8 - 07 - 2023
۶ چالشی که اتحادیه اروپا را تهدید میکند
کمیسیون اروپا گزارش سالانه آیندهنگری راهبردی خود را منتشر کرده است که به موضوعات مورد تمرکز این اتحادیه در سالهای آینده اشاره میکند. بر اساس این گزارش ۶ مساله را میتوان به عنوان تهدیدهای آتی برای اتحادیه اروپا برشمرد که پایگاه خبری پولیتیکو به آنها پرداخته و واکاوی کرده است.
بر اساس این گزارش، سند ۲۱صفحهای کمیسیون در واقع دیدگاه اتحادیه را در مورد مسیر حرکت جهان نشان میدهد. همچنین یک راهنمای تقریبی برای درک ایدئولوژی اورزولا فن درلاین رییس کمیسیون اروپا ارائه میدهد که هنوز مشخص نیست برای یک دوره پنجساله دیگر هم در این سمت باقی خواهد ماند یا خیر؟
به گزارش یورونیوز، این سند شامل بسیاری از کلمات و مفاهیم مورد علاقه بروکسل مانند تابآوری، پایداری، ژئواکونومیک و همچنین استقلال استراتژیک است. ایده کلی این سند این است که اتحادیه باید همزمان با پایان دوران طلایی جهانی شدن، استقلال خود را افزایش دهد. برای این منظور هم باید انتقال سبز خود را با هزینهای معادل سالانه ۶۲۰ میلیون یورو پیش ببرد و در مسیر مهار نابرابری داخلی خود حرکت کند، اما در این گزارش به ۶ تهدید اصلی اتحادیه اروپا هم اشاره شده که باید از سوی بروکسل مورد توجه جدی قرار گیرد.
۱- بازگشت ژئوپلیتیک
جهان بیش از پیش بین غرب و چین تقسیم شده است و اروپا نمیتواند نظارهگر باشد. ماروش سفروویچ معاون رییس کمیسیون در کنفرانس مطبوعاتی روز پنجشنبه هنگام رونمایی از این سند گفت: «دیگر دورانی که لیبرال دموکراسی الگوی انتخاب آشکار بود به پایان رسیده است.»
کمیسیون اروپا پیشبینی میکند در حالی که اروپا و ایالاتمتحده با پکن بر سر جذب کشورهای در حال توسعه درگیر میشوند، نبرد ایدهها و پیشنهادات مشاهده خواهد شد. ضمن اینکه مدل قدیمی جهانی شدن بر پایه تجارت آزاد و زنجیره تامین جهانی دیگر از بین رفته است. در عوض ما وارد عصر جدیدی از ژئواکونومیک میشویم. بهطور خلاصه این بدان معناست که اروپا باید وابستگی راهبردی خود به سایر کشورها را کاهش دهد و در عوض از منابع داخلی خود استفاده کند و تولید در قاره سبز را افزایش دهد.
۲- مدل اقتصادی پایدار
اتحادیه اروپا باید مدل سرمایهداری خود را با عصر جدیدی تطبیق دهد که در آن «کربن خنثی» که به معنای انتشار صفر خالص دیاکسیدکربن است و همچنین پایداری که به ظرفیت زیستکره و تمدن بشری در همزیستی در کنار هم اشاره دارد، اولویتهای اصلی هستند.
اگرچه این پیشنهاد کمیسیون ممکن است نئولیبرالهای تندرو را به وحشت بیندازد، اما این تصمیمات در واقع منعکسکننده یک اجماع اقتصادی جدید پساکووید است که در آن دولتها نقش بزرگتری را ایفا میکند. در بخشی از این سند آمده است: اتحادیه اروپا باید چگونگی کاهش بار مالیاتی بر نیروی کار و انتقال آن به سایر پایههای مالیاتی را که کمتر برای رشد مضر هستند، در نظر بگیرد. همچنین باید به مساله مقابله با نابرابری در شرایط پیری جمعیت نیز پرداخته شود.
در این سند همچمنین به عوامل غیراقتصادی مانند امید به زندگی در برآورد تولید ناخالص داخلی اشاره شده است. سفروویچ در نشست خود در این خصوص تاکید کرد که با قوانین جدید، حجم اقتصاد اتحادیه اروپا از ایالاتمتحده، هند یا حتی چین هم فراتر خواهد رفت.
۳- افزایش سرمایهگذاری EIB
بانک سرمایهگذاری اروپا (EIB) باید نقش خود را افزایش دهد و سهم ۶۲۰ میلیارد یورویی مورد نیاز برای تامین مالی قرارداد سبز و REPowerEU را هر سال تامین کند. در این گزارش آمده است: «باید حمایت قویتری از سرمایهگذاریهای استراتژیک مرتبط با دو انتقال دیجیتال و سبز مانند مواد خام، فناوری سبز یا بیوتکنولوژی، بهویژه برای پروژههای پیشرفته ارائه شود.»
این سند هرچند در جزئیات چندان مفصل نیست اما مقامهای کمیسیون میگویند یکی از راههای رسیدن به این هدف، بازنگری در ماموریت بانک سرمایهگذاری اروپا و همچنین گسترش نقش آن است.
۴- نیروی کار ماهرتر
نیروی کار اتحادیه اروپا بیش از هر زمان دیگری تحصیلکرده است، اما صنایع جدید در تلاش برای پر کردن جای خالی مورد نیاز خود هستند. مشکلات شامل عدم تطابق در مهارتها و افزایش تعداد مشاغل با کیفیت پایین باعث شده تا برای بسیاری از جایگاههای شغلی کمبود نیروی کار ماهر مشاهده شود. در این خصوص همچنین باید نسبت به تربیت نیروی کار در میان زنان هم پرداخته شود.
۵- نابرابری بیش از حد
زندگی برای کارگران کمدرآمد در حال سختتر شدن است و با تغییرات آب و هوایی کسانی که هزینه بیشتری برای غذا و سایر کالاهای خدماتی میپردازند سهم کمتری از نظر درآمدی دارند. این در حالی است که برعکس کسانی که بیشتر در این تخریبها نقش دارند، درآمد بیشتری دارند و در مجموع این روند باعث میشود طبقات کمدرآمد بیشتر از این از سیر تغییرات
آب و هوایی آسیب ببینند و این باعث میشود شکاف و اختلاف طبقاتی در میان جوامع اروپایی افزایش یابد. ضمن اینکه بدتر از آن نابرابری در میان کشورهای اتحادیه اروپا هم در حال افزایش است و این هم یکی از چالشهای جدی پیش روی قاره سبز به شمار میرود. سطوح بیسابقه تمرکز ثروت، تحرک اجتماعی را خفه میکند و به قطببندی سیاسی دامن میزند. کمیسیون برای حل این مشکل توصیه میکند توزیع مجدد درآمد انجام شود.
۶- تهدید دموکراسی از سوی پوپولیستها
در بخش پایانی سند کمیسیون اروپا به قطبی شدن فضای سیاسی در کشورهای اروپایی و همچنین ارائه اطلاعات نادرست اشاره شده که به گرایش بیشتر جوامع به سمت احزاب پوپولیست انجامیده است. در سند کمیسیون آمده که گروهها و احزاب پوپولیست با فریب افکار عمومی و تکیه بر انگارههای نادرست جوامع را با خود همراه کردهاند که این میتواند به تضعیف دموکراسی و کاهش اعتماد عمومی جوامع نسبت به نظام سیاسی در میانمدت بینجامد. در این سند همچنین آمده که متاسفانه هیچ راهحل ساده و آسانی برای مقابله با این تهدید وجود ندارد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد