1 - 12 - 2022
سهم خواهی از پیروزی
آرزو فرشید- دیپلماسی دولت تدبیر و امید همه را امیدوار کرده است که مذاکرات هستهای روند مثبتی داشته باشد و گره از این پرونده ۱۰ ساله باز شود. تعبیر نرمش قهرمانانه و آرزوی موفقیت از سوی مقام معظم رهبری نیز مردم را دلگرمتر
کرده است.
اما این روزها تفسیرهای مختلفی از این عبارت میشنویم و شاهدیم برخی از مسوولان کشوری که پیش از این کمتر در رابطه با این مساله هستهای صحبت میکردند در این خصوص اظهار نظر میکنند، گذشته از اینکه چرا همه این حرفها حالا و در شرایط رو به بهبود کنونی مطرح میشود، این نگرانی نیز وجود دارد که بازتاب این حرفهای ضد و نقیض خللی در جریان مذاکرات ایجاد کند.
اردشیر سنایی، استاد علوم سیاسی در این رابطه به جهانصنعت گفت: در حیات سیاسی ایران همیشه اظهارنظرهای مختلف و گاهی متضاد بین گروههای مختلف وجود دارد و این مسالهای نیست که بشود به آن ایراد گرفت.
وی افزود: اینکه یک فرمانده نظامی، یک نماینده مجلس، یک مقام قضایی و... نظارت غیرهمسو با یکدیگر را مطرح کنند در اصل مشکلی ندارد اما باید دید که در سطح نظام بینالملل روی گوینده این نظرات چقدر حساب باز میشود، مهم این است که این اظهارنظرها در عرصه جهانی نظر شخصی تلقی میشود یا سیگنال متناقض با سیاستهای دولت!
به گفته وی، در صورتی در روند مذاکره با اخلال مواجه میشویم که طرف مذاکره با شنیدن این اظهارنظرهای متناقض به این نتیجه برسد که قوه مجریه توان لازم را برای حل و فصل مساله ندارد.
جاماندگان از پیروزی
این کارشناس مسایل سیاسی در ادامه خاطرنشان کرد: در فضای سیاسی کشور این احساس به وجود آمده که روحانی و تیم دیپلماسی وی در حال سازماندهی یک پرونده پیچیده هستند و این موضوع برخی را نگران کرده است که از دایره پیروزمندان این جریان جا بمانند به همین خاطر تلاش میکنند تا اسمی یا سهمی در روند حل و فصل این مساله داشته باشند.
وی افزود: به نظر نمیرسد این اظهارنظرها در نظام بینالملل مشکلی ایجاد کند اما آنچه در این مقطع اهمیت دارد این است که کلیت نظام پشتوانه حرکت روحانی و ظریف باشد و تنها در این صورت است که مذاکرات موفقیتآمیز خواهد بود.
حمیدرضا جلاییپور نیز در گفتوگویی با اشاره به اینکه دولت نهم و دهم در عرصه سیاست خارجی مشکلاتی برای کشور ایجاد کرده که به سادگی مرتفع نمیشود، اظهار کرد: امیدواری و خوشبینی جامعه به دو دلیل ایجاد شده است.
وی افزود: اول اینکه روحانی سیاست عقلانی و قابل دفاع اعتمادسازی را به جای تنشزایی در پیش گرفته و از آن مهمتر اینکه تلاش کرده است تا همه ارکان حکومت را با هم هماهنگ کند.
این فعال سیاسی اصلاحطلب ادامه داد: در این شرایط برخی از تندروها با تصور اینکه همه مشکلات به زودی حل میشود، فکر کردهاند که از قافله عقب میمانند.
به گفته وی، زمانی که احمدینژاد به بوش و اوباما نامه نوشت، کسی اعتراضی نمیکرد و بازتابی نداشت زیرا این افراد با خود میگفتند که این کارها نتیجهای ندارد و تغییری ایجاد نمیشود، اگر هم اتفاقی افتاد توسط ما صورت گرفته است.
جلاییپور تصریح کرد: این تندروها یک تحلیل اشتباه از اوضاع دارند و نمیدانند که مشکلات موجود چه آسیب گستردهای به کشور میزند و در حقیقت ضرورت رفع مشکلات اقتصادی و تحریمهایی که آن را کاغذپاره مینامیدند، درک نکردهاند.
وی افزود: مساله دیگری که وجود دارد این است که ناراحتی این افراد از نتیجه انتخابات هنوز ادامه دارد و حالا که به نظر میرسد میتوان وارد مسیر حل مشکلات شد در ادامه همان ناراحتی موضعگیری میکنند. وی خاطرنشان کرد: به هر حال دولت رویکرد مناسب و مثبتی در سیاست خارجی دارد اما فراموش نکنیم که به نتیجه رسیدن در برابر غرب باید گام به گام محقق شود و به این راحتیها نیست.
قصد کمک دارند
حشمتالله فلاحتپیشه، نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی نیز در این خصوص اظهار کرد: کسانی که میخواهند نقش نظارتی، اجرایی و... در این مساله داشته باشند، سعی دارند به حل و فصل موضوع کمک کنند اما من اعتقاد دارم مذاکرات نباید از قالب تخصصی خود خارج شود.
وی افزود: به هر حال مجلس و دیگر نهادها میتوانند برای کمک به دولت در این حوزه اعلام آمادگی کنند.
فلاحتپیشه با اشاره به اینکه به نظر من بیانیه چند روز قبل سپاه، بیانیه خوبی بود، گفت: از مجلس نیز انتظار میرود مانند سپاه و ضمن تاکید بر قوانین موجود در راستای سیاستهای دولت از اختیارات خود استفاده کند. وی تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران در زمان آقای روحانی بهطور داوطلبانه پروتکل الحاقی را رعایت میکرد؛ آن زمان قانون خوبی در مجلس بود که اگر پرونده هستهای به شورای امنیت رفت ایران نیز ادامه فعالیت براساس پروتکل را
معلق میکند.
این نماینده پیشین مجلس ادامه داد: به نظر من اکنون مجلس میتواند گام مثبتی برداشته و اعلام کند که اگر ۱+۵ با حسن نیت وارد فضای کارشناسانه بشود و شرایط خروج پرونده هستهای ایران از ذیل فصل هفتم فراهم شود؛ مجلس شورای اسلامی پروتکل الحاقی را به تصویب میرساند.
وی با اشاره به اینکه فضای روانی داخل کشور برای پیشبرد سیاستهای دولت مهیاست، اظهار کرد: روحانی میتواند از این فضا و یاری نهادهای مختلف
استفاده کند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد