15 - 11 - 2022
۶۰ درصد تهران در خطر است
۶۰ درصد مسکنهای پایتخت در برابر زلزله آسیبپذیرند، عدهای ضعف قوانین و شماری از کارشناسان شرایط بد اقتصادی و البته زرنگی خاص مالکان را دلیل سر به فلک کشیدن ساختمانهای بیکیفیت اعلام میکنند.
سالهاست که تورم مشکل اساسی مسکن است، هنوز مسکن یک کالای سرمایهای مطمئن برای حفظ ارزش پولی محسوب میشود.
تورم که بالا میرود، قیمت مسکن نیز بیشتر سر به فلک میکشد؛ سال گذشته وضعیت بازار مسکن تعریف چندانی نداشت البته برای مستاجران و گروه اندکی که مسکن را برای سرپناه (مصرف) میخواستند اما برای گروههای زیادی از جمله بساز و بندازها که مسکن را بهعنوان سرمایه میخواستند هم نان داشت و هم آب.
رشد روزانه قیمتها به مصیبتی عظما برای بسیاری از مردم تبدیل شده است، معضلی که دولت هم در حل آن مانده است. این فقط یک روی سکه افزایش قیمت مسکن در کشور است. تبعات ناشی از تورم لجامگسیخته در سالهای اخیر باعث شده تا کیفیت ساختوسازهای مسکن فدای کمیت شود.
افزایش بیسابقه قیمتها و جذابیت بینظیر آن شرایطی را به وجود آورده تا بساز و بندازها این روزها بر بازار مسکن حکمرانی کنند. پول تنها چیزی است که این گروه به دنبال آن هستند و برای دستیابی به آن حتی حاضرند که از جان مردم هم مایه بگذارند. نتیجه بارز این رویه بیکیفیت بودن ۶۰ درصد از ساختمانهای پایتخت است، ساختمانهایی که تاب تحمل زلزله سه ریشتری را نیز نخواهند داشت.
فروش آپارتمان به دلیل بیکیفیتی
غلامی، مالک یک آپارتمان ۹۰ متری در منطقه گیشاست که آن را در فایل فروش گذاشته است. وقتی از وی درخصوص کیفیت ساختمانها پرسیدم، نفس عمیقی کشید و گفت: فکر میکنید چرا آپارتمانم را برای فروش گذاشتهام. نه بساز و بفروشم و نه اینکه مشکل مالی دارم، بزرگترین معضل خانهام کیفیت نازل آن است.
وی ادامه داد: دو سال پیش حدود ۲۳۰ میلیون تومان برای خرید این آپارتمان هزینه کردم ولی از همان روز اول سکونت با مشکلات عدیدهای روبهرو شدم.
وی تصریح کرد: مهمترین مشکلی که ساکنان این مجتمع ۱۰ واحدی دارند مربوط به سیستم فاضلاب آن است، در دو سال گذشته هم هزینههای زیادی برای برطرف کردن این معضل کردهایم اما متاسفانه فایدهای نداشته است.
وی با تاکید بر اینکه ساعات اولیه صبح باید برای نفس کشیدن از ماسک استفاده کرد، اظهار کرد: یکی از همسایهها که مسن است به دلیل همین معضل از کپسول اکسیژن استفاده میکند و دکتر معالجش گفته برای حفظ جانش هر چه زودتر باید این مجتمع را ترک کند.
غلامی با اشاره به اینکه حتی دست به دامان مهندسان سازمان نظاممهندسی استان تهران شدیم، خاطرنشان کرد: یکی از مهندسان این سازمان پس از بازدید از مجتمع گفت که مشکل اینجا به دلیل رعایت نکردن قوانین ساختوساز از سوی سازنده است و نمیتوان کار چندانی برای آن انجام داد.
وی با بیان اینکه چرا نظارت کاملی بر ساختوسازها نمیشود تا مردم اینقدر دچار دردسر نشوند، گفت: هر چند دچار عذاب وجدان بابت فروش آپارتمانم شدهام و میدانم که مالک جدید گرفتار خواهد شد اما چارهای جز این کار ندارم.
آزمایش صوری، مشکل اصلی است
یک عضو هیات مدیره سازمان نظاممهندسی ساختمان استان تهران یکی از مشکلات کنونی ساختوسازها بهخصوص در تهران را آزمایش صوری خاک دانست و در اینباره گفت: یکی از پارامترهای مهمی که در زمینه افزایش کیفی ساختمان نیاز داریم، مطالعات ژئوتکنیک و آزمایش خاک پروژههاست.
حجتالله عزیزی با بیان اینکه این کار به روش غیرحرفهای، غیرعلمی و بهصورت صوری انجام میشود، تصریح کرد: در راستای جلوگیری از این بروز این معضلات در حال پیگیری تشکیل کمیته ژئوتکنیک هستیم.
به گفته وی، در پروژههای ساختمانی استان تهران اصلا چاه گمانه برای آزمایش نمونه خاک زده نمیشود تا براساس پارامترهای به دست آمده مهندس ناظر بتواند سازه را طراحی کند.
عزیزی گفت: در سالهای اخیر کیفیت ساختمانها از لحاظ ظاهری رشد خوبی کرده است و تقریبا ۷۰ درصد خواسته خریداران را برآورده میکند اما در بحث استراکچر و اسکلت متاسفانه حدود ۴۰ درصد از سازهها کیفیت لازم را دارند و ۶۰ درصد مابقی توان تحمل زلزلهای خفیف را هم نخواهند داشت.
به گفته وی، با تشکیل کمیتههای ژئوتکنیک، جوش و بتن و نظارت بازرسان سازمان نظاممهندسی بر روند اجرای پروژههای ساختمانی پیشبینی میشود کیفیت ساختوسازها به بالای ۹۰ درصد افزایش یابد.
مشکل اصلی عدم اجرای مقررات
در همین حال یک کارشناس اقتصاد مسکن، مهمترین دلیل بیکیفیت بودن ساختوسازهای کشور را عدم اجرای آیین نامه ۲۸۰۰ مهندسی دانست و گفت: براساس این آییننامه دیوارهای جانبی باید ۲۰ سانتیمتر و با احتساب گچ و خاک ۳۰ سانتیمتر باشد اما در ساخت مسکن به این مساله توجه نمیشود.
بابک حاجیان افزود: یکی دیگر از دلایل کاهش کیفیت ساختمانها مربوط به افزایش قیمت مصالح ساختمانی است چراکه وقتی بلوک سیمانی ۲۰ سانت ۱۴۰۰ تومان است، مالک ترجیح میدهد از بلوک سیمانی ۱۰ سانت استفاده کند.
وی عامل دیگر بیکیفیت شدن بخش اعظم ساختوسازهای کشور را نحوه عملکرد مهندسان ناظر دانست و تصریح کرد: مهندسان ناظر باید تخلفات ساختوساز را اعلام کنند اما با توجه به اینکه مهندسان حقوق خود را از بهرهبردار میگیرند نباید انتظار داشت از ساختوسازهای غیر استاندارد جلوگیری شود.
این کارشناس اقتصاد مسکن تاکید کرد: تنها راه جلوگیری از این مشکل، استفاده از پلیس ساختمان برای مهندسان است، علاوه بر کنترل کیفی سازه، از برگه فروشی مهندسان نیز جلوگیری به عمل خواهد آمد.
قوانین ساختوساز
نقض دارد
این در حالی است که بازرس هیات مدیره انجمن انبوهسازان استان تهران دلیل گلایه مردم از ساختوسازها را نقص قوانین و مقررات و البته استفاده از مصالح جدید میداند.
مهدی مافی افزود: ساختمانهایی که براساس جدیدترین ورژن قوانین و مقررات ساخته شوند مورد تایید سازمان نظاممهندسی است. البته این مقررات ملی به مسایلی مهم مانند سازه و ایمنی تاکید دارد اما خیلی از مباحث دیگر از جمله آسایش و آرامش ساکنان در آن وجود ندارد.
وی با تاکید بر اینکه بهطور کلی در این قوانین ضوابط بهتر زیستن مشاهده نمیشود، تصریح کرد: البته در این قوانین اشاره شده که این حداقل ضوابط و استانداردهایی است که در ساخت یک ساختمان باید رعایت شود.
مافی ادامه داد: براساس مقررات ملی ساختمانهایی که ساخته میشود باید ضوابط را رعایت کنند و چنانچه رعایت نشود مهندسان ناظر تاییدیه لازم را صادر نمیکنند.
بازرس هیاتمدیره انجمن انبوهسازان استان تهران با بیان اینکه ظاهرا این ضوابط رعایت میشود، گفت: واقعیت این است که ما چیزی بیش از قوانین و مقررات در ساختمانهای درونشهری نیاز داریم که آن هم آسایش ساکنان است.
مافی با بیان اینکه در این زمینهها کمبود داریم، افزود: در دو بخش میتوان به این مساله پرداخت؛ یکی به بخش استانداردهای ساختوساز برمیگردد و دیگری هم به مسایل محیطی و شهری مربوط است.
وی با بیان اینکه در ضوابط شهری کار چندانی درخصوص ایمنی و راحتی صورت نگرفته است، گفت: هرچه به مناطق شمالی شهری نزدیک میشویم ساخت وسازهای اشرافی پررنگتر میشود و برعکس در مناطق مرکزی و جنوبی شهر سطح آسایش و بهرهوری ساختمانها کمتر میشود.
وی با بیان اینکه این مساله به توان مالی خریدار مربوط است، تصریح کرد: معتقدم فقط توان مالی مصرفکننده است که میتواند ساختوسازها را به سمت افزایش کیفیت سوق دهد.
بازرس هیاتمدیره انجمن انبوهسازان استان تهران مهمترین چالش ارتقای کیفی ساختوساز را مسایل مالی مصرفکننده دانست و افزود: از لحاظ سازهای ضوابط مقررات ملی ساختمان، اسکلت، سقفها و پنجرهها رعایت میشود اما معتقدم این توان مصرفکننده است که کیفیت نهایی یک سازه را مشخص میکند.
مافی با اشاره به گلایه مصرفکنندگان از کیفیت برخی ساختمانها گفت: بعضا مشاهده میشود که نمیتوان حتی یک میخ را به دیوار زد چراکه اکثر دیوارها کنفی است، این یک فناوری خوب است هم به لحاظ پارتیشنبندی و هم به لحاظ عایق بودن صدا و حرارت.
وی ادامه داد: اما این دیوارها یک چالش دارند و هر جا نمیتوان تابلو را روی آن نصب کرد. در واقع باید جاهایی را در دیوارها برای میخ زدن آماده و آن را مشخص کرد تا ساکنان بتوانند از آن استفاده کنند.
وی با بیان اینکه بین این دیوارها یک لایه عایق است، تاکید کرد: استفاده از اینگونه دیوارها به لحاظ مقررات ملی ساختمان اشکالی ندارد، از سوی دیگر با توجه به اینکه بار ساختمان کمتر میشود در صورت وقوع زلزله لطمه نسبتا کمتری به ساکنان وارد نمیشود.
نظارت کافی نیست
بازرس هیاتمدیره انجمن انبوهسازان استان تهران در بخش دیگری از گفتوگو با خبرگزاری تسنیم در خصوص گلایه ساکنان برخی آپارتمانهای پایتخت از کیفیت ساختمان نیز گفت: سازمان نظام مهندسی ساختمان بر مباحث سازهای و در تاسیسات هم بر لولهکشی گاز نظارت میکند و بر سایر موارد از جمله سیستم فاضلاب نظارتی ندارد.
مافی با بیان اینکه بیشک «ونت» بهعنوان یکی از مباحث مقررات ملی ساختمان مربوط به هواکش سیفون سیستمهای بهداشتی رعایت نشده است، افزود: متاسفانه برنامهای وجود ندارد که براساس آن بتوان سیستمها تاسیساتی فاضلاب و آب گرم و سرد را چک کرد، از اینرو لازم است سازمان نظام مهندسی این بخشها را نیز به چکلیستهای خود اضافه کند.
وی با تاکید بر اینکه باید در ساختوسازها نوع توالتهای قدیمی برای جلوگیری از مشکلات بعدی مورد تجدید نظر قرار گیرد، تصریح کرد: در این راستا از سیستمهای فرنگی یا نمونه «نیمه فرنگی، نیمه ایرانی» که سیستم آب و فاضلاب آن بهصورت «آب ماندگار» است، استفاده کرد.
وی پیشنهاد کرد: استفاده از این سیستم توسط مهندسان مورد توجه قرار گیرد تا علاوه بر تدوین استانداردهای برای آن، بخش زیادی از مشکلات آپارتماننشینی در شهرهای بزرگ کشور برطرف شود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد