8 - 01 - 2024
گره کور ناترازی بنزین
گروه انرژی- مصرف و تبعات مصرف بنزین، بحث داغ این روزهای دولت و مجلس است. در حالی که پیشبینیها بیانگر واردات ۶ میلیارد دلار بنزین در سال آینده است، سازمان برنامه و بودجه با طرح اختصاص بنزین به هر کارت سوخت موافق نیست. طرحی که کارشناسان این سازمان میگویند در صورت اجرا شدن، بازار دلالی را افزایش داده و در نهایت قیمت بنزین بالا خواهد رفت.
مرکز پژوهشهای مجلس اخیرا گزارشی منتشر کرده و برمبنای آن به دولت پیشنهاد کرده تا سال آینده در راستای اجرای عدالت اجتماعی، به هر کارت ملی ۱۵ لیتر بنزین یارانهای سهمیه داده شود. برخی منابع در سازمان برنامه و بودجه میگویند این تصمیم مورد قبول مقامات این سازمان قرار ندارد، ضمن اینکه وزارت نفت نیز با چنین طرحی موافق نیست.
به گفته آنان با اجرای چنین طرحی لازم است بازار برای فروش بنزین یارانهای افرادی که خودرو ندارند، تشکیل شود و در نتیجه قیمت بنزین افزایش مییابد.
ناترازی بنزین در سال جاری هزینهای معادل ۳ میلیارد دلار برای کشور ایجاد کرده که در سال ۹۹ ایران صادرکننده ۳ میلیارد دلار بنزین به کشورهای منطقه بوده است.
مرکز پژوهشهای مجلس پیشبینی کرده در صورت ادامه وضعیت فعلی مصرف بنزین، ایران در ۱۰ سال آینده نیازمند سالانه ۲۵ میلیارد دلار واردات بنزین خواهد بود، رقمی که معادل نیمی از ظرفیت صادرات نفت است.
هرچند دولت در نظر دارد طرح پتروپالایشگاه شهیدسلیمانی را که برای تولید روزانه ۷ میلیون لیتر بنزین پیشبینی شده، اجرا کند، اما دستکم تا راهاندازی این پتروپالایشگاه، زمان باقیمانده مصرف سالانه ۱۵ میلیون لیتر به مصرف روزانه بنزین کشور را رقم خواهد زد.
مصرف بالا با بنزین بیکیفیت
جلیل سالاری مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی میگوید مصرف سوخت خودروهای تولیدی نسبت به میانگین جهانی بالاست و اگر خودروها با استاندارد بینالمللی تولید میشد، مصرف بنزین به ۶۰ میلیون لیتر در روز کاهش مییافت و میتوانستیم روزانه ۵۰ میلیون لیتر صادرات داشته باشیم.
سالاری به ایرنا گفته است: بر کسی پوشیده نیست که باید به سمت تنوع سبد سوختی حرکت کنیم؛ در حال حاضر نزدیک به ۳۵ میلیون لیتر ظرفیت CNG در کشور وجود دارد که باید از آن استفاده کرد.
به گفته وی، ناوگان حملونقل عمومی هم فرسوده شده و مصرف آن بالاست، همچنین بررسی پیمایش کارتهای سوخت نشان میدهد مصرف سوخت خودروهای جدید بالاست و میتوان با استفاده از ظرفیت سیانجی بخشی از ناترازی بنزین را برطرف کرد.
معاون وزیر نفت تاکید کرد: کیتهای نسل ۵ خودروهای دوگانهسوز دارای راندمان و شتاب بالا و مصرف پایین هستند که در حال حاضر در کشور تولید میشود؛ از طرفی مصرف خودروهای کشور نسبت به میانگین جهانی بالاست و با استانداردهای بینالمللی فاصله زیادی داریم.
«سالانه ۲ میلیون خودرو به تعداد خودروهای کشور اضافه میشود که معادل ۵ تا ۶ میلیون لیتر به مصرف بنزین اضافه میکند.« این آماری است که معاون وزیر نفت رسما اعلام کرده است. او میگوید این عدد معادل تولید یک روز پالایشگاه تهران است، لذا باید به سمت بهینهسازی مصرف سوخت، بهسازی و نوسازی ناوگان عمومی و جادهای حرکت کنیم، زیرا مصرف بنزین در کشور به صورت میانگین برابر با ۱۱۶ میلیون لیتر در روز است که اگر خودروها با استاندارد بینالمللی در کشور تولید میشد، مصرف بنزین در کشور ۶۰ میلیون لیتر در روز بود و میتوانستیم ۵۰ میلیون لیتر در روز صادرات داشته باشیم.
مصرف بیشتر، آلودگی شدیدتر
در زمستان امسال برخلاف سالهای قبل که نم بارانی چند روزی از شدت آلودگی هوای تهران میکاست، از باران خبری نیست. پدیدهای که بر شدت آلایندگی هوا افزوده است. بخش قابلتوجهی از این آلایندگی به تردد خودروها نسبت داده شده است. هر چند محمدباقر قالیباف رییس مجلس گفته که ۶۰ درصد از آلایندگی تهران و کلانشهرها ناشی از تردد موتورسیکلتهاست، همین موضوع هم بیانگر آن است که این تردد برای کشور پرهزینه است، زیرا میزان مصرف بنزین را بالا خواهد برد.
براساس گزارشی که معاون وزیر نفت اعلام کرده است، میانگین مصرف بنزین در دیماه امسال به ۱۱۳ میلیون لیتر در روز رسیده است.
به گفته جلیل سالاری مصرف بنزین کشور در ماههای گذشته بهطور میانگین روزانه حدود ۱۱۶ میلیون لیتر بود که این مقدار در روندی کاهشی، در ماه جاری به ۱۱۳ میلیون لیتر رسیده است .
دولت امیدوار است با راهاندازی طرح پتروپالایشگاه شهیدسلیمانی بخشی از تقاضای بنزین را در سالهای بعدی پاسخ بدهد. جلیل سالاری در این رابطه میگوید: با تکمیل بخشی از طرحهای توسعه کیفی پالایشگاه آبادان حدود یک تا ۲ میلیون لیتر به تولید بنزین کشور تا پایان سال افزوده خواهد شد، همچنین با به مدار آمدن بخشی از افزایش ظرفیت پالایشگاه اصفهان ۲ تا ۳ میلیون لیتر به ظرفیت تولید بنزین کشور افزوده خواهد شد.
او درباره واردات بنزین هم گفت: واردات بنزین بستگی به میزان مصرف بنزین دارد و همچنین بستگی به این دارد که چه مقدار خودرو به ناوگان حملونقل کشور افزوده شود و در حالی که ۵۵ درصد خودروهای در حال تردد در کلانشهرها فرسوده هستند، به این بستگی دارد که چقدر در زمینه از مدار خارج شدن خودروهای فرسوده اقدام شود و ناوگان حملونقل نوسازی شود که تمامی این مسائل به میزان مصرف بنزین مرتبط است.
سالاری ادامه داد: نمونههایی که سازمان حفاظت محیطزیست از بنزین توزیعی کشور گرفته و نمونههایی که همکاران خودمان گرفتهاند، نشان میدهد توزیع بنزین در کشور براساس استاندارد یورو در حال انجام است و اکتان بنزین نیز براساس استاندارد ملی است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد