شناسه خبر : 325382
14 - 12 - 2022
14 - 12 - 2022
۵ میلیارد دلارصرفهجویی ارزی
گروه اقتصاد- این روزها تصمیمات ضد و نقیض ارزی مسوولان به اوج خود رسیده است؛ دولت و مجلسیها هنوز به تصمیم قطعی درخصوص سهمیهبندی ارز نرسیدهاند و مدام تغییر موضع میدهند.
سردرگمی ارزی دولت و تصمیماتی که یکی پس از دیگری بدون رسیدن به مرحله اجرا نقض میشود تاثیر منفی بر بازار گذاشت که روز گذشته هم شاهد آن بودیم بهطوری که با حذف ارز مسافرتی و افزایش تقاضای ارز بار دیگر بازارمتاثر شد.در چنین شرایطی رییس کل بانک مرکزی با ابراز خرسندی از حذف ارز مسافرتی میگویدکه با اختصاص ارز مسافرتی تنها به عتبات عالیات پنج میلیارد دلار در مصارف ارزی صرفهجویی میشود.
محمود بهمنی بدون اینکه اشارهای به واکنش بازار به حذف ارز مسافرتی کند، اظهار داشت: حجم ارز مسافرتی مورد نیاز کشور در سال حدود ۵/۶ تا ۷ میلیارد دلار است که از این میزان بالغ بر ۷۰ درصد به مسافران غیر از عتبات عالیات و حج اختصاص پیدا میکرد که با حذف این دسته از مسافران از دایره دریافتکنندگان ارز دولتی، مصرف ارز مسافرتی به حدود یک میلیارد و ۵۰۰ هزار تا دو میلیارد و یکصد هزار دلار کاهش خواهد یافت.
اختصاص مازاد ارز مسافرتی به تولید
بهمنی ادامه داد: طبیعی است که با حذف این میزان عرضه ارز مسافرتی از کل ارز اختصاص یافته دولتی، بر میزان ارزی که به واردات مواد اولیه، کالاهای ضروری و کالاهای واسطهای مورد نیاز تولید افزوده خواهد شد. بنابراین ضوابط جدید توزیع ارز را باید در راستای مدیریت بانک مرکزی بر بازار ارزیابی کرد نه اعمال محدودیتهای بیهدف.
وی در ادامه با اشاره به تاثیرات احتمالی این قبیل تصمیمات بر بازار گفت: نمیتوان منکر اینگونه تاثیرات شد اما اطمینان دارم که نوسانات ناشی از تغییرات شیوه تخصیص ارز، مقطعی و به طور عمده روانی است و به همین خاطر نیز گذرا و ناپایدار خواهد بود.
مدیریت بازار ارز
رییس کل بانک مرکزی افزود: برای مدیریت هرچه بهتر بازار ارز و تامین نیازهای کشور از روشهای مختلفی استفاده میکنیم که تهاتر کالایی یکی از این روشهاست البته نه در سطح گسترده بلکه موردی و بنابر شرایط.
وی ادامه داد: طبیعی است در شرایط خاصی که بنا به فرموده مقام معظم رهبری باید در تحقق اقتصاد مقاومتی تلاش کنیم تا از این گردنه نیز عبور کنیم، هر یک از ما وظایف خاصی برعهده داریم؛ در این شرایط دولت موظف است با حداکثر توان در مسیر تامین نیازهای تولیدکنندگان و بهبود بسترهای سرمایهگذاری و اشتغال آفرینی حرکت کند. تولیدکنندگان نیز باید با ارتقای سطح تولید و بهرهوری، بازارهای صادراتی کشور را گسترش دهند.
بهمنی در مورد وظیفه مردم نیز گفت: در شرایط فعلی مردم نیز بیش از هر زمان دیگری باید خود را به مصرف کالاهای تولید داخل و پرهیز از خریداری کالاهای تجملی خارجی مقید کنند. وی در ادامه با تاکید بر این نکته که در وضعیت فعلی بیشتر از گذشته به تمرکز تصمیمگیری در حوزه سیاستهای پولی و ارزی نیاز داریم، گفت: تصمیمات در بازار ارز باید با اتکا به ارزیابیهای کارشناسی و تنها در بانک مرکزی اتخاذ شود از این رو صحبت از طرحهایی که به دنبال چند نرخی کردن ارز در بازار هستند به شدت مورد انتقاد بانک مرکزی است.
تلاش برای ارز تکنرخی
رییس کل بانک مرکزی افزود: تمام تلاش و اقدامات ما طی ماههای اخیر بازگرداندن بازار به شرایط تک نرخی گذشته بوده است حال در چنین حالتی مطرح کردن طرحهایی که صراحتا از چند نرخی شدن ارز صحبت میکنند یا نتیجه اجرای آنها، چند نرخی شدن ارز در بازار است به معنای بر باد دادن همه هزینههایی است که تاکنون برای مدیریت بازار ارز پرداخت شده است.
کاهش ضریب نفوذ ارز در کالاها
وزیر اقتصاد نیز با بیان اینکه دولت ارادهای برای افزایش قیمت ارز ندارد، گفت: دولت در تلاش است که ضریب نفوذ ارز در کالاها را کاهش دهد.
سید شمسالدین حسینی با بیان اینکه رشد اقتصادی کشور نسبت به سالهای گذشته مناسب بوده، اظهار داشت: ایران در بین کشورهای رقیب و خاورمیانه نسبت به چهار سال گذشته از رشد مناسب اقتصادی برخوردار بوده و رشد ۲۵ درصدی حجم سرمایهگذاریهای خارجی طی چهار سال اخیر، نشاندهنده این امر است. وزیر اقتصاد با تاکید بر اینکه کشور در حال حاضر از ذخایر ارزی کافی برخوردار است، بیان داشت: اولویتبندی کالاها برای تخصیص ارز دولتی تصمیمی درست بوده و دولت از این تصمیم کاملا حمایت میکند. سخنگوی اقتصادی دولت اضافه کرد: بقیه کالاها باید در فضای رقابتی بتوانند ارز مورد نیاز خود را تامین کنند. وزیر اقتصاد در ادامه تصریح کرد: دولت ضمن اینکه برنامهای برای افزایش قیمت ارز ندارد بلکه در تلاش است که ضریب نفوذ ارز در بین کالاها را کاهش دهد.وی همچنین از برنامه جدید دولت در خصوص اقتصاد مقاومتی خبر داد و گفت: با ایجاد کارگروههایی در این راستا در تلاش هستیم که برای مهار تحریم، اقتصاد مقاومتی سرعت بیشتری گرفته و در راستای اهداف توسعه کشور گام بردارد. این در حالی است که رییس اتاق بازرگانی ایران و چین با انتقاد از چندنرخی شدن ارز گفت که سالها به دنبال تثبیت نرخ ارز در کشور بودیم اما هماکنون ارز شش نرخی به راحتی در بازار قابل خرید و فروش است.اسداله عسگراولادی با انتقاد شدید از چندنرخی شدن ارز در کشور گفت: متاسفانه سالها زحمت کشیده شد تا نرخ ارز تثبیت شود اما هماکنون چندنرخی شدن ارز، کار را برای تجار و فعالان اقتصادی بسیار سخت کرده و قدرت برنامهریزی را از آنها گرفته است.
ارز ۶ نرخی
رییس اتاق بازرگانی مشترک ایران و چین افزود: هماکنون ارز از طرق مختلف و با قیمتهای متفاوت در بازار رد و بدل میشود که گاه این نرخها شش نوع قیمت را رقم میزند که البته به ناچار مشتریان خاص خود را هم دارد. وی تصریح کرد: نرخ اول همان نرخ مرجع بانک مرکزی است که به قیمت ۱۲۲۶ تومان به صورت محدود در اختیار متقاضیان قرار میگیرد اما نرخ دوم قیمتی است که ارز با ۱۲ درصد افزایش نسبت به نرخ مرجع ۱۲۲۶ تومانی حدودا به قیمت ۱۳۷۰ تومان به دست متقاضی میرسد.
به گفته عسگراولادی، بانکها نیز ارز را به قیمت ۱۴۰۰ تا ۱۶۰۰ تومان به واردکنندگان میفروشند ضمن اینکه ارز دیگری نیز بین صادرکننده و واردکننده رد و بدل میشود که آن هم نرخی توافقی دارد.
وی اظهار داشت: نرخ پنجم مربوط به نرخ ارزی است که در بازار آزاد وجود دارد و گاه تا ۱۸۰۰ تومان هم صعود میکند ضمن اینکه قاچاق را نیز نباید نادیده گرفت چراکه مشخص نیست برای قاچاق کالاهایی که هر روز به کشور روانه میشود، ارز با چه نرخی به متقاضی داده میشود.
عسگراولادی گفت: در چنین شرایطی دولتمردان باید برای یکسانسازی نرخ ارز تلاش کنند تا همانند قانون، ارز شناور مدیریت شده در دستور کار قرار دهند چراکه ادامه روند فعلی آسیبهای زیادی را متوجه تجارت کشور خواهد کرد. وی با بیان اینکه اگرچه بالا رفتن نرخ ارز، صادرات کشور را رونق میدهد، گفت: اما باید توجه داشت که صادرکنندگان نیز ممکن است برای واردات برخی از مواد اولیه خود نیاز به واردات داشته باشند که این امر خود گرانتر شدن کالاهای تولیدی داخلی و کمرنگشدن امکان رقابت را با کالاهای مشابه در بازارهای هدف رقم میزند.
عسگراولادی معتقد است که دولت باید در این رابطه موضع خود را به صورت شفاف اعلام کرده و شرایطی را فراهم آورد که تجار از دلنگرانی خارج شوند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد