضیان به حالت نیمه تعطیل در آمده است. ظریف در ادامه گفت: به دلیل اینکه این شهر فاصله زیادی با مرکز استان دارد و مشکل حمل و نقل افراد همچنان پابرجاست باید جذابیتهای جدیدی برای افراد ایجاد شود زیرا اکنون پروژه بینالود به مرحلهای رسیده که نیازمند جذب آورده نقدی متقاضیان است. همچنین محمود احمد شعربافی، دبیر انجمن صنفی انبوهسازان استان گیلان هم از افزایش قیمتها انتقاد کرد و افزود: عواملی از جمله افزایش قیمتها، کمبود مصالح و بارندگیهای اخیر این استان دست به دست هم دادند تا انتظاری که در مسکن مهر این استان وجود داشت برآورده نشود. وی در ادامه افزود: به دلیل کمبود متقاضی در این استان در بخش تامین هزینه از محل آورده نقدی متقاضیان با مشکل مواجهیم. از سوی دیگر محمدخالد رحیمزاده، عضو هیاتمدیره انجمن انبوهسازان استان کردستان با بیان اینکه نوسان شدید قیمتی در بخش ساختوساز حاکم است، افزود: در بخش حقوق و دستمزد در یک سال مجبور شدیم چهار بار مزد کارگر را افزایش دهیم اما قیمت ساخت طبق توافق همان ۳۰۰ هزار تومان است. برای حل این مشکل به همراه گروهی از انبوهسازان به وزارت راه و شهرسازی مراجعه کردیم اما اقدامی جهت رفع این مشکل صورت نگرفت البته در قرارداد اولیه تا ۲۰ درصد افزایش قیمت مورد قبول است اما گرانی بیش از این حرفهاست.
از طرفی دیگر نادر شوهانی، رییس هیاتمدیره انجمن صنفی انبوهسازان استان ایلام با اعلام اینکه ساخت مسکن مهر این استان در بدترین وضعیت موجود به سر میبرد، افزود: با توجه به اینکه هر روز شاهد رشد قیمتها هستیم باید فکر اساسی برای جبران زیان سازندگان شود در غیر این صورت تمام این سازندگان ورشکسته میشوند.
وی با بیان اینکه قیمت ساخت مسکن مهر در این استان اکنون متری ۲۸۰ هزار تومان است، اظهار داشت: حداقل باید ۱۵ درصد به این مبلغ اضافه شود وگرنه ساخت پروژهها نیمهکاره مانده و به تدریج متوقف میشود.
در ادامه مهدی هادیفر، عضو هیاتمدیره انجمن انبوهسازان استان آذربایجان غربی در خصوص روند اجرای مسکن مهر در این استان گفت: پروژهها در حالی به فعالیت خود ادامه میدهند که مشکلات فراوانی از جمله تسهیلات، کمبود نقدینگی، افزایش تورم، مشکلات اداری و تامین مصالح، کار را برای سازندگان سخت کرده است.
وی در توضیح بیشتر چنین ادامه داد: با توجه به اینکه از بهمن سال ۹۰ قیمت ساختوساز به شدت افزایش پیدا کرده به طور طبیعی قیمت تمام شده واحدهای مسکن مهر هم بالا رفته است اما دست سازندگان برای جبران این هزینهها به جایی بند نیست.
منصور طاقهای، رییس هیات مدیره انجمن انبوهسازان استان کرمانشاه هم مانند سایر سازندگان از افزایش قیمتها گله کرد و گفت: در روند ساخت این پروژه سازندگانی که ابتدا مصالح و مواد لازم را تهیه کردند مشکلی ندارند اما مابقی افراد دچار سردرگمی هستند.
وی با بیان اینکه به جرات میگویم در بخش مصالح ساختمانی افزایش ۵۱ درصدی قیمتها اتفاق افتاده است، افزود: با قیمتهای موجود دیگر در مرحله بعد حاضر به همکاری با این پروژه نیستیم. اما ایرج رهبر، رییس کانون سراسری انبوهسازان کشور در پاسخ به تمامی انتقادات مطرح شده از سوی سازندگان به «جهان صنعت» گفت: سازندگان پروژه مسکن مهر از ابتدا به تمامی شرایط آگاهی داشته و وارد این پروژه شدند. به نظر من ابتدا باید شرایط را میسنجیدند و برای کارشان برنامهریزی میکردند از طرفی توانمندی مالی سازندگان امری مهم است که این افراد با پیشخرید مصالح و سایر اقلام ساختمانی میتوانستند مشکل تورم را حل کنند. وی در ادامه با بیان اینکه بعضی از سازندگان به منظور دریافت مبلغ بیشتر اقدام به تاخیر در ساخت میکنند، افزود: در مواردی پروژهای که قرار است یک ساله به پایان برسد با تاخیر بسیار همراه است که این موجب بروز مشکل میشود به هر حال باید سازندگان مشکلات و دلایل خود را به مسوولان اطلاع دهند و مسوولان هم در صورت دلایل مجاز اقدام به افزایش قیمتها و جبران ضرر و زیان آنها کنند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد