15 - 11 - 2022
ارزش بازار از ۱۸۰ هزار میلیارد تومان گذشت
گروه بورس- بازار سرمایه در آغاز سال جدید نیز سنت همیشگی خود را تکرار کرد و در شش روز کاری از ۳۸ هزارو ۴۰ واحد روز ۲۸ اسفندماه ۹۱ که آخرین روز معاملات در سال گذشته بود به ۴۰ هزار و ۱۵۱ واحد در ۱۴ فروردینماه ۹۲ رسید تا سهامداران با حرارت بیشتری معاملات را دنبال کنند. این اتفاق در حالی روی داد که بزرگترین عرضه سال گذشته با شکست در عرضه و خرید روبهرو شده بود و انتظار میرفت تبعات منفی این خصوصیسازی در تالار شیشهای سال جدید متبلور شود اما بورس و سهامداران آن ترجیح دادند تا چشمهای خود را به روی این عرضه ببندند و به خرید سهم در ابتدای سال مشغول شوند درباره جزییات این تحولات در بورس که سر منشای آن به آخرین روز کاری بورس در روز چهارشنبه هفته گذشته باز میگردد باید گفت: در دومین هفته کاری امسال، دومین رکورد بازار سرمایه در سال ۹۲ رقم خورد و شاخص برای نخستینبار در تاریخ بورس از مرز ۴۰ هزار واحد گذشت با این اتفاق با دادوستد بیش از ۲۱۳ میلیون سهم در بورس اوراق بهادار تهران، ارزش بازار سهام از ۱۸۰ هزارمیلیارد تومان عبور کرد. به گزارش سنا، شرکتهای حاضر در گروه فرآوردههای نفتی در آخرین روز هفته گذشته یکسوم ارزش معاملات را به خود اختصاص دادند تا همانند دیگر روزهای کاری بورس ۹۲، در کانون توجه سرمایهگذاران قرار بگیرند. بر این اساس روز چهارشنبه سهامداران ۲۱۳ میلیون و ۱۰۴ هزار سهم را به ارزش ۶۳۶ میلیارد و ۸۷۲ میلیون ریال خریداری کردند. این دادوستدها در ۲۳ هزار و ۴۹۵ دفعه انجام شد این در حالی است که سهامداران در مجموع ۲۶ میلیون سهم از سهام شرکتهای فرآوردههای نفتی را به ارزش ۲۱۳ میلیارد و ۱۱ میلیون ریال خریداری کردند تا ۹۸/۲ درصد ارزش معاملات امروز بازار سهام به این گروه اختصاص داشته باشد. در نتیجه معاملات روز چهارشنبه سرمایهگذاران در بورس اوراق بهادار، ارزش بازار به ۱۸۰ هزار میلیارد تومان رسید و شاخص کل با ۱۶۰ واحد رشد تا ۴۰ هزار و ۱۵۱ واحد بالا رفت. بیشترین تاثیر را بر روند روز چهارشنبه شاخص، سهام شرکتهای پالایش نفت بندرعباس، بانک پاسارگاد، بانک ملت و مپنا برجای گذاشتند. در مقابل، نماد فولاد مبارکه اصفهان بیشترین تاثیر منفی را بر شاخص داشت همچنین روز چهارشنبه شاخص صنعت با ۵۹ واحد افزایش به ۳۴ هزار و ۸۰۰ واحد رسید و شاخص بازار اول با ثبت عدد ۳۱ هزار و ۵۳۴ واحد، ۹۹ پله بالاتر از دیروز ایستاد. در عین حال شاخص بازار دوم هم ۴۶۶ واحد بالا رفت تا به ۶۷ هزار و ۵۰۵ واحد برسد. پرحجمترین صف خرید روز چهارشنبه به شرکتهای پاکسان، مپنا، حفاری شمال و سرمایهگذاری گروه توسعه ملی اختصاص داشت و سهامداران شرکتهای بینالمللی توسعه ساختمان، تولید محور خودرو و فرآوردههای غذایی و قند پیرانشهر برای فروش سهامشان در صف ایستادند.
دلایل رکوردزنی شاخص
تحلیل کارشناسان نیز درباره رکوردزنی جدید بورس میتواند دلایل این رشد را شفافتر کند. در این زمینه معاون بازار شرکت بورس اوراق بهادار، افق طرحهای عمرانی شرکتهای بزرگ، فعالیتهای خدماتی، افزایش شفافیت و نقدشوندگی را از دلایل رکوردزنی اخیر شاخص بورس اعلام کرد. علی صحرایی در گفتوگو با ایرنا، ضمن بیان آنکه رکورد شاخص در زمانی ایجاد میشود که ارقام از اعداد گذشته بالاتر رفته و جهتگیری آن به سمت ارتقا باشد، افزود: سرمایهگذاران از ابتدای سالجاری اقبال مناسبی نسبت به بازار سرمایه داشتند و به همین دلیل در روزهای اخیر شاخص بورس پنج تا شش درصد رشد داشته است. وی اظهار داشت: سرمایهگذاران با آغاز سالجاری سرمایهگذاری در بازار سرمایه را از بهترین سرمایهگذاریها میدانند و به همین دلیل به این سمت گرایش داشتهاند. معاون بازار شرکت بورس گفت: با رشد شاخصها در بازار سرمایه، منابع مالی از سفتهبازی و دلالی به سمت بازار سرمایه جذب شده و اقتصاد ملی نیز شکوفا میشود.
حرکت منابع مالی به سمت تقاضا
صحرایی با اشاره به عرضه هلدینگ خلیج فارس در روز کاری پایانی سال گذشته گفت: سرمایهگذاران بازار سرمایه، اقدامات لازم را برای تامین مالی و خرید سهام این هلدینگ انجام داده بودند اما به دلیل اینکه معاملات این عرضه انجام نشد، با آغاز سالجاری منابع مالی به سمت تقاضا حرکت کرد. وی در پاسخ به پرسش ایرنا در خصوص تاثیر مبهم بودن بازارهای موازی روی بازار سرمایه نیز گفت: سرمایهگذاران بازار سرمایه بهطور عمده توجهی به بازار ارز و سکه ندارند اما با این وجود سرمایهگذاران بهترین گزینه را برای سرمایهگذاری انتخاب میکنند که هماکنون این گزینه بازار سرمایه است. معاون بازار شرکت بورس در پایان گفت: شرکتهای بزرگ قرار است در سالجاری طرحهای بیشتری را اجرا و فعالیتهای خدماتی مناسبی را انجام دهند که این امر چشمانداز امیدوارکنندهای را برای بازار سرمایه رقم میزند.
صعود بورس در سال ۹۲
از سویی دیگر مدیرعامل سابق فرابورس با بیان اینکه بازار سرمایه پتانسیل بالایی برای رشد در سالجاری دارد به بورسنیوز گفت: اینکه بازار در چه مقطعی از سال جدید روند مطلوبتری داشته باشد به شرایط حاکم در آن زمان بستگی دارد. اما با توجه به روند مناسب سودآوری و عملیاتی شرکتهای فعال در بازار سهام، وضعیت مطلوبی برای روند معاملات انتظار میرود. مصطفی امیدقائمی افزود: طی روزهای پایانی سال ۹۱ با توجه به نیاز یکسری از صندوقهای سرمایهگذاری و شرکتها برای تامین نقدینگی پایان سال، حجم فروش سهام افزایش یافت البته عرضه سهام شرکتهای بزرگ همچون هلدینگ خلیج فارس نیز به این امر دامن زد چراکه منابع مالی زیادی برای خرید سهام آنها لازم بود. وی اظهار داشت: برای سال ۹۲ نیز انتظار میرود در صنایع ارزآور و نیز شرکتهایی که محصولات خود را بر مبنای قیمتهای جهانی در داخل کشور میفروشند، بازدهی قابل توجهی محقق شود. این مقام مسوول در ارزیابی میزان تحقق بازدهی محتمل در سال جدید گفت: اگرچه به نظر میرسد سال جدید پر بازده باشد اما شاید همانند بازدهی سال ۹۱ محقق نگردد. مدیرعامل فرابورس پیرامون چشمانداز سیاسی کشور و نیز آثار احتمالی تحریمهای بینالمللی بر بازار سرمایه اظهار کرد: در سالهای اخیر بازار سرمایه در مقابل تحریمهای اعمالی علیه کشور بیمه شده از همین رو برای آینده بورس نیز چشمانداز مساعدی متصور است. امید قائمی در خاتمه عملکرد بورس و فرابورس را طی سال ۹۱ مثبت ارزیابی کرد و افزود: طی این دوره زمانی روند پذیرش شرکتهای جدید مطلوب بود و فرابورس نیز عملکردی مناسب را از خود به نمایش گذاشت و از همینجا نیز برای تمامی فعالان بازار سهام به ویژه مجموعه فرابورس موفقیت و بهروزی را آرزومندم.
توانمندی بالای شرکتها و چشمانداز روشن
همچنین یک کارشناس بازار سرمایه نیز گفت: با توجه به اینکه شرکتهای حاضر در بورس دارای توانمندیهای زیادی هستند، چشمانداز سود این شرکتها میتواند تاثیر مثبتی بر شاخص بورس داشته باشد، عبور شاخص بورس از رکورد ۴۰ هزار واحد نیز از جمله این اتفاقات خوب است. حسین خزلی خرازی در گفتوگو با ایرنا افزود: هماکنون بنگاههای اقتصادی بزرگی همانند پالایشگاهها، فولادیها و شرکتهای فعال در حوزه مس در بورس حضور دارند که با توجه به وضعیت بازار ارز پیشبینی میشود در سالجاری سوددهی مناسبی داشته و فروش آنها نیز در این سال رشد مطلوبی داشته باشد. وی گفت: صنایع پیشرو در بورس تهران همانند پالایشگاهها،سنگ آهنیها و فولادیها سودهای پیشبینی شده خوبی را برای سالجاری پیشبینی کردهاند ضمن اینکه ابهام در وضعیت سایر بازارها نیز میتواند اقبال به بازار سرمایه را افزایش دهد. این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به عرضه هلدینگ خلیج فارس در روزهای پایانی سال ۹۱ گفت: سرمایهگذاران از یک ماه قبل از عرضه، سهام خود را نقد و نقدینگی خود را پسانداز کرده بودند. خزلیخرازی افزود: معامله نشدن سهام این عرضه سبب شد تا شاخص بورس یک روز مانده به پایان سال مثبت شود و در روزهای آغازین سالجاری نیز نقدینگی پسانداز شده برای معامله عرضه هلدینگ خلیج فارس مجددا به بازار سرمایه بازگردد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد