14 - 12 - 2022
به خاطر یک مشت دلار
جهانصنعت پیشبینی میشد که گزارشی از نارضایتی مربیان خارجی حاضر در ورزش ایران از وضعیت پرداخت دلار منتشر شود.خبرگزاری ایسنا در اینباره پیشقدم شده و گزارش جالب توجهی از این موضوع را روی خروجیاش گذاشته است. «دلار» که این روزها نقل همه محافل است به چالشی جدی برای ورزش تبدیل شده و مشکلات عدیدهای را پیش پای مدیران ورزشی قرار داده است. چند برابر شدن دستمزد مربیان خارجی، عدم اختصاص دلار دولتی به کمیته ملی المپیک، کمبود منابع مالی برای اعزامهای تیمهای ملی و… همه و همه دست به دست هم دادند تا ورزش امروز با موانعی جدید دست و پنجه نرم کند. به دنبال بالا رفتن نرخ ارز و دلار، مشکلات زیادی برای جامعه ورزش ایجاد شده است؛ مشکلاتی که باید آنها را جدی گرفت و ساده از کنارشان عبور نکرد.
تاخیر در پرداخت حقوق مربیان خارجی
کمیته ملی المپیک نهادی است که وظیفه ساماندهی و تدارک تیمهای ملی را جهت شرکت در بازیهای المپیک و آسیایی بر عهده دارد.در همین راستا تمامی قراردادهای مربیان خارجی هم توسط همین نهاد به امضا میرسد و حقوق آنها را پرداخت میکند. در حال حاضر ۲۷ مربی خارجی با کمیته ملی المپیک قرارداد دارند، در کنار آن، مربیان آرژانتینی و ایتالیایی والیبال هم هستند که هنوز قرارداد جدیدشان بسته نشده است. با در نظر گرفتن مربیان خارجی والیبال، ۳۰ مربی خارجی رسما با کمیته ملی المپیک قرارداد دارند و در مجموع مبلغی معادل ۲۹۰ هزار دلار بابت هدایت تیمهای ملی ایران به صورت ماهانه دستمزد میگیرند که بعد از گران شدن نرخ دلار و ارز، کمیته ملی المپیک بیش از یک ماه است که نتوانسته حقوق این دسته از مربیان را بپردازد و همین مساله نارضایتی آنها را در پی داشته است تا جایی که برخی از مربیان خارجی ترک کار کردند یا قصد ندارند در ایران به کارشان ادامه دهند!
ارز دولتی نمیدهند
کمیته ملی المپیک به عنوان متولی و مسوول مربیان خارجی هم در این شرایط دست روی دست نگذاشته و تلاش زیادی میکند تا با تامین و تهیه حقوق مربیان خارجی آنها را برای ادامه فعالیتشان ترغیب کند.
دبیر کمیته ملی المپیک در اینباره میگوید: ما مکاتبات و جلسات متعددی با مسوولان بانک مرکزی داشتیم اما متاسفانه هیچ نتیجهای از این نشستها نگرفتیم.دبیرکل کمیته ملی المپیک، خزانهدار المپیک و معاون مالی اداری کمیته بارها و بارها با مسوولان بانک مرکزی مذاکره کردند تا برای پرداخت حقوق مربیان خارجی از سهمیه ارز دولتی استفاده کنند. با این همه به آنها اعلام شده که ورزش جزو ۱۰ اولویت اول برای دریافت سهمیه دولتی قرار ندارد. برای پرداخت حقوق مربیان خارجی، کمیته ملی المپیک از بانک مرکزی ارز ۱۲۲۶ تومانی میگرفت اما امروز با شرایطی روبهرو هستند که ارز دو هزار و ۵۵۰ تومانی هم شامل حال ورزش نمیشود که حتی اگر میشد، پرداخت حقوق با دلار دو هزار و ۵۵۰ تومان یعنی دو برابر شدن میزان بودجهای که بابت پرداخت حقوق مربیان خارجی صرف میشد.
یکی از مسوولان کمیته ملی المپیک میگوید: بانک مرکزی به دنبال ایجاد مشکلات عدیده بابت گران شدن نرخ ارز و دلار به دستگاههای دولتی و وابسته به دولت اعلام کرده که اجازه خرید دلار از بازار آزاد را هم ندارند.
این تصمیم به آن معناست که کمیته نمیتواند دلار را با قیمت امروز بازار تهیه کند. در اینجا نکته قابل تامل این است که حتی اگر کمیته اجازه داشت که از بازار آزاد دلار خریداری کند چگونه میتوانست بیش از سه برابر سال گذشته برای پرداخت دستمزد ماهانه این دسته از مربیان هزینه کند؟ این اتفاق به این معناست که کمیته ملی المپیک باید نیمی از بودجه ۵/۲۵ میلیارد تومانیاش را فقط بابت پرداخت حقوق مربیان خارجی صرف کند.
تعدادی از مربیان خارجی باید بروند
مسوولان و دستاندرکاران ورزش که خود را مستاصل میبینند، گویا بنا دارند عذر مربیانی که حضورشان در ایران از درجه اهمیت پایینتری برخوردار است را بخواهند. از طرفی به روسای فدراسیونها هم اعلام کنند که از این پس نمیتوانند هر مربی که بخواهند را به خدمت بگیرند چراکه از عهده پرداخت هزینههای آنها بر نمیآیند. در همین باره، هم سهشنبه هفته قبل هیات اجرایی کمیته به بحث و بررسی راههای برونرفت از این مشکل پرداخت. هر چند که از این نشست، هیچ خبری به بیرون درز پیدا نکرده اما مشکلات موجود و راهحلهای احتمالی به شور گذاشته شد.
افشارزاده: بودجه را با ارز ۱۲۶۵ تومان حساب کردیم
بهرام افشارزاده، دبیر کل کمیته ملی المپیک درباره مشکلات مالی موجود در فدراسیونها میگوید: با شرایطی که در بازار ارز وجود دارد اعزام تیمها به مسابقهها سخت شده است. وضعیت مربیان خارجی هم مشخص نیست. ما ارز ۱۲۶۵ تومان میگرفتیم که حالا به سه هزار تومان رسیده است. کمیته با بانک و وزارت خارجه نامهنگاری کرده اما فعلا وضعیت ارز مشخص نیست. ما با ارز ۱۲۶۵ تومان بودجه را حساب کردیم. اکنون با یکی از مربیان قایقرانی قطع همکاری شده که معادل ریالی مبلغ قراردادش را به فدراسیون دادیم تا خودشان دلار تهیه کنند و به این مربی بدهند.وی با بیان اینکه ماهانه ۲۹۰ هزار دلار به مربیان خارجی حقوق میدهیم، گفت: با این وضعیت من نگران شرایط مربیان خارجی هستم. با یکسری از مربیان مانند مربیان شطرنج و قایقرانی قطع همکاری کردیم، از این به بعد هم برای جذب مربی خارجی محدودیت داریم با کسی هم هیچ تعارفی نداریم.
افشاگری خزانهدار کمیته ملی المپیک
خزانهدار کمیته ملی المپیک در پاسخ به این پرسش که با توجه به بالا رفتن قیمت ارز تکلیف حقوق مربیان خارجی چه خواهد شد؟ خیلی آشکار میگوید: کمیته المپیک قرارداد مربیان خارجی که فدراسیون آنها را تایید میکند، میبندد. پیش از این ما نامههای ارزی را به بانک ملی میفرستادیم و آنها از سهمیه ملی به ما ارز پرداخت میکردند. متاسفانه طی یک ماه گذشته بانک ملی نامههای ارزی کمیته ملی المپیک را قبول نمیکند و میگوید که ما سهمیه نداریم. به همین دلیل کمیته به بانک مرکزی نامه نوشت. پایه ارزی ۱۲۲۶ تومان بود که این رقم اکنون به حدود ۲۵۰۰ تومان رسیده است یعنی باید ما دو برابر قبل هزینه کنیم. تاکنون هم که بانک مرکزی به ما اعلام نکرده که ارز دولتی به کمیته تعلق میگیرد یا نه. اصلا بانک مرکزی جواب ما را نداده است. همین مساله هم باعث شده که مربیان خارجی یک ماه حقوق نگیرند و نارضایتیهایی ایجاد شود. بودجه کمیته محدود است و باعث شده که در زمینه پرداخت حقوق با مربیان خارجی به مشکل بخوریم.کرباسیان با اشاره به بررسی این مشکل در نشست هیات اجرایی کمیته ملی المپیک یادآور میشود: افشارزاده مذاکرهای با بانک مرکزی داشته اما جوابی نگرفته است. در نشست هیات اجرایی هفته گذشته در این باره صحبت شد. متاسفانه بیشتر فدراسیونهایی که در بازیهای آسیایی کره حضور دارند با این مشکل مواجه هستند. از طرفی اعزام تیمهای ملی هم با مشکل مواجه است چون آنها مشکل ارزی دارند و نمیتوانند به مسابقهها اعزام شوند یعنی علاوه بر بحث ویزا با مشکل تامین ارز هم مواجه هستیم.به خاطر یک مشت که نه، به خاطر چندین و چند مشت دلار ورزش ایران به خطری جدی افتاده که اگر به صورت جدی رسیدگی نشود، ممکن است اتفاقات ناگواری برای ورزش ایران بیفتد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد