30 - 11 - 2022
جایزه ویژه افقها برای ماهی و گربه ایرانی
گروه فرهنگ- هفتادمین دوره جشنواره ونیز شامگاه شنبه با اهدای جوایز بخشهای مختلفش به کار خود پایان داد.
گرای مقدس ساخته جیافرانکو روزی، فیلمساز ایتالیایی، جایزه شیر طلایی هفتادمین دوره جشنواره ونیز را به دست آورد.
ماهی و گربه تنها فیلم ایرانی شرکت کننده در جشنواره امسال که در بخش افقها پذیرفته شده بود، توانست جایزه ویژه این بخش را به دست بیاورد.
گلشیفته فراهانی، بازیگر ایرانی مقیم پاریس، یکی از داوران بخش افقها بود که سی و یک فیلم این بخش را داوری کردند.
گرای مقدس برنده شیر طلایی جشنواره امسال فیلم مستندی است که جیافرانکو روزی در جاده کمربندی شهر رم ساخته و این بهانهای است تا شخصیتهای مختلف خود را در کنار آن دنبال کند.
جیافرانکو روزی، که تنها فیلم مستند میسازد، اولین فیلم خود را در سال ۱۹۹۳ کارگردانی کرد و پس از آن تا به امروز تنها سه فیلم دیگر کارگردانی کرده که فیلم قبلی او هم درباره رم بود.
رییس هیات داوران بخش مسابقه امسال، برناردو برتولوچی فیلمساز مشهور ایتالیایی بود که در کنار او آندره آ آرنولد، رناتو برتا، کری فیشر، مارتینا گدک، جیانگ ون، پابلو لورن، ویرجینی لدوین و رویچی ساکاموتو به داوری ۲۰ فیلم برگزیده بخش مسابقه پرداختند.
جایزه شیر نقرهای بهترین کارگردان به الکساندروس آوراناس برای فیلم خانم خشونت از یونان رسید. این فیلم جایزه بهترین بازیگر مرد را هم برای تمیز پانو به ارمغان آورد.
جایزه بزرگ جشنواره نصیب فیلم سگهای ولگرد ساخته تسای مینگ لیانگ شد و جایزه بهترین بازیگر زن به النا کوتا برای فیلم خیابان کاستلانا باندیرا رسید.
جایزه مارچلو ماسترویانی برای بهترین بازیگر زن یا مرد جوان به تای شریدان از آمریکا برای فیلم جو رسید.جایزه بهترین فیلمنامه هم نصیب استیو کوگان و جف پوپ برای فیلم فیلومنا ساخته استیفن فریرز شد. فیلم داستان واقعی زنی را روایت میکند که پس از ۵۰ سال به دنبال پسرش است که در کودکی در یک صومعه از او گرفته و فروختهاند.
جایزه ویژه داوران هم به فیلم همسر افسر پلیس ساخته فیلیپ گرونینگ از آلمان رسید.
تنها فیلم ایرانی
ماهی و گربه ساخته فیلمساز جوان شهرام مکری، تنها فیلم ایرانی پذیرفته شده در جشنواره ونیز، توانست جایزه ویژه بخش افقها را برای نوآوری در مضمون به دست بیاورد.
ماهی و گربه که با حضور فیلمساز در ونیز به نمایش درآمد، فیلم متفاوتی در سینمای ایران است که تمام ۱۳۴ دقیقه آن در یک نما میگذرد و دوربین شخصیتهای مختلف را در کنار یک دریاچه کوچک در جنگلهای شمال ایران تعقیب میکند.
مکری که در فیلمهای قبلی هم سعی داشت تجربه تازهای را در فرم داشته باشد و روایتهای پیچیدهای را به زبان تازهای بیان کند (از جمله در فیلم کوتاه طوفان سنجاقک و فیلم بلند اشکان، انگشتر متبرک و چند داستان دیگر) این بار هم سعی دارد در این فیلم به شیوه طناب هیچکاک، نوآوریهای تازهای داشته باشد و در کنار ایده یک نما، بتواند زمان و مکان را به هم بریزد و نوع روایت پیچیدهای را جایگزین روایت خطی معمولی کند که برای یک فیلم در یک نما ناگزیر به نظر میرسد.
۶۵ سال پیش آلفرد هیچکاک اولین فیلمسازی بود که فیلمی ساخت که همه آن- ظاهرا- در یک نمای طولانی میگذشت: شاهکاری به نام طناب که بر مبنای میزانسن سه نفره شخصیتهای آن خلق شده بود. هرچند هیچکاک به دلیل محدودیت حلقههای فیلم، مجبور بود که هر ۲۰ دقیقه یک بار به سیاهی پشت کت یکی از شخصیتها پناه ببرد تا قطع نما دیده نشود.
امروز اما به لطف تکنولوژی دیجیتال ساخت یک فیلم در یک نمای طولانی واقعا بدون قطع امکانپذیر است و دو نمونه آن امسال در جشنواره ونیز به نمایش درآمد: «آنای عربی» ساخته آموس گیتای در بخش مسابقه و «ماهی و گربه» ساخته شهرام مکری که به مراتب دیدنی تر و کامل تر از فیلم گیتای است.
همه چیز در یک جنگل در کنار یک دریاچه میگذرد، جایی که چند جوان گرد آمدهاند تا در یک جشنواره بادبادک شرکت کنند.
فضای قصه حولوحوش چند نوجوان و ناپدید شدن برخی از آنها و تنش جاری در صحنه خودبهخود یادآور فضای درباره الی است که فیلمساز ابایی هم از پنهان کردن آن ندارد و یکی از شخصیتها با اشاره به فیلم فرهادی به طعنه میگوید: «درباره مارال».
اینجا هم به مانند درباره الی حس و حال درونی شخصیتهای فیلم به مساله اصلی آن بدل میشود: عشق فروخورده یک زوج پس از سالها سر برمیآورد و جوان دیگری که با پدرش مشکل دارد، باید برای احساسات خود تصمیم بگیرد.
به یک معنی بنای فیلم بر نمایش تعلیق است و نه نمایش خشونت. فیلم به درستی هم از نمایش هرگونه صحنه خشن پرهیز میکند و آن را به خشونتی درونی بدل میکند که در بطن صحنه- جهان- جریان دارد.
جایزه بهترین فیلم بخش افقها به پسران شرقی ساخته روبین کامپیلو از فرانسه رسید و جایزه بهترین کارگردان نصیب اوبرتو پازولینی برای فیلم طبیعت بیجان شد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد