12 - 02 - 2024
بررسی دو فاکتور تاثیرگذار بر بازار سهام
یک کارشناس بازار سرمایه گفت: بازار در کف قیمتی قرار دارد، اما از طرف دیگر فعلا محرکی قوی برای خرید نیست و از طرف دیگر با رکود حاکم که هم ناشی از سیاستهای پولی است و هم ناشی از سیاستهای مالی، تقاضای سرمایهگذاری هم پایین است. به طور کلی هر چه شرایط سیاسی آرامتر و فضای اقتصادی ایجادشده با بازار مهربانتر باشد به بازار کمک خواهد کرد. به گزارش بازار، مونا موسوی بیان کرد: در شرایط کنونی دو حوزه تاثیر بیشتری بر بازار سهام دارد؛ حوزه اول بازار ارز و حوزه دوم بازار پول است. تجربه اخیر به خوبی نشان داد افزایش نرخ ارزی که به واسطه تحولات سیاسی رخ دهد، قابلیت اثرگذاری قوی و مستقیم را در بازار ندارد، اما در آرامش نسبی تجربه نشان داده که فضای بازار قویتر و بهتر حرکت میکند و زمینه برای رشد دلار نیما نیز ممکن است فراهم شود. درست مانند سال گذشته بعد از رخدادهای سیاسی و بعد از آرامش نسبی هم دلار آرام گرفت و هم بازار مسیر بهتری را طی کرد.
او افزود: شاید این بار هم از دل این خاکستر رخدادهای سنگین سیاسی ققنوس آرامش روی سر بازار پر بزند و بتواند بخشی از جریان پول را دوباره با بازار آشتی بدهد؛ بازاری که از نظر ارزندگی در نقاط بسیار ویژه و خاصی قرار گرفته و صدالبته باقی ماندن نرخ ارز در این محدوده و حتی محدوده ۵۵ و ۵۶ هم نقطه قوت ذهنی خوبی برای بازار است. موسوی گفت: البته ریسکهای فراموشنشدهای در دل بازار همواره وجود داشته و حرکت کرده و آن هم رفتار دولت است که بار دیگر میتواند سختترین اتفاقات و رویدادها را برای بازار رقم بزند. آرامش نسبی در این دو حوزه یعنی حوزه سیاسی و حوزه تصمیمات اقتصادی و دولت باعث میشود نگاه بازار به سمت سهمهای بنیادی بازار یا شرکتهای کوچک قوی و بنیادی بیشتر شود و بازار در یک حاشیه نسبی امن به مسیر خود ادامه دهد. او اضافه کرد: گذر زمان موجب ارزندهتر شدن قیمتها و فشردهتر شدن شرایط بنیادی سهام میشود، از سوی دیگر شاهد این هستیم که هر چه جریان پول بتواند حضور قویتری در بازار داشته باشد دامنه گستردهتری از شرکتها و نمادها رشد خواهند کرد. از همین رو است که دو مرحله احتمالا پیش روی بازار است که اگر تحول عجیبی رخ ندهد و رویداد منفی به وقوع نپیوندد در مرحله اول جریان پول فعلی کمی روی نمادهای هموزن و کوچک حرکت خواهد کرد. در مرحله دوم سراغ شرکتهای بزرگتر میرود و فضای بازار را مثبتتر و خاصتر خواهد کرد که برخی پیشبینی میکنند روزهای اسفند این قابلیت را برای بازار خواهد داشت. این کارشناس بورس عنوان کرد: اگر تکیه روی فضای بنیادی شرکتها اعم از گزارشهای مالی و میاندورهای و شرکتهای با اصلاح زیاد وجود دارد یا ترکیبی از این دو قابلیت قوی در رشد و سودسازی بازار مدنظر قرار بگیرد، رشد پورتفوها با شکل منطقی پیش میرود، البته یک فشار مضاعف از سوی دولت و بانک مرکزی به بانکها وارد شده، چراکه بخش عمدهای از افراد سپردههای فعلی خود را به سپرده ۳۰ درصد و یک ساله تبدیل کردهاند و هزینه بانک را به شدت افزایش میدهند. طیف گستردهای از این افراد همان کسانی هستند که حاضر به خروج پول از بانک نیستند و این نرخ برای آنها جذاب خواهد بود و فقط پول یک سال فریز میشود.
او افزود: در واقع گواهی سپردههای ۳۰ درصدی به اتمام رسید و طی یک حرکت چندروزه، هزینه تجهیز منابع بانکها حدود نیم درصد افزایش پیدا کرد، بدون اینکه پولی از بازار جذب شود و صرفا سپردههای مدتدار با نرخ سود پایینتر به گواهی سپرده ۳۰ درصدی تغییر پیدا کند. در این میان بخشی از دارندگان واحدهای صندوقهای درآمد ثابت که در بانکها عملیات صدور و ابطال آنها انجام میشود و معروف به صندوقهای بانکی هستند نیز واحدهای خود را باطل و به گواهی سپرده تبدیل کردند. خوشبختانه در حال حاضر این صندوقها چندان سهمی ندارند، اما باز هم بخشی از دارایی آنها سهام است و به واسطه این ابطال مجبور شدهاند بخشی از سهام را بفروشند. بخشی از عرضه نمادهای بزرگ و شاخصساز نیز از ناحیه این صندوقهاست. هدف دولت ترس از جریان نقدینگی بود که به بازارهایی نظیر ارز، طلا، مسکن و سکه ضربه میزند و به خیال خود با این اوراق میخواهد جلوی آن را بگیرد و یک سال به تاخیر بیندازد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد