12 - 02 - 2025
۴۰۰شهر ایران در معرض تهدید جدی فرونشست زمین
مهر- رییس بخش زلزلهشناسی و خطرپذیری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی گفت: کاهش منابع آب زیرزمینی، فرونشست زمین را به بحرانی ملی تبدیل کرده و ۴۰۰شهر ایران را در معرض خطر قرار داده است.
علی بیتاللهی با بیان اینکه فرونشست زمین در ایران به دلیل کاهش سطح آبهای زیرزمینی به یکی از بحرانهای جدی زیستمحیطی کشور تبدیل شده است، اظهار کرد: این پدیده از اوایل دهه۵۰ خورشیدی مشاهده شده و از دهه۷۰ با کاهش ناگهانی و شدید منابع آب زیرزمینی شدت گرفته است.
او با بیان اینکه تاکنون نزدیک به ۱۴۰میلیارد مترمکعب از منابع آب زیرزمینی کشور از دست رفته است، افزود: کاهش سطح آب زیرزمینی باعث فشرده شدن لایههای خاک و نشست زمین شده و این مساله به دلیل افزایش تعداد چاههای آب که تعداد آنها به حدود یکمیلیون حلقه برآورد میشود، تشدید شده است.
رییس بخش زلزلهشناسی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با اشاره به گستردگی بحران فرونشست زمین گفت: براساس دادههای پردازششده، تمامی استانهای کشور با این بحران روبهرو هستند. بیشترین وسعت فرونشست در استان کرمان گزارش شده و استانهای البرز، تهران، اصفهان، خراسانرضوی، فارس و حتی استانهای پربارشی مانند گلستان و مازندران نیز از این پدیده در امان نبودند، تنها استان گیلان شدت کمتری از فرونشست را تجربه کرده است.
او هشدار داد که بیش از ۴۰۰شهر ایران از جمله کلانشهرهایی مانند تهران، اصفهان، مشهد و شیراز، در پهنههای پرخطر فرونشست زمین قرار دارند. علاوهبر این، خطوط جادهای و ریلی، خطوط انتقال نفت و گاز، شریانهای حیاتی برق و آثار تاریخی و فرهنگی کشور نیز در معرض آسیب جدی هستند.
بیتاللهی در پایان تاکید کرد: بحران فرونشست زمین در ایران با عزم و مدیریت جدی قابل کنترل است، کشورهای دیگری که با این مشکل روبهرو بودند، توانستهاند نرخ فرونشست زمین را به صفر برسانند. با این حال، نبود اقدامات ملموس و پیگیریهای مسوولانه در کشور، این پدیده را به یکی از چالشهای مداوم و نگرانکننده کشور تبدیل کرده است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد