12 - 02 - 2025
۲۰ هزار کشته در حوادث ترافیکی
خبرآنلاین- هجدهم بهمن امسال یک اتوبوس در کرمان واژگون شد، مسافران این اتوبوس دختران دبیرستان تیزهوشان فرهیختگان کرمان بودند، آنها به یک اردوی تفریحی رفته بودند که در مسیر بازگشت اتوبوسشان واژگون شد. در این حادثه شش نفر جان خود را از دست دادند، چهار نفرشان از دانشآموزان مدرسه بودند، دو نفر دیگر یکی از همراهان بود که با فرزند هفت سالهاش در اتوبوس حضور داشت، هر دوی آنها هم جان خودشان را از دست دادند. این حادثه ۳۵مصدوم داشت که همگی از بیمارستان ترخیص شدند.
بیتفاوتی برای از دست دادن نخبگان کشور
در مراسم خاکسپاری دانشآموزان، وزیر آموزش و پرورش هم حضور داشت؛ مراسمی که با برخی حواشی همراه شد، حالا وزیر قول پیگیری داده است. مشابه این حوادث قبلتر هم اتفاق افتاده؛ از واژگونی اتوبوس سربازها گرفته تا اتوبوس خبرنگارانی که از بازدید دریاچه ارومیه برمیگشتند.دراینباره حمید سوری، رییس سابق مرکز ارتقای ایمنی و پیشگیری از مصدومیتهای دانشگاه شهید بهشتی به خبرآنلاین گفت: این حادثه اولین و آخرین در کشور ما و بلکه در جهان نیست اما آنچه ما را از بسیاری جوامع دیگر متفاوت میکند، بیتفاوتی نسبت به از دست دادن آن چیزی بوده که سرمایه اصلی این کشور است. عده کثیری از تیزهوشان مملکت از کشور رانده شدند و اینها هم که ماندهاند باید زیر حجم جهل و خودخواهی کسانی پرپر شوند که سالها باد کاشتهاند و اکنون مردم باید شاهد هجمه طوفان مخرب بر کشورشان و آتش بیرحم کجفکری بر جان عزیزانشان باشند. درک احساس غم عمیقی که بر نزدیکان این عزیزان پرکشیده کرمانی غالب بوده دشوار و برآورد رقم سرمایه از دست رفته کشور سخت است.
کاهش سهم وسایل نقلیه از تلفات جادهای با اهرم فشار
سوری با ارائه آمار مرگومیر جادهای گفت: میدانیم که در سوانح ترافیکی با ارفاق سالانه حدود ۲۰هزار کشته به کشورمان تحمیل میکند. سه عامل انسان، محیط و وسیله نقلیه نقش کلیدی دارند. اگرچه مطالعات مهمترین عامل را خطای انسانی میداند ولی با اهرمهای فشار، سالها سعی کردند سهم وسیله نقلیه را ناچیز و در حد ۵درصد ادعا کنند و هر چه با مستندات علمی بومی فریاد زدیم که این سهم نه ۵درصد، بلکه حدود یکچهارم علت مرگهای سوانح ترافیکی است، توجه نکردند برای ایمنی خودروها کاری کنند. برنامه نوشتیم، نقشه راه تهیه کرده و ارائه دادیم و التماس کردیم که لطفا توجه کنید ولی دریغ از یک جمله موثر از زبان مسوولان که اهمیت این موضوع کمتر از تکرار عبارات تکراری سیاسی مورد نفرت مردم نیست را بشنویم.
خطای حکمرانی در تقویت مرگ و میر جادهای
رییس سابق مرکز ارتقای ایمنی و پیشگیری از مصدومیتهای دانشگاه شهید بهشتی بیان میکند: با رویکردی جامع میتوان با اتکا به مستندات موثق ادعا کرد که تمامی این سه عامل یعنی انسان، محیط (راه) و وسیله نقلیه در ارتباط مستقیم با ناکارآمدی مدیریتی، خطاهای راهبردی حکمرانی و خطا در تشخیص اولویتهای کشور است. از انتخابات ریاست جمهوری تا مجلس و شوراهای مختلف، کدام نماینده، پیشگیری از مرگ ۲۰هزار انسان آن هم با میانگین سنی ۳۵سال را در شعارهای انتخاباتی خود قرار داده است؟ در انتخاب حتی مدیران مرتبط با موضوع چقدر به جای ابراز نوکری کامل، به تخصص و تعهد و اندیشه آنها توجه داریم؟ رییس کمیسیون عمران مجلس سالهاست یک پزشک عمومی است! در وزارت بهداشت کوچکترین فضا و ساختار به دفتر پیشگیری از سوانح اختصاص یافته است. سالهاست سهم بودجههای تحقیقاتی برای مطالعه در خصوص پیشگیری از سوانح ترافیکی به قدری اندک است که موجب شرمندگی بوده و قابل طرح نیست، در آموزشهای دانشگاهی به ویژه در رشتههای علوم پزشکی در این خصوص هیچ واحد درسی وجود ندارد. سالهاست گفتوگو با وزارت آموزش و پرورش برای درج حتی یک صفحه برای این موضوع مهم به جایی نرسیده است و رسانه ملی برای آموزش همگانی مردم در پیشگیری از سوانح ترافیکی طلب هزینههای چند میلیاردی میکند.
مرگ و میر جادهای در آلمان یکدهم ایران
سوری گفت: کشوری مانند آلمان با جمعیتی مشابه کشور ما و تعداد خودروی موتوری بیش از دو و نیم برابر، حدود ۲۵۰۰کشته سوانح ترافیکی یعنی حدود یکدهم کشور دارد، پس سانحه ترافیکی سرنوشت محتوم یک ملت نیست، غیرت و درایت مدیریت میخواهد که متاسفانه شیرینیها و جذابیتهای مدیریتی در کشورمان، غیرت کنار رفتن و میز را به افراد قابل سپردن زائل کرده است.
شاید نفر بعدی خودتان باشید
رییس سابق مرکز ارتقای ایمنی و پیشگیری از مصدومیتهای دانشگاه شهید بهشتی بیان میکند: ضمن تسلیت مجدد به خانوادههای این عزیزان و ملت شریف ایران به مسوولان میگویم، هرچند شما معمولا سوار بر خودروهای خاص و ایمن میشوید، آقازادههایی با درآمدهای چند میلیاردی دارید، فرزندانتان خودروهای چند میلیاردی میرانند و حتی در خارج کشور در جادههای ایمن میرانند ولی خدا را چه دیدهاید اگر به موضوع به جد نپردازید چه بسا قربانی بعدی خودتان و عزیزانتان باشد. ای کاش مجلس و هیات دولت حتی به شکل سمبولیک برای درگذشت این عزیزان کرمانی یک دقیقه سکوت میکردند و اعضا سر را به احترام به گریبان میبردند. اینکه نه خرجی دارد و نه میزی را از کسی میگیرد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد