1 - 12 - 2022
افزایش ۲۰درصدی کرایه اتوبوس و ۲۵ درصدی کامیون
حملونقل کشور این روزها اوضاع خوبی ندارد زیرا در تمامی بخشها از زمینی و ریلی گرفته تا هوایی درگیر مشکلاتی است که طی آن مردم بیشترین آسیب را متحمل میشوند زیرا باید هزینه بیشتری پرداخت کنند.
پس از کشوقوسهای فراوان و برگزاری جلسات مختلف دولت و اصناف و تشکلهای حملونقلی برونشهری، روز گذشته نرخ بلیت اتوبوس، مینیبوس و سواری کرایه برونشهری به طور متوسط ۲۰ درصد و نرخ کرایه حمل کالا توسط کامیون حداکثر ۲۵ درصد افزایش یافت.
با افزایش هزینه شرکتهای تعاونی مسافری بینشهری و مالکان کامیونها و اتوبوسها دولت تصمیم گرفت نرخ بلیت اتوبوس را به طور متوسط ۲۰ درصد و نرخ کرایه حمل کالا توسط کامیونها را حداکثر ۲۵ درصد افزایش دهد.
این افزایش نرخها به دنبال نوسانات اخیر ارزی، افزایش قیمت لاستیک و روغن و با احتساب تورم سالانه بوده است. در بخش حملونقل مسافری عمومی بینشهری، نرخها بر حسب نفرکیلومتر و براساس نوع مسیر، کوهستانی یا دشت بودن آن، نقاط کور جاده، میزان بارش نزولات جوی و از این قبیل محاسبه و در بخش کامیونی نیز محاسبه میزان افزایش کرایه حمل کالا بر اساس تنکیلومتر بوده است. این دومین بار بود که نرخ بلیت اتوبوس پس از اجرای قانون هدفمندی یارانهها افزایش مییافت، در مرحله قبل تنها ۱۲ درصد نرخ بلیت اتوبوسها افزایش یافت که با احتساب تورم موجود و قیمت کنونی دلار بسیار کم بود.
البته افزایش متوسط ۲۰ درصدی نرخ بلیت اتوبوس در مسیرهای مختلف متفاوت است در برخی از مسیرها افزایش نرخ بلیت بسیار کمتر از این رقم و در برخی از مسیرها کمی بیشتر از این رقم است. ظاهرا این افزایش نرخها از اواسط اردیبهشتماه امسال تصویب و برای اجرا به شرکتهای حملونقلی ابلاغ شده است.
پای صحبت رانندگان جادهای
یک راننده کامیون در این زمینه به فارس گفت: تا همین ۵/۱ سال پیش لاستیک جلوی کامیون خود را (ایرانی) هر جفت ۶۰۰ تا ۷۰۰ هزار تومان خریداری میکردم اما هماکنون همین لاستیک ایرانی هر جفت دو میلیون تومان قیمت دارد، اگر تولید داخل است پس چرا باید تحت تاثیر نوسانات ارزی باشد یا اصلا اینکه اگر تحت تاثیر ارز هم باشد چرا باید قیمت آن در طول یک سال ۵/۳ برابر شود؟
سید محمد که بین همکارانش به خوشخلقی معروف بود، افزود: این روزها با این تورم جبران این هزینهها و متناسب کردن درآمدهزینهها برای ما رانندگان مشکل شده است از طرفی باید هزینه خورد و خوراک خانواده را فراهم کنم، هزینه تحصیل بچهها نیز افزایش یافته است اما مهمتر از همه هزینه خورد و خوراک همین کامیون است که از همه هزینهها سنگینتر شده است. وی که یک کامیون بنز قدیمی داشت، میگفت: همین چند روز پیش برای تعمیر موتور کامیونم حدود ۱۱میلیون و ۳۰۰ هزار تومان به همراه دستمزد به تعمیرگاه پرداخت کردهام در حالی که درآمد این کامیون با این وضع نامناسب بار به نسبت هزینهها بسیار پایینتر از این ارقام است. سید محمد ادامه داد: درست است که دولت از چند روز پیش نرخ کرایه حمل کالا را حدود ۲۵ درصد افزایش داده است اما باور کنید همین افزایش هم هنوز زیانها و هزینهها را سر به سر نمیکند چه برسد به اینکه سود داشته باشد.
یکی دیگر از رانندهها گفت: همین قبل عید موتور اتوبوسی که رانندهاش بودم دچار مشکل شد، این خودرو تا از تعمیرگاه درآمد برای مالک اتوبوس ۲۶ میلیون تومان آب خورد، حالا شما حساب کنید یک مالک اتوبوس با این نرخهای پایین حملونقل، تعداد مسافر کم، قیمت بالای گازوییل (نفتگاز)، سه راننده و یک مهماندار (به قول خودشان شاگرد) هم دارد که حقوقشان را میدهد، چقدر باید درآمد داشته باشد تا بتواند این هزینهها را جبران کند؟
سیدهادی میگفت: در حال حاضر قیمت یک جفت لاستیک اتوبوس ویژه و VIP از ۵/۱ تا ۲ میلیون تومان سالهای قبل به ۵/۵ تا ۶ میلیون تومان رسیده است، دولت هم لاستیک یارانهای (دولتی) که به مالکان کامیون و اتوبوس نمیدهد، حال ببینید هزینهها چه سرسامآور و درآمدهای حمل چه پایین است. یک بوق که در سیستم ماشین هیچ تاثیری ندارد و تولید داخل است و جزییترین قطعه یک خودرو محسوب میشود سال گذشته ۱۵هزار تومان بود در حال حاضر خریدم ۴۷ هزار تومان!
یکی دیگر از نبود بار میگفت: دولت باید کاری کند بارها در کل کشور توزیع شود، در برخی از مسیرها تردد یکسر خالی داریم که فقط مصرف سوخت را بالا میبرد ضمن آنکه استهلاک زیادی برای کامیون دارد. مردم حق دارند خدمات با کیفیت دریافت کنند و این حق آنهاست تا در آرامش سفر کنند اما کاش دولت هم کمی بیشتر به فکر ما بود که در این شرایط افزایش هزینهها حداقل تسهیلاتی، یارانهای چیزی به رانندهها اختصاص میداد یه کلمه بهتون بگم: «دولت حمایت کند ما رانندهها غربیلک فرمان را سفت چسبیدهایم، فقط حمایت دولت را میخواهیم».از حملونقل جادهای که بگذریم اوضاع در بخش ریلی هم آشفته است زیرا به دلیل محدودیت مالی، آینده پروژههای ریلی درهالهای از ابهام قرار دارد که این میتواند تاثیر مستقیمی بر سرویسدهی به مردم داشته باشد.
با توجه به کاهش بودجه عمرانی در سالجاری یکی از دغدغههای اصلی، توسعه زیربناهای ارتباطی است که بخش ریلی با توجه به تاکید مقامهای بلندپایه کشور بر گسترش روزافزون، بطور قطع با محدودیتهایی مواجه خواهد شد و گذر از این شرایط، مدیریت بهینه منابع را میطلبد.
در حالی که یکی از اعضای کمیسیون عمران مجلس از رشد منفی هفت تا ۲۲ درصدی بودجه عمرانی در سال ۹۲ خبر میدهد باید در انتظار کار سخت مسوولان در بخشهای مختلف حملونقل برای پیشبرد اهداف توسعه و رسیدن به ارقام پیشبینیشده در برنامه توسعه پنجم باشیم.
بخش ریلی به عنوان یکی از ارکان چهارگانه جابهجایی بار و مسافر در کشور که به ادعای مسوولان با اتکا به آمار، امنترین راه است، باید پروژههای نیمهتمام بسیاری را در سالجاری پیگیری کند تا به این ترتیب بتواند به اهداف از پیش تعیینشده در حجم بار جابهجا شده و نیز تعداد مسافران سالانه این بخش برسد، توفیقی که به اذعان رییس کمیسیون عمران مجلس با وجود تلاشهای زیاد هنوز حاصل نشده است.
هراس از تعطیلی دوباره تنها کارخانه بازسازی واگن
این در حالی است که تنها کارخانه بازسازی واگنهای باری راه آهن استانهای شمالی در ایستگاه بندر ترکمن که سه سال از فعالیت دوباره آن میگذرد با نیمی از ظرفیت فعالیت میکند و تعطیلی دوباره در کمین این کارخانجات است.
کارخانجات بازسازی واگنهای باری راه آهن شمال که از سال ۸۱ تا ۸۹ در رکود به سر میبرد، سرانجام در این سال دوباره راهاندازی شد و اکنون با برخی مشکلات روبهرو است که برای رونق و جلوگیری از رکود، حمایت ویژه مسوولان ریلی کشور را میطلبد.
تعمیرات اساسی ۱۴۰۰ دستگاه واگن باری راه آهن جمهوری اسلامی ایران طی مدت سه سال برای این کارخانجات هدفگذاری شده بود و اینک روزانه دو دستگاه واگن در ایستگاه بندرترکمن بازسازی میشود. این کارخانه که سابقه تاسیس آن به زمان رضاخان برمیگردد، در حال حاضر با ۵۰ درصد ظرفیت برای بیش از ۵۰ نفر شغل ایجاد کرده است.
کاهش مسافران هوایی به کمتر از ۳ درصد
در آسمان هم اوضاع از این بدتراست زیرا رییس انجمن شرکتهای هواپیمایی از کاهش مسافران هوایی به کمتر از سه درصد خبر داد.
عبدالرضا موسوی گفت: با توجه به افزایش نرخ بلیت هواپیما در سال گذشته و وضعیت اقتصادی موجود، تعداد مسافران در بخش حملونقل هوایی کاهش یافته و به رقمی کمتر از سه درصد کل جمعیت کشور رسیده است.
وی اظهار کرد: در شرایطی که مردم حقوقی کمتر از یک میلیون تومان دریافت میکنند چطور میتوان توقع داشت سفرهای خود را با هواپیما انجام دهند؟ اگر قرار باشد نرخ بلیت از آنچه هست بیشتر شود، باید منتظر ریزش بخش دیگر از مسافران هوایی باشیم.
وی با تاکید بر اینکه افزایش نرخ سوخت هواپیما بیش از این کشش ندارد، گفت: در حال حاضر تراز مالی ایرلاینها صددرصد منفی است و اگر قرار باشد نرخ بلیت هواپیما بیش از این افزایش یابد شاهد کاهش بیش از پیش مسافران در بخش هوایی خواهیم بود.
رییس انجمن شرکتهای هواپیمایی اظهار کرد: با توجه به مشکلات موجود در راه شرکتهای هواپیمایی تمامی ایرلاینها ضررده هستند اما باید به فکر راهحلی برای مشکل آنها بود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد