16 - 07 - 2022
آیا بایدن اتحاد نفتی میان عربستان و روسیه را برهم میزند؟
چشم دنیا به نتایج مذاکرات جو بایدن، رییسجمهور آمریکا در عربستان سعودی دوخته شده است. مذاکراتی که میتواند تکلیف بازار نفت را برای نیمه دوم سال جاری میلادی روشن کند. اگر بایدن با دست پر از عربستان به واشنگتن برگردد، هم در سیاست خارجی یک برگ برنده داشته و هم در سیاست داخلی. با این حال مشخص نیست که آیا مقامات ریاض با آنچه بایدن میخواهد موافق خواهند کرد یا نه؟
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین درباره سفر بایدن به خاورمیانه گفت: کرملین امیدوار است که دیپلماسی آمریکا به دنبال آن نباشد که عربستان سعودی را علیه روسیه کند.
او گفته: امیدواریم ایجاد و توسعه روابط میان ریاض و سایر کشورهای جهان، به هیچ وجه علیه ما هدایت نشود. ما همکاری با شرکای خود از جمله شرکای بزرگی مانند عربستان سعودی را کاملا تمجید میکنیم.
رییسجمهور آمریکا روز چهارشنبه سفر به خاورمیانه را آغاز کرد. این سفر شامل توقف در عربستان سعودی میشود که بزرگترین صادرکننده نفت جهان و شریک کلیدی روسیه در توافق نفتی اوپکپلاس است.
با وجود جنگ میان روسیه و اوکراین، عربستان سعودی و روسیه بارها بر اهمیت همکاری خود در چارچوب اوپکپلاس تاکید کردهاند. سعودیها ترجیح میدهند در سیاست نفتی، روابط نزدیک با روسیه را حفظ کنند زیرا هر دو کشور طی پنج سال گذشته، از توافق اوپک پلاس و کنترل بخش عظیمی از عرضه نفت جهان، نفع زیادی بردهاند. با این حال، عربستان سعودی ممکن است از بهبود اندک روابط با آمریکا که در دوران ریاست جمهوری بایدن از بزرگترین صادرکننده نفت جهان به عنوان یک دولت منفور صحبت کرده است، استفاده کند.
سعودیها با احتیاط حرکت میکنند تا روسیه را به عنوان یک متحد، در گروه اوپک پلاس حفظ کنند و تا حد ممکن، روابط با آمریکا را بهبود دهند. عربستان سعودی از زمان حمله نظامی مسکو به اوکراین، آشکارا بر روابط گرم با روسیه به دفعات تاکید کرده و قصد دارد روسیه را در اتحاد اوپکپلاس به عنوان بخش مهمی از سیاست نفتی خود حفظ کند. حضور تولیدکنندگان غیراوپک به خصوص روسیه در اتحاد نفتی، به عربستان سعودی نفوذی در بازارهای نفت جهان بخشیده که به تنهایی و در قالب گروه اوپک، ممکن نبود.
بر اساس گزارش اویلپرایس، تحلیلگران میگویند ظرفیت مازاد تولید واقعی اوپک کمتر از میزانی است که آمارهای رسمی نشان میدهند و در واقع، عربستان سعودی و امارات متحده عربی که دو تولیدکننده دارای بیشترین ظرفیت مازاد تولید شناخته میشوند، نمیتوانند برای مدت طولانی به میزان بالاتر از سطح فعلی، نفت تولید کنند.
قیمت بالای نفت تهدیدی برای اقتصاد دنیا
در حالی که بایدن شانس خود را برای کنترل قیمت نفت از طریق ائتلاف با عربستان آغاز کرده، آژانس بینالمللی انرژی (IEA) اعلام کرد قیمتهای نفت، ریسک بالایی برای احیای اقتصاد جهانی ایجاد کرده و سیگنالهایی دیده میشود که هزینههای بالای سوخت ضربه خود را به رشد تقاضا زدهاند.
آژانس بینالمللی انرژی پیشبینی خود از مصرف نفت در سال میلادی جاری و آینده را در پی نگرانیهای رو به رشد از وقوع رکود، کاهش و هشدار داد قیمتهای بالا، ثبات در اقتصادهای نوظهور را تهدید میکنند. با این حال، ضعف تقاضا با محدود شدن عرضه در نتیجه تحریمهای اعمال شده علیه روسیه و افت ظرفیت مازاد تولید اوپک پلاس، جبران شده است.
این آژانس در گزارش ماهانه خود اعلام کرد: به ندرت دورنمای بازار نفت به این حد مبهم بوده است. وخامت دورنمای اقتصاد کلان و نگرانیها از وقوع رکود، بر فضای بازار تاثیر منفی گذاشته است و همزمان، ریسکهای بخش عرضه همچنان ادامه دارد.قیمتهای نفت خام با وجود عقبنشینی اخیر، نزدیک ۱۰۰ دلار در هر بشکه مانده است زیرا عرضه جهانی و زیرساخت پالایش با بهبود تقاضا برای سوخت در دوران پساکرونا، برابری نکرده است. ذخایر نفت به شکل نگرانکنندهای اندک هستند و تحریمها علیه روسیه که پس از حمله نظامی مسکو به اوکراین وضع شدند، جریانهای تجارت انرژی را به شکل قابل توجهی تهدید میکنند.
با افزایش کمسابقه قیمت بنزین که به تورم دامن زده است، جو بایدن، رییسجمهور آمریکا، در آستانه سفر به خاورمیانه که شامل توقف در عربستان سعودی است، از تولیدکنندگان نفت این منطقه خواسته است شیرهای نفت خود را باز کنند.
با این حال سعودیها و امارات متحده عربی- تنها اعضای اوپک که قادر به افزایش تولید هستند- ظرفیت چندانی برای افزایش سریعتر تولید ندارند. آژانس بینالمللی انرژی اعلام کرد ظرفیت مازاد تولید در این دو کشور تولیدکننده تا آگوست حدود ۲/۲ میلیون بشکه در روز خواهد بود. با توجه به اینکه ظرفیت مازاد تولید موجود در بخش بالادستی و پاییندستی به شدت افت کرده است، شاید لازم باشد تدابیری در بخش تقاضا انجام شود تا میزان مصرف کاهش داده شود. بدون سیاست مداخله در مصرف انرژی، این ریسک وجود دارد که اقتصاد جهانی از مسیر بهبود، منحرف شود.
با تیره شدن دورنمای تقاضا برای نفت و پیشبینیها از رشد تولید نفت خارج از اوپک، آژانس بینالمللی انرژی انتظار دارد ذخایر در نیمه دوم سال جایگزین شوند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد