17 - 12 - 2019
یخزدایی از روابط ایران و عربستان؟
جهانصنعتنیوز- به دنبال اظهارات نمایندگی عربستان در سازمان ملل که عنوان کرده بود، کشورش به دنبال جنگ با ایران نیست، سخنگوی وزارت امور خارجه این اظهارات را سیگنال مثبت ارزیابی کرد.
نشست خبری سیدعباس موسوی سخنگوی وزارت امور خارجه با خبرنگاران پس از دو هفته وقفه، روز گذشته در حالی برگزار شد که تعداد سوالات به دلیل اتفاقهای اخیر بسیار زیاد بود. سوالات خبرنگاران حول چند محور میچرخید: سفر محمدجواد ظریف به نیویورک، مسائل مربوط به نفتکشها، گفتوگوهای اخیر کمیسیون مشترک برجام و نامه اخیر وزیر امور خارجه به رهبری.
اولین سوالی که مورد توجه خبرنگاران قرار گرفت، شایعهای بود که در فضای مجازی درباره نامه محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه به مقام معظم رهبری درباره سریال گاندو مطرح شده بود. سخنگوی وزارت خارجه ضمن تایید این خبر گفت: «بله این خبر درست است و چنین نامهای نوشته شده است. صداوسیما از جمله نهادهایی است که زیر نظر رهبری هستند و اگر قرار بود گلایهای باشد باید خدمت ایشان گفته میشد. برداشت ما این است آنچه تلاش میشود در سریال گاندو از وزیر و وزارت امور خارجه نشان داده شود، یک چهره منفعل و بیعمل و وا داده است. فکر کردیم اگر چنین چیزی وجود دارد، ماندن این وزیر در وزارتخانه جایز نباشد زیرا وزیر باید عزت، حکمت و مصلحت را سرلوحه خود قرار دهد و چنان اقتداری داشته باشد که زبان گویای این ملت باشد. رهبری الطاف داشتند و بیان کردند مطلقا راضی نیستند نسبت به وزیر امور خارجه اهانتی صورت بگیرد.»
یک سیگنال مثبت از سوی عربستان
۱۰ روز پیش، عبدالله المعلمی، نماینده عربستان در سازمان ملل متحد در سخنانی در مقر سازمان ملل در نیویورک گفته بود که کشورش به دنبال جنگ با ایران نیست و زمان آن فرا رسیده که جنگ یمن فروکش کند و به پایان برسد.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوال خبرنگاری در همین رابطه گفت: «ما اظهارات ایشان را سیگنال مثبت میدانیم. ایران بارها خواستار حل مشکلات منطقه از طریق گفتوگو و رایزنی بین کشورهای منطقه بوده است و اعلام کرده که بدون پیششرط حاضر به انجام گفتوگو و رایزنی است. ما از هر تلاشی برای نزدیکی هر چه بیشتر کشورهای منطقه و کشورهای اسلامی با آغوش باز استقبال میکنیم چرا که معتقدیم این کشورها دارای منافع، مصالح مشترک و همچنین دشمنان مشترک هستند و این مسائل ایجاب میکند که کشورهای منطقه اختلافاتی که وجود دارد را کنار بگذارند و با همکاری یکدیگر در جهت ایجاد صلح و ثبات در منطقه حرکت کنند. این به نفع منطقه و همچنین عرصه بینالملل است. پاسخ ایران به هر سیگنال مثبتی، مثبتتر است.»
همه تضمینهای برجام
بخش زیادی از سوالات خبرنگاران در نشست خبری سخنگوی وزارت خارجه حول محور کمیسیون مشترک برجام چرخید. آنطور که موسوی میگوید که تلاشهای دیپلماتیک برای حفظ برجام ادامه دارد و این تلاشها و رایزنیها چه در قالب ملاقاتهای دوجانبه و چه کمیسیون مشترک انجام میشود. نشست اخیر هم به درخواست ایران و هم طرفهای اروپایی بود. طرفهای اروپایی نسبت به رویکرد ایران در کاهش تعهداتش کمی معترض بودند و از طرفی ایران هم در نشست به بیعملی و رفتار آنها و همچنین برخی اقداماتشان مانند دستگیری برخی ایرانیان به خواست آمریکا و استرداد آنها به واشنگتن، اعتراض داشت.
او افزود: نشست سازنده و رو به جلو و همراه با صراحت بوده است. ایران اقدامات آنها را به گوششان رساند و اروپاییها هم حرفهایشان را زدند. فضا قدری برای ادامه کار شفافتر است. اگر برخی توافقات جزئی انجام شود، نشست وزرای امور خارجه برگزار میشود که گام رو به جلویی است. ما همچنان منتظر اقدامات عملی و ملموس اروپاییها برای اجرای برجام هستیم.
او افزود: اروپاییها در حرف زدن کم نمیآورند و تکالیفی را میپذیرند. این دفعه حرفهای جدیتری زدند ولی نمیشد روی حرفها حساب کنیم و منتظر اقدامات عملی آنها هستیم. رییسجمهور در نامه خود به سران کشورهای برجام به صورت شفاف برنامه ایران را مطرح کرده و طرف مقابل میداند چه باید کند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با اشاره به توقیف کشتی حامل نفت ایران به عنوان یکی از موارد نقض برجام گفت: در نشست کمیسیون مشترک برجام در این رابطه توافق خاصی انجام نشد، بلکه نشست رو به جلویی برای انجام تعهدات طرفین بود. بحث اینستکس مطرح شد که بحث مهمی نیست زیرا مقدمه اجرای تعهدات طرف مقابل است. اگر این اقدامات منجر به اقدمات عملی نشود، مورد قبول ایران نیست و گام سوم را با قاطعیت برمیداریم. یکی از توافقات نشست وزرای امور خارجه برجام است که نیازمند برخی بررسیها و مقدمات است که به محض دست یافتن انجام میشود.
از نامه ظریف تا تقاضای پمپئو
شایعه ارسال نامه از سوی محمدجواد ظریف به برخی از مراجع و نهادها برای اخذ مجوز مذاکره با آمریکا سوالی بود که خبرنگاری از موسوی پرسید. او هم در پاسخ گفت: این ادعا و شنیده قابل تایید نیست و به احتمال بسیار زیاد قابل رد شدن است. ایشان دیدگاههایشان را به صراحت و شفافیت مطرح کردهاند و به عنوان دیدهبان ایران در صحنه جهانی، خود را مکلف میدانند مشاهداتشان را به اطلاع مقامات کشور برسانند ولی اینکه آن نامه نوشته شده باشد، من نمیدانم ولی معتقدم ایشان دیدگاههایشان را به صراحت و شفافیت بیان میکنند.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین درباره درخواست وزیر خارجه آمریکا مبنی بر سفر به ایران و گفتوگو با رسانههای ایرانی عنوان کرد: این اقدام، اقدامی تهاجمی نسبت به گفتوگوهای ظریف با رسانههای آمریکایی است. ما این اقدام را منفعلانه و بدون صداقت میدانیم که در راستای جنگ روانی انجام میدهند. قبلا درخواستهایی برای گفتوگو مطرح شده بود ولی آنها همه را رد کردهاند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد