11 - 07 - 2023
امارات ، مقصد رویایی چینیها
« جهان صنعت»- در شصتوششمین گزارش از سلسله گزارشهای «پایش تحولات تجارت جهانی»، گلچینی از تحولات اخیر در دو لایه جهانی و منطقهای محیط ژئواکونومیک ایران ارائه شده و آخرین روندها و پیشبینیهای اقتصادی تهیهشده توسط بزرگترین نهادهای اقتصادی بینالمللی، در قالب دادههای تازه مورد واکاوی قرار گرفتهاند.
در بخش تحولات جهانی، باز هم سخن از بیم و امیدها و سرانجام مبهم جنگ تجاری بین چین و آمریکا مطرح است که باوجود اخبار نهچندان مثبت قبلی، این بار با سفر وزیر امور خارجه آمریکا به چین، مسائل مهمی در حوزه تجارت، فناوری و حقوق بشر مورد مذاکره قرار گرفته و امیدها برای بهبود روابط بین دو کشور زنده شده است. اگرچه همچنان حل اختلافات اقتصادی اساسی بسیار بعید به نظر میرسد. همزمان اتحادیه اروپا و بریتانیا نیز به دنبال حذف هوآوی از فهرست تامینکنندگان تجهیزات مخابراتی شبکههای نسل پنجم و به نوعی افزایش تنشها میان غرب و چین هستند.
از سوی دیگر روسیه نیز با تقویت روابط خود با کوبای تحت تحریم و شریک اقتصادی روزهای دور روسیه، به دنبال حذف ارزهای واسط از روابط تجاری فیمابین است. اقدامی که در روزهای اخیر و در مورد کشور قزاقستان بهطور ویژه، راه به جایی نبرده و برخی از بانکهای قزاق، رسیدگی به تراکنشهای روبلی را متوقف کردهاند.
در حال حاضر، جای ایران در میان عمده شرکای تجاری ازبکستان، یعنی چین، روسیه، قزاقستان، ترکیه و کرهجنوبی خالی است. اقدامات هدفمند این کشور در راستای آزادسازی تجاری، همگرایی منطقهای، مشارکت فعال در توافقات بینالمللی، توسعه مناطق آزاد صنعتی و تلاش برای توسعه صادرات، ضمن ارتقای محیط تجاری و جذب بیشتر سرمایهگذاری خارجی سبب شده تا ازبکستان به هدفی ارزشمند برای توسعه روابط دیپلماتیک ایران تلقی شود. در سطح منطقه، امارات متحده عربی، تبدیل به مقصدی رویایی برای میلیونرهای ناامید از شرایط اقتصادی شده و در این مسیر، گوی سبقت را از سنگاپور، ایالاتمتحده و سوئیس ربوده و شانه به شانه استرالیا در جذب سرمایههای مهاجر و فراملی در حرکت است.
علاوه بر این، با افزایش ۲۴ درصدی تعداد شرکتهای چینی در دبی، امارات در مسیر تبدیل شدن به کلیدیترین شریک تجاری چین در خاورمیانه است. توافقنامه مشارکت جامع اقتصادی میان امارات و ترکیه و نیز توافقنامه مشارکت اقتصادی جامع با کامبوج، از دیگر مثالهای توافق خارجی امارات با اقتصادهای در حال رشد است.
از طرفی ترکیه همچنان درگیر آشفتگی اقتصادی و بحران تورم و ارز است و دولت در تلاش است تا با طرحهای مختلف تشویقی، مردم را ترغیب به تبدیل ارز به لیر کند. مصر نیز طی دو سال گذشته شرایط اقتصادی مناسبی نداشته و بحران بدهی و تورم، این کشور را ترغیب کرده تا با هدف کاهش آسیبپذیری در مقابل نوسانات کشورهای غربی، در پی جذب سرمایهگذاری از آسیا، به ویژه چین باشد.
دیپلماسی اقتصادی ایران؛ چشم انداز روابط تجاری با ازبکستان
سفر رییسجمهوری ازبکستان به ایران تحول مهمی در روابط دو کشور بهشمار میرود. بیشک توسعه روابط با کشورهای آسیای مرکزی در راستای منافع ملی و دیپلماسی اقتصادی کشور است، اما در این مسیر توجه به واقعیتها در ترسیم چشمانداز روابط اقتصادی و تجاری دو کشور ضرورت دارد. بررسی چینش بازیگران در تجارت خارجی ازبکستان، حاکی از این امر است که ایران مسیر دشواری برای توسعه تجارت با این کشور در پیش دارد. عمده شرکای تجاری ازبکستان همسایگان این کشور و بازیگران قدرتمند تجاری هستند و تنها بخش کوچکی از تجارت این کشور با محیط فراهمسایگی است. این ویژگی بر توسعه تجارت ایران با ازبکستان و نیز چشمانداز انتقال کالاهای ازبکستان از مسیر کریدور شمال- جنوب تاثیرات منفی برجای میگذارد. مهمترین شرکای تجاری ازبکستان در سال ۲۰۲۲ و سهم آنها در کل تجارت ازبکستان را به صورت ذیل میتوان دستهبندی کرد.
چین
چین همچنان شریک تجاری اصلی ازبکستان است و بیش از ۲۵ درصد از کل تجارت خارجی ازبکستان با این کشور است. ازبکستان عمدتا مواد خام مانند الیاف پنبه نخ و محصولات نساجی نهایی را به چین صادر میکند، در حالی که کالاهای مصرفی قطعات الکترونیکی وسایل نقلیه و ماشینآلات سنگین از چین وارد میکند.
روسیه
پس از چین، روسیه به عنوان شریک تجاری پیشرو ازبکستان و در رتبه دوم قرار دارد و تقریبا ۲۰ درصد از کل حجم تجارت ازبکستان را تجارت با این کشور تشکیل میدهد. ازبکستان عمدتا طلا، کاتد، مس کنسانتره، اورانیوم و فلزات آهنی را به روسیه صادر میکند. واردات از روسیه بیشتر شامل روغنهای نفتی تصفیهشده، اتومبیل، اتوبوس، تراکتور و ماشینآلات است.
قزاقستان
سومین شریک تجاری مهم ازبکستان کشور قزاقستان است که تقریبا ۱۶ درصد از کل تجارت ازبکستان را تعامل با این کشور تشکیل میدهد. اقلام اصلی وارداتی از قزاقستان، شامل روغنهای نفتی تصفیهشده، گازهای طبیعی مایع، اوره، آمونیاک و گوگرد میشود. اقلام صادراتی ازبکستان به قزاقستان، بیشتر شامل الیاف پنبه، الیاف مصنوعی، پشم، پوست و چرم میشود.
ترکیه
ترکیه با کسب رتبه چهارم در میان شرکای تجاری پیشرو ازبکستان تقریبا ۹۰ درصد از کل تجارت ازبکستان در سال ۲۰۲۲ را به خود اختصاص داده است. عمده واردات از ترکیه شامل ماشینهای تولید برق توربینهای واحدهای کنترل الکتریکی، فرش، لوازم جانبی، پوشاک و حوله میشود. کالاهای صادراتی ازبکستان به ترکیه نیز عمدتا شامل الیاف پنبه، نخ و پارچه، ضایعات ابریشم، اکسید آلومینیوم و هیدروکسید آلومینیوم است.
کرهجنوبی
کرهجنوبی از نظر تجارت با ازبکستان جایگاه پنجم را به خود اختصاص داده است و تقریبا ۸ درصد از کل تجارت ازبکستان در سال ۲۰۲۲ را به خود اختصاص داده است. عمده اقلام وارداتی از کرهجنوبی شامل محصولات دارویی، مواد شیمیایی آلی، قطعات خودرو، پلاستیک، لاستیک، لوازم خانگی و ماشینآلات است. صادرات اصلی ازبکستان به کرهجنوبی شامل الیاف پنبه، نخ و پارچه است.
بر مبنای این آمارها میتوان گفت که ایران هنوز اساسا در تجارت خارجی ازبکستان، از جایگاهی برخوردار نیست، هر چند که عکس این موضوع نیز صادق است. در واقع ازبکستان هیچگاه شریک تجاری مهمی برای ایران به شمار نمیرفته است، بنابراین ایران نیازمند نقشه راهی برای حضور در بازار این کشور است و در تدوین آن نیازمند توجه به رقبای قدرتمندی همچون روسیه و چین است. افزون بر این چنانکه گفته شد، ازبکستان عمده مبادلات تجاری خود را با همسایگان خود انجام میدهد و نیاز چندانی به کریدورهای ترانزیتی که از ایران عبور میکنند، احساس نمیکند. احتمالا تا آیندهای میانمدت بخش اندکی از تجارت ازبکستان از مسیر ایران نقل و انتقال خواهد یافت، بنابراین نمیتوان موضوع پیوند زدن ازبکستان به دریاها را به عنوان اهرم مهمی در روابط اقتصادی با این کشور تلقی کرد.
از آنجا که ایران در ابتدای راه توسعه روابط اقتصادی با ازبکستان است توجه به مولفههای کلیدی سیاست تجاری این کشور میتواند در توسعه روابط با آن موثر واقع شود. ازبکستان از زمان استقلال خود پس از انحلال اتحاد جماهیر شوروی در سال ۱۹۹۱ سیاست تجاری فعالی را با هدف تقویت توسعه اقتصادی، افزایش رقابتپذیری و تنوع بخشیدن به بازارهای صادراتی دنبال کرده است. در سالهای اخیر دولت این کشور اقدامات متعددی را برای ارتقای محیط تجاری خود و جذب سرمایهگذاری بیشتر انجام داده است. برخی از مهمترین اقدامات عبارتند از:
آزادسازی مقررات تجاری
دولت اقداماتی را برای آزادسازی مقررات تجاری، کاهش موانع بوروکراتیک، سادهسازی رویههای گمرکی و بهبود فضای کسبوکار انجام داده است، این تلاشها به سادهسازی عملیات واردات، صادرات و کاهش موانع ورود شرکتهای علاقهمند به ورود به بازار کمک کرده است.
همگرایی منطقهای
ازبکستان نقش مهمی در چندین طرح همگرایی منطقهای از جمله سازمان همکاری شانگهای (SCO) ، کشورهای مشترکالمنافع (CIS) و سازمان پیمان امنیت جمعی (CSTO) ایفا میکند. این سازمانها، همکاری بیشتر بین کشورهای شرکتکننده را ترویج، تجارت و سرمایهگذاری را تسهیل و روابط سیاسی و امنیتی را تقویت میکنند.
مشارکت در موافقتنامههای بینالمللی
ازبکستان به عنوان بخشی از تلاش خود برای ادغام کاملتر در سیستم تجارت جهانی به چندین توافقنامه چندجانبه پیوسته است، عضویت در این سازمانها این امکان را به ازبکستان داده است تا به بازارهای جدید دست یابد و در هماهنگی مقرراتی مشارکت داشته باشد. ازبکستان موافقتنامههای تجاری ذیل را نیز امضا کرده است:
منطقه آزاد تجاری کشورهای مشترکالمنافع
ازبکستان به همراه ۹ جمهوری دیگر شوروی سابق به این توافقنامه پیوسته است؛ این توافقنامه در اکتبر ۲۰۱۱ اجرایی شد و هدف آن حذف موانع تعرفهای و غیرتعرفهای بین اعضا از طریق کاهش تدریجی در طول زمان است.
بازار مشترک کشورهای مستقل مشترکالمنافع
این گروه که به اتحادیه گمرکی بلاروس، قزاقستان و روسیه نیز معروف است، به دنبال ایجاد فضای اقتصادی واحدی است که در آن کالاها بتوانند آزادانه و بدون هیچ محدودیتی مبادله شوند. اگرچه ازبکستان هنوز بهطور رسمی عضو آن نشده است، اما در صورت برآورده شدن شرایط خاص، تمایل خود را برای پیوستن به آن نشان داده است.
توافقنامه چین و منطقه آزاد تجاری آسیای مرکزی
پکن و پنج کشور آسیای مرکزی ازبکستان، قرقیزستان، تاجیکستان، قزاقستان و ترکمنستان در سپتامبر ۲۰۱۳ توافق کردند که منطقه آزاد تجاری را ایجاد کنند؛ هدف آنها افزایش حجم تجارت و تحریک رشد از طریق تعرفههای ترجیحی و بهبود گذرگاههای مرزی بوده است.
موافقتنامه تجارت آزاد ازبکستان و کرهجنوبی
این موافقتنامه که در ماه می ۲۰۱۷ به امضا رسید، بسیاری از کالاها از جمله قطعات خودرو، لوازم الکتریکی و داروسازی را پوشش میدهد و شرایط مطلوبی برای هر دو طرف فراهم میکند تا مشارکت خود در بخش اقتصادی یکدیگر را گسترش دهند.
انجام مذاکرات در جهت ایجاد FTA میان ازبکستان و اوراسیا
مذاکرات برای بررسی امکان ارتقای عضویت ازبکستان به عضویت کامل اتحادیه اقتصادی اوراسیا شامل ارمنستان، بلاروس، قزاقستان و روسیه از مارس ۲۰۱۸ آغاز شد. در صورت موفقیتآمیز بودن آن، میتواند بهطور بالقوه منجر به کاهش بیشتر موانع تجاری در چارچوب منطقهای بزرگتر شود. ازبکستان هنوز عضو سازمان تجارت جهانی نیست، باوجود آنکه سالهاست روند الحاق این کشور به سازمان تجارت جهانی آغاز شده اما پیشرفت زیادی نداشته است.
توسعه مناطق آزاد صنعتی
ازبکستان به منظور تشویق توسعه بخش خصوصی، ایجاد شغل و افزایش سرمایهگذاری مستقیم خارجی چندین منطقه آزاد صنعتی را در سراسر کشور افتتاح کرده است که به شرکتهایی که در این مناطق فعالیت میکنند، مشوقهایی از جمله معافیتهای مالیاتی رویههای اداری سادهشده و… ارائه میدهد.
ارتقای صادرات
دولت با هدف حمایت از تولیدکنندگان داخلی، تشویق به نوآوری و بهبود زیرساختها، بر ترویج صادرات مواد خام متمرکز شده است. با توجه به مباحث مطرحشده و ترسیم چارچوب تجاری ازبکستان برای ایران ضروری است که به منظور توسعه روابط تجاری با این کشور به اولویتهای سیاست تجاری آن توجه کند.
تحولات جهانی؛ آغاز فصل جدید؟
آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا در اولین سفر خود به عنوان وزیر امور خارجه از ۱۸ تا ۱۹ ژوئن ۲۰۱۳ به چین سفر کرد. این سفر با هدف بهبود ارتباطات و مدیریت اختلافات اقتصادی بین ایالاتمتحده و چین انجام شد. دوطرف در مورد طیف وسیعی از موضوعات از جمله تجارت، فناوری، حقوق بشر و تایوان گفتوگو کردند. بلینکن نگرانیهایی را در مورد سیاستهای اقتصادی چین مانند استفاده از یارانهها و انتقال اجباری فناوری، مطرح کرد. وی همچنین از چین خواست به حقوق بشر احترام بگذارد و از اقدامات تحریکآمیز در تنگه تایوان خودداری کند. طرف چینی منتقد سیاستهای اقتصادی ایالاتمتحده بود و ایالاتمتحده را به تلاش برای مهار ظهور چین متهم کرد. با این حال هر دو طرف بر لزوم حفظ ارتباطات و اجتناب از درگیری توافق کردند. این دیدار نشانهای از تمایل دولت بایدن برای بهبود روابط با چین تلقی شد. به هر حال بعید به نظر میرسد که اختلافات اقتصادی اساسی بین دو کشور حل شود. در این سفر برخی مناقشات اقتصادی کلیدی مورد بحث قرار گرفت:
تجارت
ایالاتمتحده و چین از سال ۲۰۱۸ درگیر جنگ تجاری بودهاند، دولت ترامپ بر میلیاردها دلار کالاهای چینی تعرفه وضع کرد و چین نیز با اعمال تعرفه بر کالاهای آمریکایی مقابلهبهمثل کرد. دولت بایدن رویکرد آشتیجویانهتری را برای تجارت با چین در پیش گرفته است، اما هنوز نتوانسته به یک توافق جامع برای پایان دادن به جنگ تجاری دست یابد.
فناوری
ایالاتمتحده و چین در حوزه فناوری نیز با هم رقابت میکنند؛ ایالاتمتحده نگران استفاده چین از یارانهها برای حمایت از شرکتهای فناوری خود و همچنین نگران سرقت مالکیت فکری از سوی چین است. از سوی دیگر، چین نگران تلاشهای ایالاتمتحده برای جلوگیری از دسترسی شرکتهای چینی به بازارهای آمریکاست.
حقوق بشر
ایالاتمتحده همچنین در مورد سابقه حقوق بشر چین ابراز نگرانی کرده است. ایالاتمتحده به ویژه در مورد رفتار چین با مسلمانان اویغور در استان سین کیانگ نگران است. از سوی دیگر، چین انتقاد ایالاتمتحده از سوابق حقوق بشری خود را رد میکند. در همین راستا ایالاتمتحده اخیرا پنبه تولیدی در سین کیانگ را به دلیل استفاده از نیروی کار اجباری در تولید آنها تحریم کرد.
دیدار بلینکن اولین گام در تلاش برای بهبود روابط بین ایالاتمتحده و چین بود. با این حال، بعید به نظر میرسد که اختلافات اقتصادی اساسی بین دو کشور حل شود. باید دید که آیا دولت بایدن میتواند به هدف خود که روابط ثبات و سازنده با چین است، دست یابد یا خیر.
احیای روابط اقتصادی روسیه با متحد جنگ سردی
نخستوزیر روسیه اخیرا اعلام کرد، گردش تجاری بین روسیه و کوبا در چهار ماهه نخست سال ۲۰۲۳، در مقایسه با مدت مشابه در ۲۰۲۲ بالغ بر ۹ برابر افزایش یافته است. وی همکاری فیمابین دو کشور را براساس سنتهای قوی دوستی، همبستگی، احترام متقابل و اعتماد دانست که هر دو کشور در کنار هم در برابر فشار تحریمهای بیسابقه کشورهای غیردوست مقاومت میکنند. در واقع، کوبا بیش از ۶ دهه است که از تحریم تجاری تحمیلشده توسط ایالاتمتحده رنج میبرد، در حالی که روسیه از سال ۲۰۱۴ هدف تحریمهای غرب قرار گرفته است.
مسکو و هاوانا از زمان اتحاد جماهیر شوروی شرکای اقتصادی نزدیکی با یکدیگر بودهاند. دو کشور در سال گذشته، شاهد سهبرابر شدن تجارت دوجانبه بودهاند و گردش مالی تجاری فیمابین، حدودا ۶۰ میلیارد روبل معادل ۷۳۰ میلیون دلار بود و انتظار میرود که در سال جاری پویایی مثبت همچنان تداوم یابد.
اخیرا تعدادی قرارداد میان دوطرف از جمله در پروژههای مشترک در بخشهای مالی، صنعت، انرژی حملونقل فرهنگی و بشردوستانه به امضا رسیده است. علاوهبر این، نخستوزیر روسیه خواهان توسعه همکاریها به ویژه در حوزه گردشگری شد، زیرا نهایتا منجر به تقویت روابط تجاری و فرهنگی خواهد شد. شایان توجه است که کوبا به عنوان یک کشور تحریمشده از تحریمهای غرب علیه روسیه حمایت نکرده است، اما بانکهای کوبا پس از توقف ارائه خدمات به مشتریان روسی، شروع به پذیرش کارتهای MIR به عنوان جایگزینی برای ویزا و مسترکارت کردند. علاوهبر این، کوبا در حال حاضر در حال نهایی کردن مراحل مورد نیاز برای مبادله تجاری با مسکو براساس روبل است.
محدودیت فعالیت شرکت هوآوی در اتحادیه اروپا
اتحادیه اروپا در حال بررسی طرح ممنوعیت اجباری برای کشورهای عضو است تا آنها را وادار کند از تجهیزات گروه مخابراتی چینی هوآوی در شبکههای ۵G خود استفاده نکنند. در همین راستا، کمیسیون اروپا قرار است به زودی در مورد پیشرفت در اجرای توصیههای امنیتی در سراسر اتحادیه اروپا گزارش ارائه کند. براساس گزارش کمیسر بازار داخلی اتحادیه اروپا که اخیرا منتشر شده است، تنها یکسوم کشورهای عضو اتحادیه اروپا، دسترسی شرکت هواوی به بخشهای مهم ارتباطات ۵G این اتحادیه را محدود کردهاند؛ امری که نگرانیهای جدیای در بین مقامات اتحادیه اروپا ایجاد کرده است و آن را تهدیدی امنیتی تلقی میکنند.
شایان توجه است که در سال ۲۰۲۰ و در پی بروز نگرانیهای فزاینده اتحادیه اروپا در مورد وابستگی تکنولوژیکی این اتحادیه به چین با طرح حذف فروشندگان پرخطر از سرمایهگذاری در بخشهای مختلف فناوری اعم از الزامات صدور گواهینامه تا تنوع بخشیدن به تامینکنندگان موافقت شد. پیشتر کشورهای دانمارک، سوئد، استونی، لتونی و لیتوانی شرکت هوآوی را از حضور در زیرساختهای ۵G خود منع کردهاند و پرتغال در حال آماده شدن برای اعمال ممنوعیت بر مشارکت هوآوی در نصب و عملیاتی کردن برخی از تجهیزات ۵G خود است، آلمان نیز در اوایل سال جاری اعلام کرد در حال بررسی ممنوعیت استفاده از قطعات چینی در زیرساخت ۵G خود است.
در خارج از اتحادیه اروپا، بریتانیا نیز غول فناوری چینی را از مشارکت در شبکه تلفن همراه نسل پنجم خود منع کرده، این در حالی است که شرکت هوآوی وجود هرگونه خطری را رد کرده و با سیاسی کردن امنیت سایبری مخالفت کرده است. این شرکت همچنین ارزیابی خطرات امنیت سایبری بدون رعایت استانداردهای فناوری یا حذف تامینکنندگان خاص از سیستم بدون ارزیابی فنی مناسب را نقض اصول انصاف و عدالت و همچنین بر خلاف قوانین و مقررات اتحادیه اروپا و اعضای آن دانسته و مدعی شده که تاکنون هیچ دادگاهی هوآوی را در سرقت مالکیت معنوی مقصر ندانسته یا هوآوی را ملزم به پرداخت خسارت به دلیل نقض مالکیت معنوی دیگران نکرده است. هوآوی نماد اقتصاد شکوفا و جهانی چین محسوب میشود. حذف فزاینده هوآوی از بازارهای غربی نشانه مهمی از تشدید تنشها میان چین و غرب است.
همسویی بانکهای قزاقستان با تحریمها علیه روسیه
اخیرا برخی از رسانههای روسی مدعی شدند که تعدادی از بانکهای قزاقستان پرداختهای روبلی واردکنندگان روسی را نمیپذیرند تا از خطر تحریمهای ثانویه غرب در امان بمانند. در همین راستا، وزیر دارایی قزاقستان ارائه دستوری مبنی بر انجام این اقدام به بانکهای داخلی را رد کرد، هر چند که وی منکر مسدود شدن معاملات روبلی توسط بانکها نشد. وی گفت که این تصمیمات توسط وامدهندگان بدون هیچ دستورالعملی از سوی دولت گرفته شده است.
برخی از تجار روسی مدعی شدند که از ابتدای سال جاری میلادی پرداختهای روبلی آنها توسط بانکهای قزاقستان از جمله بانکهای هالک، فورت بانک، بانک RBK و Bereke رد شده است. شایان ذکر است در بیشتر موارد این بانکها، سیاست داخلی را به عنوان علل عدم رسیدگی به این تراکنشها ذکر کردهاند. براساس آخرین بسته تحریمهای غرب هر نهادی که تصور شود به روسیه در قرار از محدودیتهای اعمال شده قبلی کمک میکند خود با تحریمها مواجه خواهد شد، این مساله شامل تسهیل معاملات برای دستیابی به کالاهای تحریمشده نیز میشود.
تحولات منطقهای؛ امارات کانون جذب میلیونرها
بر مبنای آمارهایی که اخیرا منتشر شده، امارات متحده عربی بالاترین میزان جذب میلیونرها در جهان در سال ۲۰۲۲ را به خود اختصاص داد. در همین راستا تعداد ساکنان با دارایی خالص یک میلیون دلار یا بیشتر امارات در سال گذشته ۵۲۰۰ نفر افزایش یافت. در مقابل چندین کشور بزرگ شاهد کاهش تعداد میلیونرهای خود بودند؛ چین بیشترین کاهش را در تعداد کل میلیونرهای خود داشته و پس از آن هند، بریتانیا و روسیه قرار دارند.
براساس گزارش موسسه مشاوره مهاجرت سرمایهگذاری Henley & Partners مستقر در لندن که این مطالعه را منتشر کرده است، آمار مهاجرت افراد ثروتمند، نمادی از چشمانداز اقتصادی و روندهای آینده یک کشور بهشمار میرود.
کشور تعداد میلیونرهای بیش از یک میلیون دلار سرمایه
امارات ۱۰۹۹۰۰
اسرائیل ۸۰۸۰۰
عربستان سعودی ۵۱۶۰۰
ترکیه ۴۴۵۰۰
قطر ۲۶۱۰۰
مصر ۱۶۱۰۰
مراکش ۵۸۰۰
الجزایر ۲۸۰۰
در واقع علت نرخ بالای میلیونرهای ورودی به امارات متحده عربی را میتوان سیاستهای این کشور پس از همهگیری کووید- ۱۹ نسبت داد. در این گزارش آمده است امارات یک پناهگاه امن با اقتصاد بسیار متنوع به شمار آمده و یکی از رقابتیترین نرخهای مالیاتی در سطح جهانی را دارد که در میان سایر ویژگیهای فریبنده در زمانهای دشوار به چشم میآید. در همین راستا، وجود وضعیت امن این کشور در بحبوحه تهاجم روسیه به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲ نیز احتمالا یکی از عوامل موثر بوده است. پیشبینی میشود در سال ۲۰۲۳ امارات متحده عربی با ورود ۵۰۰/۴ مهاجر میلیونر جدید، رتبه نخست خود را از دست بدهد و پس از استرالیا (ارزش خالص تخمینی ۲۰۰/۵) در رده دوم قرار گیرد. استرالیا کشوری است که تاکنون تعداد زیادی از میلیونرهای آسیایی و آفریقایی به آن هجوم آوردهاند و اخیرا میلیونرهای بریتانیایی نیز به آنها اضافه شدهاند.
انتظار میرود عمده میلیونرهایی که در سال ۲۰۱۳ وارد امارات متحده عربی میشوند از کشور هند باشند، اما تعداد زیادی از آنها از بریتانیا، روسیه، لبنان، پاکستان، ترکیه، مصر، آفریقای جنوبی، نیجریه، هنگکنگ و چین نیز میآیند. نکته حائزاهمیت آن است که میزان آمار مهاجرت افراد ثروتمند به یک کشور نشاندهنده رفاه اقتصادی کشور مقصد است. در واقع خانوادههای مرفه بسیار متحرک هستند و روند جابهجایی فراملی آنها میتواند یک سیگنال هشدار اولیه از نظر چشمانداز اقتصادی یک کشور و روندهای آینده کشور ارائه دهد. خروج فزاینده میلیونرها اغلب به کاهش اعتماد به یک کشور اشاره دارد.
انتظار میرود چین در سال ۲۰۲۳ با بالاترین میزان خروجی خالص میلیونرها مواجه شده و این رقم از ۱۰۸۰۰ در سال ۲۰۲۲ به ۵۰۰/۱۳ در سال جاری افزایش یابد. انتظار میرود خروجی خالص میلیونرهای بریتانیا در سال ۲۰۲۳ دو برابر شود و از ۱۶۰۰ نفر در سال ۲۰۲۲ به ۲۰۰/۳ نفر در سال ۲۰۲۳ برسد. پس از استرالیا، خانوادههای ثروتمند برای نقل مکان کشورهای امارات سنگاپور ایالاتمتحده و سوییس را انتخاب میکنند.
با وجود این و برخلاف مهاجرت میلیونرها، پنج کشور ایالاتمتحده، ژاپن، چین، آلمان و سپس بریتانیا به ترتیب به عنوان ثروتمندترین کشورها از نظر کل جمعیت HNWI در سال ۲۰۲۲ جایگاه نخست تا پنجم را کسب کردند. در همین راستا ایالاتمتحده با ۰۰۰/۲۷۰/۵ میلیونر در سال ۲۰۲۲ پیشتاز بود، در حالی که ژاپن یا ۰۰۰/۹۵۲ میلیونر و چین (۰۰۰/۷۸۰)، آلمان (۷۰۰/۷۶۷) و بریتانیا (۷۰۰/۶۵۱) در رتبههای بعدی قرار گرفتند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد