5 - 12 - 2017
گوشی های اپل زیر ذره بین رجیستری
روز سهشنبه، ۱۴ آذرماه طرح رجیستری برای خرید گوشیهای اپل آغاز خواهد شد و فرآیندهای موجود فعلا فقط برای گوشیهای اپل لازمالاجرا خواهد بود. در این خصوص وزیر ارتباطات با تاکید بر اینکه تا ۱۴ آذر مردم هر گوشیای که میخرند حتی اپل هیچ جای نگرانی وجود ندارد و مجاز است گفت: از ۱۴ آذر یعنی از ساعت ۲۳:۵۹:۵۹ روز ۱۳ آذرماه آن گوشیهایی که وارد شبکه میشوند باید شناسه آنها در گمرک ثبت شده باشد. در این حال به خریداران گوشی آیفون توصیه کرد هنگام خرید، از داشتن کد فعالسازی اطمینان حاصل کنند.
هر گوشی یا تبلت سیمکارتخور که تا ساعت ۱۲ شب دوشنبه ۱۳ آذرماه در شبکه فعال شده باشد به عنوان گوشی مجاز شناخته میشود اما پس از این تاریخ هر مدل گوشی و تبلت از برند «اپل» که به صورت قانونی وارد کشور نشده و در سامانههای گمرکی و وزارت صنعت ثبت نشده باشد، در شبکه مخابراتی کشور، سرویس نخواهد گرفت.
وزارت صنعت موظف شده فرآیند را به گونهای پیش ببرد که از مبدایی که گوشی وارد کشور میشود، چیزی تحت عنوان کد فعالسازی یا هولوگرام، روی جعبه آن نصب شود تا خریدار با داشتن کد فعالسازی، اطمینان داشته باشد که گوشی، قانونی است.
رییس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی در مورد فرآیندهای ثبت کد فعالسازی در شبکه مخابراتی کشور توضیح داد و گفت: یک فرآیند این است که در زمان خرید گوشی، کاربر با واردکردن سیمکارت درون آن، کد فعالسازی را به همراه شماره سیمکارت به سامانهای (کددستوری) که به زودی اعلام میشود، ارسال کند تا گوشی در شبکه به ثبت رسیده و سرویس بگیرد.
وی ادامه داد: این اقدام در صورتی با موفقیت اجرا میشود که گوشی قبلا توسط واردکننده، در سامانههای گمرکی ثبت شده باشد. دراین صورت دو کد با هم تطبیق داده میشود و در شبکه سرویس میگیرد.
فلاحجوشقانی افزود: فرآیند دیگر این است که گوشی خریداری میشود اما خریدار قصد باز کردن و استفاده از گوشی را ندارد. این مشترک میتواند با دریافت کد فعالسازی از فروشنده، هر زمان که سیمکارت را درون گوشی انداخت با اعلام کد فعالسازی به شماره دستوری اعلام شده، آن را در شبکه فعال کند.
معاون وزیر ارتباطات گفت: حتی در صورتی که کاربر بدون توجه به این موارد، سیمکارت را درون گوشی انداخت و آن را روشن کرد، پیامی مبنی بر اینکه گوشی شما به ثبت نرسیده برای وی ارسال میشود و در این صورت کاربر یک ماه زمان خواهد داشت تا گوشی را در شبکه به ثبت برساند. در غیراینصورت و به دلیل عدم ثبت، گوشی داخل شبکه سرویس نخواهد گرفت، قاچاق تشخیص داده میشود و استفاده از آن غیرممکن است.
مردم «آیفون ثبتنشده» نخرند
فلاحجوشقانی با اشاره به اینکه تا یک ماه کاربر میتواند با این گوشی، از شبکه مخابراتی کشور سرویس بگیرد اما پس از یک ماه از شبکه خارج میشود، گفت: بنابراین اگر خریداران دیدند که گوشی کد فعالسازی ندارد از خرید آن اجتناب کنند.
رییس رگولاتوری تاکید کرد: مشترکین در همین حال میتوانند کد شناسه گوشی (IMEI) را که روی جعبه گوشی قرار دارد به سامانهای که به زودی اعلام میشود، ارسال کنند و درصورتی که گفته میشود این گوشی در سامانه گمرک ثبت نشده است، از خرید آن اجتناب کنند چراکه در صورتی که گوشی را خریداری کنند برای فرآیند ثبت آن، به دردسر میافتند.
وی با بیان اینکه تامینکنندههای گوشی قول دادند که تا دو برابر نیاز بازار، گوشی قانونی وارد بازار کنند اضافه کرد: ما در این بازه زمانی ۴۰ روزه (از ۲۸ مهر تا ۱۴ آذر) صبر کردهایم که مطمئن شویم فرآیند به درستی پیش میرود و مردم متضرر نمیشوند.
اپل ۱۱ درصد بازار موبایل را در اختیار دارد
فلاحجوشقانی در مورد انتخاب برند اپل به عنوان اولین برندی که مشمول طرح رجیستری میشود، گفت: اپل از نظر حجم و تعداد، ۱۱ درصد بازار گوشی موبایل ایران را در اختیار دارد و به همین دلیل این طرح را با این مدل که هم سهم خوبی در بازار دارد و هم سهم آن آنقدر نیست که بازار را تحت تاثیر زیاد قرار دهد، شروع کردیم.وی ادامه داد: این تصمیم طولانیمدت نخواهد بود و ما ظرف مدت مشخص (حدود ۴۵ روز دیگر)، مدلهای دیگر را وارد این فرآیند خواهیم کرد.معاون وزیر ارتباطات تاکید کرد: درصورتی که مردم ظرف مدت باقی مانده تا ۱۴ آذر، گوشی آیفون بخرند حتما رجیستر و در شبکه ثبت میشود که البته این مشروط به این است که گوشی را روشن کرده و استفاده کنند نه اینکه آن را امروز خریداری و یک ماه دیگر بخواهند آن را روشن کنند. در آن صورت گوشی وارد بازه اعمال سیاست رجیستری میشود.
شرایط رجیستری برای گوشیهای مسافری
رییس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی در مورد گوشیهای آیفون که به صورت مسافری وارد کشور میشوند نیز گفت: اگر گوشی همراه با گردشگر خارجی وارد کشور شود تا یک ماه قابل استفاده است و برآوردها نشان میدهد که حدود ۹۹ درصد گردشگران پس از یک ماه از کشور خارج میشوند و نیازی به فعالسازی گوشی و گذراندن فرآیند ثبت نخواهند داشت.
وی افزود: اما ایرانیانی که از خارج کشور با خود گوشی به همراه داشته باشند باید با پرداخت عوارض گمرکی، گوشی را در سامانههای گمرک که در تمام مبادی فرودگاهی و گمرکات کشور فعال است ثبت کرده و کد فعالسازی دریافت کنند. مسافرانی که به این توصیهها توجه نداشته باشند تنها یک ماه میتوانند از گوشی وارد شده به کشور استفاده کنند.
فلاحجوشقانی با تاکید بر اینکه امکان ثبت گوشی پس از ورود به کشور و استفاده یک ماهه از آن در گمرک وجود نخواهد داشت، ادامه داد: مطابق مقررات، جنسی که بدون ثبت در گمرک و پرداخت عوارض، وارد کشور میشود غیرقانونی تلقی شده و امکان اینکه دوباره برای ثبت به گمرک برگردد را نخواهد داشت.
معاون وزیر ارتباطات گفت: در صورتی که این روال ممکن بود، واردکنندگان گوشی را به راحتی به صورت قاچاق وارد کشور میکردند و با قیمت پایینتر به خریدار میفروختند اما فرآیند ثبت را به دوش خریدار میگذاشتند و باز هم مردم برای ثبت در گمرک به دلیل لزوم طی کردن فرآیندهای قانونی، دچار چندین برابر ضرر و دردسر میشدند.
وی تاکید کرد: اینکه تصور کنیم گوشی را به صورت قاچاق خریداری کرده اما بعد از آن با پرداخت عوارض، در گمرک و شبکه مخابراتی کشور ثبت و فعال میکنیم اساسا تصور اشتباهی است.
رییس رگولاتوری با بیان اینکه پس از اجرای این فاز عملیاتی و بررسی عملکرد سامانهها و بازخورد بازار، تصمیم خواهیم گرفت مرحله بعدی این طرح را برای کل بازار یا اینکه برای یک یا دو برند، اعمال کنیم، خاطرنشان کرد: برای بر هم نخوردن تعادل بازار بهتر است این پروژه ملی سریعتر اجرایی و تکمیل شود.
خریداران توجه کنند
اما در این گزارش سعی بر آن شده تا نکاتی ذکر شود که خریداران به کمک آن محصول غیررجیستر شده و تقلبی خریداری نکنند و نیز به ابهامات آنان در خصوص طرح رجیستری پاسخ داده شود.
مردم باید دقت کنند که محصول غیررجیستر شده خریداری نکنند. در این میان ممکن است برخی هنگام خریداری گوشی دچار ابهاماتی شوند که در زیر سعی میکنیم به برخی از این ابهامات پاسخ دهیم.
بر این اساس به منظور خرید دستگاه لازم است ابتدا اصالت آن بررسی شود. خریدار باید برای استعلام اصالت، شناسه ۱۵ رقمی(IMEI) بدون هرگونه خط تیره، ممیز و…. را که روی جعبه دستگاه قابل مشاهده است، به شماره ۷۷۷۷ پیامک کند یا با استفاده از کد دستوری #۷۷۷۷* از اصالت دستگاه اطمینان حاصل کند.
همچنین باید توجه شود که پیامک دریافتی برای دستگاه حتما با سرشماره HAMTA ارسال شده باشد. اگر پیامکی با سرشماره دیگری در جواب ارسال شد، جعلی است و به هیچ عنوان قابل استناد نیست. بعد از اطمینان از اصالت تلفن همراه که نشاندهنده قانونی بودن و همچنین استاندارد بودن آن است، میتوان تلفن همراه مدنظر را خریداری کرد.
در گام بعدی، دستگاه باید در شبکه اپراتوری فعال شود. برای این کار میتوان از کد فعالسازی شش رقمی که همراه جعبه است، استفاده کرد بنابراین حتما باید پس از خرید دستگاه، فاکتور رسمی ممهور به مهر فروشگاه که IMEI دستگاه روی آن درج شده است، از فروشنده دریافت شود.
چگونه IMEI گوشی را ببینیم؟
تمام دستگاههایی که دارای قابلیت نصب سیمکارت بوده و از شبکه ارتباطات سیار استفاده میکنند، حداقل دارای یک شناسه بینالمللی ۱۵ رقمی منحصربهفرد بهنام IMEI است. این شناسه روی دستگاه بهصورت نرمافزاری، سختافزاری و فیزیکی نصب و درج میشود.
شناسه IMEI روی جعبه دستگاه قابل رویت است و با شمارهگیری کد #۰۶#* نیز روی صفحه نمایش تلفن همراه، نمایش داده میشود. گوشیهای دو سیمکارته، دارای دو شناسه IMEI و گوشیهای چند سیمکارته دارای چند IMEI هستند. نکته مهم اینجاست که IMEI دریافتی از طریق کد دستوری #۰۶#* با کد درجشده روی جعبه مطابقت داشته باشد.
۶ مرحله برای اطمینان خریدار از اصالت گوشی
برای اینکه شخص خریدار از اصالت کالای خود مطمئن شود باید شش مرحله زیر را طی کند یعنی شمارهگیری کد دستوری #۷۷۷۷* با یک تلفن همراه غیر از تلفن همراهی که قصد خرید آن را دارد، ارسال عدد مربوط به گزینه «استعلام اصالت»، وارد کردن شناسه ۱۵ رقمی IMEI درجشده روی جعبه دستگاه مورد نظر (تا این مرحله نیازی به باز کردن جعبه گوشی تلفن همراه نیست)، تطابق اطلاعات ارائهشده (برند، مدل و…) با مشخصات گوشی، باز کردن جعبه دستگاه موردنظر، شمارهگیری #۰۶#* و تطابق IMEI مشاهدهشده با IMEI درجشده روی جعبه دستگاه، همچنین در صورت عدم مطابقت اطلاعات نمایش داده شده با مشخصات دستگاه (برند، مدل وIMEI)، باید از خرید تلفن همراه اجتناب شود.
فعالسازی تجهیز
در خصوص بحث فعالسازی تجهیز باید مراحلی مانند شمارهگیری کد دستوری #۷۷۷۷*، ارسال عدد مربوط به گزینه «فعالسازی»، وارد کردن IMEI دستگاه موردنظر، وارد کردن کد فعالسازی (مربوط به دستگاه)، وارد کردن شماره سیمکارت مورد نظر برای فعالسازی، تایید اطلاعات واردشده و همچنین دریافت پیام و اطمینان از موفقیتآمیز بودن فرآیند طی شود.
همتا، نام سامانه طرح ثبت تلفن همراه است که از طریق درگاههای اینترنتی، کد دستوری و پیامکی قابل دسترسی است. رمز سامانه همتا با هدف احراز هویت فرد در استفاده از برخی قابلیتها مانند انتقال مالکیت در نظر گرفته شده است. تعریف رمز هنگام ثبتنام در سایت سامانه همتا انجام میشود. حال اگر چنانچه خریدار قصد انتقال مالکیت تلفن همراه متعلق به سیمکارت خود را دارد، نیازی به استفاده از رمز همتا نیست اما درصورتی که بخواهد با استفاده از تلفن همراه خود، تلفن همراه متعلق به سیمکارتِ دیگر را انتقال دهد، نیاز به رمز همتای آن سیمکارت دارد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد