17 - 04 - 2023
یکهتازی قطر و فرصتسوزی ما
مدیر کل پیشین امور اوپک و ارتباط با مجامع انرژی وزارت نفت میگوید: حرکتهای اخیر چین در آسیای غربی که منابع غنی انرژی را دارند، نشان میدهد که پکن به تضمین تامین انرژی کشورش در سالهای آتی اهمیت میدهد.
جواد یارجانی در گفتوگو با ایلنا، در خصوص برنامههای توسعهای میادین گازی در قطر و همکاری اخیر این کشور با چین برای سرمایهگذاری و توسعه اظهار کرد: حرکتهای اخیر چین در آسیای غربی که منابع غنی انرژی را دارند؛ نشان میدهد که پکن به تضمین تامین انرژی کشورش در سالهای آتی اهمیت میدهد، بهطوری که عمدهترین علت برای موضوع حل مشکلات ایران و عربستان آیندهنگری و تضمین عرضه انرژی به کشورش بوده است.
وی افزود: قطر منابع غنی گاز را در اختیار دارد، طبیعی است چین در راستای تنوعبخشی به منابع تضمین انرژی سالهای آتی کشورش این قرارداد را با قطر امضا کند. ما نیز چند سال قبل برای توسعه فاز ۱۱ پارسجنوبی قرارداد محکمی را با توتال و سینوپک چین منعقد کردیم، این نشان میدهد که آنها خواهان همکاری با ما در این زمینهها هستند ولی تحریمها باعث شد چین هم همانند توتال روابط و منافع خود را در این پروژه سبک سنگین کرد و در نتیجه ادامه همکاری را به مصلحت کشورش ندانست و از حضور در پروژه ایران انصراف داد، به هر حال همه ما از شرایط کشور در زمینه رقم مورد نیاز سرمایهگذاری در حوزه گاز مطلع هستیم و این اوضاع را سختتر میکند.
مدیر کل پیشین امور اوپک و ارتباط با مجامع انرژی وزارت نفت گفت: علاوه بر چین، ژاپن هم علاقمند است در کشوری مثل عراق که پتانسیل تولید نفت بیشتر دارد، سرمایهگذاری کند و این نشان میدهد این منطقه هنوز برای تامین انرژی آتی دنیا مهم است، به هر حال خلاصی ایران از تحریمهای سختی که تمام امکانات سرمایهگذاری را از ما گرفته و منابع زیادی را از ایران محروم کرده بسیار اهمیت دارد و باید راهحلی برای آن پیدا شود.
وی در ادامه بیان کرد: دنیای کنونی رقابتی است. اگر به سوابق نگاه کنیم ما زمانی از بزرگترین صادرکنندگان نفت به ژاپن بودیم و در اروپا نقشی پررنگ داشتیم اما آرامآرام و با یک برنامهریزی منظم ما را از بازارها محروم کردند و اکنون باید در تحریم و به سختی نفت را به فروش برسانیم.
یارجانی تاکید کرد: در مورد گاز هم در عین حال که از بزرگترین دارندگان ذخایر گازی دنیا هستیم از مصرفکنندگان بزرگ این حامل انرژی نیز هستیم و این رشد روزافزون مصرف هیچگونه همخوانی با تولید ملی ما ندارد. این رویه بیانگر این است که در مصرف گاز هم خوب عمل نمیکنیم، برای اینکه برای تامین نیاز داخلی کشور دچار مشکل نشویم احتیاج به سرمایهگذاری وسیع برای تولید بیشتر و استفاده بهینه گاز داریم. وی گفت: قطر در حوزه الانجی بسیار پیشرفته است و بهترین شرکتهای دنیا را در کنار خود داشته که موفق شدهاند که یکی پس از دیگری بازارها را تسخیر کنند، قراردادهای بلندمدت امضا کردهاند و تا زمانی که منابع دارند، این روند را ادامه خواهند داد. اما ما تولیدمان را از این منابع بالا میبریم که بتوانیم برای مصارف داخلی که ارزشافزوده چندانی ندارند، استفاده کنیم.
مدیر کل پیشین امور اوپک و ارتباط با مجامع انرژی وزارت نفت اظهار کرد: باید در رقابت با کشوری مثل قطر بازارهایی را برای خودمان ایجاد کنیم، گرچه تولیدکنندگان و صادرکنندگان نفت و گاز تمایلی ندارند که فعالانه در بازار انرژی حضور داشته باشیم و ترجیح میدهند که ایران در شرایط موجود دست و پنجه نرم کند. وی در ادامه با بیان لزوم همکاری مشترک ایران و قطر برای توسعه و برداشت از میادین مشترک خاطرنشان کرد: قطر در همسایگی ایران قرار دارد و روابط خوبی هم با ما دارد و چین هم نقش مهمی را در این کشور بازی میکند که میتواند شرایط را طوری رقم بزند که همکاری سهجانبه داشته باشیم و بتوانیم از حضور شرکتهای بزرگ و معتبر نفت و گاز دنیا برای بهره بردن از منافع حاصل از منابع خدادادی نفت و گاز کشور استفاده کنیم، یعنی در یک همکاری سهجانبه و استفاده از توان بهترین شرکتهای نفت و گاز دنیا تولید و برداشت از مخازن مشترک را پیش ببریم.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد