6 - 03 - 2025
۲ چالشی که ۶ هزار واحد صنعتی را راکد کرده است
«جهانصنعت»- بهگفته معاون مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران ششهزار واحد صنعتی در شهرکها به دو علت تامین نقدینگی و بازار راکد هستند که بعضا منجربه تعطیلی واحدها نیز شده است. در همین حال، مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران بر مدیریت شهرکهای صنعتی توسط بخشخصوصی تاکید کرده است.
طهمورث لاهوتی در گفتوگو با مهر درباره تعداد واحدهای صنعتی راکد اظهار کرد: در حال حاضر ششهزار واحد صنعتی راکد در شهرکها و نواحی صنعتی کشور وجود دارد.
وی درباره عمده مشکلات صنایع کوچک که منجر به تعطیلی این واحدها میشود، اظهار کرد: مشکلات واحدهای صنعتی به صورت کلی در ۱۰سرفصل دستهبندی شده است اما عمده چالش صنایع مربوط به تامین نقدینگی میشود که آنهم ناشی از فرازونشیبهای اقتصادی کشور است.
معاون سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران افزود: به نوعی با افزایش قیمت ارز، ارزش منابع مالی در اختیار یک واحد صنعتی برای سرمایه در گردش کاهش مییابد و طبیعتا ماده اولیه کمتری میتواند بخرد که این مساله روی روند تولید تاثیر میگذارد و در صورت تشدید این شرایط منجر به تعطیلی بنگاه میشود.
وی تصریح کرد: مشکل عمده بعدی مربوط به بازار میشود؛ طبیعتا وقتی در شرایط تحریمی قرار داریم و بازار تجارت بینالمللی رونق کافی ندارد، باید بازار داخل بتواند به توسعه فعالیت واحدهای تولیدی کمک کند. از سویی دیگر کاهش ارزش پول ملی نیز که منجر به افت قدرت خرید مردم شده، باعث میشود بازار داخلی برای واحدهای صنعتی کوچک شود.
لاهوتی افزود: مسائل دیگری همچون تکنولوژی، تامین زیرساختها، مسائل مدیریتی و بحثهای تخصصی دیگر جزو مشکلات واحدهای صنعتی است اما تامین نقدینگی و بازار دو مشکل اصلی واحدهاست که فراوانی زیادی دارد.
تامین سرمایه از طریق بورس
معاون مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران درباره اینکه برای تسهیل تامین نقدینگی واحدها تدبیری اندیشیده شده است، گفت: تسهیلاتی تحت عنوان تامین سرمایه در گردش از طریق نظام بانکی وجود دارد اما دنبال این هستیم واحدهایی که بهلحاظ حجم مالی بزرگ هستند را بهسمت بازار سرمایه و واحدهای خرد را بهسمت بانکها هدایت کنیم.
لاهوتی تصریح کرد: البته در حال حاضر نیز واحدهایی که شرایط بورس را دارند از همانجا تامین سرمایه میشوند که تامین سرمایه مطمئنتری هم هست و سودی هم نمیدهند به اضافه اینکه در فرآیند گردش مالی بورس دستاوردهای مالی بیشتری هم به دست میآورند.
میداندار اصلی بخشخصوصی باشد
در این حال، رضا انصاری، معاون وزیر صمت و مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی گفت: در حل معضل ناترازی انرژی به کمک صنعتگران نیاز داریم و سیاستگذاریها باید به سمت سودآوری و جذابیت برای بخشخصوصی باشد.
آنگونه که ایسنا گزارش کرده، انصاری با بیان این جمله که میداندار اصلی شهرکهای صنعتی باید بخشخصوصی باشد، تصریح کرد: یکی از دغدغههای اصلی ما نقش پررنگ دولت در توسعه صنعت بوده است. باید در خود شهرکهای صنعتی، بخشخصوصی نقش اصلی را ایفا کند. ۸۷۰شهرک صنعتی دولتی و زیر ۱۰۰شهرک صنعتی خصوصی خطای ما تا امروز را نشان میدهد. از زمانی که در این جایگاه قرار گرفتم، نرخ رشد صدور مجوزها و تایید صلاحیت بخشخصوصی برای راهاندازی شهرکهای صنعتی را پنج برابر کردهایم.
معاون وزیر صمت مرتفع شدن معضل ناترازی انرژی در کوتاهمدت را شدنی دانست و گفت: ما باید بهسمت سیاستگذاریهایی برویم که تامین انرژی بهخصوص انرژی خورشیدی برای سرمایهگذاران کشور جذاب و سودآور باشد. نقش صنعت در این زمینه بسیار مهم است و ما باید با کمک خود صنعتگران بخشی از مشکلات تامین انرژی را حل کنیم. یکی از شهرکهای صنعتی کشور پایلوت و از تمام ظرفیتها استفاده شده است. شرکت خدماتی یکی از شهرکهای صنعتی متقاعد به دریافت مجوز از ساتفا شدند، نیروگاه برق با ظرفیت ۴۲مگاواتی که دقیقا معادل محدودیت برق در تابستان گذشته بود.
وی خاطرنشان کرد: قانون مالیات بر ارزش افزودهای که در مجلس تصویب شده، مسیر پیشرفت را برای بخشخصوصی مسدود کرده است. اگر ما بخواهیم این مالیات را بیفزاییم، با افزودن یکدرصد، مبلغ تقریبی ۱۷همتی به دست میآید. این مالیات باید از بخشخصوصی گرفته شود اما دغدغه صنعتگران این است که از همین مالیات بر ارزش افزوده استفاده کنند.
انصاری توضیح داد: تشکیل تیمهای حقوقی و مذاکره با سازمان برنامه و بودجه و نمایندگان مجلس برای پیدا کردن راهحل مناسب از اقدامات انجامشده است. مساله بعدی که باید به آن توجه کنیم، بحث دلالی زمینهاست. فلسفه شکلگیری شهرکهای صنعتی نهتنها در ایران بلکه در دنیا، این است که زمینه تولید و اشتغال با حمایت دولت فراهم شود. اگر فردی بخواهد زمین بگیرد، زمین را چندین سال فریز کند و هیچ کاری نکند، این اجحاف به حقوق مردم است.
معاون وزیر صمت با تاکید بر ارتباط دانشگاه و صنعت گفت: باید به کمک دانشگاهها و به کارگیری علم، زنجیره علم تا ثروت را کامل کنیم. کشورهای صنعتی دنیا بیشترین تولید علم را دارند و توانستهاند ثمره علم تا صنعت را ببینند. باید زنجیره تولید علم تا ثروت، صنعت، تکنولوژی، نوآوری، تولید و بازار را کامل ببینیم. بدون دانشگاه، صنعت دانشبنیان و تکنولوژی، نوآوری و اقتصاد دیجیتال و هوشمصنوعی را نمیتوانیم توسعه دهیم.
وی ادامه داد: از اهمیت دانشگاهها در توسعه صنایع میتوان به شرکت OpenAI اشاره کرد که با کمک الگوریتمهای کامپیوتری توسعهیافته در دانشگاهها، به یک شرکت با ارزش ۱۰۰میلیارد دلار تبدیل شده است.
انصاری که صبح چهارشنبه در آیین تودیع و معارفه مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان اصفهان سخن می گفت، اظهار کرد: اصفهان سالهاست که عملا خانه بنده است. از ۱۳۹۰ این توفیق نصیب من شد تا بهعنوان عضو هیات علمی دانشگاه اصفهان مشغول به کار شوم و سالهاست که در این استان و شهر هستم. در دورانی که به مجلس رفتم، برخلاف بسیاری از همکارانم، لحظهای به این فکر نکردم که اصفهان را ترک کنم. پس از آن دوباره به دانشگاه برگشتم و باز هم این مسوولیت را قبول کردم و همچنان به این فکر میکنم که خانه من اصفهان است و دانشگاه اصفهان هم افتخار من است.
وی ظرفیت استان اصفهان برای توسعه کشور را گسترده قلمداد کرد و افزود: ما اصفهان را بهعنوان یکی از بهترین استانهای کشور از جهات مختلف میشناسیم. این کلانشهر در طول سالیان گذشته بهعنوان قطب صنعتی کشور در اذهان مردم شناخته شده است. از روزی که ذوبآهن اصفهان در دهه ۵۰مشغول به کار شد تا امروز، مسیر توسعه کشور عمدتا به جای صنعتسازی، کارخانهسازی بوده است. ذوبآهن اصفهان و شرکت فولادی پوسکوی کرهجنوبی تقریبا همزمان تاسیس شدند اما امروز شاهد این هستیم که شرکت فولادی کرهای از نظر توان رقابت حرف اول دنیا را میزند، درحالیکه ذوبآهن اصفهان همچنان با مشکلاتی دست و پنجه نرم میکند. در مسیر صنعتسازی به تکنولوژی و نوآوری به اندازه کافی توجه نشده است.
معاون وزیر صمت بیتوجهی به تکنولوژی و نوآوری را عامل اصلی مشکلات صنعتی کشور دانست و ادامه داد: به اعتقاد من، اصفهان میتواند یکی از هابهای فناوری کشور باشد. با توجه به محدودیتها و مشکلات کشور در زمینه تامین انرژی و آب، صنایع فناوریمحور میتوانند یکی از محورهای اصلی توسعه استان و کشور باشند. ما باید در سیاستگذاریهای صنعتی توجه ویژهای به اصفهان داشته باشیم. آمارهای بینالمللی نشان میدهد که در سال ۲۰۰۵، فقط یک شرکت فناوریمحور(مایکروسافت) در میان بنگاههای برتر جهان بود اما امروز تنها یک بنگاه غیرفناوریمحور در میان ۱۰بنگاه برتر دنیا وجود دارد. ما نمیتوانیم نسبت به تحولات علم و تکنولوژی دنیا بیتوجه باشیم. شرایط کشور نیز به گونهای است که دیگر نمیتوانیم صنایع آببر و انرژیبر را خیلی توسعه دهیم.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد