19 - 09 - 2023
تلاش برای تغییر قوانین بازی توسط جنوب
گروه بینالملل- مژده کلهر- گروه ۷۷ به اضافه چین، گروه «کشورهای در حال توسعه» و «کشورهای نوظهور» که تقریبا ۸۰ درصد جمعیت جهان را تشکیل میدهند، اجلاسی را در ۱۵ تا ۱۶ سپتامبر درهاوانا، پایتخت کوبا، با دعوت به «تغییر قوانین» برگزار کردند. گروه ۷۷ به اضافه چین که در حال حاضر متشکل از ۱۳۴ کشور است دوسوم سازمان ملل را نمایندگی میکند. اگرچه چین عضو رسمی نیست، اما نقش مهمی را در «G77» ایفا میکند.
G77 در سال ۱۹۶۴ توسط ۷۷ کشور به نمایندگی از «جنوب جهانی» فقیر در برابر «شمال ثروتمند» با محوریت غرب تاسیس شد. البته این یک پیام قوی است که «اجلاس G77 به اضافه چین» در کوبا که بیش از ۶۰ سال است در «محاصره آمریکا» است، برگزار میشود. در این اجلاس، بر موانع پیش روی کشورهای در حال توسعه تاکید و از ضرورت «نظم جدید اقتصادی جهانی» دفاع شد.
«گروه ۷۷ به اضافه چین» همچنین بازتابی از ناامیدی از نظم جهانی کنونی تحت کنترل غرب است. میگل دیاز کانل رییسجمهوری کوبا که ریاست دورهای گروه ۷۷ به اضافه چین را برعهده دارد، در سخنرانی خود در افتتاحیه این اجلاس گفت: «پس از این همه مدت که شمال جهان را براساس منافع خود سازماندهی کرده، اکنون تغییر قوانین بازی به دست جنوب است.» دیاز کانل همچنین خاطرنشان کرد کشورهای در حال توسعه قربانیان اصلی یک بحران چندبعدی در جهان هستند، از «استثمار تجارت نابرابر» تا «گرمایش کره زمین».
ایده اصلی که هم در «اجلاس بریکس» و هم «اجلاسG77+چین» منعکس شد، سازماندهی مجدد سیستم جهانی غربمحور، هژمونیک و نابرابر در حال فروپاشی در یک مکانیسم «چندجانبه» یا «چندقطبی» است. این واقعیت که چین، دومین اقتصاد بزرگ جهان پس از ایالاتمتحده آمریکاست و در حال تعمیق روابط خود با «جنوب جهانی» است، ایالاتمتحده را میترساند.
در بیانیه وزارت خارجه چین درخصوص اجلاس سران در هاوانا تاکید شد که سازوکار گروه ۷۷ به اضافه چین این است که از عدالت بینالمللی و از حقوق و منافع مشترک کشورهای در حال توسعه حمایت میکند. در این بیانیه آمده است: «ما انتظار داریم این اجلاس کمک مثبتی به همبستگی بیشتر، همکاری نزدیکتر کند و پاسخی مشترک به چالشهای کشورهای در حال توسعه داشته باشد.»
این تصور که چین در آینده نزدیک از ایالاتمتحده پیشی خواهد گرفت، تاثیر عمیقی بر سیاستهای جهانی ایالاتمتحده دارد.
ایالاتمتحده استدلال میکند که چین میخواهد قوانین تعیینشده نظم بینالمللی لیبرال را تغییر دهد. براساس این توجیه، ایالاتمتحده یک استراتژی جامع و چندوجهی را برای متوقف کردن و کنترل ظهور چین دنبال میکند. شاهینهای آمریکایی ضدچین میخواهند بودجه دفاعی بیشتری شامل آسیا و اقیانوسیه شود، با این استدلال که چین از نظر نظامی به پیشیگرفتن از ایالاتمتحده نزدیک است.
فرانک کندال فرمانده نیروی هوایی آمریکا که پیش از این در شرکتهای تسلیحاتی مقامهای ارشد داشت، مدعی شده بود که ارتش آمریکا آمادگی کافی برای جنگ با چین را ندارد. او در جلسهای که در کنگره آمریکا درست پس از انتصابش در سال ۲۰۲۱ برگزار شد، در پاسخ به یکی از سناتورها که پرسیده بود «اولویتهای شما به عنوان وزیر نیروی هوایی چیست؟» گفته بود: «من سه پاسخ دارم، چین، چین و چین.»
کندال تنها شاهینی نیست که میگوید چین تهدیدی برای سلطه نظامی جهانی واشنگتن است. اظهارات مشابهی از سوی سربازانی که فرماندهی دیگر یگانهای سطح بالای ارتش را برعهده دارند بیان میشود. به همین ترتیب، کندال در سخنرانی خود در انجمن نیروهای هوا و فضا در ۱۱ سپتامبر ۲۰۲۳ هشدار داد که ارتش ایالاتمتحده ممکن است برای جنگ آینده با چین آماده نباشد، زیرا زمان زیادی را صرف «مبارزه با تروریسم» کرده است.
به گفته کندال، چین بیش از ۲۰ سال است در حال تغییر ساختار نیروهای خود برای رقابت قدرت بیشتر و کسب برتری در برابر ایالاتمتحده در غرب اقیانوس آرام است. او استدلال کرد که چین در حال طراحی و ایجاد یک قابلیت نظامی ویژه در صورت مقاومت ایالاتمتحده است. همچنین او از نوسازی همهجانبه ارتش آمریکا علیه چین دفاع میکند. این اظهارات فرمانده نیروی هوایی در زمانی که دولت بایدن در تلاش برای برقراری گفتوگوی «رییسجمهوری با رییسجمهوری» و «سرباز با سرباز» پکن بود، قابل توجه است. از سوی دیگر، آخرین تلاشهای آمریکا برای گسترش ردپای نظامی خود در آسیا و اقیانوسیه، در آستانه در چین و تایوان، تحولاتی است که روابط دوجانبه را برای پکن مسموم میکند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد