15 - 01 - 2023
برنامه پنجم بلندپروازانه است
معاون جدید برنامهریزی معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی رییسجمهور، برنامه پنجم توسعه را تا حدی بلندپروازانه دانست و از شناسایی موانعی که باعث عدم تحقق اهداف برنامههای قبلی بود و تقویت نظام گزارشدهی دستگاهها در برنامه پنجم خبر داد.
داود منظور روز گذشته در نشستی خبری پیرامون برنامه پنجم توسعه افزود: برنامه پنجم توسعه یک مجموعه مجوزهایی را به دستگاههای اجرایی میدهد تا دستگاهها بتوانند تکالیف خود را براساس بسترهای قانونی انعطافپذیر انجام دهند.
وی یکی از نکات مهم برنامه پنجم توسعه را انعطافپذیری احکام آن عنوان و بیان کرد: دستگاهها میتوانند برنامههای اجرایی خود را براساس ظرفیتهایی که در قانون برنامه پنجم توسعه دیده شده است عملیاتی کنند.
این مقام مسوول تاکید کرد: در قانون برنامه پنجم در بودجه تحقیق و پژوهش افزایش سهم بودجه پژوهشی از تولید ناخالص داخلی به سه درصد، افزایش دوره کارشناسی ارشد و دکتری به ۲۰ درصد از کل دانشجویان، توسعه پوشش بیمهای و رسیدن سهم مردم به ۳۰ درصد، توسعه سرمایهگذاری و کاهش شکاف پسانداز به ۴۰ درصد تاکید شده است.
وی افزود: ماده «۲۳۴» قانون برنامه اهداف کمی برای حوزه اقتصادی قایل شده از جمله کاهش نرخ بیکاری به هفت درصد، تاکید بر نرخ رشد اقتصادی هشت درصدی، کاهش فاصله دهکها و کاهش ضریب جینی به ۳۵ صدم واحد و نیز تدوین بستههای اجرایی دستگاههای اجرایی در مورد برنامه پنجم از این موارد است.
منظور در بیان ویژگیهای برنامه پنجم توسعه، آن را تا حدی بلندپروازانه دانست و دلیل این امر را ایجاد سکوی پرش برای دستگاهها ذکر کرد و افزود: معمولا در برنامهها اهداف بالاتر از ظرفیتهای جاری دستگاهها و توانمندیهای آنها در نظر گرفته میشود.
وی از شناسایی و آسیبشناسی موانعی که باعث عدم تحقق اهداف برنامههای قبلی بود، خبر داد و افزود: در چارچوب دستورالعملها و آییننامههای برنامه پنجم دستگاهها به سمتی هدایت میشوند که مرحله به مرحله به اهداف خود برسند و در عین حال دستگاهها ملزم به گزارشدهی در این راستا هستند.
سید محمدقاسم حسینی نیز در این نشست برای اظهارنظر در مورد وضعیت صندوق توسعه ملی نسبت به اظهارنظرهای غیرکارشناسی درباره نحوه اداره این صندوق انتقاد کرد.
عضو هیاتمدیره صندوق توسعه ملی با تاکید بر اینکه اعضای هیات عامل صندوق با یکدیگر قرار گذاشتهاند که تا زمان استقرار کامل صندوق در مورد وضعیت آن اظهارنظری نکنند، افزود: به زودی سخنگویی برای پاسخ به رسانهها در صندوق توسعه ملی تعیین خواهد شد.
وی نسبت به اظهارنظرهای متناقض و متفاوتی که بر خلاف واقعیتها درباره وضعیت صندوق توسعه ملی اعلام میشود، عنوان کرد: در شرایط فعلی هر فردی در مورد موجودی صندوق و یا نحوه تخصیص منابع آن اظهارنظر میکند.
حسینی بیان کرد: برخیها عنوان میکنند که موجودی صندوق توسعه ملی منفی شده است اما هیچیک از این موارد و گفتهها واقعیت ندارد.
وی در نشست خبری که پیرامون برنامه پنجم توسعه مطرح شده بود، گفت: اجرای برنامههای توسعهای جز با همراهی و مشارکت همه آحاد مردم و نخبگان جامعه در حوزههای دانشگاهی امکانپذیر نیست.
عضو هیات مدیره صندوق توسعه ملی با بیان اینکه برنامه پنجم مظلوم واقع شد، افزود: در بدو ورود لایحه برنامه پنجم توسعه به مجلس، هجمههایی به آن وارد شد و افراد غیر مسلط و افرادی که در جریان نبودند، به آن نقدهایی را وارد کردند البته نه اینکه این افراد نسبت به برنامه آگاه نباشند.
وی در ادامه ضمن بیان این مطلب که از انتقادهایی که نسبت به برنامه پنجم باشد برای اصلاح آن استقبال میکنیم، تصریح کرد: در برنامه پنجم حرکت از برنامهریزی جامع به برنامهریزی مشکل محور تغییر شکل یافته است.
حسینی با اشاره به اینکه از خروجی قانون برنامه پنجم از مجلس راضی هستیم، گفت: برنامه باید جامعه را به سمت هدف هدایت کند نه دولت را.
حسینی با تاکید بر اینکه برنامه پنجم مستندسازی میشود، عنوان کرد: برنامه پنجم توسعه یکی از طولانیترین برنامههایی بود که در مجلس روند و پروسه رسیدگی را طی کرد این برنامه دارای پشتوانه علمی و کار کارشناسی است.وی با اظهار امیدواری نسبت به اینکه برنامه پنجم توسعه به اهداف تمرکز زدایی، رقابتپذیری در اقتصاد و بهبود فضای کسب و کار برسد از تشکیل ستاد پیگیری در راستای اجرای این برنامه خبرداد و افزود: جداول کمی برنامه در مراحل تدوین در دولت است.
عضو هیاتمدیره صندوق توسعه ملی گفت: جدولی که در راستای اجرای برنامه پنجم تهیه شده براساس مدل اقتصاد سنجی با ۱۲۰ معادله است.
وی نسبت به انتقاداتی که به اهداف دست نیافتنی برنامه پنجم توسعه صورت میگیرد، گفت: اینکه بگوییم این اهداف واقعا دست نیافتنی است، صحیح نیست به علاوه اینکه در برنامههای پنجم، ششم و هفتم قرار نیست که دولت کار کند بلکه باید شرایط را برای حضور بخش خصوصی و داخلی فراهم نماید.
معاون سابق برنامهریزی معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی رییسجمهور با تاکید بر اینکه با روند فعلی تحقق رشد سه درصدی بهرهوری در برنامه محقق نخواهد شد، اظهار داشت: در برنامه پنجم نقش دولت کمرنگ شده است، در این بین میتوان به اختصاص منابع صندوق توسعه ملی به بخشخصوصی اشاره کرد به نحوی که اگر بخشخصوصی طرح توجیهی برای استفاده از منابع صندوق ارایه کند، وام دریافت خواهد کرد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد