2 - 03 - 2025
گره خوردن سرنوشت نفت ایران به روسیه
گروه انرژی- در حالی که برخی منابع خبری از لابی سنگین روسیه برای لغو تحریمهای نفتی این کشور خبر میدهند، تحلیلگران غربی به رویترز گفتهاند که بهبود صادرات نفت روسیه و ایران به چین که بزرگترین واردکننده جهان است، نگرانیهای پیرامون عرضه که قیمت جهانی نفت را تقویت کرده بود تا حدودی برطرف میکند.
در جریان مذاکرات اخیر آمریکا و روسیه در عربستان سعودی، مسکو به صراحت اعلام کرد که این دو موضوع در اولویت قرار دارند. تحریمهای الیگارشی که پس از آغاز جنگ روسیه در اوکراین وضع شدند بهشدت به بازیگران کلیدی ضربه زد و همزمان محدودیتها علیه صادرات انرژی را که جریانهای درآمدی حیاتی مسکو محسوب میشوند کاهش داد.
با وجود این تلاشها، واشنگتن همچنان فشار بر تجارت نفت روسیه را حفظ کرده است، آمریکا، اتحادیه اروپا و انگلیس به هدف قرار دادن «ناوگان سایه» کرملین که شبکهای از نفتکشهای فرسوده مورد استفاده برای دور زدن تحریمها و سقف قیمت گروه هفت برای نفت روسیه است، ادامه میدهند.
در حالی که دولت آمریکا اخیرا گروه ویژه الیگارشی مرتبط با کرملین را که ۷۰۰میلیون دلار دارایی را توقیف کرده بود، تعطیل کرد اما همچنان متعهد به محدود کردن ماشین جنگی روسیه است. با این حال بهنظر میرسد که واشنگتن نسبت به اعمال تحریمهای جدید مالی تمایل کمتری دارد، در عوض بر اقدامات اجرایی برای تشدید محدودیتهای موجود تمرکز میکند.
بر اساس گزارش اویل پرایس، دولت بایدن در آخرین روزهای فعالیت خود، تحریمهای سختی را اعمال کرد و دهها کشتی که روسیه برای ارسال نفتخام «اسپو» به پالایشگاههای خصوصی در چین استفاده میکند، هدف قرار گرفتند.
طبق دادههای شرکت کپلر و اظهارات معاملهگران، نفتکش بسیار بزرگ دابان، حدود 2میلیون بشکه نفت را از سه نفتکش کوچکتر در اوایل فوریه بارگیری کرده است. دابان پیش از این برای تحویل نفت ایران به چین استفاده شده بود و آخرینبار در مسیر حرکت به یانتای چین مشاهده شد.
رویترز پیشتر گزارش کرده بود برای تسهیل تخلیه محمولهها، پایانههای جدیدتر شامل دونگ یینگ شاندونگ و ژوشان در شرق چین، نفتکشهای تحریمی را میپذیرند. ریچارد برونز، مدیر ژئوپلیتیک در شرکت «انرژی اسپتکس» اظهار کرد: یکی از عواملی که در جریان بیشتر نفت روسیه به چین نقش داشت، فعالیت کمتر پالایشگاههای روسیه به دلیل حملات پهپادی اوکراین بود که نفت خام بیشتری را برای صادرات موجود کرد. محمولههای نفت اورال بیشتری به مقصد چین میروند که احتمالا به دلیل کندی صادرات به ترکیه و مقصدهای دیگر از زمان اعلام تحریمهای آمریکا در ژانویه است. از سویی دادههای ورتکسا نشان داد که واردات نفت ایران به چین در فاصله اول تا ۲۰ فوریه به 4/1میلیون بشکه در روز در مقایسه با کمتر از ۸۰۰ هزار بشکه در روز در ژانویه افزایش یافته است.
بنا بر این دادهها، حجم نفت ایران به مقصد شاندونگ، از 1/1میلیون بشکه در روز فراتر رفت و از میانگین سال ۲۰۲۴ بالاتر بود.
دادههای کپلر نشان داد که ورود نفت ایران به چین از ۶۹۲هزار بشکه در روز در ژانویه به ۷۷۱هزار بشکه در روز در فوریه افزایش یافت.
بر اساس گزارش رویترز، دادههای این دو شرکت بهدلیل استفاده آنها از شیوههای متفاوت برای رصد کشتیها یکسان نیست.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد