17 - 04 - 2025
6 میلیارد یورو ضمانت برای سرمایهگذاری
گروه انرژی- مدیر سرمایهگذاری و کسبوکار شرکت ملی نفت ایران اعلام کرد: براساس ماده ۲۰ قانون برنامه هفتم و ماده ۴۰ قانون تامین مالی تولید زیرساخت، ظرفیت قراردادهای مشارکت عمومی- خصوصی پیشبینی شده است و آماده مذاکره حتی بر سر نوع قراردادها هستیم.
امیر مقیسه در یک برنامه تلویزیونی با تاکید بر اینکه ایران بهشت فرصتها برای سرمایهگذاران بوده و دسترسی به نیروی جوان و تحصیلکرده، منابع معدنی خام، تجهیزات و زیرساختهای داخلی ازجمله مزایای سرمایهگذاری در ایران است، اظهار داشت: در ماده ۲۰ قانون برنامه هفتم و ماده ۴۰ قانون تامین مالی تولید زیرساخت، ظرفیت قراردادهای مشارکت عمومی- خصوصی نیز پیشبینی شده است که این ظرفیتها در بستههای سرمایهگذاری به سرمایهگذاران ارائه شدهاند. ویژگی این بستهها این است که تنوع در سبد قراردادی که برای بخش خصوصی طراحی شده است میتواند بسیاری از نگرانیهای قبلی سرمایهگذاران را در مورد محدودیت قالب قراردادی شرکت ملی نفت ایران برطرف کند. این انعطافپذیری و شفافیت پیامی واضح به بخش خصوصی و غیردولتی بوده که ما آماده مذاکره حتی بر سر نوع قراردادها هستیم.
مقیسه با اشاره به برگزاری رویداد تحول در سرمایهگذاری و توسعه در بالادست نفت و گاز عنوان کرد: شرکت ملی نفت ایران به منظور دستیابی به این اهداف و بهرهمندی بخش خصوصی و غیردولتی کشور و همینطور آحاد مردم از اقتصاد نفت و گاز، اقدام به طراحی این رویداد کرده که در این رویداد ۲۰۰فرصت سرمایهگذاری صنعت نفت رونمایی میشود.
وی با بیان اینکه بیش از ۱۰۰ بسته در حوزه توسعه میدانهای نفت و گاز خواهد بود و مابقی هم فرصتهای سرمایهگذاری است که در زنجیره ارزش تحت مدیریت و ماموریت شرکت ملی نفت ایران قرار دارد، افزود: طراحی این رویداد و بستههای مشوقی که در نظر گرفتیم با محوریت بخش خصوصی و غیردولتی ایرانی است، البته محدودیتی برای حضور بخش خارجی در مشارکت برای اجرای این طرح و پروژهها نداریم و در قراردادهای جاری و قراردادهایی که بعد از این رویداد امضا خواهیم کرد، ظرفیت لازم پیشبینی شده که شرکای خارجی ورود کنند.
مدیر سرمایهگذاری و کسبوکار شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه حتما شرکتهای خارجی باید در کنار شرکتهای ایرانی قرار بگیرند، بیان کرد: تاکنون بیش از ۳۰شرکت از ۳۰کشور خارجی برای حضور در این رویداد ثبتنام کردهاند. در سطوح مختلف نیز اطلاعرسانی شده است و استقبال کردهاند.
انتشار اطلاعات جامع میدانها و الگوهای قراردادی
مقیسه از انتشار اطلاعات جامع میدانها و الگوهای قراردادی، رونمایی از بستههای تشویقی و تسهیلاتی و صندوق تضمین غیردولتی صنعت نفت در رویداد پیشرو خبر داد و تاکید کرد: هدف ما ایجاد فضای واقعی کسبوکار برای جذب سرمایهگذاری داخلی و خارجی در صنعت نفت است.
وی با بیان اینکه سرمایهگذاران همیشه و در همه بخشها بحث شفافیت و ایجاد اطمینان در فضای کسبوکار را مطرح میکنند، بیان کرد: در این رویداد و بستههایی که طراحی شده، سعی کردیم بخش قابل توجهی از اطلاعات لازم را برای اطمینان و انتخاب آزادانه بخش خصوصی و غیردولتی و همینطور سرمایهگذاران خارجی منتشر کنیم.
مدیر سرمایهگذاری و کسبوکار شرکت ملی نفت ایران با اشاره به اینکه اطلاعات مربوط به تولید و مشخصات میدانها و مختصات اقتصادی در معرفی طرحها قرار داده شده است، افزود: بهصورت پیشنهادی در مورد انواع قراردادهایی که شرکت ملی نفت حاضر به مذاکره است، اعلام خواهد شد. اعلام کردهایم که الگوی پیشنهادی قراردادی هم قابل مذاکره است.
مقیسه با بیان اینکه در رویداد هفته آینده، یک بسته تشویقی و تسهیلاتی را برای امضای قراردادهای بالادستی رونمایی میکنیم که در این بسته افزون بر بهبود اقتصاد قراردادهای نفتی و افزایش نرخ بازده داخلی این دسته از قراردادها، در مورد زمانبندی مشخص با سازمان برنامه و بودجه توافق کردهایم که به تصویب شورای اقتصاد میرسد، گفت: در خصوص تعیین شاخصهای اقتصادی افزون بر اینکه میزان سوددهی این کسبوکار را در داخل کشور در نظر میگیریم، بحث رقابتپذیری با سایر پروژهها در منطقه و قراردادهای مشابه در سایر کشورها را هم داریم.
وی با تاکید بر اینکه صنعت نفت یک صنعت بینالمللی است و نمیتوانیم فارغ از اتفاقهایی که اطرافمان میافتد، موقعیت اقتصادی قراردادها را طراحی کنیم، بیان کرد: یک بسته تسهیلاتی درباره مالیاتها و بسته تامین مالی طرحها براساس قراردادهای شرکت ملی نفت ایران در این رویداد رونمایی میشود، همچنین درباره تضامین در این حوزه یک خلأ داشتیم که شرکت ملی نفت ایران یک صندوق تضمین غیردولتی صنعت نفت را با مشارکت بانکها، نهادهای مالی و همینطور بورس انرژی در این رویداد رونمایی میشود. این صندوق تا سقف ۶میلیارد یورو ضمانتنامه صادر میکند.
مدیر سرمایهگذاری و کسبوکار شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه فرصتهای جدید برای سرمایهگذاری در صنعت نفت، رشد چهار برابری را نسبت به گذشته نشان میدهد، گفت: طی مسیر بلوغ قراردادهای بیع متقابل و قراردادهای نفتی ایران (IPC) تجربیات ارزشمندی کسب و تلاش کردهایم بهصورت مستمر این قراردادها را بهروز کنیم. هدف اصلی ما تسهیل اجرای قراردادها برای سرمایهگذار، تقسیم ریسکها بین دولت و سرمایهگذار و ایجاد جذابیت اقتصادی بیشتر برای این قراردادها بوده است.
جمعآوری منابع مالی با هدف تزریق به پروژههای مولد
هماکنون یکی از چالشهای جدی نظام مالی کشور، کنترل رشد نقدینگی به موازات تامین مالی برای انجام پروژههای توسعهای و افزایش تولید است. این مساله و نگرانی از اثرات منفی تزریق نشدن بهموقع منابع مالی به بنگاههای کوچک و متوسط، به دفعات بهعنوان یکی از دغدغههای جدی مقام معظم رهبری مطرح شده است.
رهبر معظم انقلاب پیش از این تاکید کردند که کاهش و توقف رشد نقدینگی سیاست درستی بوده و تلاشهای دولت در این زمینه تا حدی موثر بوده است، اما محدودیت ایجادشده در منابع تخصیصی بانکها به فعالان تولیدی، نباید متوجه بنگاههای کوچک و متوسط شود. یکی از روشهای حل این مشکل، تامین مالی با استفاده از منابع موجود و جمعآوری آنها با هدف تزریق به پروژههای مولد است. سرمایهگذاری واقعی در تولید و توسعه، افزون بر تاثیرات بلندمدت موثر در اقتصاد کشور، میزان عرضه کالاها را افزایش داده و از فشارهای تورمی میکاهد.
به همین منظور، صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت تصمیم دارد در رویداد تحول در سرمایهگذاری و توسعه در بالادست نفت و گاز ایران از بسته تامین مالی بتا (به توان ایران)، رونمایی کند. بر این اساس بستهای تدوین شده که قرار است با اهرمسازی تا پنج برابری منابع سرفصل وجوه ادارهشده صنعت نفت، تامین مالی پروژهها و بنگاههای کوچک و متوسط فعال در صنعت نفت کشور از طریق سرمایههای مردمی را تسهیل کند و شامل دو ابزار سکوی تامین مالی جمعی و اوراق گواهی سپرده سرمایهگذاری خاص نفت خواهد بود. این دو ابزار شامل:
1- «پتروکراد» به عنوان نخستین سکوی تامین مالی جمعی تخصصی صنعت نفت: تحت نظارت فرابورس ایران راهاندازی میشود و برای تامین مالی خرد مورد بهرهبرداری قرار خواهد گرفت. تمرکز بر جذب منابع مالی ذینفعان صنعت نفت و تسهیل و تسریع در تامین مالی پروژههای صنعت نفت، از مزایای این سکو خواهد بود.
2- اوراق گواهی سپرده سرمایهگذاری خاص نفت: این ابزار در بستر شبکه بانکی کشور و برای تامین مالی متوسط مورد بهرهبرداری قرار خواهد گرفت. تسهیل در فرآیندهای انتشار و تضامین مورد نیاز، همچنین نرخهای کارمزد ترجیحی از مزایای مدل توافقشده با شبکه بانکی کشور از طریق اهرمسازی منابع است.
شرکتهای مشارکتکننده در بستههای سرمایهگذاری که توان مالی و اعتباری دریافت منابع یادشده را داشته باشند، میتوانند با تعامل با صندوق پژوهش و فناوری صنعت نفت درخواست خود برای استفاده از این ابزار مالی تا سقف مبلغ ۵هزار میلیارد ریال را ارائه کنند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد