5 - 12 - 2022
واکنش ایران به تحولات مصر طبیعی است
گروه ایران – مصریها در دوسال گذشته دو بار به خیابان آمدند، تجمع کردند، کشته دادند، شادی کردند و… اما ماجرای مصر تمام نشده است. مشکلات مردم باقی است، نماینده اسلامگرایان از قدرت برکنار شده، ارتش به کمک سکولارها آمده و سرنوشت کشور نامشخص است.
ادامه این تحولات اظهارنظر و موضعگیری کشورهای دیگر را به همراه دارد و جمهوری اسلامی نیز از این قاعده مستثنا نیست. عباس عراقچی، سخنگوی وزارت خارجه با تاکید بر اینکه تهران دموکراسی خیابانی را روش خوبی نمیداند، گفته بود: جمهوری اسلامی تحولات اخیر مصر که منجر به برکناری مرسی شد را شکست بیداری اسلامی نمیداند.
معاون وزیر امور خارجه تاکید کرد: دخالت نیروهای نظامی در مسایل سیاسی و تغییر دولتهایی را که براساس انتخابات به قدرت رسیدهاند، کار شایستهای نمیدانیم.
این اظهار نظر با واکنش مصریها مواجه شد، به گزارش پایگاه خبری «الشرق»، سخنگوی وزارت خارجه مصر موضع وزارت خارجه ایران را در قبال تحولات مصر رد و آن را دخالت در امور داخلی کشور خود تلقی کرد.
سخنگوی وزارت خارجه مصردر ادامه تاکید کرد: تحولات اخیر مصر پیشرفتی سیاسی بود که در نتیجه خواسته مردم مصر محقق شده و این خواسته ملت است که در نقشه راه ارتش مصر تجلی پیدا کرده است و مردم آن را تایید کردند. در حالی سخنگوی وزارت خارجه مصر چنین اظهارنظر میکند که عراقچی در خصوص تحولات جاری مصر با بیان اینکه ما این تحولات را از نزدیک دنبال میکنیم، اظهار کرده بود که به شدت نگران خدشه وارد شدن به وحدت ملی و انسجام داخلی مصر هستیم و امیدواریم همه طرفها به روندهای دموکراتیک احترام گذاشته و پایبند باشند. در همین رابطه رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز با اشاره به اینکه در عرف بینالملل اظهارنظر درباره اوضاع سایر کشورها به معنای دخالت نیست، هرگونه ادعای مداخله ایران در امور داخلی مصر را کذب خواند.
علاءالدین بروجردی درباره اظهارات سخنگوی وزارت خارجه مصر مبنی بر دخالت ایران در بحرانهای داخلی این کشور گفت: بحرانها و اتفاقات مصر آنقدر گسترده و دارای انعکاس جهانی است که همه کشورها درباره آن اظهارنظر میکنند و این امر، طبیعیترین عکسالعمل جمهوری اسلامی ایران است که موضع خود را نسبت به حادثهای بسیار مهم در یک کشور خاورمیانه بیان کند.
بروجردی با اشاره به اینکه ایران بارها اعلام کرده مسایل داخلی مصر باید با اراده مردم این کشور حل شود، تصریح کرد: اظهارات سخنگوی وزارت خارجه مصر مبنی بر دخالت ایران در بحرانهای داخلی مصر، فرافکنی عدم توان مدیریت مسایل داخلی کشور و انحراف افکار عمومی از واقعیتهای صحنه مصر است.
اما اینکه مصریها اظهار نظر کشورهای دیگر را دخالت در امور داخلی خود تعبیر کنند مانع نمیشود در این رابطه حرفی زده نشود چراکه این قبیل اتفاقات تاثیراتی گسترده دارد که مرزهای داخلی کشور فراتر رفته و بر دیگران نیز تاثیر گذار است.
بیداری اسلامی یا دموکراسی خواهی
احمد بخشایش، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در همین رابطه به «جهانصنعت» گفت: در بررسی تحولات اخیر مصر اولین نکتهای که جلب توجه میکند این است که پیش از این بیداری اسلامی رخ داده بود یا یک جریان دموکراسی خواهی شکل گرفته بود ؟ چراکه بیداری اسلامی در عمق جان مردم نفوذ دارد و نباید به این سادگی کنار گذاشته شود. وی افزود: ما هنوز معتقد هستیم که بیداری اسلامی شکل گرفته بود و کسی که در یک فرآیند مردم سالارانه رای آورده بود نباید از قدرت کنار رود. بخشایش ادامه داد: نباید فراموش کنیم که پروسه انقلاب در مصر تکمیل نشده به همین خاطر بعد از یک سال مرسی در حل مشکلات داخلی کشور ناتوان ماند و به اشتباه به سمت عربستان و قطر گرایش نشان داد، آنها هم در جریانات اخیر از وی حمایت نکردند. عربستان اولین کشوری بود که کودتا را پذیرفت. این نماینده مردم خاطرنشان کرد: لازم بود روند مردمسالاری در مصر کامل شود. مرسی باید در سیاست داخلی به حل مشکلات اقتصادی و معیشتی مردم تمرکز میکرد و در سیاست خارجی کمتر به سمت آمریکا میرفت اما به آن ۴۲ درصد از جمعیت کشورش که زیر خط فقر زندگی میکنند، توجه نکرد. در سیاست خارجی هم که مبارکتر از مبارک عمل کرد این کاملا بر خلاف چیزی بود که از جنبش ۹۰ ساله اخوانالمسلمین انتظار میرفت.
وی توضیح داد: اخوانها باید خود را از سلفیها متمایز میکردند اما به جای استفاده از جوانان کشور به سلفیهای تندرو میدان دادند.
مرسی اشتباه کرد
بخشایش در پاسخ به این سوال که چرا کار نمایندهای که در یک روند دموکراتیک انتخاب شد به اینجا رسید، اظهار کرد: نمایندهای که از صندوق رای بیرون میآید باید به نوعی مقدس باشد. مرسی اشتباه عمل کرد و مردم به این نتیجه رسیدند که کشور به سمت اسلامگرایی حرکت میکند. شش ماه قبل که مرسی گفت مبنا در کشور اسلام است تنها ۳۰ درصد از مردم مشارکت داشتند، پس از آن نتوانست اقتصاد را نیز مدیریت کند بنابراین سکولارها به مخالفت برخاستند. نماینده مردم اردستان در مجلس شورای اسلامی در ادامه اظهار کرد: فکر میکنم اخوانهای مصر باید حکومت را از چنگ ارتش درآورند و مرسی نیز روش خود را اصلاح کند و قانون اساسی را به رفراندوم بگذارد و اگر مردم مواضع اسلام سنی را پذیرفتند در قدرت بماند، اگر هم این طور نبود اخوانها روش ترکیه را پیش گیرند و بدون دست به سلاح بردن منتظر شوند تا در دورههای دیگر مجددا قدرت را در دست گیرند. وی در پاسخ به این سوال که این جریانات چه تاثیری بر منطقه و جمهوری اسلامی خواهد داشت، گفت: ایران اسلامی باید از این اتفاقات درس گیرد. آقای روحانی باید حل مشکلات اقتصادی، معیشتی و اشتغال را در اولویت قرار دهد و بداند که مردم دیگر آن تحمل هشت سال قبل را ندارند و حتی ممکن است در صورت برآورده نشدن انتظاراتشان به خیابان بیایند. عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی تصریح کرد: امیدواریم که مرسی به قدرت بازگردد و ارتش را شکست دهد چراکه نباید اجازه دهیم در قرن ۲۱ در خاورمیانه ارتش قدرت را به دست گیرد.
بخشایش در خصوص اینکه بهترین موضع جمهوری اسلامی در این رابطه چه میتواند باشد، گفت: پیش از این مقام معظم رهبری گفته بودند که غرور و وابستگی به غرب انقلاب مصر را از بین میبرد که دیدیم همین اتفاق نیز افتاد. در این شرایط بهترین موضع ما این است که در قالب روشنگری به مردم مصر بفهمانیم که دشمن از اختلافاتشان استفاده میکند و آنها را به صندوق رای دعوت کنیم.
وی خاطرنشان کرد: ما سلسله جنبان بیداری اسلامی در منطقه هستیم و مصر و یمن را متحول کردیم، غربیها این را نمیخواهند. فرار سفیر آمریکا نشان داد که در این جریانات دست دارند. باعث تاسف است که قیامی که با خون مردم در میدان التحریر رقم خورد این سرنوشت را داشته باشد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد