28 - 12 - 2019
اعتماد مصلحتی
«جهان صنعت»- جلسه علنی مجلس شورای اسلامی برای بررسی صلاحیت علیاصغر مونسان و حاجیمیرزایی برای وزارت میراث فرهنگی و آموزشوپرورش برگزار شد تا تکلیف دو وزیر روحانی نیز مشخص شود.
بهارستاننشینها دیروز در جلسهای چند ساعته به بررسی صلاحیت دو وزیر روحانی پرداختند و با وجود دلایل کافی توسط نمایندگان برای رد صلاحیت وزرا اما باز هم بهارستاننشینها به انتخاب روحانی اعتماد کردند. به نظر میرسد مشکلات سیاست خارجی و بلاتکلیفی در مورد تصمیمگیری در اجرایی شدن گام سوم کاهش تعهدات هستهای ایران باعث دور شدن نمایندگان از مشکلات داخلی و عدم تبیین دقیق وزرای پیشنهادی روحانی شد درست مانند خود رییسجمهور که به دلیل توجه بیش از حد به سیاست خارجی از امور داخلی کشور غافل مانده است. در این میان باید تاکید کرد که باقی ماندن دو سال از عمر دولت روحانی نیز نمایندگان را ناچارا ملزم به رای اعتماد به مونسان و حاجیمیرزایی کرد. این در حالی است که وزیر پیشنهادی آموزشوپرورش سالها از این حوزه دور بوده و برنامه قابل توجهی نیز به مجلس ارائه نکرده است که البته این رویه در وزارت آموزشوپرورش مسبوق به سابقه است و تاکنون وزرای پیشنهادی مختلفی در این حوزه برنامه ارائه دادند اما عملکرد آن و نگاه واقعبینانه به برنامهها موضوعی دور از دسترس بوده. ولی درخصوص مونسان نیز میتوان این را مدعی شد که نزدیکی خانوادگی او به روحانی در پیشرفت او بیتاثیر نبوده. او طی دو سال اخیر از منصب ریاست منطقه آزاد کیش به وزیری میراث فرهنگی رسیده است. این در حالی است که دولت به جد مخالف تشکیل وزارتخانه میراث فرهنگی شد اما با اصرار مجلس و تایید شورای نگهبان دست دولت بسته شد و نهایتا مجبور به معرفی مونسان شد که البته عملکرد او در ریاست میراث فرهنگی مورد انتقاد بسیاری از کارشناسان بوده است.
انتخاب دمدستی وزیر آموزشوپرورش، معرفی وزیر از بین اعضای دفتر رییسجمهور و دوری حاجیمیرزایی از دستگاه آموزشوپرورش از دلایل مخالفت وکلای ملت با وزیر پیشنهادی روحانی بود. ارائه برنامههای مختلف از جانب وزرای مختلف آموزشوپرورش و عملیاتی نشدن این برنامهها مورد انتقاد بهارستاننشینها در صحن علنی مجلس قرار گرفت. اما موافقان وزیر پیشنهادی آموزشوپرورش به برنامههای خوب حاجیمیرزایی و ارائه آنها در نشستهای تخصصی مجلس اشاره داشتند. توسعه و ترویج فعالیتهای پرورشی، آموزشی و فرهنگی در راستای تحقق اهداف عبادی و اعتقادی، سیاسی و هنری، ارتقای بهداشت سلامت و ایمنی دانشآموزان، اشاعه فرهنگ اقامه نماز و توجه به اردوها و فعالیتهای پرورشی، همچنین تدوین برنامه جامع تامین بهسازی منابع، اصلاح نظام پرداخت براساس شایستگیها، متناسبسازی منابع انسانی در چارچوب برنامههای درسی و شرایط اقلیمی و اهداف سند تحول بنیادین، بازآوری معلمان از طریق توسعه شبکه مدیریت دانش، تامین و تربیت سرمایه انسانی با محوریت دانشگاه فرهنگیان، دانشگاه شهید رجایی و بهرهمندی، از برنامههای وزیر پیشنهادی آموزشوپرورش بود که به چشم نمایندگان قابل توجه بود. طبق گفتههای نمایندگان، وزیر پیشنهادی آموزشوپرورش وعده داد مطالبات معلمان حقالتدریسی و خرید خدمتی را محقق میکند و آییننامه قانون مصوبه مجلس برای استخدام در آموزشوپرورش را نیز تا پیش از پایان مهر در دولت تصویب و ابلاغ خواهد کرد.
اما در خصوص مونسان دلایل مخالفت نمایندگان قابل توجه بود. کاهش گردشگران و ناکارآمدی مجموعه مونسان، عدم تناسب تشکیلات سازمانی و جذب متخصص در زمان مدیریت او، عدم تعیینتکلیف نیروهای قراردادی، بدترین رتبه ایران در میان مولفههای شاخص رقابتپذیری گردشگری در سال ۲۰۱۷، تخریب آثار تاریخی به بهانههای مختلف، تبدیل برخی آثار باستانی کشور به مرغداری و دامداری و قیرگونی سقف این آثار و همچنین افزایش سرقت آثار و عدم اقدام قاطع برای مجازات سارقان این حوزه از موضوعاتی بود که مخالفان در رد صلاحیت مونسان مطرح کردند. آمارهای مخدوش و بدون پشتوانه در برنامههای مونسان و عدم برخورد مناسب او با منتقدان از دیگر دلایل مخالفت با این وزیر روحانی بود.
رعایت شئونات و محدودیتهای اسلامی در مکانهای میراث فرهنگی و گردشگری، همکاری مونسان از لحاظ سیاسی با جناحهای مختلف، تطبیق برنامههای این وزیر با اسناد بالادستی و کارنامه خوب او در سازمان میراث فرهنگی از نکات مثبتی بود که نمایندگان به آن پرداختند.اما دیروز حسن روحانی برای دفاع از وزرایش همراه مونسان و حاجیمیرزایی در صحن مجلس حضور پیدا کرد. اسحاق جهانگیری معاون اول رییسجمهور، رضا رحمانی وزیر صنعت، محمود واعظی رییس دفتر رییسجمهور، بیژن زنگنه وزیر نفت، جواد آذریجهرمی وزیر ارتباطات، محمد اسلامی وزیر راه و جنیدی معاون حقوقی رییسجمهور نیز در صحن علنی حضور داشتند.
رییسجمهور در دفاع از وزیر آموزشوپرورش خود گفت: حاجیمیرزایی از خلق و خوی خوب و اخلاق و ادب برخوردار بوده و انسان فوقالعادهای است. تا حالا عصبانیت وی را ندیدهایم. دبیری دولت و آماده کردن برنامههای دولت سخت است که همیشه این کار را به خوبی و با نظم و حوصله و دقت انجام داده است. ما هیچ وقت ندیدیم که وی بحثی را در دولت بیاورد که متن یا چارچوب آن ایراد داشته باشد. حاجیمیرزایی با همه اعضای دولت و سیاستهای دولت آشناست. روحانی در تشریح ویژگیهای وزیر پیشنهادی برای وزارت میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری بیان کرد: مونسان فردی فعال، بانشاط، پرکار و خوشفکر است که از بهترین دانشگاههای کشور فارغالتحصیل شده است. امیدوارم با رای شما بتواند در طول این دو سال مسوولیت این وزارتخانه را بر عهده گیرد.
حسن روحانی کنایهای در مورد استعفای بطحایی نیز زد و در حین دفاع از وزرایش زمانی که وارد بررسی صلاحیت وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش شد، گفت: وزیر سابق آموزشوپرورش به عشق شما نمایندگان و حضور در انتخابات از سمت خود استعفا داد و من چندان موافق استعفا نبودم. سرانجام فشار ایشان و دفتر موجب شد من این را بپذیرم، در دولت هیچ مشکلی بین من و آقای بطحایی و وزرای قبلی وجود نداشت.
روحانی در بخش دیگری از اظهاراتش به هجمهها علیه دولت بعد از سخنانش درباره مذاکره گریزی زد و ضمن تاکید بر اینکه تصمیمی برای مذاکره دوجانبه بین ایران و آمریکا نداشته و نخواهیم داشت گفت: چون ما اینها را نمیتوانیم در هر جلسهای باز کنیم وقتی مذاکره میگوییم برخی گمان میکنند منظور مذاکره دوجانبه است. حرف ما واضح است. حالا خارجیها برداشتهای مختلف میکنند ما به زبان فارسی صحبت میکنیم و آنها به زبان دیگر. ممکن است مترجمان یک مقدار بالا و پایین کنند. حال به اینها کاری نداریم.
روحانی تاکید کرد: ما هیچگاه دروازه دیپلماسی را نخواهیم بست. معتقد نیستیم یا باید از مقاومت یا از دیپلماسی استفاده کنیم و این دو را مکمل همدیگر میدانیم. در رسانهها این دوگانگی را در کشور درست نکنند. شرایط ما دوگانگی نیست، نباید صدای دشمن را از حنجره ولو گروه مخالف دولت بشنویم. بگذارید دشمن با حنجره خود حرف بزند. چرا عدهای حنجره خود را به صدای دشمن عاریه میدهند. امروز باید متحد و در کنار هم باشیم. با اتحاد میتوانیم از این مشکلات عبور کنیم.
روحانی در ادامه اظهار کرد: ما از ۱۸ اردیبهشت سال ۱۳۹۸ اولین مرحله کاهش تعهدات را آغاز کردیم، اما در عین حال مذاکره خود را هم با کشورهایی که روابط نزدیکتری داریم مثل چین و روسیه و دیگر کشورهای اروپایی ادامه دادیم.
وی افزود: این مذاکرات نتیجه مطلوب را نداشت و گام دوم را برداشتیم چون به نتیجه ملموس نرسیدیم. امروز نزدیک به گام سوم هم هستیم. هنوز مذاکره میکنیم. با برخی سران کشورها مستقیم صحبت کردیم و با برخی تلفنی. اساس صحبتها این است که اگر ۱+۴ بتواند به بخشی از تعهدات خود عمل کند در اینجا ما هم در بخش کاهش تعهدات تجدیدنظر میکنیم.روحانی گفت: اما اگر گام مهمی برندارند حتما ما در روزهای آینده گام سوم را برمیداریم. شاید حل مساله مشکلتر شود. در این صورت اما از آنجا که گامهای ما برای برگشت به نقطه اول آسان است و هزینهبردار نیست، همچنان به مذاکرات خود بعد از برداشتن گام سوم هم ادامه میدهیم.
وی سپس به تبیین موضع ایران در حوزه فروش نفت در مذاکرات ذکر شده پرداخت و گفت: ما هنوز به توافق نهایی نرسیدیم اما مذاکرات ما همچنان ادامه دارد، اگر تا روز پنجشنبه به نتیجه نهایی نرسیم گام سوم را برمیداریم. حالا که روشن شده است این سیاست آمریکا جواب نمیدهد و ملت ایران خواهد ایستاد تا به نتیجه برسد، امیدواریم آنها به مسیر درست و تعهدات خود برگردند. رییسجمهور یادآور شد: آخرین نکتهای که در این بخش صحبتهایم میخواهم بگویم این است که گاهی ممکن است از تعبیرها سوءبرداشت شود.
ما هیچ تصمیمی برای مذاکره دوجانبه با آمریکا نداشته و نداریم. با وجود پیشنهادات در این سالها پاسخ ما منفی بوده است. وی در همین راستا افزود: بحث دوجانبه با آمریکا به طور اصولی مطرح نیست. اما ما گفتیم همانطور که آمریکا در ۱+۵ با ما بر سر مسائل هستهای حرف میزد اگر همه تحریمها را بردارد، حالا یا برگردد به برجام یا نه، باز هم امکان دارد در جلسات ۱+۵ حضور داشته باشد. این مشروط است که همه تحریمها را بردارد. وقتی میگوییم مذاکره یعنی همه تحریمها برداشته شود.حرف ما واضح و روشن است. خارجیها گاهی برداشتهای اشتباه میکنند. مترجمان گاهی حرف را بالا و پایین میکنند. اصول سیاستهای ما را رهبر معظم انقلاب تعیین میکنند. همه ما مسیر واحدی را طی میکنیم بنابراین آنچه که دشمنان فکر میکنند در کشور بین این دسته و آن دسته تفرقه وجود دارد، این طور نیست و در منافع ملی هیچ اختلافی وجود ندارد.
انتخاب دمدستی وزیر آموزشوپرورش
انتخاب دمدستی وزیر آموزشوپرورش و اینکه از بین اعضای دفتر رییسجمهور وزیر به مجلس معرفی شد و دوری حاجیمیرزایی از دستگاه آموزشوپرورش علتهای مخالفت قاضیپور با وزیر پیشنهادی روحانی بود. وی تاکید کرد: آقای حاجیمیرزایی در برنامه خود اشارهای به گامهای اجرایی برای بیانیه گام دوم رهبر انقلاب که جوانان را نیز دربر میگیرد، نداشته است. از سوی دیگر برنامهای برای رفع چالشها و مشکلات پیش روی این وزارتخانه ندارد. ارتقای جایگاه فعلی آموزشوپرورش نیاز به اتحاد حاکمیتی دارد.
قاضیپور گفت: آموزشوپرورش سالهاست بدون متولی است و انتصابات غلط در این وزارتخانه کار را به اینجا کشانده است. در برنامه حاجیمیرزایی اشارهای به حفظ شأن و منزلت فرهنگیان و همچنین برنامه اجرایی برای بازماندگان از تحصیل نشده است.
اما به اعتقاد محمود نگهبانسلامی، نایب رییس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی در برنامههای وزیر پیشنهادی آموزشوپرورش موضوعی درباره چگونگی رفع دغدغههای فرهنگیان نیامده است، لذا با توجه به اینکه آقای حاجیمیرزایی دو دهه از آموزشوپرورش دور بوده گزینه مناسبی برای سکانداری این وزارتخانه مهم نیست.
نگهبانسلامی با بیان اینکه وزیر پیشنهادی طرحی میانمدت و بلندمدت برای رفع چالشهای فرهنگیان ندارد، گفت: برنامههایی همچون بهبود وضعیت معیشت فرهنگیان، ارتقای وضعیت مدارس دولتی و رفع نابرابری از مدارس غیردولتی و بهبود فضای فرسوده آموزشوپرورش از جمله مواردی است که در برنامه وزیر پیشنهادی دیده نمیشود.
برنامه آرمانگرایانه حاجیمیرزایی
برنامه آرمانگرایانه و نه واقعی وزیر پیشنهادی آموزشوپرورش از دیگر محورهای مخالفت نمایندگان مجلس با حاجیمیرزایی بود. وی ادامه داد: برای اجرای اصل ۱۵ قانون اساسی برای تدریس زبانهای قومی در مدارس مخصوص اقوام هیچ برنامهای ارائه نکردهاید و به نظر میرسد شما هم با این مساله مخالف هستید.
نماینده مردم خوی در مجلس از محسن حاجیمیرزایی خواست تا برای مجلس مشخص کند که چه اندازه توان حمایت از فرهنگیان و به کرسی نشاندن خواستهها و مطالبات کارکنان آموزشوپرورش را دارد.
ارائه برنامههای مختلف از جانب وزرای مختلف آموزشوپرورش اما عملیاتی نشدن این برنامهها از دیگر نگاه مخالفان بود.
محمداسماعیل سعیدی عضو فراکسیون ولایی مجلس شورای اسلامی خطاب به محسن حاجیمیرزایی گفت: لطفا توضیح دهید که آیا دولت به شما اختیارات داده است، ای کاش رییسجمهور در مجلس شورای اسلامی مینشست و به حرف مخالفان و موافقان گوش میداد. یکی از مسائلی که کشور ما از آن رنج میبرد تمرکز امکانات در تهران است. بحث من این است که وزیر قبلی قربانی رتبهبندی معلمان و تعهداتی شده بود که قادر به انجام آنها نبود، زیرا بسیاری از ابزار و امکانات مانند اعتبارات مالی را در اختیار نداشت.
انتقاد از شیوه دریافت پول مدارس
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی از شیوه دریافت پول مدارس از معلمان انتقاد و تصریح کرد: سرانه مدارس قطع شده است، به مدارس پول نمیدهند، در آستانه ثبت نام، به مدارس با صراحت گفته شده بود که از والدین پول نگیرید اما کماکان از والدین پول میگیرند. وی ادامه داد: آموزشوپرورش دچار خشکسالی شده است. خشکسالی را به ترسالی تبدیل کنید. تصمیمات وزارتخانه شما برای اصلاح برنامههای قبلی چیست؟ در بخش برنامهها کلیگویی به وفور یافت میشود.
این عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی با اشاره به مشکل مدرکگرایی در سیستم آموزشی کشور اظهار کرد: فارغالتحصیلان ما گرفتار هستند. چندی پیش به یک ساختمان فنی و حرفهای رفته بودم و مشاهده کردم که افراد مختلفی از دیپلم تا فوقلیسانس در دورههای مهارتآموزی سازمان فنی و حرفهای مشغول هستند. مدارس ما حرفهای به دانشآموزان نمیآموزد. برنامه شما برای حل معضل مدرکگرایی چیست؟
تاکید موافقان بر برنامه مدون وزیر
موافقان وزیر پیشنهادی آموزشوپرورش به برنامههای خوب حاجیمیرزایی و ارائه آنها در نشستهای تخصصی مجلس اشاره داشتند. توسعه و ترویج فعالیتهای پرورشی، آموزشی و فرهنگی در راستای تحقق اهداف عبادی و اعتقادی، سیاسی و هنری، ارتقای بهداشت و سلامت و ایمنی دانشآموزان، اشاعه فرهنگ اقامه نماز و توجه به اردوها و فعالیتهای پرورشی. همچنین تدوین برنامه جامع تامین بهسازی منابع، اصلاح نظام پرداخت براساس شایستگیها، متناسبسازی منابع انسانی در چارچوب برنامههای درسی و شرایط اقلیمی و اهداف سند تحول بنیادین، بازآوری معلمان از طریق توسعه شبکه مدیریت دانش، تامین و تربیت سرمایه انسانی با محوریت دانشگاه فرهنگیان، دانشگاه شهید رجایی و بهرهمندی از برنامههای وزیر پیشنهادی آموزشوپرورش بود که به چشم نمایندگان قابل توجه بود. طبق گفتههای نمایندگان وزیر پیشنهادی آموزشوپرورش وعده داد که مطالبات معلمان حقالتدریسی و خرید خدمتی را محقق میکند و آییننامه قانون مصوبه مجلس برای استخدام در آموزشوپرورش را نیز تا پیش از پایان مهر در دولت تصویب و ابلاغ خواهد کرد.
اما حمید بنایی به عنوان موافق وزیر روحانی با اشاره به وجود ۱۵ میلیون دانشآموز و یک میلیون فرهنگی در وزارت آموزشوپرورش خاطرنشان کرد: آقای حاجیمیرزایی در برنامههایی که ارائه دادند حذف تنوع ۲۳گانه مدارس را وعده دادند و گفتند مدارس باید دو نوع دولتی و غیردولتی باشد. همچنین اجرای سند تحول بنیادی که خواسته همه فرهنگیان و ملت ایران است نیز از برنامههای ایشان اعلام شده است. بنایی با تاکید بر ضرورت پرهیز از سیاستزدگی در آموزشوپرورش، از وعده حاجی میرزایی برای تحقق مطالبات بحق فرهنگیان خبر داد و یادآور شد: دانشگاه فرهنگیان نیز اولویت اول ایشان است و ایشان گفته که معلمان صرفا باید از طریق دانشگاه وارد عرصه آموزشوپرورش شوند. ضمن اینکه شایستهسالاری هم در راس برنامههای آقای حاجیمیرزایی قرار دارد. فاطمه ذوالقدر در تایید حاجی میرزایی کنایهای به روحانی زد و گفت: هر چند انتظارات ما برای وزیر زن محقق نشد، ولی انتظار داریم وزیر پیشنهادی از توانمندیهای زنان در پستهای مدیریتی، معاونتهای وزارتی و مدیرکل استانها استفاده کند.
نگاه ویژه وزیر به دوره دبستان
محمدرضا منصوری نیز در جلسه بررسی صلاحیت وزیر پیشنهادی آموزشوپرورش به عنوان موافق وزیر در مجلس تصریح کرد: حاجیمیرزایی نگاه ویژهای به دوره دبستان دارد. لزومی ندارد یک فرد همه دروس تئوری را بخواند، بلکه باید هر فردی در درسی که تخصص دارد حرکت کند تا پس از پایان دوره تحصیلی با دارا بودن مهارت کافی بتواند به جامعه خود خدمت کند. توجه ویژه ایشان به بحث آموزش مهارتی است که این میتواند نقطه عطفی در آموزشوپرورش ایجاد کند. محمد حسین فرهنگی هم در پایان حاجیمیرزایی را مدیری عالی و با توانایی اداره امور دانست و گفت که تاکید بر اجرای سند تحول بنیادین و مخالفت با سیاستهای استعماری ۲۰۳۰ از جمله نکات مثبت ایشان به شمار میآید.
دفاع حاجیمیرزایی از خود
حاجی میرازیی بعد از اظهارات مخالفان و موافقان به بهارستاننشینها وعده داد که مطالبات معلمان حقالتدریسی و خرید خدمتی را محقق میکند و آییننامه قانون مصوبه مجلس برای استخدام در آموزشوپرورش را نیز تا پیش از پایان مهر در دولت تصویب و ابلاغ خواهد کرد.
وی تاکید کرد: توسعه مدارس دولتی و افزایش کیفیت آن جزو برنامههای من است اگرچه مخالفتی با مدارس غیردولتی ندارم، اما وظیفه دارم کیفیت مدارس دولتی را ارتقا دهم تا مردم قدرت انتخاب داشته باشند. ما باید با جو جغرافیایی در آموزشوپرورش مقابله کنیم. در حال حاضر یک دانشآموز از یک طرف خیابان نمیتواند به مدرسه آن طرف خیابان برود زیرا ضوابط منطقهبندی این اجازه را نمیدهد. در حالی که من معتقدم والدین باید امکان انتخاب مدرسه فرزندانشان را داشته باشند.
بررسی صلاحیت مونسان
اما بعد از حاجیمیرزایی نوبت به بررسی صلاحیت مونسان رسید. کاهش گردشگران و ناکارآمدی مجموعه مونسان عدم تناسب تشکیلات سازمانی و جذب متخصص در زمان مدیریت او، عدم تعیینتکلیف نیروهای قراردادی، بدترین رتبه ایران در میان مولفههای شاخص رقابتپذیری گردشگری در سال ۲۰۱۷، تخریب آثار تاریخی به بهانههای مختلف، تبدیل برخی آثار باستانی کشور به مرغداری و دامداری و قیرگونی سقف این آثار و همچنین افزایش سرقت آثار و عدم اقدام قاطع برای مجازات سارقان این حوزه از موضوعاتی بود که مخالفان در رد صلاحیت مونسان مطرح کردند.
سید مرتضی خاتمی در مخالفت با نامزد پیشنهادی تصدی وزارتخانه میراث فرهنگی و صنایعدستی گفت: بیشتر تاکیدات من در خصوص کارنامه و عملکرد آقای مونسان است. در دو سالی که گذشت، تلاشی برای برگرداندن برخی آثاری که از کشور خارج شده است، نشده نگاه ما در این حوزه غیرجامع بوده است.
فقدان ثبات مدیریتی
نماینده مردم ماهنشان در مجلس ادامه داد: حتی در زمینه گردشگری شاهد اشکالات زیادی حتی در سطوح مدیریتی مانند فقدان ثبات مدیریتی در ستاد این سازمان بودهایم. عدم طبقهبندی و اولویتبندی آثار و عدم هدفگذاری جزو مشکلات اساسی بوده است. جلسات استانها، جلساتی غیرهدفمند و غیرموثر است.
اما نایب رییس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در مخالفت با مونسان با بیان اینکه «در زمینه تحقق اهداف بالادستی حرکتهای موثری انجام نشده است» اظهار کرد: بر اساس سند مرکز پژوهشهای مجلس، فقط ۵۰ درصد جهتگیری این سازمان در راستای اهداف بالادستی بوده است. خاتمی ضمن انتقاد از «استفاده نابجای وزیر از آمار» تاکید کرد: این آمارها نشان از عملکرد این سازمان نیست بلکه با توجه به نوسانات ارزی و کاهش سفرهای خارجی، رویکرد مسافرت به داخل افزایش پیدا کرده است. رشد آمار گردشگری از سیری طبیعی طول سالهای مختلف تبعیت نمیکند. ما در آمار باید بگوییم چند درصد از اهداف ما پوشش داده شده است. صرف تکیه بر آمار مشکلی حل نمیشود.
وی خطاب به علیاصغر مونسان گفت: دستیابی به جایگاه اول اقتصادی منطقه با اتکا به درآمدهای غیرنفتی چه قدر مورد هدفگیری بوده است؟ سرمایهگذاری بخش خصوصی مورد تردید است. تصلب واگذاریها به چشم میخورد زیرا بسیاری از آثار فاخر در اولویتهای این سازمان نبوده است. خاتمی در پایان اظهار کرد: سهم گردشگری از تولید ناخالص داخلی ۸/۲ ذکر شده که فاصله معناداری با حالت معمول جهانی دارد.
حسن نوروزی نماینده مردم رباطکریم نیز در مخالفت با وزیر پیشنهادی میراث فرهنگی با طرح این سوال که مونسان در دو سال مسوولیت خود در سازمان میراث فرهنگی چند منطقه نمونه گردشگری را طراحی و برنامهریزی کرده خواستار ارائه توضیحاتی درباره میزان پیشرفت سند جامع گردشگری شد و این سوال را مطرح کرد که چقدر جلوی تورهای غیرمجاز گرفته شده است؟
عدم برخورد مناسب مونسان با منتقدان
یک عضو فراکسیون زنان مجلس رابطه مونسان با بدنه سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری و همچنین منتقدانش را خوب ندانست و گفت: آقای مونسان در حالی به نقش مجلس و تعامل با نمایندگان تاکید دارد که در دوران ریاست سازمان میراث فرهنگی، معاونت حقوقی پارلمانی را منحل و در معاونت سرمایهگذاری ادغام کرد.
پروانه سلحشوری در جریان بررسی صلاحیت علیاصغر مونسان وزیر پیشنهادی میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری به عنوان مخالف گفت: سازمان میراث فرهنگی درحالی با مصوبه مجلس تبدیل به وزارتخانه شد که دولت با آن مخالف بود و در نهایت بعد از تایید شورای نگهبان با ناراحتی آن را پذیرفت. امروز آقای مونسان میگوید تلاش مجلسیها و نمایندگان باعث تبدیل شدن سازمان به وزارتخانه شده است ولی همین فرد در طول دو سال مسوولیتاش در سازمان به طور مستمر با این امر مخالفت داشت.
وی خطاب به نمایندگان گفت: آیا دولت به ما پیام نداده بود که برای او فرقی نمیکند که سازمان تبدیل به وزارت شود یا خیر و آنها در نهایت کار خودشان را انجام میدهند. دولت حتی نمایندگان را لایق مشورت نمیداند. امروز چطور کسی که وزارتخانه شدن این سازمان را قبول نداشت میخواهد سکاندار آن باشد.
سلحشوری افزود: در تمام مدت تعیین معیارهایی برای تبدیل سازمان میراث فرهنگی به وزارتخانه تلاش شد شاخصههای مناسب در نظر گرفته شود و در تمام این مدت تلاش کردم استدلالها و پیامهای اساتید را به نمایندگان منتقل کنم.
نماینده تهران با اشاره به برنامههای پیشنهادی مونسان گفت: متاسفانه آمارهای ارائه شده در برنامه آقای مونسان بعضا مخدوش و بدون پشتوانه است. در جایی ایشان به ساماندهی و مرمت بناهای تاریخی با چهار هزار پروژه و در جایی دیگر با دو هزار پروژه اشاره میکنند. ایشان در جایی صحبت از ساخت موزهها را هر چند روز یک بار مطرح کرده که معلوم نیست قرار است این موزهها کجا ساخته شود و بحث استانداردسازی آنها چگونه است. همچنین در بخشی از برنامه به اقدامات پیشبینی شده برای سال ۲۰۱۸ اشاره کرده غافل از اینکه امسال سال ۲۰۱۹ است. کاش حداقل خودشان یک بار برنامه پیشنهادی را مطالعه میکرد.
وی خاطرنشان کرد: این روزها مبارزه با فساد جدی است اما تعدادی از مدیران منصوب آقای مونسان همچون مدیرکل سابق استانهای قزوین، تهران و هرمزگان تحت پیگرد قانونی هستند. ما صحبت از شفافیت در مبارزه با مفاسد میکنیم اما سازمان میراث فرهنگی تنها در سامانه مربوطه هفت گزارش در این باره ارائه کرده است.
به گفته سلحشوری، مونسان در دو سال مسوولیت خود شورای عالی میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری را تشکیل نداد که این شورا میتوانست کمک شایانی در این حوزه داشته باشد. ایشان از نقش موثر مجلس و تعامل با نمایندگان سخن میگوید اما معاونت حقوقی و پارلمانی را منحل و در معاونت سرمایهگذاری سازمان ادغام کرد. این عضو فراکسیون امید ادامه داد: ایشان به موضوع تراز مثبت گردشگری اشاره دارد اما سوال این است که این تراز به دلیل عملکرد ضعیف دولت در کنترل نرخ ارز بوده و یا فعالیتهای ایشان است که به یک باره ایران جزو ارزانترین مقاصد گردشگری شده و از طرفی هزینه سفر مردم به خارج از کشور بالا رفته است.
وی افزود: آقای مونسان میگوید مدیرانش را از کیش نیاورده است. سوال این است که افرادی همچون مدیرکل تهران، رییس حوزه ریاست، مسوول فعلی معاونت گردشگری و مدیرکل اسبق تهران مگر از کیش نیامده بودند. از طرف دیگر متاسفانه رابطه آقای مونسان با بدنه سازمان خوب نبود و با منتقدانش هم برخورد مناسبی نداشت. کارشناسان این حوزه معتقدند که وزارت مونسان همچون افتادن از چاله به چاه است.
کارآمدی و دلسوزی مونسان
کارآمدی، محبوبیت، دلسوزی، آشنایی به فرهنگ، میراث و گردشگری از نکات مثبتی است که موافقان وزیر میراث و فرهنگی مطرح کردند.
یوناتن بتکلیا، عضو کمیسیون عمران مجلس نیز با اشاره به بخشی از عملکرد مونسان در سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در موافقت با وزیر پیشنهادی گفت: ایشان در این سازمان کارنامه خوبی در زمینه رشد ۶۶ درصدی درآمد ارزی در سال ۹۷ معادل ۱۱ میلیون و ۶۰۰ میلیارد دلار، افزایش ۴۰ درصدی گردشگران خارجی در چهار ماهه ابتدایی سال ۱۳۹۸، طراحی برند ملی گردشگری کشور و اجرای آن از مهر ۱۳۹۸، جلب مشارکت سازمانهای تخصصی بینالمللی برای اجرای شش پروژه گردشگری در ایران، تعیین شهرهای تبریز و همدان به عنوان پایتخت گردشگری، مرمت و بازسازی مسجد جامع ساری و مرمت و بازسازی چندین کلیسای چند صدساله کلیسای ارومیه داشته است.
اما مهرداد لاهوتی در جلسه بررسی صلاحیت علیاصغر مونسان برای تصدی وزارتخانه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی ضمن بیان موافقت خود با وی بیان کرد: ما در سال گذشته کل منابعی که به سازمان میراث فرهنگی تخصیص دادیم ۶۰۰ میلیارد تومان بوده است و تازه نمیدانم که همه این مبلغ به طور کامل تخصیص داده شده یا نه، اما آقای مونسان هر آنچه از دستش برمیآمده با این منابع انجام داده است. از سوی دیگر ما حدود ۶۰۰ میلیون دلار صادرات صنایعدستی داشتهایم و جزو ۱۰ کشور برتر دنیا قرار گرفتهایم.
نماینده مردم لنگرود در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: در سال ۱۳۹۸ ما ۱۱ میلیارد دلار درآمد ارزی داشتیم و همه کشور ورود گردشگران خارجی به ایران را قبول دارند. حدود ۵۲ درصد از گردشگران خارجی افزایش یافته است که حاصل تلاش آقای مونسان است.
وی در ادامه تاکید کرد: از دیگر اقدامات مثبتی که این سازمان تاکنون انجام داده است حذف روادید برای دو کشور چین و عمان است که امیدوارم بعد از انتخاب آقای مونسان به عنوان وزیر در خصوص برخی از کشورهای دیگر نیز این اتفاق ادامه یابد. آقای مونسان تجربه کافی را برای تصدی این وزارتخانه دارند.
دفاع مونسان از خود
اما علیاصغر مونسان در جلسه علنی مجلس در دفاع از برنامههای خود برای وزارت میراث فرهنگی و گردشگری و صنایعدستی با اشاره به برنامههایش گفت: گردشگر جایگاه اقتصادی ویژهای دارد به ازای ۵۰ میلیون تومان سرمایهگذاری یک شغل در عرصه گردشگری ایجاد میشود که این موضوع در عرصه صنعت ۵۰۰ میلیون تومان سرمایهگذاری نیاز دارد. با توجه به اینکه یکی از موضوعات مهم امروز کشور ایجاد اشتغال است صنعت گردشگری میتواند با اندک سرمایهای بسیاری از مشکلات اشتغال را حل کند.
مونسان با بیان اینکه صنایعدستی هم دارای ابعاد اقتصادی است گفت: ایران دارای بیش از ۶۰۰ موزه فعال و ظرفیتهای طبیعی و تنوع آب و هوایی است که جزو ۱۰ کشور دارای ظرفیت گردشگری محسوب میشود. ما با وجود مشکلات موجود بر سر راه گردشگران به واسطه تحریمها همچون کاهش پروازهای مستقیم و تراکم ارزی با اقداماتی همچون لغو روادید با کشورهای هدف میزان گردشگر را افزایش دادیم که نمونه آن افزایش گردشگران عمانی بعد از لغو روادید بوده است. اخیرا با چین هم لغو روادید داشتیم. هدفگذاری ما در مرحله اول ورود یک میلیون گردشگر چینی و بعد رساندن آن به دو میلیون گردشگر چینی است.
مونسان تاکید کرد: تعامل مجلس و دولت بسیار راهگشاست. این موضوع را سرلوحه کار خود قرار خواهم داد.
تاییدیه نمایندگان به وزرا
بعد از اظهارات نمایندگان و دفاع وزرا از برنامههای خود وکلای ملت صلاحیت محسن حاجیمیرزایی وزیر پیشنهادی دولت برای تصدی وزارت آموزشوپرورش را بررسی کرده و در نهایت با ۲۰۰ رای موافق، ۴۸ رای مخالف و هفت رای ممتنع از مجموع ۲۵۵ نماینده به او رای اعتماد دادند.
علیاصغر مونسان نیز به عنوان اولین وزیر وزارتخانه جدیدالتاسیس میراث فرهنگی و گردشگری انتخاب شد.
نمایندگان مجلس در جلسه علنی مجلس، پس از بررسی صلاحیت وزیر پیشنهادی میراث فرهنگی و گردشگری با ۱۶۳ رای موافق، ۸۷ رای مخالف و پنج رای ممتنع از مجموع ۲۵۵ نماینده حاضر صلاحیت علیاصغر مونسان را برای وزارت میراث فرهنگی و گردشگری تایید کردند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد