17 - 12 - 2022
گشت نامحسوس در بازار
گروه بازرگانی این روزها همه چیز گرانتر از قبل است. گرانتر از ماه و هفته و حتی روز قبل، خیلی از کالاها هم که به بهانه افزایش نرخ ارز و نوسان آن خرید و فروش نمیشود. از یک واشر گاز گرفته تا یک کتابخانه معمولی که فروشنده ترجیح میدهد نفروشد، لبنیات کم چرب به سختی پیدا میشود، تخممرغ که طی هفته گذشته از ۶۶۰۰ تا ۷۵۰۰ تومان در نوسان بود. همه چیز گران میشود و نوسانات ارزی بهترین بهانه موجود است. اولویتبندی کالاها و مرکز مبادلات و ارز چند نرخی هم توجیهات دیگری است. در این میان گفته میشود جای دستگاههای نظارتی در بازار خالی است و ترفند های مختلفی برای دور زدن قیمتهای مصوب از سوی فروشندگان به کار گرفته میشود، در خصوص کالاهای وارداتی نیز بحثها ادامه دارد.
فشار افزایش هزینه بر دوش مردم
طی دوماهه اخیر قیمت اقلام خوراکی افزایش حداقل ۳۰درصدی داشته و در برخی کالاها گرانی بیش از ۵۰ تا ۷۰ درصد گزارش شده است. افزایش بیرویه نرخ ارز، برخورد انفعالی و ضعف دستگاههای نظارتی در رصد کردن بازار موجب گرانی اقلام خوراکی، محصولات بهداشتی، کالاهای صنعتی و . . . شده است.
قیمت خردهفروشی انواع گروههای کالایی و مایحتاج ضروری مردم به بهانه افزایش بیرویه نرخ دلار روند صعودی در پیش گرفته به نحوی که حتی برخی از کالاهای تولید داخل که تولید آنها ارتباطی با واردات یا نرخ دلار ندارد، با افزایش قیمت بیش از ۵۰درصدی روبرو شدهاند. طی دوماهه اخیر قیمت انواع اقلام خوراکی افزایش حداقل ۳۰ درصدی را شاهد بوده که در برخی کالاها گرانی بیش از ۵۰ تا ۷۰ درصد گزارش شده است. یکی از اقلام مهمی که طی این مدت افزایش چشمگیری داشته، دارو است که پس از تغییرات نرخ ارز داروهای تولید داخل حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد و داروی خارجی حدود ۴۰ تا صددرصد گران شده است. اگرچه برخی تحلیلها حکایت از آن دارد که دلالها و
سفته بازها با ایجاد تقاضای کاذب و جوسازی موجبات افزایش قیمت را فراهم کردهاند اما کمبود عرضه به عنوان یکی از عوامل موثر بر اقتصاد سبب آشفتگی در بازار شده است.
برخورد با واردکنندگان متخلف
واردکنندگان در این شرایط دست نگه داشته و منتظرند از التهابات بازار کاسته شود. رییس مجمع واردات با بیان اینکه نرخ ارز در بازار آزاد واقعی نیست و حبابی شده است، از همه واردکنندگان شناسنامهدار خواسته است از خرید ارز تا رسیدن به بازار تعادلی خودداری کنند. محمد حسین برخوردار افزود: تا زمان متعادل شدن هیجانها و نوسانهای بازار ارز بهتر است منتظر باشند تا التهابهای بازار حذف شود و بازرگانان متضرر نشوند. عضو هیات رییسه اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی تهران افزود: قیمت ارزی که در حال حاضر در بازار اعلام میشود، ناشی از تقاضای ارز غیربازرگانی است.
وی با بیان اینکه نباید نرخ ارز در یک هفته این همه افزایش یابد یا نوسان داشته باشد، گفت: از مجموعه خود خواستهایم تا رسیدن به بازار با ثبات و متعادل صبر کنند تا از زیان احتمالی هم پرهیز شود. در همین شرایط معاون بازرسی و رسیدگی به تخلفات سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان هشدار داد: با واردکنندگان متخلف کالاهای اساسی در سراسر کشور برخورد جدی میشود. مجتبی فراهانی گفت: با برنامهریزیها و تمهیدات صورت گرفته در سازمان حمایت تمام واردکنندگان کالاهای اساسی که مشمول دریافت ارز مرجع هستند مکلفند محصولات خود را در چارچوب ضوابط تعیین شده از طریق شبکه رسمی و با نظارت سازمان حمایت به مراکز فروش عرضه کنند.
وی با اشاره به جدیدترین تصمیمهای کارگروه تخصیص ارز اضافه کرد: با هماهنگیهای صورت گرفته میان سازمان حمایت و دستگاههای مرتبط به منظور قیمتگذاری دقیقتر کالاهای وارداتی و کنترل مناسب بازار، تمام واردکنندگان کالاهای اساسی دریافت کننده ارز مرجع از عرضه محصولات خود خارج از چارچوب ضوابط تعیین شده منع شدهاند. وی تصریح کرد: قیمتگذاری کالاهای وارداتی که ارز مرجع دریافت میکنند، حتما باید مطابق با ضوابط باشد و هیچ واردکنندهای که ارز مرجع استفاده میکند، حق ندارد به بهانههای واهی اقدام به افزایش قیمت کند.
فراهانی ادامه داد: با تمامی وارد کنندگانی که به بهانههای مختلف از جمله نوسان نرخ ارز، تغییرات قیمت فروش، انبارگردانی، تغییر سیستم حسابداری و … از عرضه محصولات خود به مراکز فروش خودداری کنند، برخورد میشود.
معاون بازرسی سازمان حمایت با هشدار جدی به محتکرین و گرانفروشان از گشت محسوس و نامحسوس در بازار خبر داد و گفت: اشد مجازات در انتظار کسانی است که به بهانه نوسان نرخ ارز، تغییرات قیمت فروش و انبارگردانی احتکار میکنند.
این مقام مسوول با اشاره به تشکیل گروههای گشت محسوس و نامحسوس و اقدامات نظارتی سازمانهای صنعت، معدن و تجارت سراسر کشور اعلام کرد: هموطنان میتوانند موارد تخلف را از طریق سامانه ۱۲۴ اطلاع دهند تا سریعا مورد بررسی و رسیدگی قرار گیرد. بعد از اولویتبندی کالاها و تخصیص ارز مرجع به گروهی از کالاهای وارداتی نگرانی از ایجاد رانت در میان فعالان اقتصادی ایجاد شد. در این میان تعلق ارز مرجع به کالاهای ضروری و ممانعت از دستیابی کالاهای لوکس به این ارز نیز از دیگر مسایل مطرح بود. در این میان قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت اختصاص ارز دولتی و مبادلهای به واردات خودروهای لوکس را تکذیب کرد.
فاصله قیمتها کاهش یابد
بعد از همه این نابسامانیهای بازار و افزایش قیمت ارز و کالا که نگرانیهای مردم را نیز در پی داشت خبر از توقف فاز دوم هدفمندی یارانهها رسید که موج تازهای از نگرانیهای مردمی و همچنین فعالان اقتصادی را پدید آورد.
فاز دوم قانون هدفمندسازی یارانهها در چارچوب اصول اقتصادی و زیر نظر کارشناسان اقتصادی باید اجرا شود و توقف آن اشتباه بزرگی است. رییس شورای رقابت با بیان این مطلب تاکید کرد: تصور میکنم این اقدام مجلس اشتباه بزرگی است به ویژه در شرایط فعلی اقتصاد کشور که با مشکلاتی مانند تحریم روبهرو هستیم و باید بیشتر به اقتصاد داخلی و تولید ملی متکی باشیم. وی با تاکید بر اینکه در این شرایط باید فضای رقابت و کارایی در اقتصاد افزایش یابد، گفت: البته باید تمهیداتی اندیشیده شود که نتیجه اجرای فاز دوم بهبود و افزایش کارایی بخش تولید باشد به گونهای که حرکت بخش تولید به سمت صرفهجویی در مصرف انرژی و بهبود کیفیت باشد. رییس شورای رقابت با اشاره به اینکه همچنین باید فاصله قیمتها کاهش یابد تا شاهد قاچاق نباشیم، اضافه کرد: متوقف کردن اجرای فاز دوم قانون هدفمندسازی یارانهها اشتباه بزرگی است. پژویان با بیان اینکه افزایش تورم ربطی به اجرای قانون هدفمندسازی یارانهها ندارد، تصریحکرد: تورم پس از تحریم نفتی و بانکی افزایش یافت و بدیهی بود که این اتفاق رخ میدهد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد