19 - 12 - 2022
ارز از امروز تک نرخی میشود
گروه اقتصادی با وجود اینکه ارز مرجع ۱۲۲۶ تومانی همچنان به قوت خود باقی است اما وزیر اقتصاد از تکنرخی شدن ارز از امروز خبر داد.
باید منتظر عواقب ناگوار یک طرح ناگهانی ارزی دیگر باشیم؛ از امروز دیگر ارز ۱۲۲۶ تومانی مبنای محاسبه حقوق گمرکی هیچ کالایی نیست و برای تمامی کالاها نرخ مبادلهای است.
وزیر اقتصاد از طرفی از مصوبه کارگروه اقتصادی مبنی بر مبنا قرار گرفتن نرخ مبادلهای برای محاسبه حقوق گمرکی تمامی کالاها خبر داده است، اما از سوی دیگر گفته که کما فیالسابق مواد غذایی، کالاهای اساسی و مواد دارویی نرخ عملی و واقعی که برای ارز میپردازند، ۱۲۲۶ تومان است.
سخنان مبهم وزیر اقتصاد این سوال را پیش میآورد که اگر ارز ۱۲۲۶ تومانی همچنان به کالاهای اولویت یک و دو تعلق میگیرد چرا مبنای محاسبه حقوق گمرکی این کالاها تغییر میکند و در عین حال تعرفه کالاهای اساسی و دارویی ۵۰ میشود؟
زمزمه ارز تکنرخی که از چند روز گذشته به گوش میرسید با دو اتفاق دیگر همزمان شد؛ ابتدا سقوط دلار آزاد به زیر سه هزار تومان و بعد نزدیک شدن به آذرماه که معمولا فصل «بودجه» نام گرفته است.
وزیر اقتصاد ابتدا پنجشنبه گذشته در برنامه زنده تلویزیونی خبر تکنرخی شدن ارز را داد، روز شنبه هم بار دیگر بر این تصمیم تاکید کرد اما بازاریان و کارشناسان اقتصادی واکنش نشان دادند و گفتند با حذف ارز ۱۲۲۶ تومانی، تورم بیشتری به مردم وارد خواهد شد و بازار آزاد به تغییر ارز مرجع از ۱۲۲۶ تومان به هر قیمت دیگری، واکنش افزایشی خواهد داشت.
اما این تمام ماجرا نبود چراکه درست یک روز پس از اظهارات حسینی مبنی بر تکنرخی شدن ارز، رییس کل بانک مرکزی اعلام کرده که بانک مرکزی تصمیمی برای تکنرخی کردن ارز مرجع نگرفته، بنابراین نرخ ارز مرجع تغییر نخواهد کرد و به قوت خود باقی است.
البته سخنگوی مرکز مبادلات ارز نیز تاکید کرد که ارز ۱۲۲۶ تومانی برای کالاهای اولویت یک و دو باقی میماند و بقیه کالاها ارز مبادلاتی میگیرند.
با این حال روز گذشته وزیر امور اقتصاد و دارایی درحالی از اجرایی شدن سیستم ارز تکنرخی از امروز مصادف با ابتدای آذرماه سالجاری خبر داده که در حال حاضر ارز سه نرخی است.
سخنگوی اقتصادی دولت گفت: مصوب شده است که از این به بعد مبنای محاسبه حقوق ورودی برای تمامی کالاها نرخ مرکز مبادله باشد در عین حال که نرخ تعرفه کالاهای اساسی و دارو و مواد اولیه دارویی ۵۰ درصد و برای بقیه کالاها نیز ۵۵ درصد تعیین شد تا اثری روی قیمتها نداشته باشد.
سیدشمسالدین حسینی اظهار کرد: در مصوبهای که در کارگروه اقتصادی داشتیم و به تایید رییسجمهور رسید و بر اساس این مصوبه تایید شد که مبانی نرخگذاریها در اقتصاد باید شفاف باشد و وجود تعدد نرخها منجر به عدم شفافیت نشود.
وزیر امور اقتصادی و دارایی کشور در ادامه این مطلب افزود: بخش عمده مبادلات تجاری ما در شرایط حاضر با ارز مرکز مبادلات صورت میگیرد و کما فیالسابق تعرفهها و به بیان دیگر حقوق ورودی بر مبنای عدد ۱۲۲۶ تومان محاسبه میشود و این در واقع عدم شفافیت ایجاد میکرد.
حسینی از اجرایی شدن سیستم ارز تکنرخی از امروز مصادف با ابتدای آذرماه سالجاری خبر داد و گفت: مصوب شده است که از این به بعد مبنای محاسبه حقوق ورودی برای تمامی کالاها نرخ مرکز مبادله باشد.
سخنگوی اقتصادی دولت در تشریح ابعاد این مساله گفت: در این بین این مساله مطرح میشود که امروز که نرخ ارز افزایش مییابد، آیا تعرفهها باید با همان نرخ سابق ثابت اخذ شوند؟ پاسخ خیر است.
وی ادامه داد: مقرر کردیم به دلیل اینکه در این تصمیم نرخ ارز افزایش یافته و از نرخ مرجع به نرخ مبادله میرود، نرخ تعرفهها کاهش پیدا میکند به این شرح که برای کالاهای اساسی و دارویی این نرخ ۵۰ درصد شد.
حسینی با تکید بر اینکه پرداختی واردکنندگان کالاهای اساسی تغییر نمیکند، تصریح کرد: بنابراین نرخ تعرفه کالاهای اساسی و دارو و مواد اولیه دارویی ۵۰ درصد و برای بقیه کالاها نیز ۵۵ درصد تعیین شد تا اثری روی قیمتها نداشته باشد.
این مقام مسوول با اشاره به اینکه این مساله از فردا اجرایی میشود، گفت: کما فیالسابق مواد غذایی، کالاهای اساسی و مواد دارویی نرخ عملی و واقعی که برای ارز میپردازند، ۱۲۲۶ تومان است.
وی تاکید کرد: پس در عمل با این تصمیم شفافسازی شد بدون اینکه دست به افزایش ورودیها بزنیم علاوه بر اینکه با این اقدام سیستم چند نرخی اصلاح میشود و در کالاهای اساسی نیز مبلغ دریافتی همان ۱۲۲۶ تومان سابق خواهد بود و مواد اولیه و دارو نیز به همین ترتیب است.
حسینی در تشریح دیگر ابعاد طرحی که از فردا اجرا میشود، تصریح کرد: با توجه به اینکه در برخی از اقلام نیز این مساله مطرح است که این اقلام از بازار آزاد ارز تهیه میکنند و مطلع هستید که فاصله بازار آزاد و نرخ مرکز مبادله روزبهروز کمتر میشود، مبنای محاسبه با این گروهها و افراد نیز نرخ مرکز مبادله ارزی خواهد بود.
وی ادامه داد: اکثر گروههای کالایی امروز از مرکز مبادله ارز میگیرند با نرخ ۲۴۸۰،نرخ مبنای حقوقی ورودیشان مرجع بود که از این به بعد مبادلهای میشود.
سخنگوی اقتصادی دولت همچنین تاکید کرد: در شرایط فعلی واردکنندهای که ارز را از بازار آزاد دریافت کرده است، حقوق ورودی آن با نرخ مرکز مبادله محاسبه میشود و طبعا اگر مشمول قیمتگذاری باشد، قیمتگذاری نیز با مرکز مبادلات خواهد بود و از فردا یک نرخ بیشتر مگر برای کالاهای اساسی و دارو به رسمیت شناخته نمیشود.
با این اوصاف همچنان سوال اینجاست که دولت میخواهد با چه ابزاری به ارز تکنرخی برسد و اگر رسید، چگونه میخواهد حفظش کند.
آیا باید با ارز مرجع ۱۲۲۶ تومانی برای همیشه خداحافظی کرد، از همان روزی که محمود بهمنی رییس کل بانک مرکزی روبهروی ساختمان این بانک در میرداماد با «صدای لرزان» آغاز عرضه ارز تکنرخی- ۱۲۲۶ تومان- را اعلام کرد، پیشبینی میشد که این سیاست دوام نخواهد آورد زیرا بازار چنین نرخی را قبول نداشت و همانطور که شاهد آن بودیم نه تنها ارز تکنرخی نشد و قیمت ارز کاهش نیافت بلکه ارز سهنرخی شد و دلار رکورد چهار هزار تومان را هم زد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد