24 - 12 - 2022
بازگشت اعتماد یا سردرگمی سرمایهگذاران
گروه بورس- روزهایی که در سایر بازارهای موازی دیگر خبری از بازدهی و سودهای سهلالوصول نیست بورس اما به خوبی توانسته است تا در این زمان و فرصت ویژه از آب گل آلود سرمایهگذاران ماهیهای تازه شکار کند و به نوعی بخش قابل توجهی از نقدینگیها را به سمت خود هدایت کند و همین امر شاخص و معاملات را به حد قابل اعتنایی از رشد رسانده است و از سویی دیگر بازده خوبی را نصیب سرمایهگذاران و البته نه همه آنها کرده است. این مهم را شاید به راحتی نتوان تحلیل کرد مگر از نگاه کارشناسانی که از تحولات بازار به خوبی آگاه هستند. در این زمینه یک کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه به طور طبیعی تغییرات عمده در شاخص بورس رخ نمیدهد، گفت: وقتی که ثبات، اطمینان و جذابیتی در سایر بازارها برای سرمایهگذاران وجود ندارد با ورود آنها به بورس، رونق یکباره آن طبیعی میشود. غلامرضا اسلامی در گفتوگو با ایسنا ضمن بیان اینکه به طور کلی نوسان قابل توجه در شاخص بورس حالت طبیعی ندارد، گفت: اما این حالت در کشور ما میتواند عادی باشد چرا که در شرایط فعلی مساله اصلی اقتصادی این است که سرمایهگذاری در سایر رشتههای کسب و کار از جذابیتی برای سرمایهگذاران برخوردار نیست و از سویی دیگر هیچ برنامه خاص یا انگیزهای برای تحریک و جنبش بخش خصوصی وجود ندارد از این رو صاحبان سرمایه با هر میزانی از نقدینگی ترجیح میدهند که به بازار بورس وارد شوند. وی ادامه داد: وقتی که بازارهایی نظیر طلا، ارز و مسکن از ثبات و اطمینان کافی برای سرمایهگذاری برخوردار نیستند و از طرفی دیگر مردم شاهد کاهش ارزش پول ملی هستند و در شرایطی که نگاه خوشبینانهای به ادامه رشد بازار بورس وجود دارد تلاش میکنند تا برای حفظ کیفیت پول خود هرچند که اندک باشد مکان امنتری را برگزینند که در این میان بورس از اقبال بیشتری برخوردار بوده و بخشی از نقدینگیها را به سمت خود جذب میکند. این اقتصاددان در مورد اینکه چرا با وجود رونق بازار بورس در چند ماه گذشته و جذب سرمایه به این بخش باز هم میزان نقدینگی در همین بازه زمانی با رشد قابل توجهی مواجه بوده است، تصریح کرد: متاسفانه آنقدر منافذ ورود نقدینگیهای سرگردان در اقتصاد وجود دارد که هرچقدر هم بازارهایی نظیر بورس آن را جذب کنند باز هم نمیتوان آن را کنترل کرد و باید فکری اساسی برای هدایت آن اندیشیده شده و بازارهای مولد رونق بگیرند. اسلامی با اشاره به نقش پرداختهای نقدی در هدفمندی یارانهها و افزایش نرخ ارز در افزایش حجم نقدینگی در کشور تاکید کرد: باید قبل از اینکه پولی پرداخت میشد راهی را برای هدایت آن به سمت سرمایهگذاریهای کوچک و متوسط در نظر میگرفتند تا امروزه دچار سردرگمی در کنترل آن نشوند و اینکه فکر کنیم تنها بازار بورس میتواند این مشکل را برطرف کند صحیح نیست و باید سرمایهگذاری عمده در تولید و ایجاد اشتغال انجام شود.
دلایل شکوفایی بورس
وی در مورد دلایلی که تاثیر مهمی در افزایش شاخص بورس داشتهاند، بیان کرد: به هر حال با افزایش نرخ ارز، شرکتهای بزرگ صادرکننده نظیر پتروشیمی از سودآوری بالایی برخوردار شدند که به طور طبیعی افزایش ارزش سهام آنها را در پی خواهد داشت از سوی دیگر سهام برخی از شرکتهایی که دیگر واگذار نمیشوند و منتظر مجوز هستند افزایش مییابد که موجب رونق بورس میشود. عضو هیات علمی دانشگاه تهران با بیان اینکه افزایش قیمتها در بورس در ماههای پایانی سال تا حدی عادی است، عنوان کرد: انتظار تورمی ناشی از اعلام نرخها و دستمزدهای جدید در این زمان موجب میشود تا مردم سرمایهگذاری در بورس را برای کسب سود بیشتر، نسبت به سرمایهگذاری در بانک برای به دست آوردن حداکثر سود ۲۰ درصد ترجیح دهند. اسلامی افزایش شاخص بورس را تا حدود ۴۰ هزار واحد بعید ندانست و خاطرنشان کرد: در مقابل فعالیت شرکتهای کوچک که نقش چندانی در تغییرات شاخص ندارند برخی از سهامها به رشد خود ادامه خواهند داد و اگر سهام به درستی انتخاب شود به طور یقین این روند صعودی پیش میرود چرا که برخی از سهامها ارزان عرضه شده و انتظار افزایش آن وجود دارد و از سویی دیگر خریداران سهام ممکن است به دلیل متضرر شدن حاضر به فروش نباشند.
اعلام زمان بازگشایی نماد پالایشگاه اصفهان، تهران و بندرعباس
از سویی دیگر مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس به بیان دلایل توقف نماد پالایشگاه نفت اصفهان، پالایش نفت تهران و پالایشگاه بندرعباس در بورس پرداخت و در مورد زمان بازگشایی آنها توضیحاتی ارایه کرد.امیرحمزه مالمیر، مدیر نظارت بر ناشران سازمان بورس در گفتوگو با ایسنا در مورد علت توقف نمادهای پالایشگاه نفت تهران، اصفهان و بندرعباس در بورس تهران گفت: این سه شرکت با یکدیگر تفاوت ماهوی از حیث توقف نماد دارند به طوری که نماد پالایشگاه اصفهان به دلیل اختلاف حساب با اهمیت با دولت در خصوص یارانه متوقف شده است.وی توضیح داد: در پالایشگاه اصفهان دولت طلب را قبول نداشته و معتقد است که یارانه ۱۱۰۰ میلیارد تومانی به این شرکت تعلق نمیگیرد در حالی که سازمان بورس پیگیری کرده و اعتقاد دارد که باید یارانه به این شرکت تعلق بگیرد. وی ادامه داد: سازمان بورس در راستای حفظ حقوق سهامداران چندین جلسه با مدیران وزارت نفت برگزار کرده و پالایشگاه اصفهان هم پیگیریهای زیادی انجام داده است که با توجه به پیگیریهای صورت گرفته امیدواریم دولت بپذیرد که به پالایشگاه ۱۱۰۰ میلیارد تومان یارانه تعلق بگیرد.
پیگیریهای بورس
مالمیر در خصوص زمان بازگشایی نماد پالایشگاه اصفهان گفت: امیدواریم پیگیریهای سازمان بورس به نتیجه مثبت برسد و به زودی خبرهای امیدوارکنندهای در آینده منتشر شود زیرا دولت راهکار آن را در قانون بودجه دیده است که پس از بررسیهای لازم نماد آن باز میشود. مدیر نظارت بر ناشران اوراق بهادار سازمان بورس اوراق بهادار در ادامه به توقف نماد شرکت تازهوارد پالایش نفت تهران در بورس اشاره کرد و گفت: اطلاعات ارسالی این شرکت با اطلاعاتی که پیش از زمان ورود به فرابورس ارسال کرده بود، دچار تغییراتی شد و وضعیت مالی شرکت آن چیزی نبود که قبل از عرضه اعلام کرده بود. وی با بیان اینکه مکاتبات پالایش و پخش با پالایشگاه نفت تهران باعث این اتفاق شد، گفت: عملکرد واقعی شش ماهه حسابرسی شده با حسابرسی نشده شرکت تفاوت ۲۰ درصدی داشت که شرکت نفت تهران باید در خصوص آن شفافسازی کرده و بعد از ارایه اطلاعات نماد آن بازگشایی شود.وی یادآور شد: در عملکرد شش ماهه حسابرسی نشده شرکت مبلغ ۲۲۹۰ تومان به ازای هر سهم تحقق یافته بود ولی در عملکرد شش ماهه حسابرسی شده مبلغ ۲۷۶۸ تومان به ازای هر سهم محقق شده است که حاکی از افزایش بیش از ۲۰ درصدی است و شرکت باید در این خصوص شفافسازی کند. مالمیر با بیان اینکه از مدیران شرکت درخواست شده است که مدارک و مستندات لازم را به بورس ارایه کنند، عنوان کرد: از دلایل اصلی این موضوع آشنا نبودن مدیران این شرکت با قوانین بورس تهران و چگونگی ارایه اطلاعات است. وی اضافه کرد: با این حال این امیدواری وجود دارد که مدیران شرکت اطلاعات شفافی را به بورس ارایه داده و اطلاعات پیشبینی سال مالی ۹۱ را با حساسیت ارایه کنند.
دلیل توقف نمادها
مدیر نظارت بر ناشران اوراق بهادار سازمان بورس اعلام کرد: در پالایش نفت تهران هم همچون پالایشگاه اصفهان اختلافی از نظر دریافت یارانه از دولت وجود دارد ولی تفاوت آن با پالایشگاه اصفهان این است که در اصفهان پرداخت یارانه مربوط به پنج فرآورده اصلی است ولی در تهران مربوط به دو فرآورده وکیوم باتوم و بنزین سوپر است که در قانون بودجه سال ۸۹ ذکر نشده تا به این دو محصول یارانه تعلق بگیرد.وی افزود: اگر پالایش و پخش با ارایه این یارانه موافقت نکند، بیش از ۱۵ هزار تومان در هر سهم تاثیر میگذارد که با توجه به ارتباط موضوع با سالهای قبل، سود انباشته را به زیان انباشته تبدیل میکند و ممکن است که در سالجاری سود قابل تقسیم برای این شرکت وجود نداشته باشد. وی در ادامه توقف نماد پالایشگاه بندرعباس را مورد توجه قرار داد و گفت: پالایشگاه بندرعباس به واسطه بررسی افزایش قیمت و وضعیت اطلاعات متوقف شده است و مشکلات مربوط به پرداخت یارانه در این شرکت وجود ندارد. وی افزود: این شرکت در بازده زمانی از رشد قابل توجهی برخوردار بوده و اطلاعات لازم را ارایه نکرده است بنابراین نماد آن به منظور بررسی وضعیت مالی شرکت و شفافسازی بسته شد و در صورت ارایه اطلاعات نماد آن باز میشود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد