22 - 01 - 2024
انتقادهای رایج سرمایهگذاران سنتی علیه بیتکوین
جهان رمزارزها پر است از اطلاعات تقریبا اشتباه، کاملا اشتباه و عامدانه اشتباه. این به خصوص درباره بیتکوین صدق میکند که پادشاه رمزارزهاست. نکته جالب اینجاست که بخش بزرگی از این اطلاعات اشتباه یا متناقض را همان رسانههای جریان غالب پخش میکنند و خواننده عادی نمیداند برای پیدا کردن اصل ماجرا به کجا رجوع کند. جهان کریپتو به هر حال جهان بیدروپیکری است که در هر گوشه آن کلاهبرداری کمین کرده و این کار سرمایهگذار سنتی را سخت میکند. چه کار باید کرد؟ آیا باید با حداکثر سرعت از جهان کریپتو دور شوید تا کلاهتان برداشته نشود؟ نه، به خصوص در این روزها که کمکم وارد چرخه جدید بازار کریپتو میشویم و احتمال سرمایهگذاری پرسود بالاتر میرود، نیاز داریم بدانیم کدام عقاید درباره بیتکوین درست است و کدام غلط.
ماهنامه «آیندهنگر» با انتشار این گزارش میگوید که با خواندن این گزارش میتوان با بزرگترین اشتباهات رایج درباره بیتکوین آشنا شد و دانست که کدام انتقادها از این رمزارز درست است و کدام غلط.
منبع بخش عمده این مطلب، گزارشی است با عنوان Revisiting Persistent Bitcoin Criticisms که در نوامبر ۲۰۲۳ توسط شرکت فیدلیتی منتشر شده است. فیدلیتی یکی از بزرگترین شرکتهای مدیریت سرمایه در سراسر دنیاست که میزان سرمایههای تحت مدیریت آنها حدود ۳/۴ تریلیون دلار برآورد میشود، پس خواندن نظرات آنها درباره بیتکوین باید جالب باشد.
گزارش فیدلیتی با توضیحی درباره علت انتشار این گزارش شروع میشود. ماجرا این بوده که تیم فیدلیتی از نوامبر ۲۰۲۰ تا امروز با افراد فوقثروتمند و همچنین سرمایهگذاران شرکتی درباره بیتکوین صحبت کرده و طی این سالها فیدلیتی متوجه شد هرگاه اسم بیتکوین را جلوی این سرمایهگذاران آورده، آنها انتقادات مشابهی را مطرح کردهاند و نسبت به خرید این رمزارز بیمیلی نشان دادهاند. فیدلیتی این انتقادات را به دو بخش تقسیم کرده است؛ پنج انتقاد را «برداشت اشتباه» توصیف کرده و چهار تا را بالقوه موجه دانسته است.
پنج انتقاد اشتباه از بیتکوین از دید فیدلیتی اینهاست:
۱- بیتکوین بیش از اندازه پرنوسان است که بتوان به آن به عنوان ابزار ذخیرهکننده ارزش (مثل طلا) نگاه کرد.
۲- بیتکوین به عنوان ابزار پرداخت شکست خورده است.
۳- استخراج بیتکوین برای محیطزیست ضرر دارد.
۴- بالاخره یک رقیب جایگزین بیتکوین میشود.
۵- بیتکوین هیچ پشتوانهای ندارد.
اگر این انتقادات آشنا به نظر میرسد به این خاطر است که بارها آنها را در رسانههای جریان غالب- روزنامهها و تلویزیونها- میبینید و احتمالش بالاست که سرمایهگذاران سنتی هم اطلاعات خود درباره بیتکوین را از همین رسانهها دریافت میکنند. چهار انتقاد باقیمانده که از دید فیدلیتی بالقوه موجهاند، کدامها هستند؟
۶- اشکال نرمافزاری در بیتکوین میتواند آن را ناگهان بیارزش کند.
۷- سختگیری دولتها روند پذیرش بیتکوین را کُند میکند.
۸- علاقه مردم به بیتکوین میتواند از بین برود.
۹- در مسیر تحول کریپتو میتواند مشکلی پیش بیاید که هیچکس انتظارش را ندارد.
از دید فیدلیتی احتمال رخ دادن هر کدام از این چهار احتمال «بسیار کم» است، اما آنقدر احتمالش وجود دارد که این انتقادات را بتوان تا حدی توجیهپذیر دانست. مهمتر اینکه اگر به این انتقادات پاسخی منطقی داده نشود سرمایهگذاران بزرگ شرکتی برای ورود به بازار کریپتو احساس راحتی نخواهند کرد.
حالا نوبت درک این ۹ انتقاد و پاسخ دادن به آنهاست.
۱- نوسان زیاد بیتکوین جلوی تبدیل شدن آن به طلای دیجیتال را میگیرد
مهمترین ویژگی طلا چیست؟ طلا قرنهاست که یکی از مهمترین ابزارهای ذخیرهکننده ارزش (store of value) است. این یعنی چه؟ ذخیرهکننده ارزش هر جنس یا داراییای است که طی زمان قدرت خرید خود را حفظ میکند، میتوان آن را نگاه داشت و میشود آن را بعدا با پول نقد معاوضه کرد. منتقدان بیتکوین میگویند قیمتش آنچنان نوسان دارد که نمیتوان به آن به عنوان ذخیرهکننده ارزش نگاه کرد.
نویسندگان گزارش توضیح میدهند که بیتکوین پرنوسان است، چراکه بدون دخالت معامله میشود. نکته اینجاست که بازارهای سنتی مالی- از طلا گرفته تا بورس و فارکس- به هر حال تحت نظارت دولتها قرار دارند و آنها جلوی نوسانات شدید را میگیرند تا هم خودشان ضرر نکنند و هم مردم (سرمایهگذاران کوچک) هراسان نشوند.
به علاوه اگر به صورت بلندمدت نگاه کنیم طی سالهای اخیر با افزایش پذیرش بیتکوین در دنیا، نوسانات قیمتی آن کاهش یافته است. سایت کوینتلگراف پیشبینی کرده اگر روند پذیرش بیتکوین به همین شکل ادامه پیدا کند طی ۱۰ تا ۲۰ سال آینده میزان نوسان قیمت آن به اندازه دلار آمریکا کاهش خواهد یافت. در حال حاضر بیتکوین پرنوسانتر از اکثر داراییهای موجود است، اما میزان این نوسانها طی دهه اخیر کاهش جدی داشته است.
نویسندگان گزارش میگویند وقتی مردم بیشتری متوجه شباهت بیتکوین و طلا شوند و به آن روی بیاورند نوسانات بیتکوین کاهش خواهد یافت. مساله اینجاست که مردم همچنان نمیدانند بیتکوین دقیقا چیست و چطور باید ارزشش را تخمین زد. بیتکوین از یک طرف یک سرمایه کمیاب دیجیتال است و از طرف دیگر به لحاظ تکنیکی امنترین شبکه پرداخت روی زمین است. اگر بخواهیم به صورت فلسفی به قضیه نگاه کنیم بیتکوین آمده تا پول را از کنترل بانکهای مرکزی و دولتها خارج کند و به مردم بسپارد. واقعا کسی نمیداند چنین سرمایهای با چنین قابلیتهایی چقدر میارزد. ضمنا فقط درصد کوچکی از بیتکوینهای دنیا قابل معامله هستند که این باعث نوسان بیشتر قیمتش شده است.
درست است که بیتکوین از دیگر داراییها پرنوسانتر است، اما نمیتوانیم نوسانات بقیه را ندید بگیریم. از دلار گرفته تا یورو و طلا، طی ماههای اخیر شاهد نوسانات فراوان آنها بودهایم. احتمالا باور نمیکنید که ین ژاپن طی دو سال اخیر ۳۰ درصد از ارزش خود را در برابر دلار آمریکا از دست داده است.
۲- بیتکوین ابزار پرداخت مناسبی نیست
در شبکه بیتکوین در حال حاضر ۷ تراکنش در ثانیه انجام میشود. این را مقایسه کنید با ۴۰ هزار تراکنش در ثانیه در سیستم بانکی .VISA منتقدان میگویند این نشانه شکست بیتکوین به عنوان ابزار پرداخت است. مساله اینجاست که بیتکوین عامدانه جلوی سرعت را گرفته تا امنیت و همچنین غیرمتمرکز بودنش حفظ شود (هر تراکنش بیتکوین باید توسط ۵۱ درصد کامپیوترهای شبکه تایید شده تا انتقال انجام شود).
به علاوه مقایسه با شبکه بیتکوین با ویزا یک اشکال دیگر هم دارد؛ وقتی شما از طریق شبکه بیتکوین پولی را برای کسی میفرستید پول همان لحظه وارد حساب او میشود، اما هزاران تراکنش در شبکه ویزا ساعتها و حتی روزها بعد در حساب طرف مقابل مینشیند.
در سال ۲۰۲۲ در شبکه بیتکوین ۱/۳ تریلیون دلار پول جابهجا شد که ۴۰ درصد پول جابهجا شده از طریق سیستم پرداخت Mastercard بود. اینکه سیستم مستقلی مثل بیتکوین توانسته چنین رقابتی با غولی مثل مسترکارت بکند، نشانه چیست؟ این یعنی از بیتکوین میتوان در حواله پولهای بزرگ استفاده کرد.
به نظر میرسد نویسندگان گزارش فیدلیتی همین را پیشنهاد میدهند؛ اینکه شبکه بیتکوین برای انجام تراکنشهای کوچک مناسب نیست و ساخته شده تا از آن برای تراکنشهای بزرگ استفاده کرد. نویسندگان گزارش یک مساله را نادیده گرفتهاند و آن توسعه یک لایه دوم روی شبکه بیتکوین است که برای انجام تراکنشهای بیشتر و سریعتر برنامهریزی شده است. این لایه که هنوز در مراحل اولیهاش قرار دارد باعث استفاده بیشتر از بیتکوین به عنوان ابزار پرداخت شده است.
مشکل دیگری که بر سر راه استفاده از بیتکوین به عنوان ابزار پرداخت وجود دارد مساله مالیات است. بیتکوین در آمریکا و تعداد زیادی از کشورها دارایی به حساب میآید و دارندگان آن باید مالیات بدهند. در کل فراموش نکنید که اگر ما بیتکوین را «ذخیرهکننده ارزش» میدانیم باید آن را ذخیره کنیم، نه اینکه با آن چیزی بخریم. برخورد ما با بیتکوین باید شبیه طلا باشد، اما طلایی که ذخیره و انتقالش به شدت آسانتر است.
۳- بیتکوین برای محیطزیست بد است
این انتقاد طبیعتا به مساله استخراج بیتکوین برمیگردد. منتقدان میگویند استخراج بیتکوین به کامپیوترهای قوی و در نتیجه الکتریسیته فراوان نیاز دارد و این باعث هدررفت منابع میشود.
نویسندگان گزارش میگویند در طول سالهای اخیر بیشتر انرژی مورد نیاز برای استخراج بیتکوین از منابع تجدیدپذیر به دست آمده و این روند در آینده تقویت خواهد شد. این گزارش مساله استفاده زیاد شبکه بیتکوین از انرژی را انکار نمیکند، اما این سوال را مطرح میکند که آیا انرژی مصرفشده در این شبکه ارزشش را دارد یا نه؟ پاسخ قاطعی به این سوال وجود ندارد و متخصصان مختلف پاسخهای متفاوتی به این سوال میدهند. اگر جزو کسانی هستید که به «آزادی مالی» اعتقاد دارید و امکان حواله آزاد پول به سراسر دنیا برایتان مهم است، پس این مصرف انرژی ارزشش را دارد، اما اگر اینها برایتان مهم نیست، به این سوال باید جواب بدهید که آیا هدررفت انرژی در سیستم کنونی بانکی دنیا ارزشش را دارد یا نه؟ فراموش نکنید که طبق برآوردهای جدید، میزان مصرف سیستم بانکی دنیا از انرژی ۵۶ برابر شبکه بیتکوین است (در این برآورد انرژی مصرفشده در بانکها، مراکز دیتا، عابربانکها، رفتوآمد شهروندان به بانکها و دیگر عوامل حساب شده است). یک تخمین دیگر نشان داده که میزان تولید گازهای گلخانهای توسط خشکشوییهای جهان بیشتر از استخراج بیتکوین است.
به علاوه اخیرا شاهد نوآوریهایی در حوزه استخراج بیتکوین بودهایم که کاملا به سود محیطزیست بوده است؛ احتمالا با «مشعلسوزی» آشنا هستید؛ به پدیده سوزاندن گازهای اضافه در مکانهای استخراج نفت و گاز «مشعلسوزی» میگویند و این طبیعتا باعث هدررفت انرژی و ارسال گازهای گلخانهای به سمت جو زمین میشود. اخیرا شرکتهایی توانستهاند با استفاده از این گازهای اضافه دست به استخراج بیتکوین بزنند و جلوی مشعلسوزی را بگیرند.
یک تفاوت بنیادین دیگر میان بیتکوین و سیستم مالی کنونی دنیا مساله تورم است. از آنجا که تعداد بیتکوینهای دنیا تا ابد ثابت است (۲۱ میلیون بیتکوین) بیتکوین خاصیت ضدتورمی دارد، برخلاف تمام واحدهای پولی دنیا که پیوسته ارزش خود را از دست میدهند و تورمی هستند. اصولا سیستمهای ضدتورمی، پسانداز را ترویج میکنند و سیستمهای تورمی، خرج کردن را (چون اگر پولتان را خرج نکنید از ارزشش کاسته میشود). همین خرج کردنهای بیاندازه و بیحاصل در سیستم سرمایهداری مصرفی کنونی است که باعث هدررفت منابع طبیعی و ضربه به محیطزیست میشود.
اگر جهان به استفاده از واحد پولی ضدتورمی- مثل بیتکوین- روی آورد روند کنونی مصرفگرایی دچار بحران جدی خواهد شد و این به سود محیطزیست خواهد بود. یک دلیل اینکه ثروتمندان و دولتها از تورم استقبال میکنند این است که همه آنها به شدت به بانکها بدهکار هستند و در جهان تورمی، هر روز که میگذرد از ارزش بدهی آنها کاسته میشود. تورم به نفع قدرتمندان است. شاید یکی از علتهای مخالفت دولتها و شرکتهای بزرگ با بیتکوین همین مساله باشد.
۴- بیتکوین جای خود را به یک رقیب میدهد
احتمالا میدانید بیتکوین یک نرمافزار است، یعنی گروهی از برنامهنویسها با زبان برنامهنویسی C++ کد آن را نوشتهاند. این کد چیزی مخفی نیست و میتوانید در اینترنت آن را پیدا کنید و اگر برنامهنویسی بلد باشید آن را به شیوه خودتان عوض کنید.
این یعنی چه؟ یعنی هر کس میتواند پروژه بیتکوین خود را به کمک این کد آغاز کند. نکته اینجاست که بیتکوین فقط یک برنامه نیست؛ بیتکوین حالا یک اکوسیستم متشکل از میلیونها نفر است که به این پروژه باور دارند و مسیری سخت و طولانی را طی کردهاند. نویسندگان گزارش فیدلیتی میگویند امکان ندارد که کسی یا گروهی بتواند با کد بیتکوین شبکهای بسازد که همان تاثیر شبکهای و همان اکوسیستم را داشته باشد. تاکنون دهها پروژه کریپتو که خود را بیتکوین بعدی نامیدهاند، آمدهاند و رفتهاند. علت اصلیاش هم این بوده که اکثرا نتوانستهاند آن ویژگیهایی که بیتکوین را ارزشمند کرده، داشته باشند.
به علاوه فراموش نکنید که بیتکوین بالای ۵۰ درصد ارزش بازار (market cap) کل کریپتو را در اختیار خود دارد و به جز اتریوم تا حالا هیچ رمزارزی توان رقابت با آن را نداشته است، اما حتی اتریوم هم توان رقابت با بیتکوین را در حوزه «ذخیرهکنندگی ارزش» ندارد.
۵- بیتکوین یک پول بدون پشتوانه است
در قدیم پشتوانه واحدهای پولی طلا بود و در دوران مدرن پشتوانه آنها اعتبار کشور صادرکننده آن پول. اما بیتکوین چه؟ هر بیتکوین نماینده چه چیز پرارزشی است؟ این انتقادی است که به خصوص در رسانههای نزدیک به والاستریت مطرح میشود.
اما بیتکوین پشتوانهای دارد؛ پشتوانه بیتکوین آن کد تغییرناپذیر کامپیوتری و حاضران در اکوسیستم بیتکوین هستند و این شامل کاربرانی که در شبکه بیتکوین تراکنش انجام میدهند، استخراجکنندگان بیتکوین که در اصل وظیفه انجام این تراکنشها را برعهده دارند، سرشبکهها که سابقه تمام حوالهها را نگهداری میکنند، برنامهنویسها که کد بیتکوین را آپدیت کرده و بالاخره آن مردم عادی که بیتکوین ذخیره میکنند، است. در اصل این اکوسیستم عظیم است که پشتوانه بیتکوین به حساب میآید. به همین خاطر هر برنامهنویس، استخراجکننده، حوالهکننده و پساندازکنندهای که به شبکه بیتکوین اضافه شود باعث تقویت این پشتوانه میشود.
دیگر تحلیلگران میگویند یک پشتوانه دیگر بیتکوین آن انرژیای است که با آن امنیت شبکه بیتکوین تامین میشود. انرژی فراوانی که شبکه بیتکوین مصرف میکند نشان میدهد که بیتکوین بیش از اکثریت داراییها پشتیبانی میشود.
نویسندگان گزارش یک واقعیت مهم را از قلم انداختهاند. دلار آمریکا امروز در ذات خود هیچ ارزشی ندارد و پشتوانهاش طلا نیست. دولت آمریکا میگوید دلار ارزشمند است و مردم معتقدند دلار ارزشمند است. به همین ترتیب، بیتکوین ارزشمند است، چون مردم اعتقاد دارند که بیتکوین ارزشمند است. در نهایت همین است که اهمیت دارد. در سالهای اولی که بیتکوین به وجود آمده بود عده کمی به ارزش آن باور داشتند و به همین خاطر بیتکوین ارزان بود. حالا تعداد افراد معتقد به شدت بالا رفته، همینطور ارزش بیتکوین چند صد برابر شده است.
روزی را تصور کنید که همه مردم جهان تصمیم بگیرند طلا بیارزش است. به نظرتان چه رخ خواهد داد؟ طلا به کمک نیروی درونیاش ارزش خود را حفظ خواهد کرد؟ نه! ارزش طلا به صفر نزدیک میشود. حالا متوجه شدهاید که چرا نهادهای مالی کشورها از اینکه اعتبارشان کاسته شود وحشت دارند و چرا آنقدر با سیستمهای پولی رقیب، مثل ارزهای خارجی و رمزارزها مشکل دارند، آنها میترسند در این جنگ بر سر اعتبار ببازند و واحد پولیشان که هیچ چیز جز اعتماد مردم پشتوانهاش نیست فرو بپاشد.
۶- اشکال نرمافزاری میتواند بیتکوین را نابود کند
نویسندگان گزارش میگویند چنین چیزی امکانپذیر است. فراموش نکنید که ما با یک شبکه عظیم جهانی از استخراجکنندگان و سرشبکهها طرفیم و ممکن است یک اشکال کوچک نرمافزاری (باگ) یا حتی ویروس یکشبه بیتکوین را به نابودی بکشاند.
در تاریخ بیتکوین هم دو رویداد معروف وجود دارد که در آنها شبکه بیتکوین دچار اشکال شد. اولی در سال ۲۰۱۰ رخ داد که یک نفر توانست با سوءاستفاده از یک ایراد امنیتی شبکه، ۱۸۴ میلیارد بیتکوین تولید کند. خوشبختانه در آن زمان ساتوشی ناکاموتو خالق بیتکوین هنوز از نظرها پنهان نشده بود و سریعا مشکل را حل کرد.
رویداد دوم اما خطرناکتر بود. در سال ۲۰۱۳ بعد از یک آپدیت، شبکه بیتکوین ناگهان دو تکه شد و برنامهنویسها مجبور شدند کل شبکه را ۶ ساعت خاموش کنند. خوشبختانه برنامهنویسها و استخراجکنندگان توانستند به سرعت به راهحلی برسند که شبکه را به لحظه قبل از دو تکه شدن برگردانند، اما این باعث سقوط ۲۳ درصدی ارزش بیتکوین شد و قیمتش به ۳۷ دلار رسید.
از سال ۲۰۱۳ به این طرف بیتکوین هیچ مشکل تکنیکی نداشته و زمان آنلاین بودن شبکه از سال ۲۰۰۹ تا حالا ۹/۹۹ درصد بوده است. یعنی تقریبا شاهد آفلاین شدن این شبکه نبودهایم، البته به لحاظ تئوری امکانش وجود دارد که در آینده بعد از یک آپدیت شاهد مشکل جدی تکنیکی شویم و این میتواند باعث سقوط آزاد قیمت بیتکوین شود.
نویسندگان گزارش یک نکته مهم را در این حوزه از قلم انداختهاند و آن رایانش کوآنتومی است. خیلیها میگویند کامپیوترهای قدرتمند کوآنتومی که دنیا به سمتشان حرکت میکند، مهمترین تهدید علیه شبکه بیتکوین به حساب میآیند. به لحاظ تئوریک، کامپیوترهای کوآنتومی میتوانند کد رمزنگاریشده شبکه بیتکوین را بشکنند و شبکه را به نابودی بکشانند. اگر قدرت کامپیوتر کوآنتومی دست افراد تبهکار بیفتد احتمالا آنها قبل از آنکه بیتکوین را هدف قرار دهند به زیرساختهای آسیبپذیرتر مثل بانکها حمله خواهند کرد.
این احتمال وجود دارد که دولتها وقتی ببینند بیتکوین تبدیل به یک تهدید جدی شده، از کامپیوترهای کوآنتومی برای نابودی بیتکوین استفاده کنند. نکته اینجاست که برنامهنویسان و توسعهدهندگان بیتکوین هم طبیعتا از این ریسک آگاه هستند و برای آن آماده میشوند. همین حالا هم پروژههای Iota در حال توسعه است که در آن دانشمندان حوزه رمزنگاری توانستهاند شبکه بلاکچینی بسازند که به گفته توسعهدهندگانش در برابر کامپیوترهای کوآنتومی مقاوم است. به هر حال کامپیوترهای کوآنتومی کنونی هنوز در اول راه هستند، کارایی بسیار محدودی دارند و احتمالا هنوز زود است نگرانشان باشیم.
۷- دولتها میتوانند بیتکوین را محدود کنند
آیا سختگیری دولتها و وضع قوانین سختگیرانه میتواند روند پذیرش بیتکوین را کُند کند؟ نویسندگان گزارش معتقدند وقتی دولتها علیه بیتکوین سختگیری میکنند سیگنالی مثبت به بازارها میفرستند، چرا؟ چون تایید میکنند که بیتکوین آنقدر مهم و قوی شده که باید جلویش را بگیریم، اما نکته اینجاست که این سختگیریها میتواند بیش از حد شود و دست و پای بازار بیتکوین را ببندد. ماجرای دو بانک سیگنچر و سیلورگیت نمونه همین روند هستند، این دو بانک که رابطه نزدیکی با بازار کریپتو داشتند و به پروژههای کریپو وام میدادند تحت فشار شدید دولت آمریکا مجبور به تعطیلی شدند. خیلیها کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا را بزرگترین و قدرتمندترین دشمن کریپتو در جهان میدانند.
فیدلیتی اینجا عامدانه یک نکته مهم را نادیده میگیرد و آن قدرت عجیب غولهای بانکی و شرکتهای مدیریت سرمایه در این حوزه است. در اصل در آمریکا این غولها هستند که روی روند تصویب قوانین مالی و سختگیریهای دولتی تاثیر جدی میگذارند. در اصل حالا که این غولهای مالی – مثل بلکراک یا فیدلیتی- به فکر ورود به دنیای کریپتو افتادهاند در حال لابی کردن با کمیسیون بورس و اوراق بهادار هستند تا با تغییر قوانین به آنها اجازه بدهد صندوقهای سرمایهگذاری بیتکوین خود را روانه بازار بورس کنند (دقیقا همین فشارها باعث شده که احتمال پذیرش اولین صندوق قابل معامله ETF بیتکوین افزایش یابد و همین سیگنال باعث رشد جدی قیمت بیتکوین در بازار طی هفتههای گذشته شده است).
اینجا جنگ میان شرکتهای مدیریت سرمایه و غولهای بانکی است؛ در یک طرف شرکتهای مدیریت سرمایه را داریم که به دنبال پول بیشتر هستند و بازار کریپتو را جای مناسبی برای سرمایهگذاریهای تازه میبینند و در طرف دیگر بانکهای سنتی هستند که با هرگونه سیستم رقیبی مبارزه میکنند. هنوز مشخص نیست که شرکتهای مدیریت سرمایه در نهایت بازی را میبرند یا غولهای بانکی، اما تحولات اخیر نشان میدهد که اوضاع شرکتهای مدی ریت سرمایه وضع بهتری دارند. اگر چنین برآوردی درست باشد، احتمالا در طول سالهای آینده شاهد قوانین منطقیتر دولت آمریکا در حوزه کریپتو خواهیم بود. به علاوه هر چه غولهای مدیریت سرمایه در جهان کریپتو پول بیشتری دربیاورند پول بیشتری را برای لابی کردن در حوزه قوانین کریپتو کنار میگذارند و قوانین سهلگیرانهتر خواهد شد.
۸- مردم میتوانند به بیتکوین بیعلاقه شوند
نویسندگان گزارش فیدلیتی معتقدند اگر بانکهای مرکزی دنیا شروع به انتشار ارز دیجیتال بانک مرکزی (CBDC) کنند احتمال دارد مردم به بیتکوین بیعلاقه شوند و در آن صورت از این رمزارزهای ملی استفاده خواهند کرد و دیگر به بیتکوین نیاز نخواهند داشت.
این تحلیل فیدلیتی عجیب به نظر میرسد، چراکه بیتکوین و این رمزارزهای ملی دقیقا دو ایده متضاد هستند؛ بیتکوین به دنبال آزادی مالی کاربرانش است و رمزارزهای ملی قصد دارند روی زندگی مالی شهروندان کنترل کامل داشته باشند. وقتی شما یک رمزارز ملی را خرج میکنید برای دولت کاملا مشخص خواهد شد با پولتان چه خریدهاید و چه کردهاید، حتی دولت میتواند این رمزارزها را برنامهریزی کند تا نگذارد در فلان روز با پولتان گوجه یا خیار بخرید. ضمنا دولتها میتوانند این رمزارزهای ملی را طوری برنامهریزی کنند که نتوانید بیشتر از سقف خاصی در روز خرج یا پسانداز کنید.
به همین خاطر است که مقایسه بیتکوین و رمزارزهای ملی کاملا اشتباه است. جالب اینجاست که لری فینک مدیرعامل غول مدیریت سرمایه بلکراک گفته که با ورود رمزارزهای ملی به زندگی مردم، به احتمال زیاد در سراسر دنیا شاهد روی آوردن مردم دنیا به رمزارزهای غیردولتی خواهیم بود.
نویسندگان گزارش البته فرض را بر این گذاشتهاند که رمزارزهای ملی کشورها قرار نیست این خصوصیات به شدت منفی را داشته باشند و تعداد زیادی از مردم عادی اصلا به آزادی مالی فکر نمیکنند.
نویسندگان گزارش دلیل دیگری برای احتمال علاقهمند شدن مردم به بیتکوین نمیآورند و حتی نموداری که در این بخش منتشر کردهاند اثبات روند رشد پذیرش بیتکوین است. طبق آمار تعداد افرادی است که از سال ۲۰۱۱ تا امروز در کیف پول دیجیتالشان بیتکوین ذخیره کردهاند. بر این اساس تعداد کیف پولهایی که در آنها کمتر ۱۰ بیتکوین ذخیره شده (سرمایهگذاران خرد) طی دهه اخیر رشد انفجاری داشته است. این هم به معنای پذیرش بیشتر بیتکوین است و هم به معنای پخش شدن بیتکوین بین تعداد بیشتری از مردم.
برگردیم به احتمال کم شدن علاقه مردم به بیتکوین. در جهانی که دولتها و بانکهای مرکزی به دنبال کنترل بیشتر زندگی شهروندان هستند، بیتکوینی که به تودهها امکان خودمختاری مالی میدهد جذابیت خود را از دست نخواهد داد، مگر اینکه رسانههای مستقل کاملا سانسور شوند و پروپاگاندای دولتی ضدکریپتو جایگزین آنها شود.
۹- مشکلی که هیچکس انتظارش را ندارد
این یکی که در بین فعالان بازار به «ناشناخته ناشناخته» معروف شده، مشکلی است که امروز حتی نمیتوانیم شکل آن را پیشبینی کنیم. این انتقاد از بیتکوین موجه است. در نظر داشته باشید که احتمال بروز اشکال در نرمافزار بیتکوین یک «ناشناخته شناختهشده» است، میدانیم ممکن است اتفاق بیفتد، اما نمیدانیم در چه زمانی و به چه شکلی.
نویسندگان گزارش میگویند یک «ناشناخته شناختهشده» دیگر که میتواند بازار بیتکوین را به هم بریزد ظاهر شدن دوباره ساتوشی ناکاموتو خالق بیتکوین است. جالب اینجاست که صرافی کوینبیس هم بازگشت ساتوشی را یکی از مهمترین ریسکها در جهان کریپتو قلمداد کرده است. گفته میشود ساتوشی حدود یک میلیون بیتکوین در اختیار دارد. تصور کنید اگر او (یا آنها) تصمیم به فروش بیتکوین بگیرد چه بر سر بازار میآید.
اگر اینها را کنار بگذاریم باید اعتراف کنیم تعداد ناشناختههای ناشناختهای که میتوانند بر سر راه بیتکوین قرار بگیرند کم نخواهد بود، چراکه هنوز در مراحل اولیه پذیرش جهانی کریپتو قرار داریم و درصد بسیار کوچکی از مردم دنیا بیتکوین دارند. هر چه پذیرش بیتکوین گسترش بیشتری پیدا کند این دنیا بزرگتر خواهد شد و ریسکهای بیشتری شکل خواهد گرفت. به همین خاطر نویسندگان گزارش میگویند باید حتما برای این مشکل که هیچ کس انتظارش را ندارد آماده باشید. چطور؟ با متنوع کردن سبد سرمایهگذاریتان. بیتکوین و کریپتو هرچقدر هم جذاب باشند نباید کل سبد شما را شامل بشوند.
حالا میرسیم به جملهای که در پاراگراف اول گزارش خواندید، اینکه رسانههای جریان غالب عموما اطلاعات اشتباه یا متناقضی را درباره کریپتو منتشر میکنند. نکته اینجاست که این روند قرار است کمکم تغییر کند. چطور؟ ماجرا به همان رقابت غولهای بانکی با غولهای مدیریت سرمایه برمیگردد. تا امروز این غولهای بانکی بودند که روی صفحات اقتصادی روزنامههای آمریکایی بیشترین تاثیر را میگذاشتند، اما به نظر میرسد شرکتهای مدیریت سرمایه مثل بلکراک در این حوزه هم توازن را بر هم میزنند. به همین خاطر است که این روزها بیشتر در رسانههایی مثل بلومبرگ شاهد اخبار منطقیتری درباره کریپتو هستیم. اگر این تحلیل درست باشد یعنی کمکم هراسافکنی رسانهای علیه بیتکوین کاهش خواهد یافت، اگرچه قرار است در نهایت این اخبار به نفع همین شرکتهای مدیریت سرمایه تمام شود، نه مردم عادی. سرمایهگذاران عادی این وسط باید چه کنند؟ باید برای ورود به دنیای کریپتو خودشان را آموزش دهند. هنوز در ابتدای راه هستیم و بزرگترین سودها تقسیم نشده است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد