12 - 04 - 2025
اعتراض کشاورزان و سکوت دولت
با افزایش چشمگیر هزینههای تولید و قیمت پایین خرید گندم توسط دولت، کشاورزان بهشدت از شرایط اقتصادی ناعادلانه ناراضی هستند. سال گذشته به دلیل تاخیر در پرداخت گندم کشاورزان لطمه زیادی دیدند، امسال به دلیل افزایش هزینههای تولید، فروش گندم کیلویی ۲۰هزار و ۵۰۰ تومان نهتنها سودی برای کشاورز ندارد بلکه این قیمت کمتر از هزینههای تولیدی کشاورز خواهد بود.
بسیاری از کشاورزان به قیمت گندم معترض هستند و این نارضایتی سبب تردید تحویل گندم به سیلوهای دولت خواهد شد که این مساله چالش بزرگی را در امنیت غذایی کشور به وجود میآورد. محمد مقصودلو، یک کشاورز اهل روستای سرخنکلاته در این خصوص به بازار گفت: قیمت گندم توجیه اقتصادی ندارد، دانه مرغ کیلویی ۳۰هزار تومان است چطور میشود که از کشاورزان گندم را کیلویی ۲۰هزار تومان خریداری کنند.
خرید گندم با قیمت تورم سال گذشته
او افزود: نرخ کرایه ادوات کشاورزی نسبت به سال گذشته ۵۰ درصد، سموم کشاورزی اکثرا ۱۰۰درصد و هزینه کارگر ۵۰درصد افزایش یافته، همچنین قیمت برق، روغن چاه، حقوق نگهبان، قیمت تایر تراکتور و قطعات ادوات کشاورزی بیش از ۵۰درصد افزایش داشته است. در چنین شرایطی چطور دولت انتظار دارد گندم را با قیمت تورم سال گذشته از کشاورز خریداری کند؟
او ادامه میدهد: با این تفاسیر بدون در نظر گرفتن نرخ ارز قیمت معقولانه خرید گندم از کشاورزان باید کیلویی ۳۰هزار تومان و با در نظر گرفتن قیمت ارز باید ۴۰هزار تومان باشد.
عملکرد گندم امسال کاهش یافته
ناصر پقه، دیگر کشاورز گلستانی اهل شهرستان آققلا نیز در این خصوص گفت: امسال حدود ۳۰هکتار گندم کشت کردم که بخشی از مزارع دیم به دلیل خشکسالی و سرما زدگی بسیار کم سبز شده به طوری که برای جمعآوری آن نمیتوان از کمباین استفاده کرد.
او میگوید: هزینههای تولید امسال بسیار افزایش داشته و به طور میانگین کیلویی ۲۰ الی ۲۵هزار تومان برای تولید گندم هزینه کردیم. او با بیان اینکه من مالک زمین هستم و این هزینه بدون در نظر گرفتن اجاره زمین است، گفت: سال گذشته در دیمزارها حدود 3تن برداشت گندم داشتیم اما امسال علاوه بر قیمت پایین عملکرد گندم نیز کاهش داشت.
پقه تاکید دارد: با این اوصاف و با توجه به افزایش هزینهها، دولت چگونه انتظار دارد که کشاورزان گندم را کیلویی ۲۰هزار و ۵۰۰ تومان تحویل دهد؟! آن هم با توجه به بدعهدیهای سال گذشته در پرداخت مطالبات گندمکاران!
علیقلی ایمانی، مدیرعامل بنیاد ملی گندمکاران نیز این قیمت را غیرمنطقی دانست و گفت: دولت برای تامین امنیت غذایی باید کشاورزان را راضی کند.
افزایش هزینه تولید با نرخ ارز
ایمانی افزود: قیمت گندم براساس تورم سال گذشته اعلام شد اما قیمت تولید بهشدت تحت تاثیر نرخ ارز افزایش داشته است. او میگوید: سمی که سال گذشته لیتری یکمیلیون و ۲۰۰هزار تومان خریداری میکردیم اکنون ۴میلیون و ۸۰۰هزار تومان شده و قیمت آن ۴ برابر افزایش داشته است.
او گفت: از طرفی دولت هیچ حمایتی از کشاورز نمیکند و تنها برخی نهادهها مانند کود اوره دارای سوبسید بود که امسال با کمبود شدید مواجه شد و برخی کشاورزان را ناچار به تهیه این کود از بازار آزاد با قیمت یکمیلیون و ۲۰۰هزار تومان کرد. او میافزاید: متاسفانه به دلیل گرانی سموم برخی مزارع سمپاشی نشدند و علف هرز و قارچ عملکرد گندم را کاهش خواهد داد که همه اینها به ضرر کشاورز تمام میشود.
دولت با اصلاح قیمت گندم کشاورزان را دلگرم کند
محمدعلی رضایی، رییس کمیسیون کشاورزی اتاق ایران نیز در گفتوگو با خبرنگار بازار گفت: هیچ سوبسیدی در بخش کشاورزی وجود ندارد و با توجه به اینکه هزینه کشت افزایش یافته، با اصلاح قیمت گندم دولت باید کشاورزان را دلگرم کند. او معتقد است: کشاورزان برای تامین امنیت غذایی زحمت زیادی میکشند و دولت نیز سوبسیدی به آنها نمیدهد.
رییس کمیسیون کشاورزی اتاق ایران افزود: با توجه به اینکه نهاده، ادوات و هزینههای کاشت، داشت و برداشت در بازار آزاد تامین میشود، همه هزینههای کشاورزان با قیمت دلار افزایش پیدا میکند.
پیشنهاد ما خرید گندم کیلویی ۲۴۵۰۰ تومان است
او با تاکید بر این مساله که باید واقعبین بود، گفت: دلار در حال حاضر به ۱۰۰هزار تومان رسیده است، اگر بخواهیم گندم را از خارج وارد کنیم با قیمت دلار کنونی هر تن بیشتر از ۳۴۰دلار هزینه دربر خواهد داشت. رضایی گفت: با وضع موجود قیمت تمام شده گندم بسیار زیاد است و سودی برای کشاورز ندارد و اگر این قیمت اصلاح نشود، سال آینده دیگر رغبتی برای کشت گندم وجود نخواهد داشت. او میافزاید: دولت باید اقدامی در جهت تامین امنیت غذایی کشور انجام دهد و با سوبسید و یارانه به این بخش کمک کند.
رییس کمیسیون کشاورزی اتاق ایران افزود: قیمت دولت ۲۰هزار و ۵۰۰ تومان است، پیشنهاد ما این است که برای سال جاری گندم کیلویی ۲۴هزار و ۵۰۰ تومان خریداری شود. رضایی با اشاره به عدم پرداخت بهموقع مطالبات گندمکاران در سال گذشته گفت: وزارت جهاد کشاورزی تامین اعتبارات مالی را باید قبل از خرید انجام دهد، تا کشاورز دلگرم باشد و گندم را به سیلوهای دولت تحویل دهد.
خطر فروش گندم به عنوان غذای دام
او گفت: دولت باید قیمت منصفانه برای گندم در نظر بگیرد تا خدای ناکرده کشاورز گندم را به عنوان غذای دام نفروشد. رییس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی نیز پیگیر اصلاح قیمت گندم بوده و در این خصوص مکاتباتی نیز با رییسجمهور داشته است. محمدجواد عسکری گفت: در حال حاضر قیمت گندم ۲۰هزار و ۵۰۰ تومان است که با توجه به تورم ایجاد شده انتظار داریم اصلاح قیمت گندم انجام شود. او افزود: در این خصوص با رییسجمهور مکاتباتی داشتیم تا با توجه به افزایش قیمت نهادههای کشاورزی، در شورای قیمتگذاری تصمیمی در این خصوص گرفته شود.
بررسی مساله اصلاح قیمت گندم در مجلس با حضور وزیر جهاد کشاورزی
او گفت: به زودی در کمیسیون کشاورزی مجلس با حضور وزیر جهاد کشاورزی مساله اصلاح قیمت گندم را مورد بررسی قرار خواهیم داد. آنچه مسلم است امسال با توجه به شرایط آبوهوایی، خشکسالی و سرمازدگی عملکرد گندم نسبت به سال گذشته کاهش چشمگیری داشته و برخی کارشناسان معتقدند امسال نهتنها به خودکفایی نخواهیم رسید بلکه نیازمند واردات هم هستیم.
از طرفی با قیمت غیرمنطقی که دولت برای خرید گندم در نظر گرفته این احتمال نیز وجود دارد که کشاورزان در تحویل گندم به سیلوهای دولت دچار تردید شوند و با توجه به اینکه نان قوت قالب غذای مردم است امنیت غذایی با چالش بزرگی مواجه خواهد شد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد