26 - 12 - 2022
گوشت و مرغ ارزان نشد
گروه بازرگانی- با نزدیک شدن به روزهای پایانی سال تقاضا برای انواع کالاها بیشتر میشود و کنترل بازار با توجه به وضعیت اقتصادی مردم توسط متولیان تنظیم بازار ضرورت بیشتری پیدا میکند. گوشت و مرغ هم ازجمله همین اقلام پرتقاضاست که در روزهای اخیر با افزایش و نوسان قیمت آن مواجه هستیم و عدم نظارت بر توزیع، قاچاق و دلالی از جمله دلایلی است که برای این مساله عنوان میشود.
گوشت قرمز طی یکی، دو هفته اخیر با سیر صعودی به قیمت کیلویی ۳۰ هزار تومان رسیده و قصد پایین آمدن ندارد، این در حالی است که بخش مهمی از سبد غذایی را محصولات پروتئینی تشکیل میدهد. در این میان برخی مسوولان میگویند افزایش قیمت گوشت، مصرف مرغ را بیشتر کرده و به همین دلیل قیمت افزایش یافته است.
گزارشهای میدانی نشان میدهد، یک کیلوگرم گوشت گوساله در مغازههای جنوب شهر تهران ۳۰ هزار تومان و یک کیلوگرم گوشت گوسفندی ۲۷ هزار تومان به فروش میرسد. قیمت مرغ نیز این روزها بین ۵۷۰۰ تا ۶۲۰۰ تومان در نوسان بوده است.
عدم نظارت؛ دلیل گرانی
سعید سلطانی، مدیرعامل اتحادیه سراسری دامداران در خصوص دلیل افزایش قیمت گوشت قرمز میگوید: هیچ نظارتی بر توزیع گوشت از محل تولید تا رسیدن به مصرفکننده انجام نمیشود، چوبداران و دلالان دام زنده را به قیمت ارزان خریداری میکنند اما آنچه به دست مردم میرسد گوشت گران است.
به گفته سلطانی، دلالان گوساله زنده را کیلویی ۱۰ هزار تومان و گوسفند زنده را کیلویی ۱۰ هزار و ۶۰۰ تومان از دامدار خریداری میکنند.
وی میگوید: گوشت گوساله باید به قیمت ۲۲ هزار و ۵۰۰ تومان و گوشت گوسفندی به قیمت ۲۲ هزار تومان در مغازهها به فروش میرسد اما قیمتهایی که مردم میخرند، خیلی بالاتر است.
سلطانی همچنین میگوید: قاچاق نیز یکی از عوامل اصلی بالارفتن قیمت گوشت در داخل است که با وجود تذکراتی که به مسوولان داده شده، اقدام خاصی صورت نگرفته است.
با افزایش نرخ ارز، معاملات دام زنده در استانهای مرزی بیشتر شده و تولیدکنندگان بهویژه دلالان ترجیح میدهند دامهای خود را به ارزهای غیر از ریال بفروشند.
سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان عنوان میکند کاهش عرضه دام، قاچاق دام زنده و افزایش تقاضا در ایام پایانی سال افزایش قیمت گوشت قرمز را بهدنبال داشته است در ضمن به دلیل اینکه امکان جایگزینی گوشت مرغ و به تبع شرایط قیمتی در بازار گوشت قرمز تقاضا و قیمت گوشت مرغ نیز افزایش یافته است.
این سازمان اضافه میکند علاوه بر برنامهریزی جهت ساماندهی بازار گوشت قرمز و مقابله با پدیده قاچاق دام زنده، ساماندهی و تسهیل امر واردات گوشت قرمز منجمد و دام زنده، عرضه گسترده مرغ منجمد ذخیره شده توسط شرکت پشتیبانی در دستور کار قرار گرفته و امید است در روزهای پایانی سال در بازار کاهش قیمت مواد پروتئینی کشور را شاهد باشیم.
قیمت مرغ در نوسان
به دنبال افزایش یکباره قیمت مرغ از کیلویی ۴۷۰۰ تومان به ۶۲۰۰ تومان در چند هفته گذشته که در بعضی از نقاط شهر تهران به کیلویی ۶۵۰۰ تومان هم رسید، امروز قیمت آن در بازار تهران به ۵۷۰۰ تومان کاهش یافت. افزایش ۱۵۰۰ تومانی قیمت مرغ طی چند هفته گذشته در حالی صورت گرفت که ماهانه ۱۶۰ تا ۱۷۰ هزار تن تولید مرغ در کشور انجام میشود و نیاز مصرف ماهانه نیز ۱۴۰ هزار تن است. همچنین به گفته مسوولان، شرکت پشتیبانی امور دام تاکنون ۱۲۰ هزار تن مرغ از محل تولید داخل ذخیرهسازی شده تا در زمان نیاز به بازار تزریق شود.
علاوه بر آن طی دو هفته گذشته مرغ منجمد با هدف تنظیم بازار در کشور توزیع شده که تاثیر چندانی در تثبیت قیمت نداشته است و تنها نوسان قیمتی را سبب شده است.
قیمت مرغ در شرایطی غیرقابل کنترل شده است که ابزارهای کنترل قیمت، یعنی تولید و ذخیره فراوان وجود دارد و به نظر میرسد کار مسوولان تنظیم بازار برای کنترل قیمت آسان باشد اما ظاهرا این طور نشده است.
روشن است که برای کنترل قیمت مرغ در کشور باید نهاده به اندازه کافی و با قیمت مناسب در اختیار مرغداران قرار گیرد در غیر این صورت هزینههای تولید افزایش مییابد که در نهایت منجر به افزایش قیمت گوشت مرغ در بازار مصرف خواهد شد.
مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران مرغ گوشتی از افزایش قیمت نهادههای تولید طی چند روز اخیر خبر داد و گفت: برای کنترل قیمت مرغ باید نهادهها به اندازه کافی و با قیمت مناسب در اختیار مرغداران قرار گیرد.
حسین مقدمنیا اظهار کرد: قیمت هر کیلوگرم سویا از ۱۰۵۰ تومان به ۱۴۰۰ تومان رسیده است اما برای کنترل قیمت مرغ در بازار باید شرایط تولید و هزینههای آن را برای مرغداران کنترل کرد.
وی افزود: در آستانه سال جدید، میزان جوجهریزی و درخواست برای خرید نهادهها افزایش یافته است اما نهادهها در بازار به دلیل تاخیر در تخلیه در گمرک و ماندن آن در برخی بوروکراسیهای اداری با کمبود مواجه شده است.
از سرگیری صادرات
چندی پیش از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام شد که صادرات مرغ متوقف شده است. در پی آن معاون توسعه بازرگانی داخلی وزارت صنعت، معدن و تجارت توضیح داد که در حال حاضر ممانعتی از سوی گمرک و سازمان توسعه تجارت برای صادرات مرغهایی که از پیش قراردادهای آن منعقد شده بود، وجود ندارد.
به گفته حسن رادمرد، صادرکنندگانی که پیش از ممنوعیت صادرات قراردادهای صادرات مرغ را امضا کرده بودند در حال حاضر مانعی برای فعالیت آنها وجود ندارد و میتوانند مرغهای خود را براساس توافقات قبلی صادر کنند.
وی در این زمینه تصریح کرد: معنی برای صادرات مرغ از سوی این افراد وجود ندارد ولی ما از شکلگیری قراردادهای جاری و آتی جلوگیری کردهایم تا هر زمان که نیاز بخش داخلی تامین نشد از صادرات مرغ ممانعت شود.
همچنین به گفته یک مقام آگاه در شرکت پشتیبانی امور دام، صادرات مرغ در حال حاضر محدود شده و بعد از تعطیلات عید نوروز از سر گرفته میشود.
وی تصریح کرد: تولیدات مرغ در ایران در شرایطی قرار گرفته که امکان صادرات آن وجود دارد و با توجه به اینکه وضعت تولید مرغ در کشور مطلوب است، ما علاوه بر تامین نیاز داخلی از محل تولید مرغ میتوانیم مرغ مورد نیاز کشورهای همسایه نظیر عراق و پاکستان را نیز تامین کنیم.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد