8 - 12 - 2019
هشدار تمام شد؛ وقت عمل رسید
حسن هانیزاده*- پهپاد سرنگون شده آمریکایی از نوع هواپیمای فوق مدرن و پیشرفته و رادارگریز و یکی از مهمترین صنایع نظامی این کشور در حوزه صنعت هوایی است.
اما در رابطه با ورود آن باید تاکید داشت که چند افسر و ژنرال آمریکایی به دستور پنتاگون این هواپیما را به سمت ایران ارسال و در یک اتاق جنگ در یکی از کشورهای منطقه در آن سوی ساحل خلیجفارس این حرکت را رصد کردند تا ببینند قدرت دفاعی ایران تا چه حد خواهد بود.
بعد از اینکه هواپیما به آبهای ایران آمد در مقابل استان هرمزگان به وسیله دفاع هوایی سرنگون شد. عملیات سرنگونی این هواپیمای پیشرفته پنتاگون را به شدت شگفتزده کرد به اعتبار اینکه گزارشهای مبهمی در پنتاگون و سازمان سیای آمریکا وجود داشت که ایران دارای یکی از مهمترین دفاع ضد هوایی است لذا اینها میخواستند با ارسال این پهپاد قدرت هوایی ایران را ارزیابی کنند. البته آمریکا و همپیمانانش ادعا میکنند که این هواپیما در آبهای بینالمللی توسط ایران سرنگون شده است. این ادعا در حالی مطرح است که چندین کشتی جنگی آمریکایی در خلیجفارس حضور دارند. چگونه ممکن است ایران به ناوهای هوایی آمریکا نزدیک شود و این پهپاد را سرنگون کند؟
همانطور که اشاره شد پنتاگون بعد از ارسال این هواپیمای بدون سرنشین و سقوط آن توسط مقامات ایران به این نتیجه رسید که ایران قادر است از خود دفاع کند و دارای قدرت بازدارندگی بالاست به همین دلیل بعد از این سرنگونی یک نشست چهارساعته با شرکت رییسجمهور آمریکا و ژنرالهای پنتاگون و تیم امنیتی سیاسی ترامپ در کاخ سفید برگزار شد. ارزیابیها این است که اگر آمریکا دست به ماجراجویی و اقدام شتابزدهای علیه ایران بزند تهران قادر است از خود دفاع کند ضمن اینکه آسیب جدی به منافع آمریکا و همپیمانانش در منطقه وارد میکند. البته اختلاف شدیدی بین تیم سیاسی و ژنرالهای پنتاگون وجود داشت. با اینکه رییسجمهور آمریکا دستور حمله محدود نظامی به پایگاههای موشکی ایران را داد ولی تحت تاثیر هشدارهای ژنرالهای آمریکایی عقبنشینی کرد و اینها نشان میدهد که ارزیابی ژنرالهای آمریکا از توان دفاعی ایران کاملا دقیق است. بعد از سرنگونی این پهپاد پیشرفته به آمریکا این موضوع ثابت شد.
اما ایران در دو حوزه تمام ابزارهای سیاسی و نظامی را طی کرد: هشدارهایی که نسبت به تجاوزات مکرر هوایی آمریکا در حوزه نظامی ایران داده و هشدار دیگر که جنبه سیاسی دارد اقدامات تهران در خصوص کاهش تعهدات هستهای است.
ایران تاکنون هشدارهای لازم را داده و اکنون مرحله عمل فرارسیده همانند سرنگونی پهپاد! این رفتار ایران پیام مهمی برای آمریکا به همراه دارد و آن اینکه اگر آمریکا دست به ماجراجویی بزند ایران قادر خواهد بود همه منافع همپیمانان آمریکا و نیروهای موجود آمریکایی در منطقه را هدف قرار دهد. در حوزه سیاسی هم ایران تمام مسیرهای شفافسازی را طی کرد. همکاری ایران در حوزه برجام و انجام تعهداتی که برعهده ایران بود کاملا مشخص بود ایران ثابت کرد آماده همکاری با جامعه جهانی است. در مقابل کشورهای اروپایی و آمریکا هیچگاه به تعهداتشان عمل نکردند لذا در حوزه سیاسی نیز بعد از هشداریهای مکرر ایران، زمان مقابله با بدعهدی غرب و آمریکا فرا رسیده و جامعه جهانی به این نتیجه رسیده که ایران هم توان دفاعی بالا و هم قدرت مانور سیاسی در حوزه برجام دارد و در واقع الان مرحله اجرایی شدن توان ایران در حوزه نظامی و سیاسی فرا رسیده است.
اما در خصوص تصمیم آمریکا برای حمله محدود به ایران باید تاکید داشت که یکسری تناقضهایی در رفتار اعضای کاخ سفید مشاهده میشود؛ اول اینکه برخی از ژنرالها و همچنان اعضای حزب دموکرات در کنگره آمریکا نسبت به پیامدهای ماجراجویی ترامپ هشدار دادند. دوم اینکه خود ترامپ در آستانه انتخابات ۲۰۲۰ ریاستجمهوری آمریکا نمیتواند دست به ماجراجویی بزند چراکه پیامدهایش برای آمریکا و جهان خطرناک خواهد بود. هم رییسجمهور آمریکا و هم اعضای دموکرات به جز شخصیتهای افراطی آن نسبت به پیامدهای این ماجراجویی هشدار دادند لذا با این جریانسازی و تبلیغات دروغین که رییسجمهور آمریکا فرمان حمله داد و عقبنشینی کرد سعی میکنند آبروی رفته خود را به دست آورند و وانمود کنند که آمریکا قادر به حمله نظامی علیه ایران است و به همین دلیل اینها نوعی تناقضگویی است. آمریکاییها حتی اعلام کردند که پیام هشدارآمیز از طریق عمان به ایران ارسال کردند که تمامی اینها در قالب مانور تبلیغاتی آمریکا قابل ارزیابی است.
*کارشناس مسائل بینالملل
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد