4 - 07 - 2018
یارگیری اروپایی ایران
گروه سیاسی- رییسجمهور کشورمان در فضایی که کارشکنیهای مداوم دونالد ترامپ رییسجمهور آمریکا، وجود دارد و از طرفی ایران و اروپا همچنان هدف مشترکی را برای ادامه همکاریها و تداوم توافق هستهای دنبال میکنند در صدر هیاتی سیاسی و اقتصادی به دعوت همتایان خود از کشورهای اتریش و سوییس عازم قاره سبز شده است. ممکن است دو کشور هدف در این سفر رییسجمهور از لحاظ تجاری و اقتصادی تاثیر چندانی بر عرصههای تجاری و اقتصادی جهان و ایران نداشته باشند اما از نظر وجهه سیاسی و نفوذ در افکار عمومی این دو کشور ابزار مهمی برای نشان دادن ابعاد خباثت ایالات متحده در دشمنی با ایران و عمق شکاف میان بروکسل و واشنگتن هستند. اما دعوت این دو کشور از رییسجمهور کشورمان با وجود فشارهای تبلیغی آمریکا حداقل در عرصه سیاسی میتواند نشان دهنده تلاشهای اروپا برای نمایش و استقلال خود در حوزههای امنیتی و سیاسی باشد. در این چارچوب سفر روحانی میتواند ضمن طرح دوباره شکاف میان دوسوی آتلانتیک، نشانهای از تصمیم اروپا برای حفظ موجودیت مستقل خود در پشتیبانی از برجام به عنوان مهمترین دستاورد اتحادیه اروپا در حوزه سیاسی به شمار رود. اما نکته اینجاست که وین محل دفتر سازمان ملل و مقر آژانس بینالمللی انرژی اتمی است که مسوولیت بررسی و نظارت بر پایبندی ایران به توافق هستهای را دارد. از سوی دیگر این شهر همان مکانی بود که در آن برجام میان گروه ۱+۵ و ایران امضا شد. مارتن مذاکرات میان هفت کشور از سال ۲۰۱۳ آغاز شد و در نهایت در ژوئیه سال ۲۰۱۵ به نتیجه رسید.
اما روحانی در این سفر سهروزه به اروپا ابتدا مهمان سوییسیها در برن است؛ کشوری که به عنوان میزبان در جریان گفت وگوهای هستهای ایران با ١+۵ نقشی تاثیرگذار ایفا کرد و با خروج یکجانبه آمریکا از توافق هستهای به تقویت راهکارهای سازنده در جهت حفظ برجام پرداخت.
اظهارات روحانی پیش از سفر به اروپا
روحانی در جمع خبرنگاران در خصوص اهداف این سفر گفت: «سفر به دو کشور دوست اروپایی اتریش و سوییس به دعوت روسای جمهور این کشورها و در پاسخ به سفر آنها به تهران انجام میگیرد.» رییسجمهور با اشاره به سابقه دیرینه روابط ایران با اتریش اظهارکرد: «روابط سیاسی ایران و اتریش به ۱۶۰ سال قبل بازمیگردد که این قدمت، بیانگر اهمیت روابط است. روابط ما با سوییس نیز به دههها قبل برمیگردد و ظرفیتهای بسیار فراوانی برای توسعه روابط اقتصادی، تجاری و همچنین علمی و فرهنگی با این کشورها داریم که از همه این ظرفیتها تاکنون استفاده نشده و یکی از اهداف سفر نیز بهرهگیری از تمام این ظرفیتها در روند توسعه روابط مشترک است.»
روحانی با بیان اینکه شرایط امروز اروپا، تاحدودی با گذشته متفاوت است، افزود: «اروپا امروز با صدای بلندتری با یکجانبهگرایی، مخالفت و با لحن صریحتری اعلام آمادگی میکند تا در مسایل منطقهای و بینالمللی با ایران و کشورهای مهم تأثیرگذار همکاری کند.»
رییسجمهور افزود: «توافق هستهای بین ایران و ۱+۵ به میزبانی عمدتا سوییس و اتریش انجام شد و این دو کشور تلاشهای فراوانی انجام دادند تا فضا و زمینه مناسبی برای مذاکرات ایجاد شود.»روحانی گفت: «امروز که آمریکاییها برخلاف مقررات بینالمللی و تعهدات چندجانبه خود از برجام خارج شدهاند، ارتباط و مذاکره با اروپا جایگاه خاصی دارد چرا که هر پنج کشور شامل روسیه و چین و سه کشور اروپایی و مجموعه اعضای اتحادیه اروپا، تلاش میکنند برجام بدون آمریکا باقی بماند. همه احساس میکنند بقاء برجام به نفع منطقه و جهان است و یکصدا آمریکا را محکوم میکنند که به قطعنامه ۲۲۳۱ که همه کشورها را ملزم به همکاری میکند، پایبند نبوده و از برجام خارج شده است.»
رییسجمهور اظهارکرد: «این سفر فرصتی است تا در زمینه آینده برجام و توافقات با اتحادیه اروپا گفتوگو کنیم بهویژه اینکه اتریش از دیروز ریاست دورهای اتحادیه اروپا را نیز عهدهدار شده است و بنابراین با اتریش به عنوان رییس اتحادیه نیز در این مقطع صحبت خواهیم کرد.»
روحانی گفت: «اروپاییها همچنین قرار است در روزهای آینده بسته پیشنهادی خود را ارائه کنند که راجع به این مساله هم با آنها گفتوگو خواهیم کرد. البته برخی مسایل منطقهای نیز وجود دارد که با اروپا درباره نقشی که ایران میتواند برای ثبات و امنیت کل منطقه مهم خاورمیانه داشته باشد، گفتوگو کرده و به این گفتوگوها ادامه میدهیم. از جمله این موضوعات سوریه، یمن و ستمهایی است که بر مردم این کشورها روا داشته شده و همچنان ادامه یافته است. همه جهان در قبال جنایات علیه مردم یمن مسوولند.»
رییسجمهور همچنین به امضای اسنادی میان ایران و اتریش و سوییس در جریان این سفر اشاره کرد و افزود: «در زمینه روابط صنعتی، تجاری، بهداشت – درمان، فناوریهای نوین، آموزش و مدیریت منابع آب، با مقامهای ارشد این دو کشور گفتوگو خواهیم کرد و اسنادی نیز به امضا میرسد.»
روحانی گفت: «همچنین در هر دو کشور تجار عزیز و نمایندگان بخشهای اقتصادی ایران همراه ما هستند و در هر دو پایتخت؛ هم در وین و هم در برن، جلسهای با حضور تجار و کارآفرینان خواهیم داشت و با ایرانیان عزیز در این دو کشور نیز دیداری انجام میگیرد.»
البته حسن روحانی در حالی به دو کشور اروپایی که به نوعی قلب سیاسی و اقتصادی اروپا هستند سفر کرد که دونالد ترامپ در مصاحبهای با فاکسنیوز در پاسخ به این سوال که اگر شرکتهای اروپایی با ایران همکاری داشته باشند آیا جریمه خواهند شد؟ گفت:« البته که، قطعا این کاری است که ما انجام میدهیم.» اما با همه اینها کارشناسان پیشبینی میکنند مهمترین دستاورد سفر رییسجمهور به اروپا حفظ برجام بدون آمریکا خواهد بود و آن هم در شرایطی که رابطه اروپا و آمریکا در سردترین حالت خود طی سالهای گذشته به سر میبرد و آمریکا با وضع تعرفههای سنگین تجاری علیه واردات کالاهای مختلف اروپایی به نوعی با کشورهای اروپایی و اتحادیه اروپا هم وارد تنشهای اقتصادی شده است. در طول دو ماه گذشته بارها ترامپ رییسجمهور آمریکا و دیگر مقامات عالیرتبه این کشور کشورها و شرکتهای اروپایی را به قطع همکاری با ایران تهدید کردهاند ولی با همه اینها کشورهای اروپایی همچنان به دنبال ادامه همکاری با ایران هستند و نشانه این موضوع مصوبه اخیر اتحادیه اروپا در حمایت از برجام است.لازم به ذکر است در طول سفر دوروزه رییسجمهور علاوه بر دیدارهای دوجانبه هیاتهای عالیرتبه و اقتصادی کشورهای ایران- سوییس و ایران- اتریش، پیشبینی میشود بسته پیشنهادی اتحادیه اروپا درباره حفظ و ادامه مسیر برجام به صورت رسمی به ایران ارائه شود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد