2 - 02 - 2017
۳ برابر شدن حجم روابط دوجانبه در پسا برجام
گروه سیاسی- سفر وزیر خارجه فرانسه به عنوان سفر اولین مقام اروپایی بعد از از روی کار آمدن ترامپ و موضعگیری وی در مورد برجام علاوه بر اینکه به عنوان سفر یک مقام بلند پایه اروپایی به ایران اهمیت دارد میتواند نشان از اقدام عملی این کشوردر اعلام مخالفت با اظهارات رییسجمهور جدید آمریکا باشد. در همین راستا وزرای دوکشور فرانسه و ایران روز گذشته در تهران با یکدیگر دیدار کرده و درجمع خبرنگاران از ادامهدار بودن این تعاملات خبر دادند. بنا به اظهارات وزیر امور خارجه فرانسه این سفر مقدمهای برای سفر وزیر دارایی این کشور طی یک ماه آینده به ایران است و علاوه بر این، برنامهریزیهای مشخص شده در روابط دو کشور حاکی از سفر رییسجمهور کشورمان به فرانسه در آیندهای نزدیک است. نکته قابل توجه دیگری که محمدجواد ظریف در این نشست توجه همگان را به آن جلب کرد همزمان بودن این نشست با سفر رهبرکبیر انقلاب ایران از فرانسه و بازگشت به کشورمان است.
۳ برابر شدن روابط دوجانبه ایران و فرانسه
وزیر خارجه کشورمان این نکته را که اکنون با گذشت ۳۵ سال از انقلاب اسلامی روابط به گونهای رقم خورده که وزیر خارجه این کشور برای گسترش سطح روابط به ایران سفر میکند را نشانهای عملکرد مثبت دولت دانسته و با اشاره به سفر سال گذشته رییسجمهور به فرانسه گفت: در جریان این سفر در مورد نقشه راهی برای گسترش روابط دوجانبه در حوزههای مختلف توافق شد و امروز بعد از یک سال اجرای نقشه راه در حوزههای مختلف، شاهد ثمرات آن هستیم به طوری که حجم روابط دوجانبه در ۱۱ ماه سال ۲۰۱۶ به سه برابر مدت مشابه افزایش یافته است. رییس دستگاه دیپلماسی، حلوفصل مشکلات بانکی و پیشرفتهای بیشتر در سرمایهگذاری را زمینههایی ذکر کرد که نیازمند همکاری بیشتر است و افزود: توفیقاتی به دست آمده و قراردادهایی بین دو طرف امضا شده که بعضی از آنها هم اجرایی شده است.
آزمایشهای موشکی کشور، در حیطه توافق برجام نیست
در ادامه این نشست وزیر امور خارجه کشورمان در پاسخ به سوال خبرنگار فرانسه در مورد اجرای برجام و آزمایشهای موشکی ایران گفت: چندین بار آژانس بینالمللی انرژی اتمی و کشورهای عضو برجام اعلام کردهاند که ایران به تمام تعهدات خود پایبند بوده و آنها را کامل اجرا کرده است. متاسفانه ما از طرفهای دیگر برجام بهویژه ایالات متحده آمریکا به همان میزان که متعهد بودیم، تعهد ندیدیم و مجبور بودهایم برای اعمال تصمیمات و ترتیبات برجام همواره تلاش کنیم از فشارهای سیاسی بهرهبرداری کنیم. وی اضافه کرد: همانطور که همه اعضای برجام در مذاکرات خود اعلام کردهاند، آزمایشات موشکی جزیی از برجام نیست. هم دولت فرانسه و هم دولت قبلی ایالات متحده آمریکا که مذاکرات را بر عهده داشت، اعلام کرد که آزمایشات موشکی جزیی از برجام نیست و ارتباطی به آن ندارد. ظریف یادآور شد: در قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت، عبارتی درباره بحث موشکهای بالستیک جمهوری اسلامی وجود دارد که جمهوری اسلامی در زمان تصویب آن موضع خود را صریحا اعلام کرده است. ظریف تصریح کرد: مردم ایران هیچگاه دفاع خود را به اجازه طرفهای دیگر موکول نمیکنند. ما هیچگاه علیه دیگران از سلاح استفاده نمیکنیم و در ۲۵۰ سال گذشته ایران آغازگر هیچ جنگی نبوده است اما در برابر تجاوز خارجی با اتکا به مردم بزرگ ایران از حیثیت خود دفاع میکند. وی با بیان اینکه موضوع برنامه دفاع ایران خارج از قطعنامه ۲۲۳۱ و برجام است، ابراز امیدواری کرد این برنامه بهانهای برای بازیهای سیاسی است که ممکن است دولت جدید آمریکا با سابقه ننگین ممانعت از ورود افراد دارای ویزای قانونی که دارای وضعیت نامناسبی در سطح بینالمللی است، سوءاستفاده نکند. در ادامه این نشست مارک آیرو وزیر امور خارجه فرانسه با ابراز ناراحتی از حادثه پلاسکو و شهادت جمعی از آتشنشانان در این حادثه گفت: این دیدار برایم بسیار مهم بود به ویژه اینکه بعد از دیدار با آقای روحانی بوده است. روسایجمهور دو کشور تصمیم گرفتند پویایی بیشتری به روابط دهند و امروز، روز تحقق این خواسته است و ما در این چارچوب در کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور برای پویایی روابط دوجانبه نشست داشتیم.
آغاز فصل جدیدی در روابط دوکشور
وزیرخارجه فرانسه نیز با اشاره به توافق برجام اظهار کرد: این توافق تاریخی برای ایران و همه جامعه بشری است و به ناامیدان نشان داد که راه دیپلماسی جواب میدهد. فرانسه بسیار علاقهمند به اجرای برجام است و سهم خود را ایفا کرده و مایل است در این چارچوب فعالیت کند و نمیدانم بتوانیم برای مقابله با مسایلی که این را به خطر میاندازد مقابله کنیم. او با بیان اینکه فصل جدیدی در روابط دو کشور ایجاد شده و این دو کشور این پتانسیل را دارند که در مسایل منطقهای و بینالمللی با هم همکاری کنند، ادامه داد: کیفیت روابط باعث همگرایی بیشتر میشود. آنچه ما مشاهده میکنیم این است که هیچکس از تروریستها در امان نیست. در نتیجه وظیفه همه است که با آن مبارزه کرده و برای منشا تروریست باید راهحلی داشته باشیم. آیرو ابراز کرد: زمان آن فرا رسیده که کشورهای منطقه فرمول جدیدی بیابند. سوریه و یمن و عراق راهحل نظامی ندارد بلکه راهحل آشتی است تا حاکمیت تمامیت ارضی خود را حفظ کند. او به سفر رییسجمهور به فرانسه و امضای برخی موافقتنامهها اشاره کرد و گفت: بسیاری از آن توافقها تحقق یافته و به لطف حمایت مقامات دولتی و پویایی کارخانهها، شرکتهای مشترک ایجاد و باعث اشتغال شده است. آیرو در پاسخ به پرسش فرانس ۲۴ مبنی براینکه چرا فرانسویهایی که با ایران ارتباط دارند یا در این کشور اقامت دارند حسابهای شان در فرانسه بسته شده است، گفت: در مورد بانکهای فرانسه باید بگویم که در این مورد باید مثبت بود. خیلی پیشرفتها صورت گرفته و ما با بانکها صحبت کردیم. آنها از برخی همکاریها پرهیز میکنند ما کار میکنیم. البته درست است که این بانکها برای این پرهیز میکنند که درگذشته توسط آمریکا جریمه شدهاند و برای همین هم محتاط شدهاند. وی افزود: ویژگی قانون آمریکا این است که فرامرزی عمل میکنند در گذشته هم ما با آلمانیها در این مورد بحث کردیم که تصمیمات اروپایی گرفته شود چرا که جرایم باعث ضرر میشود. برخی بانکهای کوچک امروز با ایران همکاری میکنند. در مورد گارانتیها و ضمانتهای صادراتی، صادرکنندگان فرانسوی امروز امکانات ویژه دارند. فرانسه هم اولین کشور در این مورد است. این امکانات قبلا بلوکه بود.
نگرانی فرانسه از مواضع ترامپ
وی در پاسخ به سوال خبرنگار دیگری مبنی بر موضع فرانسه درباره اظهارات ترامپ در مورد برجام گفت: فرانسه به حفظ توافقات وین علاقهمند وخوش بین است. ما با هر ابتکاری که خلاف روح برجام است، مخالف هستیم به ویژه اگر به مذاکرات مجددا ختم شود که ما قبول نداریم. ترامپ گفتوگوها و مواضعی داشته و ما نیز نگرانیم. منتظریم ببینیم چه پیش میآید و محتاط و مراقب هستیم. آیرو به مذاکره خود با وزیر خارجه آلمان اشاره کرد و گفت: ما بدون اینکه منتظر روشن شدن مواضع دولت آمریکا شویم به شما میگویم مواضع یکجانبه به بهانه مبارزه با تروریسم و امنیت آمریکا و منع صدور ویزا تصمیمی نگرانکننده است. عقل سلیم حکم میکند که عقبنشینی کنند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد