30 - 03 - 2020
تلاش عربستان برای کاهش وابستگی به نفت با ایجاد پارکهای شیمیایی
عربستان با جمعیتی بالغبر ۳۳ میلیون نفر، سالانه ۶۳۸ میلیارد دلار تولید ناخالص دارد. این کشور ۲۰ درصد از ذخایر نفت خام جهان را به خود اختصاص داده است. به گزارش EIA هماکنون تولید نفت خام و میعانات عربستان به ۱۲ میلیون بشکه در روز میرسد. سال ۲۰۱۶ عربستان سعودی اعلام کرد که یک تحول ملی به نام چشمانداز ۲۰۳۰ را در پیشگرفته که در جبهه اقتصادی با افزایش پایه اقتصادی به دنبال کاهش وابستگی اقتصادی عربستان به نفت خام خواهد بود. این طرح اصلاحاتی را در بخش انرژی توسعه صنعت پالایش و تولید محصولات شیمیایی باارزش افزوده بالا را هدفگیری کرده است. عربستان در راستای کاهش وابستگی اقتصادی خود به نفت خام، اقدام به ایجاد و توسعه دو شهر الجبیل و ینبع، با مجتمعهای پتروشیمی و پالایشی کرده است.
این کشور در برنامه دوم توسعه اقتصادی خود برای تنظیمگری و تسهیلگری صنعت پتروشیمی و پالایشی اقدام به ایجاد دو کمیسیون سلطنتی الجبیل و ینبع، اعطای مشوقهای گسترده در جهت جذب سرمایههای مردمی و همچنین ایجاد صندوقهای سرمایهگذاری عمومی کرده است. عربستان این دو شهر را با هدف خودکفایی در تولید فرآوردههای نفتی موردنیاز و همچنین صادرات محصولات پتروشیمیایی به بازارهای شرق آسیا و همچنین اروپا ایجاد کرده است. همانطور که در نمودار ۱ مشاهده میکنید آسیا بعد از اروپا اولین مشتری و خریدار فرآوردههای پالایشی عربستان است و این نشاندهنده خلأ تولید فرآورده نفتی در این منطقه است.
بین سالهای ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۶ رشد سالانه ۷ درصدی مصرف نفت خام در این کشور دیده میشود که به دلیل استفاده از NGL در پتروشیمیها، ساخت پالایشگاه و پتروپالایشگاههاست. البته این افزایش مصرف دلایل دیگری همچون یارانههای دولتی انرژی و استفاده از نفت خام برای تولید برق نیز دارد. البته همانطور که در نمودار ۲ مشاهده میکنید، بعد از سال ۲۰۱۶ به خاطر برداشت و استفاده بیشتر از گاز طبیعی برای تولید برق و همچنین استفاده از این گاز بهعنوان خوراک پتروشیمیها، مصرف نفت خام در عربستان کاهش یافته است.
عربستان سعودی که همواره متهم به خامفروشی بوده برای توسعه مدرنترین پالایشگاهها گامهای اصولی برداشته است. پتروپالایشگاه پترورابغ عربستان نمونهای از این مجتمعهای پالایشی است که رفتهرفته طرحهای توسعهای خود را تکمیل کرده و با هدف ایجاد پارک پتروشیمیایی، سبدی از محصولات متنوع را در خود جای داده است.
ساخت این پتروپالایشگاه در سال ۲۰۰۵ طی قراردادی بین شرکتهای آرامکو و سومیتومو در زمینی به وسعت ۳۰ هکتار شروع شد و تا سال ۲۰۰۹ به طول انجامید و نهایتا در این سال شروع به کار کرد. این مجموعه ابتدا یک پالایشگاه بوده که در سال ۱۹۸۹ تاسیس شده بود ولی اکنون ۲۹ واحد مختلف دارد و در ۱۶۵ کیلومتری شمال جده و در ساحل دریای سرخ قرار دارد.
۵/۳۷ درصد آن متعلق به آرامکو، ۵/۳۷ درصد متعلق به شرکت سومیتومو و ۲۵ درصد مابقی متعلق به مردم است. ظرفیت پترورابغ ۴۰۰ هزار بشکه نفت و ۲۷ هزار بشکه اتان و ۱۵ هزار بشکه بوتان در روز است و نوع محصولات پالایشی آن LPG، نفتا، بنزین، گازوییل و کروزن است. واحد HOFCC نیز بهتازگی و برای تبدیل نفت سبک و سنگین به بنزین و سایر فرآوردهها تاسیس شده است. تکنولوژی واحدهای پتروشیمی همگی از آن شرکت ژاپنی سومیتومو است البته جز واحد hdPE که تحت لیسانس بازل است. پترورابغ بزرگترین تولیدکننده محصولات پتروشیمی، پلیاتیلن و پلیپروپیلن و سومین تولیدکننده مونواتیلن گلیکول در عربستان است. محصولات جدیدی
(EPDM, TPO, MMA, PMMA, LDPE / EVA, SAP) که بعد از این توسعه تولید خواهند شد برای اولین بار در عربستان تولید میشود. این پتروپالایشگاه از سال ۲۰۱۶ با سرمایهگذاری هشت میلیارد دلاری رو به توسعه است. این توسعه در جهت تنوع محصولات پتروشیمی و ایجاد پارک شیمیایی است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد