14 - 07 - 2022
استراتژی تهاجمی روسها برای فتح بازارهای آسیا
ظاهرا فقط نفت نیست که روسها در مقابل تحریمهای غرب آن را ارزان میفروشند؛ کار بالا گرفته و علاوه بر نفت هر آنچه این کشور تولید میکند را ارزان میفروشد. بازارش هم مهم نیست. هرجا بخرند، میفروشد. ضرر هم کنند، میفروشند. این استراتژی جدید روسیه است تا بتواند بازارهای مطمئنی برای خود دست و پا کند.
چنین رویهای در بازاریابی، نشان از طولانیتر شدن جنگ با اوکراین دارد. نشان از رویارویی با غرب و شاید یک جنگ سرد دیگر با غرب. هر چند پیشتر تحلیلگران روابط بینالملل از آنچه بین روسیه و آمریکا و متحدان غربی او پیش آمده به جنگ سرد تشبیه کرده بودند اما در آغاز این موضوع به یک تئوری میماند، حالا اما ادلههای محکمتری وجود دارد که نشان میدهد این جنگ سرد ادامهدار است.
اولین ترکشهای جنگ اوکراین در بازار نفت به ایران رسید و پس از آن به تدریج به سایر کالاهای صادراتی ایران از جمله محصولات پتروشیمی هم رسیده است. رضا توفیقی عضو هیاتمدیره انجمن ملی پلیمر اگرچه تاکید دارد که بگوید روسیه در بازار محصولات پلیمری در بازارهای هدف ایران نقش ندارد، با این حال درباره حضور روسیه در بازارهای صادراتی محصولات پتروشیمی ایران میگوید: روسیه ممکن است در حوزه مواد اولیه در برخی بازارها با ما رقابت کند؛ یعنی اوره، آمونیاک و متانول را با قیمت پایینتری عرضه کند.
در همین رابطه بلومبرگ در گزارشی نوشت که صادرات عظیم دیزل و فرآوردههای نفتی روسیه با رویگردانی مشتریان اروپایی، مقصد جدیدی پیدا کرده و به خاورمیانه سرازیر شده است.
آمار شرکت ورتکسا که توسط بلومبرگ گردآوری شده است، نشان میدهد جریان صادرات از روسیه به خاورمیانه، از ماه فوریه که جنگ در اوکراین شروع شد، هر ماه رشد کرده است. این صادرات در ژوئن به ۱۵۵ هزار بشکه در روز رسید. در همین مدت، واردات اروپا ۳۰ درصد کاهش یافت.
اگرچه صادرات روسیه به خاورمیانه، اتفاق جدیدی نیست اما جریان صادرات نشان میدهد که چطور جنگ، کریدورهای تجارت انرژی شناخته شده را تغییر داده و فرصتهایی را برای معاملهگران ایجاد کرده است. آمریکا، واردات فرآوردههای نفتی روسیه را ممنوع کرده و بسیاری از شرکتهای اروپایی به تحریم خودخواسته دست زدهاند. اتحادیه اروپا و انگلیس قرار است واردات نفت دریابرد از روسیه را تا آخر سال ۲۰۲۲، متوقف کنند.
جوناتان لیچ، تحلیلگر شرکت ترنر، ماسوناند کو با اشاره به سوختهایی از نوع دیزل، گفت: هنگامی که به آخر سال نزدیک شویم، این جریان صادرات ممکن است بزرگتر شود. احتمال دارد بیمه حمل دولتی برای پوشش صادرات محمولههای فرآوردههای نفتی، از سوی روسیه فراهم شود.
طبق آمار ورتکسا، عمده واردات خاورمیانه از روسیه، نفت کوره است. با این حال این واردات، شامل بنزین، سوخت جت و سوختهای نوع دیزل و فرآوردههای نفتی چندان شناخته نشده هم میشود.
واردات فرآوردههای نفتی از روسیه به خاورمیانه، ماه میلادی گذشته به بالاترین میزان از ابتدای سال ۲۰۱۶ رسید. یک سوم از این واردات به قطب تجارت و ذخیرهسازی نفت در فجیره رفت.
به گفته کوئن وسلز تحلیلگر فرآوردههای نفتی در شرکت انرژی اسپکتس، رصد آنچه برای سوخت صادر شده از روسیه پس از تخلیه در فجیره اتفاق میافتد، راحت نیست و پس از انتقال به مخازن، میتواند با نفت دیگری ترکیب شده و شناسایی فرآورده روسی را دشوار کند. با این حال این واردات احتمالا به دلیل محدودیتهای مربوط به بیمه حمل، آهسته خواهد شد زیرا روسیه پس از اجرایی شدن تحریمها، برای انتقال محمولهها، عمدتا به ناوگان کشتیهای خود متکی میشود.
واردات خاورمیانه از روسیه در آستانه عبور از رکورد ژوئن است چراکه ۲۲۰ هزار بشکه در روز از اول تا ۱۱ ژوییه به این منطقه وارد شده است. با این حال، این میزان تنها بخش اندکی از صادرات فرآوردههای نفتی روسیه است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد