15 - 09 - 2022
امید صندوقها به وعدههای دولت
به تازگی اصلاحات اساسنامه صندوقهای دارایکم و پالایشی یکم به تصویب هیات دولت رسیده است؛ موضوعی که در ۲۹ مرداد هم رییس سازمان بورس وعده آن را داده بود. مجید عشقی گفته بود: امیدواریم در یکی دو هفته آینده اساسنامه این دو صندوق در هیات دولت اصلاح و تصویب شود. وقتی صندوقها از حالت فعلی خارج شوند میتوانند خود صندوقها به ارزش ذاتی(NAV) نزدیک شوند. کارشناسان بازار سرمایه معتقدند شاید در کوتاهمدت به سبب شرایط بازار برای دو صندوق دارایکم و پالایش یکم اتفاقی رخ ندهد، اما در بلندمدت اگر مصوبات درست و اصولی اجرایی شوند، برای بازار مفید خواهد بود. در خصوص اساسنامه پالایش یکم و دارایکم که به تصویب هیات دولت رسید سه موضوع در نظر گرفته شده که یکی تبدیل این صندوقها به صندوقهای سرمایهگذاری بخشی است و مورد بعد تبدیل مدیریت صندوق از غیرفعال به فعال است. محور سوم هم اضافه شدن رکن بازارگردان به این صندوقها بوده است. این کارشناس بازار سرمایه معتقد است اجرای درست و بدون دخالت لازمه موفقیت بندهای اساسنامه تصویب شده است. به گفته کارشناسان بازار سرمایه اگرچه تصویب این اساسنامه گام مهم و بزرگی در جهت تغییر روند این دو صندوق است اما موردی که باید به آن اکنون توجه ویژهای شود چگونگی اجرای آن است که تعیینکننده خواهد بود.
حرفهای شدن صندوقها
بهراد موسوی کارشناس بازار سرمایه در خصوص تبدیل این صندوق به صندوقهای بخشی عنوان کرد: باید گفت یک سری پارامترها برای این دو صندوق لحاظ میشود که پارامترهای مناسبی است؛ به عنوان مثال یک حد نصاب را برای این صندوقها در نظر میگیرند که در یک صنعت خاص حداقل ۷۰ درصد و یک سهم خاص حداکثر ۳۰ درصد امکان سرمایهگذاری برای صندوق وجود خواهد داشت که این صندوقها را به صندوقهای حرفهای نزدیک میکند.
افزایش ارزش داراییها
موسوی اظهار کرد: مورد دوم که تبدیل شدن به صندوق فعال است بسیار حائز اهمیت است؛ این بند از مصوبه به نوعی در راستای حرفهای شدن این صندوق گام برمیدارد و باعث میشود مدیر صندوق بدون نیاز به ارائه نقشه راه تشکیل و بازبینی پرتفوی به سازمان بورس بر حسب صرفه و صلاح صندوق، ترکیب داراییها را تغییر دهد. این کارشناس بازار سرمایه بیان کرد: این دو مورد در شرایط بهبود بازار میتوانند سبب افزایش ارزش داراییهای این صندوقها شوند. موسوی تاکید کرد: البته اجرای درست و بدون دخالت لازمه موفقیت این دو بند است.
جلوگیری از بروز هیجانات
این کارشناس بازار سرمایه در مورد بند سوم مصوبه یعنی اضافه شدن رکن بازار عنوان کرد: عدم وجود بازارگردانی درست در مقاطع حساس بازار سرمایه باعث میشد معاملات هیجانی و ضرر اصلی متوجه سهامداران خرد باشد. در صورتی که در شرایط حساس تصمیمات درست باید توسط بازارگردان اتخاذ میشد که چنین چیزی برای این دو صندوق وجود نداشت. موسوی در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان تاکید کرد: اما حالا که بازارگردان برای این دو صندوق در نظر گرفته شده، این نکته حائز اهمیت است که بازارگردانی به چه شکل باشد.
بازارگردانی اصولی، راهحل بهبود قیمت صندوقها
رباب وفایی دیگر تحلیلگر بازار سرمایه هم گفت: در حال حاضر فاصله بین قیمت بازار و ارزش خالص فعلی یا ارزش ذاتی (NAV) صندوقهای دولتی یعنی دارا و پالایش یکی از معضلهای بازار است در برهههای مختلف که سهام مرتبط این صندوقها رشد داشتند اما این فاصله به صورت محسوسی حس میشد و به دلیل کارمزد معاملاتی ناچیز صندوقهای ETF واحدهای دارایکم و پالایش یکم به گزینه نوسانگیری محدود تبدیل شده بودند. وی افزود: در نهایت اصلاحات اساسنامه صندوقهای دارایکم و پالایشی یکم به تصویب هیات دولت رسید که یکی از بخشهای مهم آن موضوع بازارگردانی بود. اضافه شدن رکن بازارگردان برای این صندوقها در راستای نقدشوندگی صندوق و کاهش فاصله بین NAV و قیمت بازار است که باید دید چگونه اجرا میشود.
ریسک سهام شناور بالا
وفایی گفت: اما مشکل مهم دیگر این دو صندوق سهام شناور بسیار بالا و تعداد بسیار بالای دارندگان واحدهای این دو صندوق است. . لذا باید بخشی از واحدهای این دو صندوق از بازار جمع شود تا روند بهتری بگیرند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد