25 - 12 - 2022
توقف روند صعودی بهای جهانی طلا
گروه اقتصادی- بازار طلا به واسطه بحران اقتصادی اروپا و آمریکا سال جدید میلادی را با نوسانهای فراوانی آغاز کرد و هماکنون بهای این فلز باارزش حدود ۱۶۶۰ دلار است.
اما در شرایطی که ۱۳ روز از آغاز سال ۲۰۱۳ میگذرد، پیشبینیها درباره بازار طلا همچنان ادامه دارد و بر همین اساس دویچه بانک پیشبینی کرده است بهای این فلز بهطور متوسط به ۱۸۵۶ دلار در هر اونس برسد.
در نخستین روزهای سال جدید میلادی بهای هر اونس طلا ۱۶۷۵ دلار بود و هماکنون با ۱۵ دلار کاهش به ۱۶۶۰ دلار رسیده و در کمتر از دو هفته بهای جهانی طلا ۱۵ دلار کاهش یافته است.
بر همین اساس پیشبینیهای متفاوتی در زمینه بازار جهانی طلا ارایه میشود و عدهای از افزایش بهای جهانی طلا و رسیدن آن به مرز ۱۸۰۰ دلار در هر اونس سخن میگویند و عدهای معتقدند که طلا کشش ۱۸۰۰ دلاری ندارد و احتمال دارد بهای آن تا ۱۶۰۰ دلار در هر اونس نیز کاهش یابد.
ارسلان فتحیپور، رییس کمیسیون اقتصادی مجلس با این پیشبینی که قیمت طلا در سال ۲۰۱۳ گران میشود، گفت که با گران شدن قیمت طلا در سال آینده میزان ارزش ارز در کشور کاهش پیدا میکند.
وی میگوید در حال حاضر بسیاری از کشورها همچون آمریکا، ژاپن و چین به سمت ذخیرهسازی طلا روی آوردهاند، آنها به این نکته پی بردهاند که سرمایهگذاری روی ارز ارزشی ندارد و با این رویکرد بانکهایشان را برای جمعآوری طلا مامور کردند که با این رویکرد بسیاری از کشورهای جهان و به دنبال آن افزایش تقاضا برای ذخیرهسازی، قیمت جهانی طلا در سال ۲۰۱۳ افزایش پیدا میکند.
همچنین براساس اعلام موسسه مالی یو بی اس، گرچه به نظر میرسد سیاستهای پولی آمریکا در سال ۲۰۱۳ میلادی تغییر چندان زیادی نداشته باشد ولی برخی کارشناسان اقتصادی معتقدند ممکن است فدرال رزرو آمریکا در ماههای آینده برنامه خریداری داراییها و اوراق قرضه را متوقف کند ولی اجرای این تصمیم موجب کاهش رشد اقتصادی آمریکا تا پایان امسال خواهد شد. البته در هر صورت کاهش ارزش دلار به نفع قیمت جهانی طلا خواهد بود.
طی دهه ۱۹۷۰ میلادی بهای طلا از ۳۵ دلار در هر اونس تا سال ۱۹۷۴ به ۲۰۰ دلار در هر اونس رسید. بعد از آن یک اتفاق غیر قابل پیشبینی رخ داد و در فاصله سالهای ۱۹۷۴ تا ۱۹۷۶ بهای طلا دقیقا به نصف کاهش یافت و به یکصد دلار در هر اونس رسید.
از اواسط ۱۹۷۶ تا ۱۹۸۰ بهای طلا به شکلی عجیب شروع به افزایش کرد و به ۸۰۰ دلار در هر اونس رسید. در این بین هر آن کس که دو سال پیاپی کاهش بهای طلا را تحمل کرده بود توانست با سودی سرشار از این آزمون خارج شود.
۲۱ سال بعد بازار طلا وجهه دگرگون شدهای به خود گرفت و به شکلی متناوب شروع به افزایش بها کرد تا در نهایت به رکوردهای پیاپی دست یافت. در واقع از سال ۲۰۰۱ تاکنون یعنی بیش از ۱۱ سال طلا با میانگین رشدی ۱۸ درصدی در هر سال مواجه شده است.
گرچه به نظر میرسد قیمت طلا در سال ۲۰۱۳ میلادی با رشد نسبی روبهرو شود ولی سه عامل مهم و تاثیرگذار میتواند قاعده بازی در بازار جهانی طلا را تغییر دهد.
این سه عامل عبارتند از سیاستهای پولی آمریکا، اتفاقات در چین و هند و میزان تمایل سرمایهگذاران بینالمللی برای خرید طلا.
بر این اساس موسسه مالی یو بی اس در این باره اعلام کرد، گرچه به نظر میرسد سیاستهای پولی آمریکا در سال ۲۰۱۳ میلادی تغییر چندان زیادی نداشته باشد ولی برخی کارشناسان اقتصادی معتقدند ممکن است فدرال رزرو آمریکا در ماههای آینده برنامه خریداری داراییها و اوراق قرضه را متوقف کند ولی اجرای این تصمیم موجب کاهش رشد اقتصادی آمریکا تا پایان امسال خواهد شد.
البته در هر صورت کاهش ارزش دلار به نفع قیمت جهانی طلا خواهد بود.
تام کندال، کارشناس ارشد موسسه کردیت سوییس نیز تاکید کرد سیاستهای اقتصادی آمریکا بیشک تاثیر زیادی بر بازار طلا خواهد داشت و سرمایهگذاران بینالمللی توجه و تمرکز زیادی بر آمارهای ماهانه مربوط به وضعیت بیکاری این کشور خواهند داشت.
احتمال متوقف شدن بخشی از سیاستهای انبساطی پولی در آمریکا وجود دارد و این مساله بر نوسانات قیمت طلا تاثیرگذار خواهد بود.
اتفاقات چین و هند نیز عامل مهمی در تعیین قیمت طلا است. تصمیمات جدید بانک مرکزی هند برای کاهش واردات طلا تاثیر زیادی بر تقاضای جهانی این فلز گرانبها در سال ۲۰۱۳ خواهد داشت.
دولت هند قصد دارد با افزایش تعرفه واردات طلا تقاضا و مصرف آن را در بازار داخلی کاهش دهد. به اعتقاد کارشناسان اقتصادی ادامه روند آزادسازی بازار طلا در چین موجب افزایش تقاضای این فلز گرانبها در این کشور خواهد شد.
علاوه بر این کارشناسان اقتصادی معتقدند روند صعودی بهای جهانی طلا پس از ۱۲ سال افزایش متوالی، در سال ۲۰۱۳ میلادی متوقف خواهد شد.
کارشناسان موسسه مالی ای تی اف، هشت دلیل برای توقف روند صعودی بهای جهانی طلا در سال ۲۰۱۳ میلادی ذکر کردهاند:
افزایش نگرانی سرمایهگذاران نسبت به کاهش میزان تقاضای خرید طلا که از آغاز سال ۲۰۱۳ میلادی شاخص ۵۰۰ S&P به طور چشمگیری تا ۳۷ درصد کاهش یافته است. همچنین میزان تقاضا برای خرید طلا و داراییهای امن دیگر نیز در این مدت با کاهش مواجه شده است.
کاهش تقاضای خرید فیزیکی طلا، گرچه میزان تقاضای خرید طلا در سه ماهه چهارم سال ۲۰۱۲ میلادی افزایش یافت اما این میزان نسبت به حجم تقاضا در مدت مشابه آن در سال۲۰۱۱ میلادی کاهش یافته است. ارزش تقاضای خرید طلا در سه ماهه چهارم سال ۲۰۱۳ میلادی ۶/۵۷ میلیارد دلار بوده است که نسبت به مدت مشابه آن در سال ۲۰۱۱ تا ۱۴ درصد کاهش یافته است.
پایان اجرای دور سوم سیاستهای انبساطی پولی که از دسامبر سال ۲۰۰۸ میلادی که دو دور اول سیاستهای انبساطی پولی بیشتر توسط بانک مرکزی آمریکا آغاز شده، قیمت جهانی طلا تا ۷۰ درصد افزایش یافته است. اما قیمت جهانی طلا بدون اجرای سیاستهای انبساطی این بانک چه عکسالعملی از خود نشان خواهد داد؟ براساس بیانیه کمیته آزاد بانک مرکزی آمریکا، مقامات این بانک قصد دارند ادامه اجرای طرح خرید داراییها را متوقف کنند. توقف اجرای سیاستهای انبساطی پولی روند نزولی بهای طلا را در پی خواهد داشت.
افزایش بیش از حد قیمت جهانی طلا که طبق تازهترین نظرسنجی بلومبرگ، کارشناسان، معاملهگران و تحلیلگران اقتصادی قیمتهای بالاتری را برای بهای طلا پیشبینی کردهاند، پس از رشد بهای طلا باید در انتظار افت شدید قیمت این فلز زرد بود.
افزایش امیدواری سرمایهگذاران براساس تازهترین آمارها از کمیته تجارت بورس کالاهای اقتصادی نشاندهنده این موضوع است که به دنبال امیدواری سرمایهگذاران به آینده اقتصاد میزان روند نزولی خرید طلا دو برابر شده است.
کاهش میزان تقاضای خرید طلا توسط بانکهای مرکزی جهان به طوری به سرعت میزان تقاضای خرید طلا بانکهای مرکزی جهان در سه ماهه سوم سال ۲۰۱۲ میلادی به کندی پیش رفت که این میزان تا ۶/۹۷ تن به ارزش ۲/۵ میلیارد دلار بوده است و به طور کلی این رقم ۹ درصد تقاضای خرید طلا در این مدت را نشان میدهد.
همچنین اونس جهانی طلا دوازدهمین رشد متوالی خود را در سال ۲۰۱۲ میلادی با افزایش هفت درصدی به ثبت رساند که این رقم بهترین عملکرد این فلز زرد از سال ۱۹۲۰ میلادی است.
در آخر اینکه افزایش مالیات بر واردات طلا در هند سبب میشود تا کشور هند به منظور جبران کسری بودجه خود میزان مالیات بر واردات طلا را از چهار درصد به شش درصد افزایش دهد. اما این امر چه اهمیتی دارد؟ اهمیت این موضوع این است که کشور هند نه فقط بزرگترین کشور خریدار طلای جهان به شمار میآید بلکه این کشور کمتر از یک درصد طلای جهان را در اختیار دارد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد