24 - 11 - 2022
۷ میلیون فرصت شغلی چگونه ایجاد شد
افزایش انتقادات و حواشی درباره عملکرد اشتغالی دولتهای نهم و دهم در هفتههای گذشته باعث شده تا مقامات دولتی تصمیم بگیرند مستندات اقدامات صورت گرفته در زمینه ایجاد هفت میلیون فرصت شغلی را جمعبندی و از طریق وزارت تعاون، کار و رفاه ارایه کنند با این حال پیش از آن مرکز آمار گزارش هشت ساله عملکرد دولت را منتشر کرد.
در هفتههای گذشته ارایه آمارهای مختلف از سوی مقامات دولت فعلی و بروز برخی واکنشها در بین نمایندگان مجلس و دستاندرکاران دولت آینده حتی رییسجمهور منتخب مردم ایران به ویژه در حوزه اشتغالزایی و کاهش نرخ بیکاری برخی حواشی و اظهارنظرها را در این باره ایجاد کرد.
مقامات دولتی همواره اعتقاد دارند دولت توانسته است در مدت زمان هشت سال فعالیت دولت نهم و دهم لاوه بر ارایه تسهیلات مناسب به طرحهای اشتغالزایی، تا حد زیادی نیز از افزایش نرخ بیکاری جلوگیری کند و در این زمینه وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی دولت دهم اعلام کرده دولت هفت میلیون فرصت شغلی ایجاد کرده است.
نظر رییسجمهور منتخب درباره عملکرد اشتغالی دولت نهم و دهم
به گزارش مهر، با این حال حسن روحانی، رییسجمهور منتخب مردم ایران اخیرا در دیدار با نمایندگان مجلس کل اشتغالزایی دولت نهم و دهم را سالانه ۱۴ هزار فرصت شغلی اعلام کرد و هشدار داد ادامه این روند باعث افزایش نرخ بیکاری و ورود چند میلیون بیکار فارغالتحصیل دانشگاهی به بازار کار تا سالهای آینده خواهد شد.
بیان این مسایل باعث شد تا دولت اعلام کند وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی موظف شده است عملکرد اشتغالزایی هشت سال گذشته را جمعبندی کند و ارایه دهد. اما پیشتر از آن، مرکز آمار ایران با انتشار جزییات عملکرد دولت نهم و دهم در بخش اشتغالزایی از ۸۴ تا ۹۱، نتیجه اقدامات دولت را ارایه کرد.
طبق گزارش مرکز آمار ایران تعداد بیکاران از دو میلیون و ۶۷۴ هزار و ۸۶۶ نفر در سال ۸۴ به دو میلیون و ۹۴۴ هزار و ۱۵۸ نفر در سال ۹۱ افزایش یافته است. به عبارتی در فاصله سالهای ۸۴ تا ۹۱ نهتنها از تعداد بیکاران کشور طبق گزارش مرکز آمار ایران کم نشده بلکه به تعداد بیکاران ۲۶۹ هزار و ۲۹۲ نفر نیز افزوده شده است!
وضعیت بیکاران از ۸۴ تا ۹۱
همچنین در سال ۸۵ تعداد بیکاران کشور دو میلیون و ۶۴۲ هزار و ۶۴۸ نفر، در سال ۸۶ دو میلیون و ۴۸۶ هزار و ۲۳۸ نفر، در سال ۸۷ دو میلیون و ۳۹۲ هزار و ۱۷۹ نفر، در سال ۸۸ تعداد بیکاران دو میلیون و ۸۳۹ هزار و ۹۷۱ نفر، در سال ۸۹ سه میلیون و ۲۱۸ هزار و ۳۲۹ نفر، در سال ۹۰ دو میلیون و ۸۷۷ هزار و ۶۰۸ نفر و در سال گذشته نیز تعداد بیکاران دو میلیون و ۹۴۴ هزار و ۱۵۸ نفر اعلام شده است.
طبق آمار رسمی مرکز آمار ایران، هرچند هر ساله بین یک تا یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر نیز وارد بازار کار کشور میشوند اما طبق آمارها نشانه روشنی از کاهش تعداد بیکاران کشور وجود ندارد و تنها در فاصله سالهای ۸۵ تا ۸۷ تعداد بیکاران اندکی نسبت به سال ۸۴ کاهش یافت و پس از آن تا پایان سال گذشته همواره روند افزایشی داشته و در سال ۸۹ تعداد بیکاران حتی از مرز سه میلیون نفر نیز گذشت.
بر پایه گزارش مرکز آمار ایران، در بخش نرخ بیکاری کل کشور، نرخ بیکاری از ۵/۱۱ درصد سال ۸۴ به ۲/۱۲ درصد در سال ۹۱ افزایش یافته است. همچنین نرخ بیکاری در سال ۸۵ به میزان ۳/۱۱ درصد، در سال ۸۶ به میزان ۵/۱۰، در سال ۸۷ به میزان ۴/۱۰، در سال ۸۸ به میزان ۹/۱۱ و در ۸۹ نیز ۵/۱۳ و در نهایت در سال ۹۰ نرخ بیکاری ۳/۱۲ درصد بوده است.
بررسی وضعیت بیکاری استانها در فاصله سالهای ۸۴ تا ۹۱ نیز نشان میدهد که نرخ بیکاری ۱۸ استان در دوره مورد بررسی افزایش یافته است. همچنین در استان مازندران وضعیت بیکاری تغییر نکرده و در ۱۱ استان نیز وضعیت بیکاری بهبود یافته است. در استان البرز به دلیل تشکیل از سال ۹۰، امکان مقایسه با سال ۸۴ وجود ندارد اما نرخ بیکاری این استان در پایان سال گذشته به میزان ۹/۱۴ درصد بوده است.
مقایسه آمار نرخ بیکاری در فاصله سالهای ۸۴ تا ۹۰ نیز نشان میدهد که در این دوره نرخ بیکاری در ۱۶ استان افزایش یافته بود که در پایان سال ۹۱ این تعداد به ۱۸ استان افزایش یافت. همچنین در فاصله سالهای ۸۴ تا ۹۰ نرخ بیکاری در سه استان گلستان، سیستانوبلوچستان و خراسانجنوبی بدون تغییر باقی
مانده بود.
افزایش قابل توجه بیکاری در
۹ استان
در بین استانهایی که نرخ بیکاری آنها در سال گذشته نسبت به سال ۸۴ افزایش قابل توجهی داشته است میتوان به استان آذربایجانشرقی اشاره کرد که نرخ بیکاری این استان از ۲/۵ درصد در سال ۸۴ به ۵/۱۲ درصد در سال ۹۱ افزایش یافت و به بیش از دو برابر رسیده است.
همچنین در آذربایجان غربی نیز نرخ بیکاری در دوره مورد بررسی از ۷/۸ به ۱/۱۱ درصد، در استان خراسانشمالی از ۱/۷ به ۶/۱۰ درصد، زنجان از ۵/۹ به ۴/۱۱ درصد، فارس از ۲/۱۳ به ۸/۱۶ درصد، کرمانشاه از ۵/۱۴ به ۲/۱۶ درصد، گیلان از ۷/۱۳ به ۶/۱۵ درصد، لرستان از ۱۵ به ۲/۲۰ درصد و در یزد از ۸ به ۲/۱۰ درصد رسیده است.
به صورت کلی نرخ بیکاری در ۹ استان از سال ۸۴ تا ۹۱ افزایش قابل توجهی داشته است که این افزایشها در مورد استانهای آذربایجانشرقی و لرستان قابل توجه است. با این حال در بخش کاهش نرخ بیکاری نیز استان کرمان از ۱۵ به ۸/۷ درصد کاهش یافته است. در کهگیلویهوبویراحمد نیز بیکاری از ۱/۱۸ به ۳/۱۲ درصد رسید.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد