4 - 12 - 2022
یارانه ۴/۵ میلیون نفرقطع شد
گروه اقتصاد- حرف و حدیثهای یارانه نقدی را پایانی نیست و زمان اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها همچنان مبهم است.
دولت که بر اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها مصر بود سال گذشته ۲۸ هزار تومان مابه التفاوت یارانه نقدی را به حساب گروهی از سرپرستان خانوار واریز کرد و پیامک انصراف برای عدهای فرستاد تا به این ترتیب اولین قدم در اجرایی کردن فاز دوم هدفمندی را بر خلاف میل مجلس بردارد.
این اقدام دولت اعتراض وکلای ملت را در پی داشت و دولت هم از موضع خود عقب نشینی کرد و با گذشت سه ماه از سالجاری هنوز هم هیچ برنامهای برای اجرای فاز دوم هدفمندی ندارد.
پس از اینکه دولت از موضع خود در خصوص فاز دوم هدفمندی عقبنشینی کرد، یارانه ۲۸ هزار تومانی واریزی به حساب سرپرستان خانوار را به عنوان یارانه افزایش قیمت نان برای مدت ۹ ماه در نظر گرفت.
اما نکته قابل تامل این است که یارانه نان به چهار میلیون نفر پرداخت نشده و موجب اعتراض بسیاری از شهروندان شده است.
در همین حال دبیر ستاد هدفمندی یارانهها از حذف ۵/۴ میلیون ایرانی از فهرست دریافت یارانه نقدی خبر داد و گفت: پیش از حذف برخی اقشار از سیستم دریافت یارانه نقدی ۵/۷۴ میلیون نفر یارانه میگرفتند اما این رقم هماکنون به ۷۰ میلیون نفر کاهش یافته است.
محمدرضا فرزین درباره اینکه آیا باز هم تعداد دریافتکننده یارانه کاهش خواهد یافت، پاسخ شفافی نداد و گفت: ما هم اکنون در حال بررسی این موضوع هستیم.
وی با اشاره به اینکه بخشی از افراد حذف شده از فهرست دریافتکنندگان یارانه، ایرانیانی هستند که در خارج از کشور زندگی میکنند، درباره چگونگی شناسایی افراد دارای تمکن مالی گفت: به هر حال ما از خیلی پایگاههای اطلاعاتی استفاده کردهایم و نظام مشخصی برای شناسایی این افراد داریم.
افزایش سرمایه بانک ها
رییس هیات عامل صندوق توسعه ملی در بخش دیگری از سخنان خود درباره اظهارات اخیر رییس کل بانک مرکزی مبنی بر امکان تخصیص منابع این صندوق به افزایش سرمایه بانکهای دولتی توضیحاتی ارایه کرد.
وی با اشاره به اینکه آنچه رییس کل بانک مرکزی مطرح کرده مربوط به یکی از بندهای مصوبات هیات امنای صندوق توسعه ملی است به ایسنا گفت: در این مصوبه آمده صندوق توسعه ملی میتواند تسهیلاتی را به بانکهای دولتی تخصیص دهد که آنها این تسهیلات را در اختیار بخش خصوصی قرار دهند اما اگر از این محل سودی حاصل شد، بانکها میتوانند آن سود را به افزایش سرمایه خود تبدیل کنند.
وی با تاکید بر اینکه این موضوع ارتباطی با تسهیلات صندوق توسعه ملی ندارد، افزود: ما به دنبال این نیستیم که منابع خود را بابت افزایش سرمایه به بانکهای دولتی اختصاص دهیم.
فرزین اظهار کرد: به نظر میرسد استناد رییس کل بانک مرکزی به همین بند از مصوبه هیات امنا بوده است.
رییس هیات عامل صندوق توسعه ملی همچنین در مورد حضور دو نماینده مجلس هشتم در هیات امنای صندوق توسعه ملی و اینکه آیا هنوز هم آن دو نماینده هستند، گفت: دو نماینده از مجلس هشتم در هیات امنای صندوق توسعه ملی حضور داشتند و حتی در آخرین جلسه هیات امنا نیز آن دو نماینده بودند اما با تغییر دوره مجلس از هشتم به نهم باید دوباره رایگیری شود و دو نماینده جدید برای حضور در هیات امنای صندوق توسعه ملی معرفی شوند.
مدیرعامل صندوق توسعه ملی افزود: مجلس هنوز دو نماینده خود را برای هیات امنای صندوق توسعه ملی معرفی نکرده است.
فرزین در مورد تغییرات اساسنامه صندوق توسعه ملی و اینکه گفته میشود تغییرات دست دولت را برای استفاده از منابع صندوق باز میکند، گفت: تغییر اساسنامه صندوق توسعه ملی ارتباطی به دولت ندارد و بخش زیادی از تغییر در اساسنامه صندوق در قانون بودجه و توسط خود مجلس تصویب شده است.
وی اظهار داشت: تغییرات اساسنامه صندوق توسعه ملی توسط مجلس انجام شده و طبق قانون است و ما قانون را اجرا میکنیم، البته بخش عمدهای از این موارد مربوط به یکسری از شرایط است که آسانتر از گذشته شده و این مربوط به امور اجرایی صندوق توسعه ملی میشود.وی بیان داشت: مثلا براساس اختیاراتی که قانون به هیات عامل داده این تغییرات در نظامنامه صندوق توسعه ملی انجام شده است.
مدیرعامل صندوق توسعه ملی در پاسخ به این پرسش که آیا دادن اختیار جابهجایی منابع توسط بانکهای عامل به معنای امکان استفاده دولت از صندوق توسعه ملی نیست، گفت: اختیاری که به بانکهای عامل داده شده، به این معنا نیست که میتوانیم این منابع را به دولت بدهیم بلکه اساسنامه صندوق وجود دارد که در چارچوب آن و براساس قانون عمل میشود و در اساسنامه آمده است که صندوق نمیتواند به شرکتهای دولتی تسهیلات بدهد.
فرزین تاکید کرد: بنابراین هیچ تغییری در صندوق توسعه ملی ایجاد نشده و همچنان طبق قانون نمیتوان منابع صندوق توسعه ملی را در اختیار شرکتهای دولتی قرار داد.
وی خاطرنشان کرد: در عین حال هیچ ارادهای در دولت وجود ندارد که بخواهد از منابع صندوق توسعه ملی استفاده کند. البته یک بحث این است که آیا صندوق توسعه ملی میتواند یا نمیتواند به شرکتهای دولتی منابع پرداخت کند و بحث دیگر این است که اصلا چنین ارادهای در دولت برای استفاده از صندوق وجود ندارد.
منابع صندوق توسعه ملی
فرزین تاکید کرد: بخش زیادی از فکر تشکیل صندوق توسعه ملی نشات گرفته از تفکراتی است که در دولت بوده و پیشنهاد شده است و دولت میداند استفاده دولتی از منابع صندوق به ضرر توسعه کشور تمام میشود.
مدیرعامل صندوق توسعه ملی در مورد پنج میلیارد دلاری که برای میادین مشترک نفتی اختصاص یافته، گفت: البته صندوق استفاده دولتی از این رقم را تکذیب کرده و حتی یک ریال هم از منابع صندوق توسعه ملی به دولتیها داده نشده و قبلا هم این مساله اعلام شده است.فرزین در مورد اینکه حوزههای مشترک نفت و گاز در اختیار دولت قرار دارد، گفت: منابع یاد شده بابت اجرای فازهای ۲۰، ۲۱، ۲۲، ۲۳ و ۲۴ پارس جنوبی توسط سرمایهگذاران ایرانی اختصاص داده میشود که البته با عاملیت شرکت نفت انجام میشود اما شرکتهای استفادهکننده از این تسهیلات خصوصی هستند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد