16 - 07 - 2023
گوشت قرمز و دام زنده آفریقایی در راه ایران
قائم مقام وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به انعقاد تفاهمنامه با کشور آفریقا در حوزه واردات دام و گوشت قرمز اعلام کرد که برنامهریزی کردیم یکی، دو مجموعه فعال در حوزه واردات دام ورود کنند و مذاکرات خود را انجام دهند. برآورد ما این است که طی یک ماه آینده بتوانیم اولین تعاملات تجاری را در این حوزه انجام دهیم.
علیرضا پیمانپاک با بیان اینکه یکی از محورهای اصلی فعالیتهای بینالمللی دولت سیزدهم ایجاد توازن در روابط تجاری و اقتصادی است، اظهار کرد: دیدگاهی در گذشته وجود داشت که باید بر بازارهای خاص تمرکز کرد، اما در حال حاضر کشورهای پیشرو در حوزههای بینالمللی و کشورهای نوظهور مانند ترکیه و چین توجه به بازارهای بکر و جدید دارند و بیشترین سرمایهگذاری در حوزه آفریقا را ابتدا چین و سپس ترکیه انجام میدهد.
وی ادامه داد: بازارهای بزرگی در دنیا وجود دارد. اوراسیا، جنوبشرق آسیا، آمریکای لاتین و به خصوص قاره آفریقا که بازار بکر با اقتصاد مناسب است.۱۲۰۰ میلیارد دلار تجارت حوزه آفریقاست که بیش از حدود ۶۰۰ میلیارد دلار آن واردات و تقریبا همین مقدار صادرات است. در حقیقت این حوزه فرصت ویژهای را برای ما ایجاد میکرد؛ فرصتی که تاکنون مغفول مانده است.
قائم مقام وزیر جهاد کشاورزی اضافه کرد: باید برای توسعه این تجارت به زیرساختهای لجستیکی، مسائل گمرکی، مسائل پولی و مالی و حتی رفتوآمد نیز توجه شود. اینکه به آفریقا پرواز مستقیم نداریم، یعنی غفلت کردیم.
وی با اشاره به حجم تجارت ایران با کشورهای آفریقایی گفت: تراز تجاریای که در ابتدای دولت ۶۰۰ میلیون دلار بود، در حال حاضر به ۲/۱ میلیارد دلار رسیده است.
پیمانپاک با بیان اینکه یکی از موضوعات اصلیای که در قاره آفریقا به دلیل شرایط اقلیمی و آب و هوایی وجود دارد تولید محصولات کشاورزی در ابعاد گسترده است، گفت: به واسطه مسائلی که به وجود آمده، نیازمندیم بخشی از نیاز پروتئینی کشور را از واردات تامین کنیم. حدودا یک میلیون تن مصرف گوشت قرمز داریم و در حال حاضر ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزار تن را وارد میکنیم. یکی از بهترین منابع در این بخش، منابع کشور آفریقاست. وی همچنین عنوان کرد: تصور عجیبی وجود داشت که نمیتوان در همه بخشها سراغ قاره رفت. در کنیا همه پروتکلها رعایت میشود. مرکز بهداشت جهانی دامپزشکی در قاره آفریقا در کنیا مستقر است. از بسیاری از کشورهای دیگر که با آنها تعاملات دامی داریم استانداردهای دامپزشکیشان جلوتر است.
مراوده با آفریقا در حوزه دامپزشکی
قائممقام وزیر جهاد کشاورزی در ادامه گفت: حوزه دامپزشکی ما از هفتهها قبل مراوداتی با آفریقا داشتند و ویدئو کنفرانسهایی نیز برگزار شد و به یک توافق در حوزه دامپزشکی رسیدیم تا بتوانیم در زمینه حوزه دامی بر اساس پروتکلهای دامپزشکی از قاره آفریقا و خصوصا کنیا هم دام زنده و هم گوشت وارد کنیم. همچنین رییس سازمان دامپزشکی و هیات همراه از کشتارگاهها بازدیدهایی داشتند و این کشتارگاه نیز استانداردهای بالایی دارند. در همان سفر برنامهریزی کردیم یکی، دو مجموعه فعال در حوزه واردات دام ورود کنند و مذاکرات خود را انجام دهند. برآورد ما این است که طی یک ماه آینده بتوانیم اولین تعاملات تجاری را در این حوزه انجام دهیم.
وی همچنین به امضای تفاهمنامه در حوزه شیلات نیز اشاره کرد و گفت: در حوزه شیلات هم با دو رویکرد موافقتنامه امضا شد؛ یکی اینکه صیادهای ایرانی بتوانند از فضای ساحلی کنیا برای استحصال ماهی استفاده کنند. بسیاری از محصولات دریایی ما وارداتی هستند و از این بخش میتوانیم نیازها را تامین کنیم. یک بعد دیگر نیز صادرات دانش فنی، خدمات و توانمندیهای ما در حوزه صید اعم از تولید ماهی در قفس، فناوریهای فنی و حرفهای است.
پیمانپاک با اشاره به اینکه در حوزه اوگاندا نیز تمرکز بر بخش کشت فراسرزمینی بود، گفت: زمینی در ادوار گذشته به ایران واگذار شده بود که به دلیل عدم پیگیریها فعالیت جدی روی آن انجام نشده بود. در یکی، دو سال گذشته چند شرکت بخش خصوصی ایرانی فعالیتهای خوبی را شکل دادند. در حوزه تولید پیله ابریشم، ذرت و محصولات مختلف فعالیتهای خوبی انجام شده و راندمان تولید نیز به دلیل شرایط آب و هوایی راندمان بسیار بالاست.
حمایت از کشت فراسرزمینی و تولیدکنندگان
پیمانپاک عنوان کرد: میتوانیم از این ظرفیت در شرایطی که کمآبی داریم و همچنین بیش از ۱۰ میلیارد دلار نهادههای دامی کشاورزی اعم از ذرت، گندم، جو و دانههای روغنی را وارد میکنیم، بهرهمند شویم. در نتیجه با دو شیوه یکی ایجاد تنوع در مبادی وارداتی که مستقیما در امنیت غذایی کشور موثر است و دوم اینکه ظرفیتهای آفریقا بکر است، میتوانیم از این ظرفیتها استفاده کنیم، اما باید توجه داشته باشیم که باید از کشت فراسرزمینی و تولیدکنندگان حمایت و مقدمات آن نیز فراهم شود.
علیرضا پیمانپاک که در یک برنامه تلویزیونی صحبت میکرد، اظهار کرد: کشورهای آفریقایی برای بالا بردن سطح استاندارد زندگی از جمله بهداشت و درمان برنامهریزی کردهاند و این امر فرصت خوبی را برای صادرات تجهیزات پزشکی، دارو و حوزههای بهداشت و درمان ما فراهم میکند. در کنیا خانه نوآوری و فناوری ایران را سالهاست که ایجاد کردهایم. بیش از ۴۰ محصول دانشبنیان ایران در آنجا ثبت شده است و به طور عینی نیز قابل ملاحظه است. با درخواست اوگاندا خانه علم و فناوری را با حضور رییسجمهوری افتتاح کردیم و همین خبر باعث شد زیمبابوه هم درخواست خانه علم و فناوری داشته باشد؛ یعنی دانش و توانمندیهای ما در حوزه دانشبنیان و تجهیزات پزشکی در آن قاره جا افتاده و بازار بکری را برای ما فراهم کرده است.
قائممقام وزیر جهاد کشاورزی افزود: تمرکز بر زیرساختها موضوعی است که در دولت پیگیری میشود. خط کشتیرانی جمهوری اسلامی یک خطی را در حوزه شرق آفریقا دنبال کرده بود که با تاکید دولت تقویت شد. به موازات آن با مشارکت بخش خصوصی خط موازی را به شرق آفریقا ایجاد کردیم. در حوزه غرب آفریقا با بخش خصوصی و مشارکت تجار سرشناس ایرانی در آفریقا نیز هماهنگیهای لازم صورت گرفت تا خط جدیدی ایجاد شود. در حال برنامهریزی برای شمال آفریقا نیز هستیم.
وی ادامه داد: در حوزه کشت تمرکزمان تقویت بخش خصوصی است. اگر در بخش خرید سلفخری کنیم و در سیلوی کشور مبدأ ذخیره کنیم کمی ارزانتر میشود و اگر کشت فراسرزمینی کنیم، باز هم کاهش قیمت خواهیم داشت. پیمانپاک همچنین تصریح کرد: در دولتها تنوع و تکثر طرحها را میتوان دید، اما آنچه مهم است اجرای طرحها و حمایت همهجانبه و پشتیبانی جهادی توسط دولت است که بتوانیم تابوها را بشکنیم تا طرحها از کاغذها رد شده و وارد فرآیند سیستمی شوند. در کل زنجیره تامین باید حمایتها را داشته باشیم تا پایلوتها را با موفقیت انجام دهیم. اگر تجربه اول موفق باشد تبلیغی میشود که بخش خصوصی جدیت دولت را ببیند و حضور فعال داشته باشد.
توافقاتی با روسیه و قزاقستان برای کشت فراسرزمینی
پیمانپاک در پاسخ به اینکه آیا برای کشت فراسرزمینی علاوه بر قاره آفریقا در کشورهای دیگر نیز طرحهایی وجود دارد، گفت: در حوزه روسیه و قزاقستان هم توافقاتی انجام نشده است. مهمترین مساله در کشت فراسرزمینی این است که خرید محصول را توافق کنیم و ثبت سفارش و تخصیص ارز نیز صورت گیرد. اگر بتوانیم این موارد را پیش ببریم و ارز تامین شود کاملا قابل پیگیری است و بخش خصوصی میتواند با خیال راحت آن را پیگیری کند.
وی همچنین درخصوص تجهیزات کشاورزی گفت: باوجود اینکه کشورهای آفریقایی پتانسیل بالایی در کشاورزی دارند، خودشان هم سرمایهگذاریهای جدی برای توسعه کشاورزی و ارتقای فناوری میکنند که این مهم با استفاده از مکانیزاسیون و ماشینآلات محقق میشود. کشور ما نیز در این زمینه پیشرفتهای خوبی داشته که میتواند به آنها کمک کند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد