20 - 12 - 2022
۸۰ درصد ساختمانهای کشور در خطر است
زیبا ورمزیاری- بیتوجهی شهرداری به شناسنامه فنی و ملکی ساختمان و عدم رعایت ماده «۳۳» نظاممهندسی موجب شد سازمان نظاممهندسی از شهرداری تهران به دستگاههای قضایی شکایت کند اما پس از گذشت ۶ ماه این شکایت همچنان بینتیجه مانده است.
سیدمهدیهاشمی، رییس سازمان نظاممهندسی ساختمان کشور روز گذشته در جمع خبرنگاران درخصوص آخرین وضعیت این شکایت به خبرنگار «جهانصنعت» گفت: با توجه به اینکه حدود شش ماه از این شکایت میگذرد تاکنون از نتیجه آن مطلع نیستم.
وی با بیان اینکه تاکنون بجز دو مورد، شکایتی درخصوص عدم اجرای این قانون نداشتیم، اظهار داشت: اگر لازم باشد دوباره از شهرداری شکایت میکنیم.
هاشمی درخصوص آخرین وضعیت شناسنامه فنی ساختمان در روند ساختوساز کشور گفت: شهرداری و سایر مراجع صدور پروانه ساختمان در مورد ساختمانهایی که پس از ابلاغ آییننامه اجرایی ماده«۳۳» قانون نظاممهندسی برای آنها پروانه ساختمان صادر میکنند، در زمان خاتمه کار و تقاضای پایان کار موظف هستند شناسنامه فنی و ملکی ساختمان را از متقاضی مطالبه و گواهی پایان کار را براساس آن صادر کنند اما به راستی در حال حاضر این روند اجرا شده و تمامی ساختمانها شناسنامه فنی دارند؟
رییس سازمان نظاممهندسی با تاکید بر اینکه تاکنون به صدور شناسنامه فنی و ملکی ساختمان عمل نشده است، گفت: این بیتوجهی تخلف است و طبق قانون سازمانها و مراجع متولی باید به این شناسنامه اهتمام داشته باشند.
وی با بیان اینکه این سازمان عامل اجرایی ندارد، اظهار داشت: اگرچه ناظران سازمان تخلفات را گزارش میدهند اما برخوردی با آن نمیشود و در نهایت میبینیم که متخلفان مجازات نمیشوند.
هاشمی اضافه کرد: موضوع ایمنسازی ساختمانها که با جان انسانها ارتباط دارد، متاسفانه هنوز بهطور جدی مورد توجه قرار نمیگیرد بنابراین باید شرایطی در کشور ایجاد شود تا ساخت ساختمان با داشتن شناسنامه فنی و ملکی به یک فرهنگ تبدیل شود.
وی در ادامه یکی از دغدغههای اصلی سازمان نظاممهندسی را ایمنسازی، مقاومسازی و نوسازی بافت فرسوده بهخصوص در کلانشهرها و تهران دانست و گفت: بعد از کش و قوسهای فراوان تفاهمنامهای با شهرداری منعقد شد که از حدود یک ماه پیش خدمات ماده «۳۳» نظاممهندسی که شامل نظارت بر ساختوساز است به صورت آزمایشی، مجدد اجرا شود و طی این اقدام ابتدا نظارت بر ساختمانهایی با متراژ بیش از سه هزار متر مربع انجام شده و سپس سایر ساختمانهای مسکونی مورد بررسی قرار میگیرد.
هاشمی با بیان اینکه این سازمان در مورد نوسازی نگرانی کمتری دارد، اظهار داشت: در بحث بازسازی، مقاومسازی و ایمنیسازی به دلیل اینکه در پایینترین سطح ممکن قرار داریم- بهخصوص در تهران- همواره جای نگرانی وجود دارد. با توجه به اینکه ۸۰ درصد ساختمانهای مسکونی کشور در معرض خطر زلزله قرار دارند زیرا ما نباید همه مشکلات را خودمان تجربه کنیم و باید از تجربیات دیگران بهره جوییم.
رییس سازمان نظاممهندسی ساختمان کشور در ادامه از دولت و تمامی دستاندرکاران خواست که اهتمام جدیتری نسبت به موضوع ایمنسازی داشته باشند و تسهیلاتی با نرخ مناسبتر ارایه کنند تا مردم به مقاومسازی و نوسازی تشویق شوند.
هاشمی همچنین در پاسخ به اینکه با وجود روند فعلی ساختوساز عمر ساختمانها در کشور چند سال است، اعلام کرد: اگر استانداردهای روز رعایت شود حداقل عمر ساختمانها باید ۵۰ سال باشد و در برابر زلزله شش ریشتری مقاوم باشد اما متاسفانه هنوز در برخی موارد مصالح ساختمانی استاندارد نیستند و هماکنون عمر مفید ساختمانها در کشور تنها ۱۰ سال است.
وی با بیان اینکه سازمان نظاممهندسی یک دستگاه ناظر است اما دستگاه اجرایی و ضابط اجرایی به شمار نمیآید، افزود: اگر امروز تخلفی توسط این سازمان گزارش شود هیچ برخوردی با متخلف نشده و رسیدگی به تخلف مشمول مرور زمان میشود.
عواملی مانند ضعف قانونی، کسب درآمد و نبود عوامل اجرایی موجب عدم برخورد با متخلفان است.
هاشمی با بیان اینکه در بسیاری از موارد که گزارش میشود محکومی وجود ندارد و فردی مورد بازخواست و جریمه واقع نمیشود، گفت: در این بخش خلای قانونی داریم.
در ادامه این نشست رییس سازمان نظاممهندسی در پاسخ به اینکه در روند نوسازی مناطق زلزلهزده آذربایجان تا چه حد به رعایت استانداردها توجه میشود به «جهانصنعت» گفت: بهطور کلی در این مناطق به رعایت استانداردها و استفاده از فناوریهای نوین تاکید داریم، در بحث نظارت هم سازمان نظاممهندسی به همراه سازمان نظام فنی روستایی تلاش میکنند تا ضوابط استانداردسازی و صنعتیسازی اجرا شود.
وی در پاسخ به اینکه ساکنان این مناطق معتقدند که صنعتیسازی در این روستاها انجام نمیشود، گفت: طبق گزارشاتی که ما داریم و جلساتی که با بنیاد مسکن و وزارت راه و شهرسازی داشتیم همواره بر صنعتیسازی تاکید کردیم.
اگر هم در موردی استاندارد ما رعایت نشود برخورد میکنیم و با هیچکس تعارف نداریم.
هاشمی در پاسخ به اینکه آیا تا پایان فصل سرما وعده تحویل مسکن به زلزلهزدگان محقق میشود، گفت: من به عنوان نماینده کمیسیون عمران مجلس اعلام میکنم که کمیسیون نگرانی خود را بابت عدم اجرای تعهدات به موقع در نوسازی مناطق زلزلهزده و عقب افتادن از برنامه زمانبندی اعلام کرده است که امیدواریم اقدام جبرانی از سوی دستگاههای ذیربط صورت گیرد. البته دستگاه پاسخگو وزارت راه و شهرسازی است.
رییس سازمان نظاممهندسی در پاسخ به اینکه ساختمانهای ساخته شده در مناطق زلزلهزده تا چه حد در مقابل زلزله مقاوم هستند، گفت: همانطور که گفتم این مناطق با رعایت استانداردها در حال ساخت است و این ساختمانها در مقابل زلزله شش ریشتری مقاومند.
رییس سازمان نظاممهندسی ساختمان کشور همچنین درباره وضعیت ایمنی مسکن مهر اظهار کرد: بیش از ۸۵ درصد ساختمانهای مسکن مهر برابر با استانداردها و شرایط مورد تایید احداث شده، بخشی که دچار مشکل است نیز در مورد مسایلی چون مکانیابی و اعطای خدمات زیربنایی بوده است.
وی همچنین اظهار کرد: از مهرماه سال گذشته هیچ ساختمان مسکن مهری نداریم که تحت نظارت سازمان نظاممهندسی ساختمان کشور قرار نداشته باشد. در حوزه مسکن مهر پیشتر مواردی بود که بدون نظارت ما انجام میشد.هاشمی به شناسنامه فنی و ملکی ساختمان در کشور نیز اشاره و اظهار کرد: در حال حاضر در ۱۶ استان کشور شناسنامه فنی و ملکی ساختمانی که پیش از این وجود داشت اما مشکلات آن باید برطرف میشد رایج شد و به مرور به تعداد استانهای صادرکننده این شناسنامه افزوده میشود و انتظار پیگیری آن از هیاتمدیرههای استانی سازمان نظاممهندسی میرود.رییس سازمان نظاممهندسی ساختمان کشور گفت: تاکنون در صنعتیسازی مسکن و پروژه مسکن مهر رشد قابلتوجهی در زمینه نظارتها داشتهایم و توافق شده است نه تنها پروژه مسکن مهر به طور کامل تحت پوشش سازمان نظاممهندسی ساختمان قرار بگیرد بلکه پروژههای عمرانی دولتی را نیز در بخش استانی تحت نظارت خود قرار میدهیم. این موضوع در اکثر استانها عملیاتی شده و روند خوبی به نظارت بر پروژههای عمرانی بخشیده است.
وی تاکید کرد: صنعتیسازی و نیز استانداردسازی در بازسازی مناطق زلزلهزده رعایت میشود، این موضوع مورد تایید و تاکید بنیاد مسکن و وزارت راه و شهرسازی است.
هاشمی درخصوص اینکه امضا فروشی برخی مهندسان عاملی برای کاهش کیفیت ساختوساز است و چه اقداماتی جهت از بین رفتن این مشکل صورت گرفته گفت: در دو درصد از مواردی که در حال فعالیت و نظارت هستند، تخلف اتفاق میافتد و از مهرماه سال گذشته تا خردادماه امسال بیش از ۷۰ مورد ابطال پرونده اشتغال در سطح کشور داشتیم ضمن آنکه محرومیتهای دورهای هم برای برخی از مهندسان متخلف در نظر گرفته شد.
وی با بیان اینکه ۶۶۲ مورد آرای قطعی صادر شد، افزود: با تخلفات با درجات مختلفی برخورد میشود.
هاشمی به نقش شهرداری در این خصوص اشاره کرد و گفت: برخی مواقع یکی از مهندسان ناظر تخلفی را گزارش میکند اما شهرداری به دلایل مختلف این تخلف را مورد پیگیری قرار نمیدهد که باید این موضوع هم ساماندهی شود.هاشمی همچنین با اشاره به انتخابات نظاممهندسی ساختمان اظهار داشت: از میان دو هزار و ۴۰۰ نفر کاندیدای انتخابات ۳۰۰ نفر انتخاب شدهاند که البته مراحل تایید نهایی هنوز به اتمام نرسیده است و تا پایان انتخابات آخرین اعتراضات هم رسیدگی خواهد شد.
رییس سازمان نظام مهندسی با بیان اینکه نتایج قطعی انتخابات همه استانها امروز اعلام میشود، بیان کرد: هیاتمدیره جدید از دو هفته دیگر انتخاب میشوند و انتخابات شورای مرکزی نیز تیرماه سال آینده برگزار خواهد شد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد